- SVETELEKTRO - https://svetelektro.com -

Vstupní a napájecí obvody zesilovače

Klasické zapojení předzesilovacích stupňů stereofonního zesilovače

Vstupní a napájecí obvody zesilovače

Klasické zapojení předzesilovacích stupňů stereofonního zesilovače:

a) napájecí obvody
Ze síťového transformátoru, u něhož je indikace doutnavkou, ze sekundáru je vedeno střídavé napětí na můstek, na jehož výstupu je + 34 V ss v bodě A  na dutinku 4 gramofonu je vyvedeno ovládací napětí pro vnější zařízení a dále i napájení předzesilovače R 201 a R202 + 29 V s filtračními kondenzátory. Na toto napětí jsou připojeny všechny obvody.

b) vstupní obvody
Nf. signál přivádíme na příslušné konektory DIN s tím, že citlivost zesilovače je nastavena na 5 mV, takže sillnější úroveň se musí děliči snížit a to R 1  R 101 nebo R 3  R 103.
Přepínačem S 1 volíme druh signálu, spínačem S 2 volíme režim mono  stereo. Signál přivádíme na bázi T 1 nebo T 101( dvoutranzistorový zesilovač s přímou vazbou s kmitočtově zápornou zpětnou vazbou R 18 C 6 atd. z C 12 na emitor prvního stupně). Signál pak přichází na korektor hloubky  výšky s tandemovými potenciometry v obvodu další zpětné vazby T 3 nebo T 103. Symetrie neboli balance je potenciometrem P 3 nebo P 103 a fyziologická regulace hlasitosti P 4 nebo P 104 a poté následuje výstup do výkonového zesilovače.
Jelikož se jedná o stereofonní zesilovač, jsou indexy levého kanálu značeny normálně a pravého indexy o 100 větší, např. R 1  R 101.



Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)