SVETELEKTRO

6. marca 2014   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Vyberte si ventilátor s čo najnižším hlukom a spotrebou


SOS electronic s.r.o.

Konečne ticho – alebo čo robiť, ak nám záleží na tichej prevádzke ventilátora?

Napriek stále sa zlepšujúcim vlastnostiam ventilátorov, predsa len je fakt, že sú obyčajne najväčším zdrojom hluku v zariadeniach. Ak je dané zariadenie určené do povedzme výrobnej haly, kde je okolitý hluk výrazne väčší, pravdepodobne nás to nemusí trápiť. Ale u zariadení určených do bežných prevádzok, kancelárií, domácností, atď. je pochopiteľne dôležité zachovať čo najnižšiu hlučnosť zariadenia. Ak nám to rozmery aplikácie dovoľujú, je obyčajne lepšie a tichšie riešenie použiť ventilátor s väčším priemerom a menšími otáčkami. Čo však robiť ak nám rozmery a konštrukcia ventilátora vyhovujú, ale výkon, otáčky a zákonite aj hlučnosť sú stále zbytočne veľké?

Určitým riešením je zníženie napájacieho napätia. Počítačoví entuziasti dobre vedia, že hlučnosť daného ventilátoru závisí (popri aerodynamickej konštrukcii) na jeho otáčkach. Solídni výrobcovia, medzi ktorých Sunon určite patrí, uvádzajú u DC ventilátorov aj rozsah pracovných napätí a otáčky pri menovitom napätí (napr. 12V). Taktiež v katalógovom liste obyčajne nájdeme aj štartovacie napätie, pri ktorom sa ventilátor spoľahlivo rozbehne. Zmenou napájacieho napätia dokážeme zmeniť rýchlosť ventilátora ale nie je možné ísť pod určité otáčky (u daného typu ventilátora). Je bežné, že napr. 12V ventilátor ešte pracuje pri 4V (pri znižovaní z 12 na 4V), ale už nie je schopný sa naštartovať pri takomto malom napätí.

Pravdepodobne najlepším riešením je použiť pomalší ventilátor (s nižšou rotačnou rýchlosťou). Dnes je už takmer každá séria ventilátorov dostupná v 2-3 výkonových triedach, čo sa odráža v hlučnosti ale aj v rozdielnej spotrebe. Toto si môžeme ilustrovať na 2 typoch rovnakej konštrukcie – MEC0251V1-A99 (MEC0251V1-0000-A99) a MEC0251V3-A99 (MEC0251V3-0000-A99). Konštrukčne sú rovnaké, odlišujú sa len v rotačnej rýchlosti – 3100 vs. 2200 otáčok za minútu. To sa potom odráža v hlučnosti 44,5 vs. 34 dB a v spotrebe 5,4 vs. 1,9 Wattov. Rozdiel 10,5 dB v hlučnosti je skutočne veľký (rozdiel 6 dB sa subjektívne javí ako dvojnásobná hlasitosť) a v mnohých aplikáciách je isto nezanedbateľný aj rozdiel v spotrebe cca -65%. Ak by ste napriek tomu vystačili s ešte nižším prietokom vzduchu, je samozrejme možné aj u takýchto pomalších typov ďalej znížiť otáčky zmenšením napájacieho napätia. Pochopiteľne existujú aj tichšie ventilátory, ale typy od spoločnosti Sunon ponúkajú veľmi dobrý kompromis medzi hlukom, výkonom a cenou.

Na požiadanie vám vieme v krátkom termíne zabezpečiť akúkoľvek verziu zo sortimentu Sunon.
V prípade záujmu prosím kontaktujte firmu SOS electronic s.r.o. na adrese info@soselectronic.sk.

 

Výhody / vlastnosti:

  1. možnosť zvoliť si ventilátor presne podľa požiadaviek aplikácie
  2. nižšia hlučnosť
  3. nižšia spotreba
  4. dlhšia predpokladaná životnosť pri nižších otáčkach

 

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Pridaj komentár