- SVETELEKTRO - https://svetelektro.com -

Výhybka pre subwoofer so strmosťou 24dB/ oktávu

Úplnou náhodou som narazil na toto zapojenie, zaujalo ma tým, že táto výhybka ma strmosť až 24dB/ okt.. Takže dôvod je jasný prečo som tento článok uviedol. Klasické výhybky sa používajú so strmosťou 12dB/ okt., tá ale nezaistí až taký kvalitný prednes hlbokých tónov, ako táto so strmosťou 24dB/ okt.. Ako je známe, u subwooferov nie je možné rozlíšiť, odkiaľ prichádza zvuk ( u nízkych frekvencií to ľudské ucho nie je schopné rozoznať ), preto stačí použiť iba jeden reproduktor pre stereofónne počúvanie, poprípade domáce kino, a pritom až tak nezáleží kde sa v miestnosti umiestni spomínaný subwoofer.

( obr. 1 ), schéma zapojenia:




( obr. 2 ), návrh DPS:





( obr. 3 ), osadenie DPS:



 

Popis

Na obrázku 1 je schéma zapojenia. Na vstupe sú rezistory R100 a R101, na ktoré sa privádza NF signál, ktorý „kŕmi“ subwoofer. Signál môže byť monofónny alebo stereofónny, čo je lepšie, pokiaľ je k dispozícii iba dvojkanálový vstup. Za potenciometrom nasleduje P1 pre nastavenie úrovne nasleduje neinvertujúci zosilňovač IC1/ A, ktorý kompenzuje zoslabenie signálu ďalšími časťami filtra. Za zosilňovačom je filter typu horná priepusť s dolným kmitočtom asi 20Hz – IC1/ B. Ten odfiltruje zo signálu kmitočty, ktoré nie sú počuť, ale zaťažujú zosilňovač a reproduktor, čo sa prejaví vo väčšom skreslení signálu. Obvod IC1/ C je zapojený ako filter typu pásmová priepusť s kmitočtom asi 40Hz. Táto priepusť kompenzuje pokles citlivosti každého basového reproduktora. Na vstupe obvodu IC1/ D sa potom signál z pásmovej priepusti pričíta k signálu z obvodu IC1/ B. Trimrom TP1 je možné nastaviť veľkosť kompenzácie. Obvod IC1/ D je zapojený ako invertujúci zosilňovač. V spätnej väzbe sú zapojené súčiastky C8 a R13, ktoré obmedzujú prenos vyšších kmitočtov. Po úpravách sa signál vedie na preladiteľný filter typu dolná priepusť. Ten je tvorený štvornásobným potenciometrom a súčiastkami okolo neho. Jedná sa vlastne o dva rovnaké preladiteľné filtre 12dB/ okt. radené za sebou typu Linkwitz-Riley. Tím sa dosiahne vyššej strmosti 24dB/ okt.. Tento typ filtra je používaný v audio zariadeniach najvyššej kvality. Jeho vlastnosťami je dobrý fázový priebeh signálu a jednoduchá voľba súčiastok. Preladiteľnosť filtra je v rozsahu asi 30Hz až 160Hz. Na výstupe filtra je zapojený invertor IC2/ D. Prepínačom SW1 sa potom volí medzi signálom priamym alebo invertovaným. Nastavenie sa volí podľa polohy subwoofera v miestnosti. Zvolí sa nastavenie také, ktoré je príjemnejšie na počúvanie. Rezistory R21 a R22 obmedzujú „lupance“ pri prepnutí prepínača. Dióda D1 indikuje zapnutý stav subwoofera. Rezistor R20 pre diódu je nutné nastaviť podľa napájacieho napätia, ktoré by malo byť ohľadom na dynamiku, čo najväčšie ( max. 30V ). Napájanie filtra je zvolené nesymetrické, čo zjednoduší konštrukciu. Virtuálna zem ( VREF ) je tvorená rezistormi R6 a R7. Symetrické napájanie nemá v tomto zapojení zmysel. Pre prípad väčšieho napájacieho napätia ako 30V sa zapojí do série so zdrojom rezistor R23. Jeho hodnota sa volí podľa napájacieho napätia. Na jeho pozíciu je treba použiť rezistor o výkone približne 0,6W. Ako výkonový zosilňovač je možné použiť ľubovoľný koncový stupeň s výkonom 50W a viac. K výstupu X1 je možné pripojiť automatiku pripojovania zosilňovača subwoofera.

 

Konštrukcia

Na obrázku 2 je návrh DPS o rozmeroch 95,5x55mm a na obrázku 3 je jej osadenie. DPS sa k panelu uchytí jedine pomocou matíc potenciometrov. Štvornásobný potenciometer má dostatočnú tuhosť a udrží celú DPS. Po zostavení a odskúšaní sa nastaví trimer TP1 tak, aby bol subjektívne kompenzovaný pokles hlasitosti na najnižších kmitočtoch.

 

Zoznam súčiastok



 

 

Použitá literatúra: A. R. 1/ 2002

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (1)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)