- SVETELEKTRO - https://svetelektro.com -

Výroba smerovej antény HB9CV pre PMR

V tomto v poradí druhom článku venovanému problematike PMR sa bližšie zoznámime so smerovou anténou HB9CV ktorú som postavil a prakticky odskúšal v teréne a v nasledujúcich riadkoch sa chcem s vami podeliť o svoje skúsenosti s touto anténou.


Rozmery antény:

Zelená bodka- pripojenie tienenia koaxu
Červená bodka – pripojenie živej časti koaxu
Ladiaci kondenzátor pripojíme medzi zelenú a červenú bodku
R : 337 mm

Z : 310 mm
D1 : 298 mm
D2 : 294 mm
a : 42 mm
b : 45 mm
R – Z : 84 mm
Z – D1 : 84 mm
D1 – D2 : 108 mm

Potrebujeme:
Cu drôt: 4mm/0,5m – na nosník antény
Cu drôt: 2,5mm/2m – na elementy antény
Cu drôt – 1,5mm/20cm – na fázovacie vedenie
Kapacitný trimer – 2-20pF
Koax. Kábel 50ohm napr RG58

Postup: Na nosník antény použijeme 4mm medený drôt, tento drôt si môžeme zvoliť tak aby nám na začiatku antény ešte trocha ostalo na prípadne upevnenie a pod. Na elementy antény si nastriháme potrebné dĺžky 2,5mm Cu drôtu, je potrebné aby sme pri dĺžkach elementov dbali na presnosť, lebo všetky nepresnosti sa prejavia nakoniec v zisku antény. Na nastrihaných drôtoch na elementy si napr. pomocou fixky naznačíme stredy, taktiež si aj na nosníkovom drôte naznačíme miesta kde umiestnime elementy. Pomocou odporovej spájkovačky naspájkujeme elementy na hlavný nosný drôt – klasická transformátorová spájkovačka nieje vhodná keďže nedokáže nahriať drôt na potrebnú teplotu. Ďalej na spájkujeme fázovacie vedenie, na ktoré použijeme 1,5mm drôt, aby sa nám ľahko ohýbal.
Nakoniec za spájkujeme ladiaci kondenzátor a koax. kábel na miesto ako vidno na obrázkoch a môžeme sa pustiť do ladenia antény.

Ladenie antény:
Táto anténa patrí medzi tie ktoré sa pred používaním musia naladiť aby vyžarovali čo najväčší výkon. Ladenie uskutočníme nasledovne:
1) Pomocou prípravku na meranie sily elmag. poľa umiestnime anténu tak aby bola dostatočne blízko pri tomto merači.
2) Zakľučujeme PMR ,sledujeme hodnotu ampérmetra a pomaličky točíme kapac. trimrom až kým nedosiahneme max. hodnotu na ampérmetri. Ja som dosiahol max. vyžarovací výkon pri kapacite približne 5pF. Ešte dodám že je vhodné keď ladíte kapacitný trimrer niečim nevodivým, lebo ked použijete napr. kovový skrutkovač tak vy vlastne zväčšujete kapacitu a keď ho odtiahnete tak výchylka ampérmetra buď klesne alebo stúpne.

Používanie v praxi: Po naladení antény je dobré ak anténu potriete ochranným lakom, ako je známe meď veľmi rýchlo oxiduje na vzduchu, čo nepriaznivo pôsobí na anténu, konkrétne sa jedná o skin efekt – čo znamená že pri takejto frekvencii sa prúd šíri len po veľmi úzkom okraji vodiča. Ak nemáte nejaký špeciálny lak po ruke postačíte si aj so smesou kolofónia + lieh. Anténa sa používa vo vertikálnej polarizácii, ako vidno na obrázku

Testovanie antény: na testovanie antény sme sa vybrali na neďaleký kopec za mestom. Počuli sme aj nejakých čechov, ale oni nás nie. Dodám že najbližšia česká hranica je odnás vzdialená približne 80km. Takže zatial sme sa zatial moc daleko nedopočuli, ale možem vám slúbiť že v najbližších dnoch sa chceme vybrať na vačší kopec a vyskúšať tám pár spojení.

Obrázky hotovej antény:














Nakoniec vám zaželám veľa úspechov pri stavbe! Ak sa vyskytnú nejaké problémy ozvite sa!

Autor čĺanku: zawin

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (1)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)