SVETELEKTRO

7. marca 2013   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Výroba striebriaceho roztoku


mato3000

Návod na výrobu striebriaceho roztoku na striebrenie vyleptaných DPS

Podaktorí postrehli, že som chemik a tak sa na mňa obracajú s rôznymi problémami ohľadne chémie a dnes sa na mňa opäť obrátil človek, ktorý chcel vedieť ako si pripraví striebriaci roztok na postriebrenie DPS po vyvolaní, aby sa to dalo lepšie pájkovať. Tak to dám sem, možno to opäť niekoho bud zaujímať.

 

Takýchto zmesí je kopec, viac menej účinných a ja som vybral pre vás taký jednoduchý a bezpečný roztok, ktorý neni citlivý a svetlo, nečistoty a hlavne potom nesčerná pokožka, ako to býva po práci s Ag soľami. Na druhú stranu treba podotknúť , že aj postriebrenie neni úplná výhra nad oxidáciou, už aj pre to že v póroch ostávajú mikroskopické zvyšky použitých solí a kyseliny a tak časom aj toto pokovenie bude oxidovať a zle chytať cín. Ale tento problém potom riešia prípravky na letovnie ako kolofónia , gél ….

 

Ja osobne robím pokovenie v podstate pred tým ako idem letovať +/- deň a vtedy nemám problém a krásne sa to rozlieva.

Takže k tomu návodu, budem sem dávať najme fotky , nemusím toľko písať a je to jasnejšie.

 

Potrebné chemikálie

– 900ml (0,9l) demineralizovanej alebo destilovanej vody ( kúpite na pumpe )

– 100g Thiomočoviny

– 10g AgNO3

– 10g kyseliny sírovej (93%) , alebo stechiometrické množstvo zriedenej kyseliny , napríklad akumulátorovej ( mala by byť 39%)

 

Všetko toto sa dá ľahko kúpiť v obchodoch určených a predaj chemkálií a to aj bez nejakých špeci. dokladov.

 

Ďalej potrebujete nejaké sklenné kadičky, v najnutnejšom prípade plastové. Lenže v tom prípade sa nedá zahrievať a rozpúšťanie pôjde pomaly. Na riedenie kyseliny to neodporúčam, lebo uvoľňuje sa veľa tepla. Taktiež potrebujete nejaké váhy, stačia na 1g, netreba presnejšie a v zimnom období niečo na ohrev, či už domáci šporák, alebo nejaký varič. V lete netreba a samozrejme nesmie chýbať sklenená tyčinka na miešanie, dá sa použiť aj nerezová, ale iný kov nie. Čiže dohromady niečo ako na fotke.

 

 

Príprava roztoku

Takže do kadičky dáme demineralizovanú vodu 900ml a podľa potreby ju začneme prihrievať aby sa nám ľahšie rozpustila thiomočovina.


 

 

Thiomočovinu si navážime do suchej kadičky, alebo nejakej misky

 

 

Naváženú thiomočovinu presypeme do kadičky s ohrievanou vodou a miešame kým sa thiomočovina nerozpustí a ostane mám taký kalný roztok

 

Do malej kadičky si odvážime kyselinu sírovú 10g 93% alebo stechiometrické množstvo inak zriedenej kyseliny 

 

 

V prípade že použijete konc. kyselinu , tak ju treba zriediť demineralizovanou vodou aspoň na 3 násobok, ale bacha uvolňuje sa veľa tepla a tak tam treba pridávať riediacu vodu rýchlo aby roztok zároveň chladila. Ak by ste naliali koncentrovanú kyselinu do roztoku, tak sa thiomočovina rozloží, bude to smrdieť a celý roztok sa zakalí po vylúčenej síre. Takýto roztok je pre smrad nepoužiteľný

 

Takto zriedenú kyselinu nalejeme do nášho roztoku thiomočoviny a miešame. Roztok sa rýchlo vyčíri

 

Potom odvážime 10g dusičnanu strieborného, ale v suchej kadičke. V suchej kadičke len z praktických dôvodov, jednak sa nám krásne vysype do roztoku a nič neostane prilepené, ale najme o to že roztok dusičnanu je číry a nevšimnete si ho a ak ho utriete a rozmažete po stole, ruke, oblečení … proste po organických veciach , tak sa asi o 5 hodín vyredukuje vrstvička striebra a bude všetko čierne. Ja som na naváženie použil alobal . Ak máte roztok dusičnanu, nevadí, tak ho treba dať v stechiometrickom množstve ku Ag priamo do nášho roztoku thiomočoviny s kyselinou.

 

Navážený dusičnan vysypeme do roztoku thiomočoviny a budeme miešať až do rozpustenia síranu strieborného, ktorý vzniká a rozpúšťa sa v thiomočovie.

 

a roztok je hotový, uskladníme ho a môžeme postriebrovať 

 

Výhodou je že ho máme dostatok a že je za zlomok ceny ako keby ste ho kúpili v obchode. Potom sa dá pekne pokovovať ak hromadne a odporúčam robiť to postriebrenie kludne aj 15 min, nech je tá vrstva striebra dostatočne hrubá.

 

a aby som nezabudol, tak ak ten zarobený roztok necháte vonku, tak vám v tejto zime vykryštalizuje a preto ho treba pred použitím zahriať aspoň na +10°C , najlepšie nehať hodinku dve v miestnosti nech sa vyrovná teplota a kryštály sa pekne rozpustia

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (2)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Komentáre (18)

  1. sakraforte píše:

    Ako postupovať keď sa roztok vyčerpá ?

  2. iqlogic píše:

    Vyzerá to celkom zaujímavo a jednoducho, ale mám otázočku … aké je stechiometrické množstvo?? 😛

    • Zmazaný Používateľ píše:

      treba zachovať pomer

      • mato3000 píše:

        stechiometrické množstvo . no to je problém, chápem že v škole vás učili že reakcie prebiehajú A+B=C a k tomu stechiometrické množstvo danej látky. ale tak v reáli v podstate nič nefunguje. v tomto prípade sa jedná sa o to že vzniknutý síran strieborný je v komplexotvornom roztoku, ktorý nemá úplne stále zloženie a aby sa zabránilo hydrolýze tak tam musí byť zachovaná nejaká prebytočná kyslosť v istom rozmedzí a prebytok určitých jónov v tomto prípade -N2S, aby bol celý roztok stabilný a nevypadávala zrazenina síranu strieborného. takisto aj obsah voľných kyselín je premrštený oproti stechiometrickému množstvu a to pre to, že ak v prípadne veľmi zaoxidovanej Cu, tak ti po vložení do tohoto roztoku klesne pH, kôli rozpusteniu oxidov na príslušné soli. v tomto prípade sa môže celý komplex opetovne rozpadnúť ( hydrolýza ), v podstate je to vidno už pri príprave toho roztoku thiomočoviny, ktorá sa vyčíri až po pridaní príslušného množstva kyseliny, ktorej minimálnu hladinu treba neustále udržiavať.

        keby si robil presný stechiometrický pomer a tie chemikálie zmiešal, tak by sa to pravdepodobne ani nerozpustilo. isto sa dajú upraviť aj množstvá chemikálií použité v tomto návode, ale môže to byť na úkor stability. toto je tzv. blbovzdorný návod pre širokú masu ľudí, ktorý je možno ľahko namiešať a nemusíš sa starať o jeho špeciálne uskladnenie.

  3. michalku píše:

    Nie som chemik, ale pokiaľ viem, tak postriebrenie by sa dalo robiť aj vo vyčerpanom ustálovači na ČB filmy a fotografie. Dnes už je to asi nikto nerobí, ale v zdravotníctve sa vyvolávajú rotgenové snímky a vyčerpaného ustálovača tam majú na stovky litrov.
    Postriebrovanie železných predmetov ide takto bez najmenších problémov, len nie som si istý, či toto funguje aj u medi.

    • mato3000 píše:

      funguje, ale stovky litrov pre pre bežných ľudí tam niesú. pretože sa to spracúva a bežný človek k tomu nemá prístup. doby dávno minulé sú už dávno preč …

      • michalku píše:

        mato, v tom máš asi pravdu, dnes to zrejme spracovávajú nejaké automaty…, ale liter ustálovača by mohli z lásky k blížnemu svojmu vypustiť aj do flaše mimo, či ?
        Alebo nepoznáš Ty, alebo niekto tu na fóre tú firmu, ktorá vykupuje, spracováva alebo zbiera vyčerpaný ustálovač? Ti by mohli byť ústretovejší. Ja som bol kuknúť u nás na poliklinike, ale tam na mňa tá baba iba škaredo zazrela a buchla mi dverami pred nosom. Zrejme ani netušila, akú radosť by mi urobila, keby sa bola aspoň pár slov so mnou prehodila… 🙂

  4. Aslan-SVK píše:

    zdarec.. mozem sa opytat, kolko zhruba stoji vyroba tohto roztoku a aka je cena roztoku v obchode? najdrahsia ciastka bude pravdepodobne AgNO3, nie?

  5. macko píše:

    vyzerato velmi dobre nie som chemik no tu kyselinu by som lial do vody a nie naopak tym by sa to malo aj uchladit nieak nemam pravdu tak ma opravte

  6. mehdi22222 píše:

    ahoj
    Tento roztok sa použije, ako dlho a koľko dosky?
    Ak by sa jednalo o slabé riešenie, o tom, čo robiť?
    vďaka

  7. mkrsjak píše:

    dobry den,
    da sa tymto roztokom postriebrit aj cin?
    dakujem za odpoved,
    m.

Pridaj komentár