SVETELEKTRO

23. decembra 2006   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Vysílač 7MHz AM 1W


james999

Vysílač 7MHz AM 1W

Jednoduchý vysílač pro AM v pásmu krátkých vln. Obsahuje tři tranzistory. Pracuje jako oscilátor řízený krystalem, může pracovat asi od 4,5MHz až do 12MHz.

Vysílač 7MHz AM 1W

Tady máme jednoduchý vysílač pro amplitudovou modulaci v pásmu krátkých vln. Obsahuje tři tranzistory. Pracuje jako oscilátor řízený krystalem, může pracovat asi od 4,5MHz až do 12MHz. Druhý stupeň je zesilovač. Pro jesnoduchost zde je v kolektoru zapojen odpor a ne cívka. Třetí tranzistor je tradičně zapojený koncový stupeň s cívkou v kolektoru, přes kondenzátor je připojena anténa. Pro jednoduché uvádění do chodu a kvalitní zvuk je modulován až poslední stupeň. Citlivost je proto malá a je potřeba před vstup připojit nf zesilovač. Moduluje se pomocí tlumivky, která musí mít značnou indukčnost. Lze použít i sekundár nějakého malého trafa, například trafa 220V/9V 1,6VA, jako jsem to udělal já.
Obvod je velmi jednoduchý a měl by ho zvládnout i začátečník. Napájí se dobře filtrovaným napětím 12V, odběr je asi 300mA. Pokud potřebujete zničit koncový tranzistor, nejjednoduší je zapnout obvod bez připojené antény.
O tom, že používání takovéhoto vysílače je nezákonné, se snad nemusím zmiňovat…



Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (2)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od james999 (zobraziť všetky)

Komentáre (3)

  1. drhouse42 píše:

    hejze si to zobral z danyk.wz.cz ?

Pridaj komentár