SVETELEKTRO

9. septembra 2014   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Vyskúšajte najobľúbenejší typ batérií


SOS electronic s.r.o.

Azda najpoužívanejšie nabíjateľné batérie (akumulátory) dnešnej doby – Lítium-Polymér (Li-Po) nájdete aj v našom sortimente.

Od počiatkov elektroniky hľadá svet „ideálnu“ nabíjateľnú batériu. Taká batéria zatiaľ neexistuje (možno superkapacitory v budúcnosti), no Li-Po (Li-Pol) články sa k nim v určitých smeroch blížia.

Veľmi nízke samovybíjanie (cca 5% / mesiac), vysoké napätie článku (priemerne cca 3,7-3,8V), vysoká energetická hustota a nízka hmotnosť, značne stabilné napätie pri vybíjaní a možnosť nabíjať kedykoľvek sú jednými z hlavných predností Li-Po článkov. K ďalším výhodám môžeme pripočítať výhodný plochý tvar a veľkú rozmerovú variabilitu ako aj dlhú životnosť. Niet divu, že v bežnej spotrebnej elektronike, ručnom náradí a v mnohých priemyselných prenosných prístrojoch sa akumulátory Li-Po (spolu s Li-Ion) stali prakticky číslom 1.

Azda jedinou nevýhodou týchto článkov je ich menšia chemická stabilita pri prebíjaní (v hraničnom prípade končiaca až požiarom). To je však krajný prípad, ktorý je za bežnej prevádzky s vhodným nabíjaním (čip alebo nabíjačka určená pre LiPo) prakticky vylúčený.

Základný princíp pri používaní je neprekročiť nabíjacie napätie cca 4,25V a rešpektovať, že batéria je takmer vybitá pri napätí pod cca 3,0V (2,75V). Na úplnom konci vybíjania sa mierne zvyšuje vnútorný odpor článku a preto sa pri väčšom odoberanom prúde môže batéria mierne zahrievať – to je normálny jav. Nabíjanie je zväčša založené na metóde konštantné napätie/limitovaný prúd. V zásade je možné použiť rovnaké nabíjačky a nabíjacie obvody pre články Li-Ion aj pre Li-Po.

Pri bežnom používaní a vybíjaní v rozmedzí povedzme 20-80% sa LiPo akumulátory odvďačia spoľahlivou prevádzkou a dlhou životnosťou. Plochý tvar je ideálny pre rôzne prenosné prístroje ako aj zabudovanie do plochých krabičiek. Vzhľadom na nízke samovybíjanie je možné použiť články Li-Po aj ako záložný zdroj energie.

V našej ponuke nájdete viaceré typy Li-Po článkov od spoločnosti EEMB s kapacitou od 130 mAh až po 2000 mAh. Presný zoznam dostupných typov aj s katalógovými listami nájdete pod týmto článkom. Na požiadanie vám vieme dodať aj mnohé iné typy.

V prípade záujmu prosím kontaktujte SOS electronic s.r.o. na adrese info@soselectronic.sk.

 

Výhody / vlastnosti:

  1. moderné Lítium-polymérové akumulátory
  2. ideálne pre prenosné prístroje
  3. nízke samovybíjanie
  4. výhodná vybíjacia charakteristika
  5. nízka hmotnosť
  6. vybavené ochranným modulom

 

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Pridaj komentár