- SVETELEKTRO - https://svetelektro.com -

Vývoj výkonnej grafiky a zvuku za tak krátky čas?

Grafické riešenia od 4D Systems sú dôkazom toho, že výkonné grafické rozhranie nemusí znamenať veľké náklady a dlhý čas na vývoj. Dajte teda svojim aplikáciám 4. rozmer!

Austrálska spoločnosť 4D Systems [1], ktorej výrobky firma SOS electronic s.r.o. zaradila do svojej ponuky, sa špecializuje na grafické riešenia, ktoré sú užívateľsky veľmi prívetivé a vyžadujú pomerne malé vývojové úsilie na dosiahnutie veľmi slušných výsledkov.

Základom grafických riešení od 4D Systems sú dva výkonné čipy – Goldelox a Picaso. Čipy obsahujú grafický procesor, pamäť a interfejs pre bežné LCD a OLED displeje, a podľa typu tiež podporu pre dotykový panel. Grafické čipy a moduly s týmito chipmi predstavujú výkonnú a užívateľsky prívetivú platformu pre vytvorenie grafického rozhrania k širokej škále zariadení.


Spoločnou vlastnosťou oboch čipov je, že sa dajú nakonfigurovať do režimu podriadeného grafického chipu so sériovým rozhraním – SGC (slave graphics controller) – pre spoluprácu s nadriadeným mikrokontrolérom, alebo do režimu samostatného grafického procesoru – GFX (stand alone host graphics controller). Takto zmeniť vlastnosti čipu je možné kedykoľvek, jednoduchým nahratím voľne dostupného konfiguračného súboru.

Goldelox – je cenovo veľmi prijateľný čip podporujúci výkonnú grafiku, text, obrázky, animácie, makrá a ďalšie. Dá sa použiť s jednoduchým sériovým rozhraním pre spoluprácu s mikrokontrolérom (SGC verzia [2]) alebo ako samostatný výkonný grafický procesor (GFX verzia [3]). Dokáže spolupracovať s mnohými bežnými displejmi LCD a OLED série „80“, s 8 bitovým rozhraním. Čip dokáže generovať zvuk, podporuje SD karty cez SPI rozhranie a mnohé ďalšie.

Výhody / vlastnosti:

  1. výkonné grafické čipy
  2. kompletné moduly s LCD alebo OLED
  3. použiteľné ako samostatné alebo ako podriadené
  4. užívateľsky prívetivý programovací jazyk 4DGL
  5. ten istý program je možné použiť na rôzne moduly
  6. rozsiahla podpora vývoja
  7. výborný pomer cena/ vlastnosti

Picaso – je oproti čipu Goldelox výkonnejší, s väčšími možnosťami a až 16-mi univerzálnymi vstupno/výstupnými (I/O) pinmi. Podobne ako Goldelox, aj Picaso sa dá použiť v SGC [4] alebo GFX [5] konfigurácii. Podporuje 4-vodičový dotykový panel a je vhodný aj pre displeje s väčším rozlíšením. Obsahuje hardvérovú a softvérovú podporu pre SD alebo MMC karty, a tiež aj veľkokapacitné SD-HC karty s kapacitou nad 4 GB, vďaka čomu je možné na tieto pamäťové médiá umiestniť popri samotnom programe, aj veľké množstvo grafiky, obrázkov, animácií a makier. Taktiež Picaso obsahuje výkonné generovanie zvuku.

Pravdepodobne najdôležitejšou vlastnosťou oboch čipov od 4D Systems je, že sa dajú pomerne veľmi jednoducho programovať vo vlastnom grafickom jazyku 4DGL [6], syntaxom podobnom k jazyku C alebo C++. Jazyk je užívateľsky prívetivý a dá sa relatívne veľmi ľahko naučiť.

Najväčšou výhodou jayka 4DGL je to, že program napísaný v tomto jazyku je bez problémov prenositeľný medzi týmito čipmi a najmä, je použiteľný pre rôzne displeje.



Na základe procesorov Goldelox a Picaso sú postavené grafické moduly [7] s displejmi LCD a OLED. Výborné vlastnosti týchto procesorov možno v plnej miere využívať aj pri týchto moduloch – t.j. každý modul sa dá nakonfigurovať do režimu podriadeného alebo samostatného modulu. Rovnako ako pri samostatných chipoch – ten istý program sa dá použiť pre rôzne moduly. Okrem iného to pre zákazníka znamená, že ak sa rozhodne pre určitý druh modulu a tento sa po rokoch prestane vyrábať, môže bez problémov použiť ten istý program na novom druhu modulu – bez zdĺhavého a nákladného prepisovania programu na novú platformu. Toto je výhodné aj v prípade, ak po úspešnom vývoji zariadenia zistíte, že by bol pre vašu aplikáciu vhodnejší iný typ displeja, než bol použitý v prototype. V tomto prípade opäť nemusíte mať vrásky na čele a môžete ľahko použiť ten istý program.

Pre podporu vývoja ponúka spoločnosť 4D Systems voľne stiahnuteľné programy ako napríklad 4D-Workshop3 IDE [8] a príklady aplikácií v jazyku 4DGL [9].



V prípade záujmu o výrobky 4D Systems [10] prosím kontaktujte firmu SOS electronic s.r.o. na adrese info@soselectronic.sk [11].

[12]

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)