SVETELEKTRO

25. januára 2015   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Záložná batéria zaspájkovaná priamo do DPS ?


SOS electronic s.r.o.

Ak sa rozhodujete, či použiť záložnú batériu, prinášame vám zopár postrehov „pre“ a „proti“.

Lítiové batérie Xeno Energy so životnosťou viac než 10 rokov a zásady ich použitia sme Vám popísali v článku „10 rokov prevádzky na 1 batériu?". Sú použiteľné ako „hlavné“ napájanie zariadení s nízkym (alebo pulzným) odberom a druhá hlavná oblasť ich použitia je aj ako záloha napájania. Na rozdiel od najmenších článkov používaných napríklad na zálohovanie pamätí (BIOS) v PC, typy, ktoré máme na sklade majú kapacitu niekoľko Ah a sú schopné dodať aj relatívne slušný prúd. To umožňuje využiť takúto batériu aj na reálny chod zariadenia (MCU) po dobu výpadku napájania.

Pravdepodobne hlavným dôvodom prečo nepoužiť záložnú batériu je obava z vyššej výrobnej ceny daného zariadenia. Avšak, keď sa pozrieme na predajné ceny v našom e-shope, zistíme, že napríklad bežné typy do DPS ako napríklad XL-050F AX (LS14250CNA) alebo XL-060F AX (LS14500CNA) sú dostupné za cenu do 4 Eur/ks. Zároveň pri tomto type odpadajú ďalšie náklady ako sú napríklad držiak batérií, nabíjací čip a pod.

Najnovším prírastkom na poli lítiových batérií do DPS v našom sklade je typ XL-210F/STD 5,5mm, čo je disk o priemere 33mm a výškou len 6,6mm, s vývodmi do DPS (THT). Nízka výška umožňuje využitie aj v tenkých zariadeniach a všade tam, kde bežné valcové typy nie sú použiteľné.

Bližšie informácie vám poskytne prehľadový katalóg Xeno ako aj detailné technické listy batérií Xeno. Vo výrobnom programe Xeno nájdeme aj špeciálne batérie s vyššou pulznou zaťažiteľnosťou a typy pre extra vysoké teploty -55 až +130°C.

V prípade záujmu o akékoľvek batérie Xeno prosím kontaktujte SOS electronic s.r.o. na adrese info@soselectronic.sk.

 

Výhody / vlastnosti:

  1. primárne batérie 3,6V s extrémne nízkym samovybíjaním 1-2%/ rok (@20°C)
  2. široký rozsah pracovných teplôt -55 až +85°C (max +150°C)
  3. životnosť vyše 15 rokov
  4. dobrá pulzná kapacita pri nízkych a stredných prúdoch
  5. stabilné napätie po celú dobu životnosti
  6. dostupné viaceré verzie s rôznymi vývodmi vrátane disku
  7. ISO 9001:2008, ISO 13458:2003

 

 

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Pridaj komentár