SVETELEKTRO

23. marca 2015   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Zatmenie slnka na rádiových vlnách


zawin

O tom že zatmenie slnka sa dalo pozorovať aj "inými očami" nám v článku popíše rádioastronóm Rudolf Slošiar.

O tom že sa rádioastronómii venuje už dlhé roky svedčí vybavenie jeho záhradky v Bojniciach, ktorého súčasťou je aj SID monitor, na ktorom prebiehalo nasledovné meranie. 

SID (z anglického Sudden Ionospheric Disturbance) monitoring je nepriama pozorovacia metóda, to znamená, že nepozorujeme jav samotný, ale sekundárny dej, ktorý bol týmto javom spôsobený. Monitorovanie náhlych ionosferických porúch je nenákladná a pomerne jednoduchá metóda nepriameho pozorovania veľmi zaujímavých dejov dostupná bežnému človeku. s veľmi jednoduchým prístrojovým vybavením. Výsledky meraní sú prekvapivé a natoľko presné, že sú porovnateľné s dátami z profesionálnych observatórií umiestnených na obežnej dráhe Zeme, určených na pozorovanie slnečnej aktivity, kozmického počasia a detekciu vysoko energetického kozmického žiarenia. SID monitor meria intenzity odrazených rádiových vĺn vzdialeného vysielača VLF od D vrstvy ionosféry. Zmeny v zložení ionosféry sú veľmi dynamické a menia sa v reakcií na dopadajúce slnečné či kozmické žiarenie. Tieto zmeny sa označujú ako náhle ionosferické poruchy. Náhla zmena v intenzite slnečného žiarenia nastala aj počas zatmenia slnka, ktorú sme mali možnosť sledovať v priamom prenose nielen vo viditeľnom svetle ale aj na rádiových vlnách.

Na priloženom obrázku je časť denného záznamu SID monitora, s označením začiatku, maxima a konca slnečného zatmenia v UT zo dňa 20.3.2015. Počas zatmenia došlo k výrazným zmenám v D vrstve ionosféry, ktoré ovplyvnili šírenie rádiových vĺn. Intenzita signálu zo vzdialeného vysielača VLF z Islandu sa zvýšila, zatiaľ, čo Francúzky vysielač a vysielač v Portoriku vykazoval pokles.

Samotný prijímač, SID monitor je veľmi jednoduché zariadenie. V podstate ide o SDR prijímač, ktorý pozostáva zo slučkovej antény, predzosilňovača, kvalitnej zvukovej karty a Linuxového SW. Záznam beží v reálnom čase na frekvenciách od 15kHz do 96kHz ako 24 hodinový monitor. Dáta sú ukladané na hard disk a je možne ich dodatočne analyzovať a porovnavať s atmosférickými poruchami, kozmickým počasím alebo ako v prípade zatmenia slnka, meranie odrazových vlastnosti ionosféry spôsobených zmenou intenzity slnečného žiarenia.

Za článok ďakujeme Rudolfovi Slošiarovi

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od zawin (zobraziť všetky)

Pridaj komentár