SVETELEKTRO

30. marca 2014   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Zaúčinkujú len raz – presne vtedy keď to naozaj treba …


SOS electronic s.r.o.

S teplotnými poistkami urobíte veľký krok k vyššej bezpečnosti vášho zariadenia.

To, že akékoľvek elektrické zariadenie môže zlyhať isto netreba pripomínať. Zlyhanie súčiastky, preťaženie súčiastky (slabé dimenzovanie), externé vplyvy a mnohé iné dôvody sú denno-denne príčinami porúch na zariadeniach. Ak je výsledkom zlyhania zariadenia len dočasné vyradenie z prevádzky, je to ešte povedzme ten lepší prípad. Ale ak by zlyhanie zariadenia mohlo spôsobiť ďalšie škody alebo až požiar, je isto na mieste urobiť všetko preto aby sa tak nestalo.

Typickou súčiastkou používanou ako doplnková-nezávislá ochrana pred prehriatím je teplotná poistka. Ide o lacnú ale veľmi užitočnú súčiastku, ktorá rozpojí obvod pri presiahnutí určitej teploty. Je to „jednorazová súčiastka“, t.j. po jej aktivácii je obvod trvale rozpojený a je potrebné túto poistku vymeniť. Je vhodné voliť takú istiacu teplotu poistky akú považujeme za skutočne poruchovú, ktorá sa ináč nemôže v bežnej prevádzke vyskytnúť. Výrobné procesy umožňujú výrobu teplotných poistiek určených pre široký rozsah teplôt a tak napr. poistky Microtemp od spoločnosti Thermodisc, ktoré máme v ponuke, sú dostupné v rozsahu 72-257°C (teplota rozopnutia). To je skutočne široký rozsah, takže je možné použiť takúto poistku pre monitorovanie inej súčiastky (napr. teplotná poistka teplotne zviazaná s chladičom tranzistora) ale aj na stráženie teploty vzduchu vnútri zariadenia. Tieto poistky fungujú na princípe roztavenia malej plastovej peletky vnútri poistky, čo spôsobí uvoľnenie pružiny a následne rozpojenie kontaktov.

Podstatnou výhodou teplotných poistiek Thermodisc je maximálny prúd až 10-25A/250VAC v závislosti na type. Skladom máme sériu G4 s max. prúdom 10A/250VAC. Malé rozmery umožňujú použiť súčiastku ako akýkoľvek iný bežný komponent. Treba však dávať pozor na osadzovací proces (prehriatie) zvlášť u nízkoteplotných typov.
Detaily ohľadom správnej montáže ako aj celkový prehľad a tipy na správne použitie teplotných poistiek Thermodisc nájdete v príručke Thermodisc. Teplotné poistky sú dostupné aj v iných púzdrach, prípadne aj s nožovými kontaktmi (Fast-on). Na záver možno dodať, že pre najvyšší stupeň ochrany v kritických aplikáciách je ideálne zaradiť viacero typov s mierne odlišnou istiacou teplotou za sebou (sériovo).

Skladom máme teplotné poistky v širokom rozsahu 72-240°C. V prípade záujmu o iné typy prosím kontaktujte firmu SOS electronic s.r.o.  na adrese info@soselectronic.sk.

 

Výhody / vlastnosti:

  1. teplotné poistky s vysokou výkonovou zaťažiteľnosťou
  2. dôležitý komponent pre zvýšenie bezpečnosti zariadení
  3. 10A/250VAC (séria G4) až 25A/250VAC
  4. dostupné pre teploty vypnutia 72-257°C
  5. jednorazová (nevratná) funkcia
  6. prijateľná cena

 


 

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Pridaj komentár