SVETELEKTRO

16. februára 2017   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Zohratá dvojica – NerO a CleO


TME s.r.o.

Inteligentné displeje CleO, vyvinuté firmou Bridgetek (FTDI) sú zaujímavým návrhom pre elektrotechnikov, ktorí chcú svoje aplikácie vybaviť pútavým, pozornosť priťahujúcim a atraktívnym grafickým rozhraním.

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Obr.1 Sada CleO50 + NerO

Inteligentné displeje CleO si zaslúžia pozornosť bez ohľadu na predchádzajúce skúsenosti v oblasti projektovania. Sú kompatibilné so štandardom ARDUINO a dokážu spolupracovať s najpopulárnejšou platformou ARDUINO UNO.

Doska NerO
Firma Bridgetek (FTDI) tvoriac dosku NerO s možnosťou priamej spolupráce s displejmi CleO, vyvinula vlastnú verziu platformy.
Najdôležitejšou výhodou dosky NerO je v nej použitý spínaný regulátor napätia, ktorý sa vyznačuje prúdovou zaťažiteľnosťou 1A@5VDC v širokom rozsahu vstupného napätia (7 VDC – 20 VDC) poskytovaného externým napájacím zdrojom. Doska navyše pracuje stabilne aj pri maximálnom zaťažení, a to bez toho, aby sa regulátor prehrieval.

Vlastnosti sady NerO
· mikrokontrolér ATMEGA328 s taktovacou frekvenciou 16 MHz a vstavaným zavádzačom;
· komunikácia s počítačom prostredníctvom portu mikro USB (obvod FT231X ako prevodník USB-UART);
· LED diódy na hrane dosky DPS, signalizujúce pracovný režim sady;
· vypínač ON/OFF.

Porovnanie s ARDUINO UNO
Skúšky s doskou ARDUINO UNO uskutočnené v identických podmienkach naznačujú, že maximálna intenzita výstupného prúdu v prípade dosky ARDUINO nepresahuje hodnotu 0,8 mA pri vstupnom napätí 9 VDC a 0,6 mA pri vstupnom napätí 12 VDC.
Dôležitou sa tak stala otázka zabezpečenia dostatočne veľkej prúdovej účinnosti. Keďže displej CleO35, ktorý by mal s doskou spolupracovať, odoberá prúd až 150 mA, táto otázka sa stáva ešte zaujímavejšou. Ak by sme chceli ako príslušenstvo pripojiť k displeju kameru s LED podsvietením, intenzita odoberaného prúdu vtedy narastie až na hodnotu 250 mA, a v prípade reproduktora s výkonom 1 W prúdové zaťaženie vyskočí až na hodnotu 450 mA.
 

Možnosti CleO
V súčasnosti sú k dispozícii dve verzie – CleO35 a CleO50, ktorých parametre sú zhrnuté v nižšie uvedenej tabuľke:

Parameter CleO35 CleO50
displej TFT 3,5”, rozlíšenie 320×240, 262k farieb, odporový panel TFT 5,0”, rozlíšenie 800×480, 16,7M farieb, odporový panel
mikrokontrolér FT903 (32-bit RISC, 310 DMIPS) FT900 (32-bit RISC, 310 DMIPS)
grafický procesor (ovládač) FT810 (display, touch & audio) FT812 (display, touch & audio)
rozširujúce sloty ARDUINO ARDUINO, microBUS x2
veľkosti pamäte 8Mb + slot pre MicroSD karty 4 GB – 32 GB
obrazová frekvencia 60 fps
režim zobrazovania portrét/landscape
iné spoločné vlastnosti audio výstup PWM, vstavaný zosilňovač audio signálu, linky mikrokontroléra vyvedené na konektor DFU a kolíkovú lištu, konektor pre kameru, plastový montážny rámik
spolupracujúce dosky kamera (CLEO-CAM1), reproduktor (CLEO-SPK), adaptér pre spoluprácu so sadou ARDUINO UNO (CLEO-RIO1)
Minimálne zdroje ARDUINO nevyhnutné pre obsluhu displejov rozhranie SPI x1
prerušenie x1

 

Obr. 4. Displej CleO35A



Obr. 5. Displej CleO50


Obr. 6 CLEO-CAM1

Obr. 7. CLEO-SPK

Programovanie v ARDUINO IDE 

CleoO umožňuje tvorbu vizuálne atraktívnych rozhraní, pričom ich tvorbu zvládnu aj užívatelia bez podrobnejších znalostí v oblasti grafických aplikácií. Je to možné vďaka spolupráci inteligentných displejov CleO s doskami NerO/ARDUINO, ktoré je možné programovať v prostredí ARDUINO IDE.

Knižnice a pomoc
Na webových stránkach www.cleostuff.com sú k dispozícii knižnice pre prostredie ARDUINO IDE, v ktorých je možné nájsť 21 príkladov projektov, vyvinutých pre duet NerO/CleO. V časti CleO help sa nachádza rozsiahly manuál rozdelený na 20 kapitol, v ktorých je prediskutovaných viac ako 80 rôznych tém súvisiacich s projektovaním grafických aplikácií pre túto platformu. Pre správnu obsluhu dosky NerO je potrebné nainštalovať najprv ovládače VCP (Virtual COM Port), ktoré sú dostupné na stránkach FTDI.
 
 
 


Zhrnutie
Inteligentné displeje radu Cleo, spolupracujúce s vývojovými doskami NerO/ARDUINO, sú ideálnym riešením najmä pre vývojárov, ktorí chcú obohatiť vyvíjané zariadenia o atraktívne grafické rozhranie. Dosiahnutie tohto cieľa nepochybne uľahčuje veľké množstvo dostupných lekcií a projektov. Je to v súlade s politikou "open source", ktorá sa teší neustále narastajúcej popularite, a ktorej priekopníkom bola práve platforma ARDUINO.
Opísané displeje môžete nájsť v katalógu firmy Transfer Multisort Elektronik. Viac informácií nájdete na webovej stránke distribútora: www.tme.eu.


Paweł Sióda
product manager
microcontrollers, development tools & communication modules

 

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Pridaj komentár