Re: Chémia - chlorid horečnatý
od Victorio » 02 Aug 2019, 08:37
Tak upresnim to :
chcel som vyskúšať Superdosku,ktorá mala propagované super vlastnosti vrátane odolnosti voči ohňu , vode, plesni, hubám atď.
Nie nemám s tým obložený dom, iba steny pivnice, ktoré boli veľmi krivé, (betónové základy) s dierami atď, čo sa mi nechcelo omietať, lebo aj omietka z toho opadávala, nemala trvácnosť. Preto som ich nalepil montážnou PUR penou .
Tie superdosky, resp. to čo predávajú v stavebninách som až neskôr zistil že sa predávajú v rôznej kvalite. Jeden typ, s ktorým mám obložené v exteriéri podbitie strechy je OK, žiadny problém, natreté myslím že latexom.
Nejaké mi zostali a nejaké som dostal zadarmo z malej stavby záhradného domčeka, tak som ich použil na obklad v pivnici.
Plus aj také, ktoré majú reliéf dreva a odporúčajú sa aj na vonkajšie ploty resp. obklady stien ako náhrada dreva.
Následne sa na tých doskách začala zrážať vlhkosť, ako rosa, a potom steká na zem a robia sa kaluže evidentie roztoku ktorý je akoby mastný (predpokladám že chlorid horečnatý )
Keď som to ďalej študoval, tak som našiel rôzne príspevky domáce aj zahraničné, napr. v Dánsku boli nejaké stavby , kde sa zrútili stropné podhľady kvôli korózii vplyvom chloridu horečnatého (zhrdzaveté skrutky, prípadne celé lišty atď.)
Píše sa o.i. to, že sú v predaji dvojaké dosky, tie "normálne" ktoré obsahujú prevažne oxid horečnatý plus sklené vlákna drevný prach a potom tie "fejkové" ktoré obsahuju neprimerane veľa aj chloridu horečnatého ktorý je zrejme lacnejší ale zase má hygroskopické vlastnosti.
Štúdia z Dánska potom uvádza že tento materiál nie je v žiadnom prípade vhodný do exteriéru a do interiéru veľmi otázne lebo dosiahnuť tak nízku vlhkosť, aby tie dosky nenasávali vlhkosť a nespôsobovali koróziu kovových resp. drevených častí je veľmi ťažké.
Preto som presvedčený že obsahujú chlorid horečnatý, to že je silno korozívny som si všimol aj z toho, že doska bola opretá nejaký čas o pozinkovaný plech a v mieste dotyku sa rozožral celkom zinok a železo zhrdzavelo,
V podstate nedávam veľkú šancu na to že sa mi to podarí stabilizovať ( uvádza sa napr. to, že časom sa všetkok MgCl vyplaví, ale doska stratí čo to do pevnosti) ale chcem to ešte skúsiť nejakou chémiou.
Našiel som napr. reakciu Chloridu horečnatého s vápnom, kedy vzniká nerozpustný hydroxid horečnatý, ale pochybujem, že vápno dokáže preniknúť do vnútra dosky a už vôbec nie na stranu ku múru odkiaľ stále bude stekať voda.
Nechcem robiť reklamu resp. určite nie pozitívnu preto iba výňatok :
Zmiešaním MgO s nasýteným roztokom chloridu horečnatého vzniká kašovitá
látka – tzv. Sorelov cement, ktorá rýchlo tvrdne. Tento materiál prvýkrát objavil
v roku 1867 Stanislas Sorel a nechal si ho patentovať. Pôvodne bol vyvinutý
ako lacnejšia náhrada portlandského cementu, no pre jeho výnimočné vlastnosti si rýchlo získal mimoriadnu obľubu.
Odolná vo
či vode. Dlhodobé pôsobenie vody nemení
jej štruktúru, tvar ani vlastnosti - čo nie je vôbec pravda, lebo ak sa jedná o "fejkovú" s MgCl, tak pevnosť degraduje vyplavovaním a tiež sa doska krúti
Takže neviem , či problém je v tom, že pri výrobe neboli dodržané receptúry a obsah MgCl presiahol obsah MgO, alebo nebola dodržaná technológia miešania a pod. pretože Sorelov cement ktorý to vlastne je, by mal mať úplne iné vlastnosti.
Takže oficiálne je to normálny stavebný materiál ako každý iný vhodný na podlahy, steny, stropy,