Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • Problem s programovanim Atmega8a - USBasp programator

Problem s programovanim Atmega8a - USBasp programator

V┼íetko ─Źo sa t├Żka mikropo─Ź├şta─Źov + Sekcia Arduino

Moderátori: psichac, Moderátori

Problem s programovanim Atmega8a - USBasp programator

Odosla┼ąod QwetakCZ » 19 Feb 2020, 22:40

Zdravim borci,

jdu za vami pro radu.... co se t├Żka programovani mikrokontroleru, tak jsem zacatecnik .....

M├ím probl├ęm s komunikaci s Atmega8a .... pouzivam USBasp programator .... avrdude a Atmel Studio 7.

Problem je, ┼że kdy┼ż chci nahrat program do mikrokontroleru, avrdude mi vyhod├ş tuto hlasku :

avrdude.exe: error: program enable: target doesn't answer. 1
avrdude.exe: initialization failed, rc=-1
avrdude.exe: AVR device initialized and ready to accept instructions
avrdude.exe: Device signature = 0x783338
avrdude.exe: Expected signature for ATmega8 is 1E 93 07

avrdude.exe done. Thank you.



ovsem pokazde Device signature ma jinou adresu, coz mi prijde zvlastni ....

Mohl by mi prosim vas nekdo poradit ???

argumenty v avrdude :

avrdude -p m8 -c usbasp -F -U lfuse:w:0xc1:m -U hfuse:w:0xd9:m flash:w:"$(ProjectDir)Debug\$(TargetName).hex":i

diky ...


S pozdravem Qwetak
QwetakCZ
Okoloid├║ci
Okoloid├║ci
Pr├şspevky: 6
Zalo┼żen├Ż: 19.02.2020
Karma: 0

Re: Problem s programovanim Atmega8a - USBasp programator

Odosla┼ąod Mek » 19 Feb 2020, 23:14

Preco avrdude? Atmel studio samotne nepozna usbasp? Neviem, iba sa pytam... Ja mam avrdragon priamo od atmelu a v atmel studiu funguje bez problemov.
Toto vyzera na problem pri komunikacii PC s usbasp. A id kontrolera je vzdy ine, lebo tam nacita zakazdym nejake nahodne haluze (tipujem).
... byvaly spravca Hospudky u amplionu, Martinekk-ov brat :)
Hras Scrabble? Skus SKREBL.EU - moj novy projekt.
Disclaimer: Nemam vystudovane elektro, je to len moje hobby. Povolanim som SW inzinier.
"Failing to plan is planning to fail." (Alan Lakein)
Mek
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Pokro─Źil├Ż ─Źlen
Pokro─Źil├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 718
Vek: 33.34
Zalo┼żen├Ż: 15.10.2015
Bydlisko: ZA, TN
Karma: 11

Re: Problem s programovanim Atmega8a - USBasp programator

Odosla┼ąod Hop377 » 20 Feb 2020, 10:04

Ten programator USBASP mas z EBay? Na tom treba prepalit firmware. Myslim ze postup bol aj niekde tu na fore.
Hop377
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 490
Vek: 7.26
Zalo┼żen├Ż: 13.12.2010

Re: Problem s programovanim Atmega8a - USBasp programator

Odosla┼ąod Dali2 » 20 Feb 2020, 10:45

Pravdepodobne to mas zle zapojene, ziadny FW prepalovat netreba, daj nakres, ako si to zapojil.
Dali2
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Pokro─Źil├Ż ─Źlen
Pokro─Źil├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 831
Vek: 52.97
Zalo┼żen├Ż: 01.09.2008
Bydlisko: Beniakovce
Karma: 7

Re: Problem s programovanim Atmega8a - USBasp programator

Odosla┼ąod QwetakCZ » 20 Feb 2020, 11:23

Firmware na programatoru mam updatovany :) .....

Nakres hodim, az budu doma, ale ten jsem prochazel snad 10x merakem promeroval, jestli Vcc a GND mi jde na piny, vse ok ....

Vecer bo zitra dodam :)
QwetakCZ
Okoloid├║ci
Okoloid├║ci
Pr├şspevky: 6
Zalo┼żen├Ż: 19.02.2020
Karma: 0

Re: Problem s programovanim Atmega8a - USBasp programator

Odosla┼ąod Dali2 » 20 Feb 2020, 13:14

Najcastejsi problem byva prehodene MOSI/MISO. Nainstaluj si AVRDUDESS (pekne IDE k avrdude), zapoj, zapni a daj detekovat procesor, to je najjednoduchsi sposob ako zisitit, ci vsetko funguje ako ma.
Dalsia moznost je este (ale to len fabulujem) ak boli zle napalene fuses a mas nastaveny napr. externy oscilator a nemas ho tam tak to proste nepojde :)
Dali2
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Pokro─Źil├Ż ─Źlen
Pokro─Źil├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 831
Vek: 52.97
Zalo┼żen├Ż: 01.09.2008
Bydlisko: Beniakovce
Karma: 7

Re: Problem s programovanim Atmega8a - USBasp programator

Odosla┼ąod QwetakCZ » 21 Feb 2020, 23:03

Tak jsem doma na PC ...

stahl jsem si jak jste radili AVRDUDESS ... a hle .. programator mi asi nechce komunikovat ..... p┼Öitom cca pred 2 m─Ťsicama jsem snim programoval attiny .... kde muze byt chyba .... ??? :(
Pr├şlohy
2020-02-21.png
QwetakCZ
Okoloid├║ci
Okoloid├║ci
Pr├şspevky: 6
Zalo┼żen├Ż: 19.02.2020
Karma: 0

Re: Problem s programovanim Atmega8a - USBasp programator

Odosla┼ąod ali_gi » 22 Feb 2020, 01:21

Ovl├ída─Ź k USB ASP m├í┼í nain┼ítalovan├Ż spr├ívne? Ak pou┼ż├şva┼í w10, po aktualizac├ş sa to vie pokazi┼ą... sk├║s prein┼ítalova┼ą
za─Źiato─Źn├şk, ktor├Ż rozumie iba m├ílo veciam:D
ali_gi
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Nov├Ż ─Źlen
Nov├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 92
Vek: 27.89
Zalo┼żen├Ż: 23.03.2009
Bydlisko: Tren─Ź├şn
Karma: 0

Re: Problem s programovanim Atmega8a - USBasp programator

Odosla┼ąod QwetakCZ » 22 Feb 2020, 12:28

Ano, pro jistotu jsem ho prehraval .... a prave tato chyba .... to bylo hned prvni co me napadlo, bohuzel bez uspechu .... :-/
QwetakCZ
Okoloid├║ci
Okoloid├║ci
Pr├şspevky: 6
Zalo┼żen├Ż: 19.02.2020
Karma: 0

Re: Problem s programovanim Atmega8a - USBasp programator

Odosla┼ąod servisman » 22 Feb 2020, 17:19

Na obr├ízku nem├í┼í nastaven├Ż port!
Ni─Ź sa nedeje n├íhodne!
servisman
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Power user
Power user
Pr├şspevky: 1754
Zalo┼żen├Ż: 15.12.2006
Bydlisko: skoro PN
Karma: 0

Re: Problem s programovanim Atmega8a - USBasp programator

Odosla┼ąod QwetakCZ » 23 Feb 2020, 22:57

Tak USBasp programator se mi uz hlasi, s Atmegou8a ale st├íle problem. Attiny44a me to detekuje v pohode ..... nic, prave dokoncena objednavka na nove Atmegy8a ...... budu predpokladat, ┼że jsem zrovna natrefil na nejak├ę ┼ípatne kusy ..... :) ....

Jen mi nejde do hlavy, ┼że se poka┼żde ta Atmega hlasi s jinym ID ..... viz screeen ....
Pr├şlohy
2020-02-23.png
QwetakCZ
Okoloid├║ci
Okoloid├║ci
Pr├şspevky: 6
Zalo┼żen├Ż: 19.02.2020
Karma: 0

Re: Problem s programovanim Atmega8a - USBasp programator

Odosla┼ąod Dali2 » 24 Feb 2020, 00:00

Ak zakazdym dostanes ine ID tak je to jednoznacne zle zapojene, furt cakam nakres :) Urcite nemas prehodene MOSI/MISO? povedal by som ze hej...
Dali2
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Pokro─Źil├Ż ─Źlen
Pokro─Źil├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 831
Vek: 52.97
Zalo┼żen├Ż: 01.09.2008
Bydlisko: Beniakovce
Karma: 7

Re: Problem s programovanim Atmega8a - USBasp programator

Odosla┼ąod Atlan » 24 Feb 2020, 13:27

A na tom programatore ide menit programovaciu frekvenciu? Skus dat nizsiu ak ta mega nieje naprogramovana tak bezi na 1Mhz a tym padom treba programovat na nizsej frekvencii.

Asi to bude to bitclock, dak tam 450khz a malo by to ist
Atlan
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 326
Zalo┼żen├Ż: 01.02.2008
Karma: 0

Re: Problem s programovanim Atmega8a - USBasp programator

Odosla┼ąod QwetakCZ » 25 Feb 2020, 23:04

Tak ano Bit clock ..... 187.5KHz se mi az prihlasi .... :) ....

Sice az ta nova várka .... ta stara z Aliexpressu je nejakej shit ... :) .... pro priste jsem poucen, ze na techto vecech se nevyplati setrit :D :D



To Dali2: .... v├şm ze jsem sliboval n├íkres, ale mohl bych ti to nacmarat maximalne rukou, zat├şm nemam zadn├Ż soft, kter├Ż by me tuto pr├íci ulehcil :-D....

-- Spojen├Ż pr├şspevok 25 Feb 2020, 23:05 --

Takze bych v├ím chtel v┼íem podekovat ca va┼í ─Źas a pomoct :)
Pr├şlohy
2020-02-25.png
QwetakCZ
Okoloid├║ci
Okoloid├║ci
Pr├şspevky: 6
Zalo┼żen├Ż: 19.02.2020
Karma: 0

Re: Problem s programovanim Atmega8a - USBasp programator

Odosla┼ąod Atlan » 26 Feb 2020, 08:18

Ta varka z aliexpresu moze mat zablokovane seriove programovanie, tak ze skusit preprogramovat paralelenym programatorom napr na baze arduina.
Atlan
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 326
Zalo┼żen├Ż: 01.02.2008
Karma: 0


Nasp├Ą┼ą na Mikropo─Ź├şta─Źe

Kto je pr├ştomn├Ż

U┼ż├şvatelia prezeraj├║ci si toto f├│rum: ┼Żiadny registrovan├Ż pou┼ż├şvate─ż a 3 host├ş.

Forums ©
Autor str├ínky je Ondrej Z├ívodsk├Ż(zawin), o graficky design sa star├í ─Żubo┼í Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
─îas potrebn├Ż k spracovaniu str├ínky 0.65 sek├║nd