Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • Odber záložnej baterky v rádiobudíku

Odber záložnej baterky v rádiobudíku

Kecajte o čom chcete...

Moderátori: mirosne, Moderátori

Odber záložnej baterky v rádiobudíku

Odoslaťod Edgar » 30 Jún 2018, 14:15

Už dávnejšie som si na mojom budíku v izbe všimol, že keď som dal novú záložnú baterku, elektrina nevypadla napr. pol roka, ale keď vypadla a znova nabehla čas bol aj tak vynulovaný a baterka vybitá. Po asi dvoch takýchto prípadoch som už ďalšie baterky nedával, lenže zvykne tu často blbnúť elektrina, že keď fúka vietor tak na chvíľu vypadne a to aj niekoľkokrát do dňa, to isté pri búrke. Trochu otravné stále medzitým nastavovať čas takže mi napadlo znova tam dať záložnú baterku, ale predtým som zmeral trvalý odber prúdu z nej, ktorý bol 0,8-1 mA. Dá sa to nejako eliminovať alebo je to spôsobené tým, že je to neznačkový budík z Tesca? Samozrejme trvalý v zmysle, že tento odber tam je aj pri zapojenom budíku v zásuvke.
Edgar
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1318
Vek: 22.7
Založený: 12.08.2013
Bydlisko: Košice

Re: Odber záložnej baterky v rádiobudíku

Odoslaťod mr.dred » 30 Jún 2018, 14:20

Tak isto baterku zožrali aj budíky zo ZSSR a rádiobudíky z Rakúska.... asi škoda riešiť. To by sa muselo od základu...
Nešikovní elektrikári majú občas takú zvláštnu iskru v oku.
mr.dred
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3150
Vek: 54.27
Založený: 17.08.2011
Bydlisko: Handlová
Karma: 28

Re: Odber záložnej baterky v rádiobudíku

Odoslaťod mac26 » 30 Jún 2018, 14:25

Ja som planoval namiesto baterky pripojit supercap. V budiku dioda a odpor z napajania na jeho nabijanie. Nakoniec som sa ku tomu nedostal lebo som ho vymenil za vezu s hodinamy, ktore nejaky cas vydrzia aj bez siete
mac26
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1069
Založený: 01.02.2010
Bydlisko: Martin
Karma: 7

Re: Odber záložnej baterky v rádiobudíku

Odoslaťod cool-zool » 30 Jún 2018, 14:26

No presne na tvoju otázku ti neodpoviem , ale čo sa týka zálohovania rádiobudíka 9V baterkou - som už dávno rezignoval ! Áno presne ako píšeš tá baterka sa tam vybíja (neviem náhodou či aj stále nedobíja bez kontroly a znižuje to jej životnosť) , potom keď náhodou krátkodobo vypadne prúd tak sa hodinky vynulujú ! U nás sú tiež také krátkodobé výpadky (niekedy sekundu , niekedy 2-3 ) a to som riešil tak že som enormne zvýšil kapacitu filtračných kondíkov a čuduj sa svete na tie krátke výpadky to pomohlo . . .
cool-zool
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 730
Vek: 50.21
Založený: 09.12.2013
Bydlisko: okr.Rimavská Sobota
Karma: 4

Re: Odber záložnej baterky v rádiobudíku

Odoslaťod Edgar » 30 Jún 2018, 23:57

mr.dred napísal:Tak isto baterku zožrali aj budíky zo ZSSR a rádiobudíky z Rakúska

To som nečakal, potom tam baterka úplne stráca význam...

mac26 napísal:Ja som planoval namiesto baterky pripojit supercap. V budiku dioda a odpor z napajania na jeho nabijanie. Nakoniec som sa ku tomu nedostal lebo som ho vymenil za vezu s hodinamy, ktore nejaky cas vydrzia aj bez siete

Tak toto je super nápad, toto asi spravím :thumbup: Čo sa týka veže, tie prijímajú aj signál hodín cez RDS, takže tam to je trochu iné... Alebo kúpim rovno hodinky s DCF :D

cool-zool napísal:neviem náhodou či aj stále nedobíja bez kontroly a znižuje to jej životnosť

To asi nie, prúd išiel len jedným smerom a pripojená nie je na hlavné napájanie (pri výpadku s baterkou displej nesvieti, len si to pamätá čas) a keď som zmeral napätie na konektore pre baterku, bolo 0V
cool-zool napísal:niekedy 2-3 ) a to som riešil tak že som enormne zvýšil kapacitu filtračných kondíkov a čuduj sa svete na tie krátke výpadky to pomohlo

Na tie úplne krátke výpadky do 1s stačia aj pôvodné kondenzátory, iné spotrebiče sa reštartujú aj pri takom výpadku takže aspoň niečo. No ale idem tam dávať radšej ten supercapacitor ako písal mac26, to bude asi najideálnejšie...

Ďakujem všetkým za odpovede
Edgar
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1318
Vek: 22.7
Založený: 12.08.2013
Bydlisko: Košice

Re: Odber záložnej baterky v rádiobudíku

Odoslaťod Dolfi » 01 Júl 2018, 14:14

Skús zmerať, či tá baterka má spoločný mínus so zemou. Ak hej, tak z plusu nejakého zdroja s vyšším napätím daj odpor, ktorý bude do baterky tlačiť o pár uA viac, ako je odber z nej. Baterka to prežije, pokiaľ sa nerozpadne. (Zabalil by som ju dobre do mikroténovej fólie).

Iná možnosť je tam strčiť akumulátor s odporom, prípadne vhodnú zenerku na zem a diódu do série proti spätnému prúdu.

Príklad: Máme 9 V baterku a 12 V zdroj. Rozdiel je 3 V. Potrebujeme 1 mA. Odpor vychádza 3k. Dal by som tam 3k3 a po čase kukol, aké je napätie na baterke.
Máme 9 V akumulátor, (7 článkov). Nech na článok je 1,35 V x 7 = 9,45 V + 0,6 V dióda = 10 V zenerka. Pri 12 V zdroji, odpor (povedzme) 1k5 do série, 10 V/ 0,5 W zenerka na zem, Si dióda do série, 9 V akumulátor.

Pri superkapacitore pozor na max. napätie. Zrejme tam budú musieť ísť dva do série, asi k nim paralelne rozdeľovacie odpory (10M ?) a obmedzenie napätia na súčet ich napätí.
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.
Dolfi
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 10318
Vek: 66.77
Založený: 17.08.2008
Bydlisko: Prešporok (BA)
Karma: 50

Re: Odber záložnej baterky v rádiobudíku

Odoslaťod Edgar » 03 Júl 2018, 12:23

Tak teraz som rozobral ten budík. Trafo tam je 2x7V takže jedno vinutie asi na hodinky a druhé na rádio. Konektor baterky je pripojený na kontakty DC+ a DC-, na ktorých je bez baterky 0V. Medzi DC+ a GND je už napätie v rozmedzí 9,2 až 9,6V neviem prečo ale skákalo mi to aj keď som mal dobrý kontakt s hrotmi (zlá filtrácia?) čiže z toho vyplýva že baterka má spoločný +.
Plánujem tam teda dať 2 superkondenzátory 0,22F na 5,5V do série, lenže teraz tu vzniká problém, že nebudem ich môcť použiť čisto na zálohu namiesto pôvodnej baterky, lebo keď má spoločný plus, neviem ako by som spravil aby tie superkondenzátory nenapájali celý budík ale iba pamäť.
hodinky cap.png
hodinky cap.png (1.22 KiB) Zobrazená 707 krát

Zapojiť by som to teda musel nejak takto + tie paralelné 10M odpory ku každému kondenzátoru, ak tam musia byť. Alebo by som mal dať ten odpor ku GND tak vysoký, aby prúd a napätie z nich nestačilo na napájanie zvyšku budíka?

Edit: Prúd z baterky na zálohu pamäte je 2,4mA pričom odber z baterky pri zapojenej sieti je ako som už písal od 0,8 až do 1,5mA (skáče to tak isto ako napätie) takže to prakticky ako keby stále žralo toľko isto. Aký potom mám dať ten odpor od GND?
Naposledy upravil Edgar dňa 03 Júl 2018, 13:56, celkovo upravené 2 krát.
Edgar
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1318
Vek: 22.7
Založený: 12.08.2013
Bydlisko: Košice

Re: Odber záložnej baterky v rádiobudíku

Odoslaťod zdeno6505 » 03 Júl 2018, 12:43

Čo tam máš za švába?
SC8560 ( LM8560, TMS3450 )?
Amatéri postavili Noemovu archu, profesionáli Titanic.
zdeno6505
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1083
Založený: 04.08.2010
Bydlisko: TO

Re: Odber záložnej baterky v rádiobudíku

Odoslaťod Edgar » 03 Júl 2018, 12:51

Nedá sa to prečítať, je to ošúchané, koniec je 003GB takže ani neviem či niečo všeobecne používané a vyrábané...
Edgar
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1318
Vek: 22.7
Založený: 12.08.2013
Bydlisko: Košice

Re: Odber záložnej baterky v rádiobudíku

Odoslaťod zipaj » 03 Júl 2018, 19:11

zapoj jednu alebo viac diód v priepustnom smere do série s baterkou, ak je napätie za trafom menšie ako napätie baterky tak sa baterka musí vybíjať
Základné parametre zosilňovača pre kapelu? - Nízka váha a veľký výkon, v tom hluku sa aj tak všetko stratí :-)
zipaj
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2645
Vek: 44.35
Založený: 13.02.2011
Bydlisko: Vranov nad Topľou
Karma: 33

Re: Odber záložnej baterky v rádiobudíku

Odoslaťod Edgar » 03 Júl 2018, 19:24

Áno presne nad týmto som teraz rozmýšľal aj ja že je o niečo vyššie u novej baterky. Ale tak či tak mi to nevychádza lebo baterka sa raz vybije na rovnaké napätie ako má zdroj a ďalej už by sa nemala vybíjať ale prečo je potom vždy po výpadku vybitá aj keď výpadok trvá pár minút a predtým nebol žiadny? Niekde sa musí vybíjať proste vždy až sa vybije úplne a pri výpadku už nezálohuje nič...
Edgar
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1318
Vek: 22.7
Založený: 12.08.2013
Bydlisko: Košice

Re: Odber záložnej baterky v rádiobudíku

Odoslaťod miroja » 03 Júl 2018, 19:49

Edgar napísal:Tak teraz som rozobral ten budík. Trafo tam je 2x7V takže jedno vinutie asi na hodinky a druhé na rádio. ?

Tych 2x 7V od trafaka tam nebude na samostatne napajanie hodin a radia, ale zrejme na napajanie displeja. Napatie sa meni v sekundovych (polsekundovych ) intervaloch - synchronne s blikanim dvojbodky (ak si to nemeral rucickovym merakom, odporucam)? Pozri si pre inspiraciu zapojenie s IO 8560. Mozno to bude podobne s tym, co mas ty. Ako tie hodiny vyzeraju?
Ak tecie z batreky do hodin nejaky prud aj pri napajani zo siete, to bude zrejme problem, preco sa vybija a treba to eliminovat (ako ti uz poradili predomnou).
Prílohy
radiohodiny LM8560.gif
miroja
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 2023
Vek: 57.34
Založený: 01.02.2010
Bydlisko: Liptov (občas Tekov)
Karma: 15

Re: Odber záložnej baterky v rádiobudíku

Odoslaťod Edgar » 03 Júl 2018, 20:05

Dvojbodka nebliká, ale iba svieti. Ale teraz som tam skúsil s baterkou dať 3 diódy do série (úbytok 1,7V) a vyzerá že prúd netečie z baterky keď nemá. (merák ukázal 1uA ale to tam svieti aj keď nemerám nič). Pri odpojenej sieti tam teraz tečie o 0,1mA menej ale teraz som to nechal na baterku bežať 10 minút a čas je OK. Čiže zatiaľ tam teraz dám tie diódy aj s baterkou a priebežne budem sledovať stav baterky, ak sa už nevybije tak to nechám tak. Zatiaľ ďakujem, momentálne vyriešené.
Edgar
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1318
Vek: 22.7
Založený: 12.08.2013
Bydlisko: Košice


Naspäť na Voľná téma

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 5 hostí.

Forums ©
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.55 sekúnd