Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • Elektrický ohradník

Elektrický ohradník

VN, tesla coil, a podobne veci týkajuce sa VN

Moderátori: mirosne, Moderátori

Re: Elektrický plot

Odoslaťod misocko » 05 Nov 2017, 19:41

Lamik napísal:Ještě mě napadlo vzít nějaký kondenzátor s kapacitou aby při jeho vybíjení nepřesáhl proud 10mA
- kapacitou samotnou sa to obmedzit neda, aj kapacitne velmi maly kondik da do skratu obrovsky prud. obmezit je to teda mozme iba prudovym zdrojom alebo odporom (pri znamom napeti).
misocko
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2874
Vek: 42.57
Založený: 14.06.2009
Bydlisko: Hlohovec
Karma: 22

Re: Elektrický plot

Odoslaťod Lamik » 05 Nov 2017, 21:21

Pokud vezmu odpor a byl proud třeba 10mA tak když se toho cokoliv dotkne tak vznikne dělič napětí a na odporu bude větší napětí než na zvířeti které se takového plotů dotkne
P.s pak už jedině kontrolovat proud přes nějakou cívku na elektrický plotě jak mile dosáhne určité meze odpojit napětí

-- Spojený príspevok 05 Nov 2017, 21:36 --

Ještě poslední dotaz člověk při 50hz zvládne bez problémů 10mA a co když bude frekvence 1hz tak by měl být proud větší ne ?
Lamik
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 6
Založený: 05.11.2017
Karma: 0

Re: Elektrický plot

Odoslaťod martin3450 » 05 Nov 2017, 21:39

Ak ťa paja ohradnik štekli tak daj pred mosfet budič z pnp-npn tranzistorov a niečo uvidiš.
martin3450
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 78
Vek: 28.58
Založený: 29.07.2013
Bydlisko: žilina
Paragraf: 23
Karma: 0

Re: Elektrický plot

Odoslaťod boraicho » 05 Nov 2017, 22:04

ZAUJIMA MA , AKO SI SKUSAL TEN OHRADNIK NA SEBE. .?
"Aj nevinne vyzerajúca súčiastka, môže byť príčinou nefunkčnosti zariadenia a tou kondenzator 100% je"
3D REBEL II + PLA + PETG
boraicho
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 11820
Vek: 30.43
Založený: 03.02.2007
Bydlisko: Prešov
Karma: 43

Re: Elektrický plot

Odoslaťod Lamik » 05 Nov 2017, 22:12

Ne na maďarských prasetech kterým to moc nedělalo zle
Lamik
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 6
Založený: 05.11.2017
Karma: 0

Re: Elektrický plot

Odoslaťod medved » 14 Máj 2019, 13:38

misocko napísal:
Lamik napísal:Ještě mě napadlo vzít nějaký kondenzátor s kapacitou aby při jeho vybíjení nepřesáhl proud 10mA
- kapacitou samotnou sa to obmedzit neda, aj kapacitne velmi maly kondik da do skratu obrovsky prud. obmezit je to teda mozme iba prudovym zdrojom alebo odporom (pri znamom napeti).

ešte tu je ďalší podstatný detail, kapacita samotného ohradníka a čím väčší, tým väčšia kapacita, zároveň aj straty korónou podľa prevedenia, izolátorov, vlhkosti, porastu... prúdová špička bude aj tak z kapacity ohradníka a odpor len predĺži čas nabitia kapacity ohrady podľa veľkosti a kvality prevedenia mínus straty korónou.
Riešiť tu nejaký max prúd nemá žiadny zmysel a opodstatnenie, je to len krátka špička. 10mA je trvalí prúd cez telo, krátka špička môže byť oveľa vyššia. Van de grafov generátor dáva aj ampére pri vybití gule do zeme, cez telo bude ta špička tiež pekne vysoká, ale vo veľmi krátkej časovej špičke. Indukčná cievka dáva koľko... asi okolo 250us špičky ? a pri týchto výkonoch aj kratšie cca 150us len. (aj to neviem, či nie aj ešte menej, ja som to hnal na výkon a čo najvyššie napätie, tak sa mi aj čas predlžoval, pri 2cm iskre aj pod 100us to bude len)

martin3450 napísal:Ak ťa paja ohradnik štekli tak daj pred mosfet budič z pnp-npn tranzistorov a niečo uvidiš.

načo ? pri tých jednotkách Hz stačí priamo z NE555 a hlavne vhodne nastaviť f a dĺžku pulzu pri danom napätí.

Ďalšia zásadná chyba, čo občas vidím pri indukčných cievkach je použitie 100V mosfetu, pre ohradník 500V je minimum.. aj pri 12V ta špička ide pekne vysoko k 500V.

boraicho napísal:ZAUJIMA MA , AKO SI SKUSAL TEN OHRADNIK NA SEBE. .?

ešte si nepchal prsty do indukčnej cievky ? :lol:

-- Spojený príspevok 14 Máj 2019, 13:01 --

Lamik napísal:Ještě poslední dotaz člověk při 50hz zvládne bez problémů 10mA a co když bude frekvence 1hz tak by měl být proud větší ne ?

10mA je stanovené pri sieťových 50Hz, kedy ešte vieš uvoľniť svalstvo a pustiť sa s rukou. Na všetko mimo toho sa už komplikuje odpoveď... pri pulzoch a kapacitách sa už stanovuje bezpečná energia a percentuálny podiel možnosti zástavy srdca... asi tak nejako, doma v PC mám nejaké čísla a info k tomu zo skript z TVN. Tam sa rozoberá energia pri akom napätí a kapacite je ešte OK a kde už je 0,5% zástavy srdca... kapacita indukčnej cievky, kapacita celého ohradníka + napätie 10-30kV a vyjde nejaká energia... a tým sa vlastne aj dostávam k tomu, že riešiť veľkosti prúdov a nejakých 10mA je blbosť, pri týchto pulzoch sa už treba baviť o energií... pozriem doma veci k tomu, nie je tam toho veľa, ale aspoň pre lepšiu predstavu
medved
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1921
Vek: 25.77
Založený: 02.12.2008
Bydlisko: Prešov
Karma: 34

Predchádzajúca

Naspäť na Vysoké napätie

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.

Forums ©
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.25 sekúnd