Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • Sháním teplotní senzor

Sháním teplotní senzor

Problematika ohladne regulácií (PI, PID), ovládania pohonov, odmeriavaní veličín, automatizácie PLC

Moderátori: Drakoush, Moderátori

Sháním teplotní senzor

Odoslaťod jirka.jirka. » 19 Apr 2018, 16:32

Zdarec chlapi.

Mám otázku. V našem novém projektu chceme použít PT1000 na měření teploty. Ale teploty vzduchu. A mě se na to nezdá toto čidlo jako příliš vhodné (z důvodu toho, že použijeme rozsah od -40°C do +80°C). Ale tento senzor má trošku širší rozsah.

A tak se chci zeptat, nevíte o nějakém senzoru, který by byl průmyslový (tzn. už v nějakém pouzdře)?? A jde mi pouze o ten teplotní senzor. Něco, co je zkalibrováno, nebo se bude jednoduše kalibrovat. Přeci jen ten PT1000 bych linerizoval v daném rozsahu a potom bych to musel v MCU dotáhnout, nebo převodní tabulka....

Požadavky celkem:
Tepl. rozsah min.: -40°C to +80°C
Provedení: Zapouzdřené
Výstup: Napětí, nebo nejlépe digitální (komunikace teď není důležitá)
Přesnost: min. 1.5°C


A prosím takové to, vem si DS18B20 a zapouzdři nechci. Sháním přímo výrobek. Třeba někdy, někdo nějaký hledal a našel. Díky moc za info.
jirka.jirka.
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1084
Založený: 17.10.2008
Bydlisko: Zlín
Karma: 9

Re: Sháním teplotní senzor

Odoslaťod Dumitru » 19 Apr 2018, 16:52

https://www.gme.sk/teplotni-cidlo-s-kabelem-2-metry-flajzar-ds18b20-teplotni-cidlo

Ale či je to priemyslový neviem.

A mne sa zdá že to ma aj nejakú ROM kde sa dá zapísať kritické hodnoty pri ktorých čidlo samé odošle upozornenie ale nerobil som s daným čidlo
Naposledy upravil Dumitru dňa 19 Apr 2018, 16:57, celkovo upravené 1 krát.
Dumitru
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 304
Založený: 06.11.2011
Karma: 0

Re: Sháním teplotní senzor

Odoslaťod jirka.jirka. » 19 Apr 2018, 16:56

https://www.gme.sk/teplotni-cidlo-s-kabelem-2-metry-flajzar-ds18b20-teplotni-cidlo

Ale či je to priemyslový neviem.


DS18B20 na kabelu asi moc průmyslový nebude.
jirka.jirka.
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1084
Založený: 17.10.2008
Bydlisko: Zlín
Karma: 9

Re: Sháním teplotní senzor

Odoslaťod CxMato » 19 Apr 2018, 16:59

Ahoj, my občas pracujeme aj stýmto.. https://www.buildingtechnologies.siemen ... C2012.aspx
možno ti to pomôže
Naposledy upravil CxMato dňa 19 Apr 2018, 17:09, celkovo upravené 1 krát.
CxMato
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 104
Vek: 21.6
Založený: 08.12.2017
Bydlisko: Banská Bystrica
Karma: 0

Re: Sháním teplotní senzor

Odoslaťod Dumitru » 19 Apr 2018, 17:01

Tak ja neviem čo znamená v puzdre :D pre mňa http://www.avelmak.sk/index.php?lm=354&pg=det&article=36948 tento je bez puzdra a ten čom som dal je s puzdrom :D , ale asi som to len zle pochopil :)
Dumitru
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 304
Založený: 06.11.2011
Karma: 0

Re: Sháním teplotní senzor

Odoslaťod jirka.jirka. » 19 Apr 2018, 17:06

CxMato napísal:Ahoj, my pracujeme občas pracujeme aj stýmto.. https://www.buildingtechnologies.siemen ... C2012.aspx
možno ti to pomôže


To je klasická PT1000.

Mno asi ji použije, protože co jsem našel, tak ten vychází nejlépe.
jirka.jirka.
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1084
Založený: 17.10.2008
Bydlisko: Zlín
Karma: 9

Re: Sháním teplotní senzor

Odoslaťod zolob » 19 Apr 2018, 17:29

Na priemyselné účeli sa sa používajú snímače PT100, PT1000 , Typ K, Typ J. V našej firme sa používajú hlavne PT100 a Typ K. S digitálnym snímačom teploty v priemyselnom prevedení nemám skúsenosti. S termočlánkom typu K (–270 to 1260C) alebo J (-210 to 760C) by nemal byť problém napísať program ani nájsť vhodné púzdro.
Typy termočlankov :
https://www.thermocoupleinfo.com/type-k-thermocouple.htm alebo
http://www.thermometricscorp.com/thertypk.html alebo
https://www.elso.sk/sk/content/50-termoclanok

My berieme termočlánky tu :
https://www.gefran.sk/sk/Snimace/Termoclanky-odporove-termoclanky/Termoclanky.alej
zolob
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 22
Založený: 13.02.2008
Paragraf: 23
Karma: 0

Re: Sháním teplotní senzor

Odoslaťod romiadam » 19 Apr 2018, 17:51

Je to projekt na doma alebo v robote?

Takýto snímač db18b20 sa ti nevidi?
https://m.ebay.com/itm/1m-100CM-Digital ... 2281156221
Prepáčte mi za diakritiku a preklepy - väčšinou píšem z mobilu a ENG klavesnice.
(výroky nemenovaného člena fóra:) ...základy elektrotechniky ovládam dokonale, tak napr. taký tyristor neviem ako presne funguje
romiadam
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2300
Založený: 09.04.2008
Bydlisko: Wicklow, Irsko
Karma: 13

Re: Sháním teplotní senzor

Odoslaťod jirka.jirka. » 19 Apr 2018, 17:53

Je to do roboty. :thumbup:

Takže ebay, aliexpress, a jiné chinoviny jsou nepřípustné.
jirka.jirka.
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1084
Založený: 17.10.2008
Bydlisko: Zlín
Karma: 9

Re: Sháním teplotní senzor

Odoslaťod romiadam » 19 Apr 2018, 18:41

my V robote priemyselne používame toto: je to ale regulátor nie obyčajný snimac. Jeho výstupy môžes použiť ako alarm alebo akčný signal K PLC.

https://industrial.omron.us/en/products ... ontrollers

je ich viac druhov, takže máš Z čoho vyberat. A knemu ptom termoclanok, viď manual.
Prepáčte mi za diakritiku a preklepy - väčšinou píšem z mobilu a ENG klavesnice.
(výroky nemenovaného člena fóra:) ...základy elektrotechniky ovládam dokonale, tak napr. taký tyristor neviem ako presne funguje
romiadam
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2300
Založený: 09.04.2008
Bydlisko: Wicklow, Irsko
Karma: 13

Re: Sháním teplotní senzor

Odoslaťod jirka.jirka. » 19 Apr 2018, 19:23

No nic, jak to tak sleduju (včera, dnes) tak PT1000 vede. K tomu udělat proudový zdroj 300uA až 1000mA z OZ (spíše těch 300 kvůli ovlivnění měření), nakonec posunout na rozsah AD převodníku dalším OZ a je hotovo. :D

Něco jsem už navrhnul, teď mě bude zajímat teplotní drift celého zapojení. :rolleyes:

No nic, vyhodím prototyp a hupky dupky do klimatizační komory. Aspoň se něco nového přiučím. :thumbup:

Nemáte někdo něco ověřeného, co by fungovalo dobře v teplotách -40°C až +60°C?
jirka.jirka.
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1084
Založený: 17.10.2008
Bydlisko: Zlín
Karma: 9

Re: Sháním teplotní senzor

Odoslaťod datam » 20 Apr 2018, 09:28

Akú presnosť od toho potrebuješ? Nedávno som zapájal niekoľko Pt100st do simatiku a zabudni že tam budeš mať lepšiu presnosť ano 0,5°C. Jednoducho tieto snímače nie sú určené na presné merania ale zase majú veľký prevádzkový rozsah. Tiež neviem ku čomu to budeš pripíjať ale AI karty majú v sebe linearizáciu a hlavne kompenzáciu vedenia lebo aj pri Pt1000 ti to vnesie dosť brutálnu nepresnosť.

Takže domáci bastel ti jednoducho pri dlhšej kabeláži fungovať nebude. Raz som z USA objednával sadu čipov na spracovanie signálu Pt100. Neviem ale niečo ako XTR alebo XTA??? Chodilo to celkom pekne a výstup z toho bol napätie a ďalšie XTniečo z toho urobilo pekne 4..20mA.

-- Spojený príspevok 20 Apr 2018, 08:32 --

XTR115UA je ten budič prúdovej slučky. Overený spoľahlivý. Použil som ich stovky kusov.

-- Spojený príspevok 20 Apr 2018, 08:35 --

XTR105 máš to čo potrebuješ. Dá sa to aj vysamplovať. Z TI tak 50% príde.
datam
Power user
Power user
Príspevky: 2166
Vek: 36.47
Založený: 24.04.2008
Bydlisko: Senica
Karma: 2

Re: Sháním teplotní senzor

Odoslaťod mato3000 » 20 Apr 2018, 10:03

...Nedávno som zapájal niekoľko Pt100st do simatiku a zabudni že tam budeš mať lepšiu presnosť ano 0,5°C..


chce sa s tým trochu pohrať a môže mať presnosť aj 0,00x :pain: ....

https://svetelektro.com/Forum/teplomer- ... 25912.html

ja to starý projekt, ktorý mám už dávno zdokonalený, tak že sa kalibruje len ten modul pri výrobe s odporom 100R a potom už môžeš zapojiť kábel aký dlhý chceš a všetko sa kalibruje samo + robí to tepelnú kompenzáciu drátu počas merania. Nevýhodou je, že to má 6 vodičové zapojenie .... ale to je drobnosť, proste dáš len viacvodičový kábel. fungujú mi už pár rokov a nebol s nimi žiaden problém. stabilne meriam na 0,0x , a le počítalo sa s preskokom 0,002 , lenže na 7 segmentoke to bolo neprehladné.

ďalšiou zaujímavosťou je že tam neni žiaden OZ ... nechcel som tam vháňať ďalšiu chybu a je tam 16 bit A/D . Všetko sa dá , ak na vec pozeráte nekonvenčne ... :D
mato3000
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 9483
Založený: 04.01.2009
Bydlisko: BA
Karma: 120

Re: Sháním teplotní senzor

Odoslaťod romiadam » 20 Apr 2018, 10:57

jirka.jirka:
K tomu udělat proudový zdroj 300uA až 1000mA z OZ (spíše těch 300 kvůli ovlivnění měření), nakonec posunout na rozsah AD převodníku dalším OZ a je hotovo. 


Teraz ti nerozumiem. Nechceš kalibrovany ds18b20 s presnosťou + - 0.5 stupňov s rozlisenim 0.0625 stupňov na 1bit., lebo to ide na projekt do roboty, tak chceš priemyselné riesenie, kúpiš pt100 a zvyšok nudes bastlit.... Čo nie je priemyselné riesenie.

neviem ako U vas, u nás sa používajú už hotové riesenia.
Prepáčte mi za diakritiku a preklepy - väčšinou píšem z mobilu a ENG klavesnice.
(výroky nemenovaného člena fóra:) ...základy elektrotechniky ovládam dokonale, tak napr. taký tyristor neviem ako presne funguje
romiadam
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2300
Založený: 09.04.2008
Bydlisko: Wicklow, Irsko
Karma: 13

Re: Sháním teplotní senzor

Odoslaťod amater63 » 20 Apr 2018, 11:44

Ahoj,tady si určitě vybereš. ,ale možná taky ne. (Vždy ke spokojenosti,mluvím za sebe ) http://www.sensit.cz/shop/
amater63
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2037
Založený: 02.05.2016
Bydlisko: Morava-č.r.
Karma: 8

Re: Sháním teplotní senzor

Odoslaťod jirka.jirka. » 20 Apr 2018, 12:39

Teraz ti nerozumiem. Nechceš kalibrovany ds18b20 s presnosťou + - 0.5 stupňov s rozlisenim 0.0625 stupňov na 1bit., lebo to ide na projekt do roboty, tak chceš priemyselné riesenie, kúpiš pt100 a zvyšok nudes bastlit.... Čo nie je priemyselné riesenie.

neviem ako U vas, u nás sa používajú už hotové riesenia.


Někdy je potřeba pouze průmyslový senzor a zbytek se zpracovává jinde. Jako třeba nyní.

Nedělám dopravníkový pás, nebo něco takového, pouze sháním čidlo. Zbytek si musím udělat já. Hold jsou i jiné projekty, kde hraje roli kde jaký gram. A co jde se musí udělat na míru.
jirka.jirka.
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1084
Založený: 17.10.2008
Bydlisko: Zlín
Karma: 9

Re: Sháním teplotní senzor

Odoslaťod datam » 20 Apr 2018, 15:46

mato3000 to tvoje 6vodičové zapojenie ma zaujalo. Poznám 2, 3 aj 4 ale 6? Ako fakt kvalitné prevodníky 14bit pre Pt100 dajú aj do 0,2°C ale 0,00X? Na čo taká presnosť keď nemáš tak presnú linearitu a hlavne Pt100 má trochu na prd aj časovú stabilitu. Proste tieto snímače nie sú na presné merania.

-- Spojený príspevok 20 Apr 2018, 14:48 --

jirka.jirka. napísal:
Teraz ti nerozumiem. Nechceš kalibrovany ds18b20 s presnosťou + - 0.5 stupňov s rozlisenim 0.0625 stupňov na 1bit., lebo to ide na projekt do roboty, tak chceš priemyselné riesenie, kúpiš pt100 a zvyšok nudes bastlit.... Čo nie je priemyselné riesenie.

neviem ako U vas, u nás sa používajú už hotové riesenia.


Někdy je potřeba pouze průmyslový senzor a zbytek se zpracovává jinde. Jako třeba nyní.

Nedělám dopravníkový pás, nebo něco takového, pouze sháním čidlo. Zbytek si musím udělat já. Hold jsou i jiné projekty, kde hraje roli kde jaký gram. A co jde se musí udělat na míru.


Čítal si môj príspevok? Pt100 za to XTR a lezie ti z toho buď U alebo I. Čo ešte viacej potrebuješ? V profi aktívnych snímačoch je presne tento čip. Ti ti ho pošle ak im napíšeš že séria bude mať rádovo tisíce kusov inak ti nepošlú nič.

A sme pri podstate riešenie. Kúp si čidlo s integrovanou elektronikou a máš to bez starostí.

-- Spojený príspevok 20 Apr 2018, 14:54 --

Len tak náhodne som tu otvoril katalóg a v TME máš JUMO Pt100 aj s prevodníkom 4..20mA za 102€. (00065087). Ak chceš niečo prtavé tak za 190€ (00508279). Do priemyslu nepatria žiadne homemade a garážové haluze. Potom ich ja postupne všade kde prídem musím vyhadzovať a nahrádzať za komerčné veci.
datam
Power user
Power user
Príspevky: 2166
Vek: 36.47
Založený: 24.04.2008
Bydlisko: Senica
Karma: 2

Re: Sháním teplotní senzor

Odoslaťod mato3000 » 20 Apr 2018, 20:54

mato3000 to tvoje 6vodičové zapojenie ma zaujalo. Poznám 2, 3 aj 4 ale 6? Ako fakt kvalitné prevodníky 14bit pre Pt100 dajú aj do 0,2°C ale 0,00X? Na čo taká presnosť keď nemáš tak presnú linearitu a hlavne Pt100 má trochu na prd aj časovú stabilitu. Proste tieto snímače nie sú na presné merania.



je to klasika 4 vodičové + 2vodiče na meranie odporu tých vodičov .... predpokladá sa, že ten kábel bude z rovnakých drátov a teda budú mať rovnaký odpor aj v závislosti od teploty, dĺžky a ... Teda dva vodiče sú zapojené tesne pred Pt100 a zvyšok tak ako klasika 4 vodičové.
Na presnom 100R kalibračnom odpore, ktorý je tesne pri A/D prevodníku a je zapojený paralelne sa zmeria prúd celej slučky - to koli rušeniu na napájaní a potom sa zmeria A/D na tých dvoch drátoch a vypočíta R , ktorý sa odčíta od merania R na Pt100 ... :D

linearita ma nijako netrápi, pretože v MCU je nahraná tabuľka pre PT100 v rozsahu teplot 0- 250°C a medzihodnoty sa sopočítavajú interpoláciou. Merania na tom kalibračnom odpore a výpočet I sa robí po každom ukončenom celkovom meraní . celý cyklus trvá cca 3-4 s . Všetky prepočty sa stíhajú počas meraní A/D, prevedené sú ako 32bit float resp 24bit float MCHP. Sám som boél prekvapený tou presnosťou, ktorá reálne ide na 0,002 bez preblikávania. Nakolko je to ale reálna hodnota, to ťažko povedať, sledoval som to laboratórnym Hg teplomerom s plynového chromatografu a 0,01 °C a sedelo to, Meranie som ale musel robiť v 1kg klbku vaty. Ak si také niečo robil vieš prečo.
Výsledok na 7segmentovke je ale iba 0,0X aale to tretie desatinné miesto je použité na ukázanie aktuálneho tepelného toku. teda je tam šípka či bude teplota stúpať/klesať/či je stabilná. Myslím, že to vyhodnocujem z 10-15 meracích cyklov. Ako som písal tie teplomery používam pár rokov je ich cca +/- 20ks . V 8m3 reaktore meraim na 3och miestach a poviem ti , že sa dá sledovať krásne kinetika reakcie. Teda napríklad pri exoterme, či reakcia skončila alebo či ešte beží, prípadne v ktorej časti ešte beží. Ale to je na dlho .... možno nájdem nejaké video, kde to je vidno

XTR105 som používal, v tom čase stál cca 18E , dokonca mi jedno meranie na tom stále beží, ale je to obrovská slabota .... chybovosť merania musí byť veliká a treba to kalibrovať , to neni pre mňa

-- Spojený príspevok 20 Apr 2018, 20:05 --

aha tu je prvá verzia, to je len 4 vodičová ešte bez kalibrácie kábla, ale s kalibráciou na 100R koli rušeniu od zdroja. Ako 0°C je kocka ladu v ktorej bola vytopadná diera aby bol teplomer v strede. Táto kocka bola dlhodobo na normálnej teplote, aby sa topila a stabilizovala teplota . Samozrejme to neni reálna 0°C, takže to ber len ako príklad toho ako vyzerá ten teplomer a ako prebieha samotné meranie.



https://www.youtube.com/watch?v=WxiqoTSvIp4

teploty pod 0°C niesú ošetrené, lebo sa s nimi v reáli nestretávam, takže preto to prebliknutie na hodnotu 960 .... je to nejaké hausnumero , ktoré som sa zaviazal ošetriť a neni dodnes ošetrené :pain:
Vlastne ani nad 250°C to neni ošetrené ...
Naposledy upravil mato3000 dňa 20 Apr 2018, 21:45, celkovo upravené 2 krát.
mato3000
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 9483
Založený: 04.01.2009
Bydlisko: BA
Karma: 120

Re: Sháním teplotní senzor

Odoslaťod Washu » 20 Apr 2018, 21:05

mato3000: ake pouzivas teplotne senzory?
PS: pre ostatnych existuje niekolko typov PT100 (rozne zlozenie "platiny") ;)
It doesn't matter how beautiful your theory is, it doesn't matter how smart you are. If it doesn't agree with experiment, it's wrong
(Richard Feynman)
Washu
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 4521
Vek: -2003.44
Založený: 15.04.2010
Bydlisko: Multiverse
Karma: 24

Re: Sháním teplotní senzor

Odoslaťod mato3000 » 20 Apr 2018, 21:12

správna otázka, na potrebé meranie používam ten kvalitnejší ... tuším B či ako je to označené , a mám ho aj v prevedení 1000 . Na bežné mám ten z TME. Ešte som zabudol povedať, že tie čidlá si často tiež vyrábam, lebo tie čo idú do hĺbky majú len 4 káble, takže by sa ten kalibračný kábel napájal až o 2-3 metre od čidla a nebola by zohladnemá tepelná závislosť R a samotné R na tej časti kábla v reaktore. Ja tie káble mám ale napojené hneď za čidlom, rozumej tým za tou keramickou platničkou.

-- Spojený príspevok 20 Apr 2018, 20:23 --

Ešte by som mohol uviesť dôvod mojej konštrukcie .
datam napísal:.... Proste tieto snímače nie sú na presné merania.


Bežné priemyselné merače PT100 majú jednu veľkú vadu a tou je stúpajúci odpor na rôznych častiach + starnutie súčiastok. Bežne sa nám stávalo, že keď sme robili porovnávacie merania, tak sa od reálnej teploty na Hg lab. teplomere líšila teplota kludne aj o5°C na 100°C. Teda sa musia furt kalibrovať, ale ani to ti nijako nezaručí, že akurát vtedy meria dobre. Avšak to moje riešenie sa v prípade rozpojenia/zvýšenia odporu na nejakej časti jednoducho preruší a vyhodí číslo 250°C - prípad vysokého odporu , alebo ukáže úplnú blbosť. Takže buď to meria reálnu hodnotu, alebo to nemeria nič a dá sa z zobrazeného čísla vydedukovať príčina chyby. Tiež obsahuje min. súčiastok a žiadny OZ a podobne a teda starnutie mu tak nevadí. Zatial som ale takýto problém v reálnej prevádzke nemal. Ešte aj problém, že by sa nejako kusol modul je riešený blikaním LEDky, proste nebliká a teda nemeria, aj keď može zobrazovať nejakú hodnotu.

takto vyzerá ten 6 vodičový modul Obrázok

a úplne úchylný je tento modul so ZigBee ... ale síce som ho skonštruoval a aj otestoval, nikdy som nespravil prímaciu stanicu :pain: . Na prímanie slúžil na testy len rovnaký modul, ktorý som preprogramoval na prímač , sú tam aj videá s reálnym fungovaním. JEden set mal mať 3 moduly a všetko to mala prímať špeci stanica, kde sa to malo dlhodobo ukladať. Možno raz ... alebo dva :D

Obrázok

https://photos.app.goo.gl/ETd1gb6LwoLSOb1E2
mato3000
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 9483
Založený: 04.01.2009
Bydlisko: BA
Karma: 120

Ďalšia

Naspäť na Automatizácia

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 2 hostí.

Forums ©
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.75 sekúnd