Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • PLC Programovanie , Zaciatok ...

PLC Programovanie , Zaciatok ...

Problematika ohladne regul├íci├ş (PI, PID), ovl├ídania pohonov, odmeriavan├ş veli─Ź├şn, automatiz├ície PLC

Moderátori: Drakoush, Moderátori

Re: PLC Programovanie , Zaciatok ...

Odosla┼ąod megdesign » 02 Feb 2015, 16:19

Ja na zaciatok programovania odporucam Mitsubishi. Ja som sa ucil este na A serii.

Inak teraz /po cca 5 rokoch selfstudy a jednom skoleni AB - 3/4 skolenia som prespal, lebo vysvetloval to, co som vedel, ale tak mam certifikat z projektovania a programovania :lol: / si mozem povedat, ze ovladam programovat:

PLC:

Siemens S5, S7, /LOGO neratam ako PLC - to je skor programovatelne relay/
Moeller PS3 a PS4, /EASY neratam ako PLC - to je skor programovatelne relay/
Allen Bradley ControlLogix, CompactLogix a FlexLogix, SLC 5, 500 a 5000,

HMI:

AB PanelView
Exor UniOp
Siemens Simatic OP
ProFace

Drivers /menice/:

Schneider /Altivar/
Hitachi /SJ300 + SJ700/
AB PowerFlex rada
UniDrive

Ak by mal niekto zaujem o nejake manualy, studijne podklady /z coho som sa ucil ja/, viem uploadnut niekde.

Tak isto mam na predaj nejake PLC. Moeller PS4, AB SLC5/03, SLC5/04, SLC5/03 - procesory, nejake tie Moeller Easy relay sa najdu. Mam aj HMI panel ProFace 800x480 panel nevyuzity + programovacie prostredie. Tak az by niekto chcel... :supz:
megdesign
Okoloid├║ci
Okoloid├║ci
Pr├şspevky: 2
Zalo┼żen├Ż: 20.12.2011
Karma: 0

Re: PLC Programovanie , Zaciatok ...

Odosla┼ąod oniko » 28 M├íj 2015, 00:28

M├ím doma panel Magelis XBTGT2110 a potrebujem poradi┼ą ako ho prepoji┼ą s PC, d├í sa vyrobi┼ą k├íbel aj doma ─Źi mus├ş by┼ą kupovan├Ż origo? m├í st├Żm niekto sk├║senosti a vie poradi┼ą? Pr├şpadne d├íku sch├ęmu ─Źi drivery? ─Äakujem za ka┼żd├║ radu
oniko
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 100
Zalo┼żen├Ż: 03.01.2015
Karma: 0

Re: PLC Programovanie , Zaciatok ...

Odosla┼ąod xmilos » 28 M├íj 2015, 06:09

Mno graficke displaye Schneider sa pre ucely programovania napajaju priamo cez USB kabel. K programovaniu by mal sluzit Vijeo Designer, pri jeho instalacii si dotiahne aj drivery pre USB.
Ale ci je tento naka specialitka, musel bych preverit.
Ma to naky konektor pre USB?
xmilos
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 3600
Zalo┼żen├Ż: 04.05.2011
Bydlisko: Povazie
Karma: 14

Re: PLC Programovanie , Zaciatok ...

Odosla┼ąod oniko » 28 M├íj 2015, 12:49

Ano ma to 3 kanale, USB, COM1 - RS232, a COM2 - RS-485 tu┼í├şm toto je presne on https://www.youtube.com/watch?v=ES1ASesF8T4

Ten USB Kabel musi byt original od schnideru, alebo je to nejaky univerzal, resp dasa nejaky urobit aj doma?

Da sa to programova┼ą aj cez linku RS-232 - RS-232? ten by sa snad mal dat spravit ci? alebo usb - 232?
oniko
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 100
Zalo┼żen├Ż: 03.01.2015
Karma: 0

Re: PLC Programovanie , Zaciatok ...

Odosla┼ąod oniko » 04 J├║n 2015, 13:08

Potreboval by som poradi┼ą, m├ím doma jeden panel, na ktorom je nahrat├í konfigur├ícia, ale je chr├ínen├í heslom. D├í sa jurobi┼ą d├íky reset do tov├írensk├Żch nastaven├ş, pr├şpadne prep├şsa┼ą t├íto zaheslovan├í konfigur├ícia ke─Ć nepozn├ím heslo? Pr├şpadne je nejak├ę univerz├ílne heslo od v├Żrobcu?
oniko
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 100
Zalo┼żen├Ż: 03.01.2015
Karma: 0

Re: PLC Programovanie , Zaciatok ...

Odosla┼ąod xmilos » 05 J├║n 2015, 06:36

Ako som pisal hore, ovladace pre USB ( nemusi byt origo schneider ) sa natiahnu pri instalacii VijeoDesigner.
Zial je plateny.
Pre RS232 mozes pouzit akykolvek kabel, al tusim na tom displayi je skor RS485. S prevodnikom USB / RS485 som mal vcelku problemy, mam original kabel Schneider ale ovladac som musel hladat ("ladit").

-- Spojen├Ż pr├şspevok 05 J├║n 2015, 06:56 --

oniko nap├şsal:Potreboval by som poradi┼ą, m├ím doma jeden panel, na ktorom je nahrat├í konfigur├ícia, ale je chr├ínen├í heslom. D├í sa jurobi┼ą d├íky reset do tov├írensk├Żch nastaven├ş, pr├şpadne prep├şsa┼ą t├íto zaheslovan├í konfigur├ícia ke─Ć nepozn├ím heslo? Pr├şpadne je nejak├ę univerz├ílne heslo od v├Żrobcu?

Podla toho o aky panel ide. Obsah grafickeho panelu nestiahnes.
xmilos
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 3600
Zalo┼żen├Ż: 04.05.2011
Bydlisko: Povazie
Karma: 14

Re: PLC Programovanie , Zaciatok ...

Odosla┼ąod oniko » 05 J├║n 2015, 12:52

─îi┼że v tom VIJEODesigneri sa da zmaza┼ą aj zaheslovana konfiguracia? prepoj. kabel mam origo s tym by nemal by┼ą problem
oniko
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 100
Zalo┼żen├Ż: 03.01.2015
Karma: 0

Re: PLC Programovanie , Zaciatok ...

Odosla┼ąod xmilos » 05 J├║n 2015, 13:26

Potrebujes sa dostat na A. projekt v displayi, alebo na B. samotny display?
A sa pre nove graficke neda
B sa da cez VijeoDesigner
xmilos
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 3600
Zalo┼żen├Ż: 04.05.2011
Bydlisko: Povazie
Karma: 14

Re: PLC Programovanie , Zaciatok ...

Odosla┼ąod oniko » 05 J├║n 2015, 13:31

Sta─Ź├ş mi vymaza┼ą ten zaheslovan├Ż projekt, a ja si idem robi┼ą svoj nov├Ż, ten star├Ż nepotrebujem len ho potrebujem da┼ą pre─Ź. :pain:
oniko
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 100
Zalo┼żen├Ż: 03.01.2015
Karma: 0

Re: PLC Programovanie , Zaciatok ...

Odosla┼ąod xmilos » 05 J├║n 2015, 13:40

Mno potom by si mal novy dostat bez problemov do toho displaya.
Priznam sa, ze toto som este neriesil takze sa mozem mylit. Ale pride mi naka haluz, aby bol projekt, ktory nejde stiahnut zaheslovany. ked tak posli screen, kde tato hlaska je.
xmilos
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 3600
Zalo┼żen├Ż: 04.05.2011
Bydlisko: Povazie
Karma: 14

Re: PLC Programovanie , Zaciatok ...

Odosla┼ąod oniko » 20 Mar 2016, 17:45

Ahojte, je tu niekto kto ma skusenosti s programovanim PLC a konkretne s GPRS prenosom dát medzi PLC a PC (serverom)?

Potreboval by som poradi┼ą d├íky overeny, nie zas prili┼í drahy modem a hlavne ako ho nastavi┼ą aby komunikoval s PLC cez RS-232?

Popr├şpade vysvetli┼ą aky protokol sa na to pou┼ż├şva.

─Äakujem
oniko
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 100
Zalo┼żen├Ż: 03.01.2015
Karma: 0

Re: PLC Programovanie , Zaciatok ...

Odosla┼ąod 19olo88 » 12 J├║n 2016, 22:32

megdesign nap├şsal:Ja na zaciatok programovania odporucam Mitsubishi. Ja som sa ucil este na A serii.

Inak teraz /po cca 5 rokoch selfstudy a jednom skoleni AB - 3/4 skolenia som prespal, lebo vysvetloval to, co som vedel, ale tak mam certifikat z projektovania a programovania :lol: / si mozem povedat, ze ovladam programovat:

PLC:

Siemens S5, S7, /LOGO neratam ako PLC - to je skor programovatelne relay/
Moeller PS3 a PS4, /EASY neratam ako PLC - to je skor programovatelne relay/
Allen Bradley ControlLogix, CompactLogix a FlexLogix, SLC 5, 500 a 5000,

HMI:

AB PanelView
Exor UniOp
Siemens Simatic OP
ProFace

Drivers /menice/:

Schneider /Altivar/
Hitachi /SJ300 + SJ700/
AB PowerFlex rada
UniDrive

Ak by mal niekto zaujem o nejake manualy, studijne podklady /z coho som sa ucil ja/, viem uploadnut niekde.

Tak isto mam na predaj nejake PLC. Moeller PS4, AB SLC5/03, SLC5/04, SLC5/03 - procesory, nejake tie Moeller Easy relay sa najdu. Mam aj HMI panel ProFace 800x480 panel nevyuzity + programovacie prostredie. Tak az by niekto chcel... :supz:


serus kolego :D boa ja nemam PS4ek a tu to predavas :D
19olo88
Okoloid├║ci
Okoloid├║ci
Pr├şspevky: 34
Vek: 29.29
Zalo┼żen├Ż: 12.06.2016
Bydlisko: Hlohovec, Slovakia
Karma: 0

Re: PLC Programovanie , Zaciatok ...

Odosla┼ąod oniko » 13 Dec 2016, 00:36

Dobr├Ż de┼ł.

Chcel by som sa sp├Żta┼ą, m├ím program na ovl├ídanie ─Źerpacej stanice na vodu, a potrebujem zmeni┼ą rozsah analogoveho vstupu. Doteraz sa pou┼ż├şval tlakomer 4-20mA s rozsahom 0 - 10 Bar a potrebujem tam da┼ą tlakomer 4-20mA s rozsahom 0 - 16 Bar.

Porad├ş mi niekto kde to v TWIDOSUITE zmen├şm? na┼íiel som v nastaveniach vstupov kde sa men├ş typ signalu /4-20mA/ dalej minimum a maximum, ale tam je 0 a┼ż 10 000.

Na druhej ─Źerpa─Źke kde u┼ż s├║ tlakomery s rozsahom 0-16bar je take iste nastavenie vstupov ako u t├Żch 0-10Bar .

Porad├ş mi niekto kde sa zad├íva ten rozsah sn├şma─Źa? :pain:
oniko
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 100
Zalo┼żen├Ż: 03.01.2015
Karma: 0

Re: PLC Programovanie , Zaciatok ...

Odosla┼ąod nero150 » 13 Dec 2016, 06:56

nev├şm jak p┼Öesn─Ť to ma schneider, ale jestli se nepletu tak pou┼ż├şv├í taky codesys. J├í d─Ťlam PLC od firmy ABB a tam se nastav├ş jak├Ż se pou┼żije vstup (4-20mA 0-20mA 0-10V atd.) a v programe se mus├ş ud─Ťlat z├íp├şs, kter├Ż vypad├í n├ísledovn─Ť:
K├│d: Vybra┼ą v┼íetko
_linTra_23(IN:=IA_Sirka, IN_MIN:=0, IN_MAX:=27648, OUT_MIN:=-94.43, OUT_MAX:=459.35, OUT=>D_Sirka);

(toto m├ím pou┼żit├ę na odm─Ť┼Öovan├ş d├ęlky, ale podstata je stejn├í)
IN_MIN a IN_MAX je rozsah dan├ęho analogov├ęho vstupu m─Ťn├ş sa na z├íklade pou┼żit├ęho vstupu.
OUT_MIN a OUT_MAX je u┼ż p┼Öepo─Źet na re├ílnou hodnotu

Tak┼że p┼Öedpokl├íd├ím, ┼że hodnotu 10000 zm─Ťn├ş┼í na 16000, ale to je jenom m┼»j odhad.

Bez názvu.png
nero150
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 469
Vek: 26.48
Zalo┼żen├Ż: 12.05.2010
Bydlisko: Halenkov (CZ)
Karma: 1

Re: PLC Programovanie , Zaciatok ...

Odosla┼ąod xmilos » 13 Dec 2016, 08:09

oniko nap├şsal:Dobr├Ż de┼ł.

Chcel by som sa sp├Żta┼ą, m├ím program na ovl├ídanie ─Źerpacej stanice na vodu, a potrebujem zmeni┼ą rozsah analogoveho vstupu. Doteraz sa pou┼ż├şval tlakomer 4-20mA s rozsahom 0 - 10 Bar a potrebujem tam da┼ą tlakomer 4-20mA s rozsahom 0 - 16 Bar.

Porad├ş mi niekto kde to v TWIDOSUITE zmen├şm? na┼íiel som v nastaveniach vstupov kde sa men├ş typ signalu /4-20mA/ dalej minimum a maximum, ale tam je 0 a┼ż 10 000.

Na druhej ─Źerpa─Źke kde u┼ż s├║ tlakomery s rozsahom 0-16bar je take iste nastavenie vstupov ako u t├Żch 0-10Bar .

Porad├ş mi niekto kde sa zad├íva ten rozsah sn├şma─Źa? :pain:


mno posli mi projekt, mrknem ti nan.
xmilos
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 3600
Zalo┼żen├Ż: 04.05.2011
Bydlisko: Povazie
Karma: 14

Re: PLC Programovanie , Zaciatok ...

Odosla┼ąod oniko » 13 Dec 2016, 08:50

Ahoj, posielam projekt, potrebujem zmeni┼ą rozsah snima─Źa z 10 na 16 Bar
Pr├şlohy
Archive.zip
(166.52 KiB) Stiahnutá 12 krát
oniko
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 100
Zalo┼żen├Ż: 03.01.2015
Karma: 0

Re: PLC Programovanie , Zaciatok ...

Odosla┼ąod xmilos » 13 Dec 2016, 09:51

Kua mam starsiu verziu TwdSuit, nepozna modul TM2AMM6HT.
Tos musis pocekat.

Mno vypada to tak, ze v programe sa analogovy vstup nikde neprepocitava, tos to bude len v konfiguracii karty - maximalna hodnota.
Malo by to byt ako pisal hore, prepisanie onych 10 000 na 16 000. Ak to potrebujes urgentne, napis SS a mozme to cez Teamviewer spravit priamo na tvojom kompe.
Naposledy upravil xmilos d┼ła 13 Dec 2016, 09:59, celkovo upraven├ę 1 kr├ít.
xmilos
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 3600
Zalo┼żen├Ż: 04.05.2011
Bydlisko: Povazie
Karma: 14

Re: PLC Programovanie , Zaciatok ...

Odosla┼ąod oniko » 13 Dec 2016, 09:57

Tos cakam :agree:
oniko
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 100
Zalo┼żen├Ż: 03.01.2015
Karma: 0

Re: PLC Programovanie , Zaciatok ...

Odosla┼ąod 19olo88 » 13 Dec 2016, 09:58

oniko nap├şsal:Ahoj, posielam projekt, potrebujem zmeni┼ą rozsah snima─Źa z 10 na 16 Bar

Na ktory vstup mas analog z toho snimaca?
19olo88
Okoloid├║ci
Okoloid├║ci
Pr├şspevky: 34
Vek: 29.29
Zalo┼żen├Ż: 12.06.2016
Bydlisko: Hlohovec, Slovakia
Karma: 0

Re: PLC Programovanie , Zaciatok ...

Odosla┼ąod oniko » 13 Dec 2016, 10:00

3 a 4, myslim ┼że je to IVV1.2 a IVV1.3
oniko
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 100
Zalo┼żen├Ż: 03.01.2015
Karma: 0

PredchádzajúcaĎalšia

Nasp├Ą┼ą na Automatiz├ícia

Kto je pr├ştomn├Ż

U┼ż├şvatelia prezeraj├║ci si toto f├│rum: ┼Żiadny registrovan├Ż pou┼ż├şvate─ż a 2 host├ş.

Forums ©
Autor str├ínky je Ondrej Z├ívodsk├Ż(zawin), o graficky design sa star├í ─Żubo┼í Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
─îas potrebn├Ż k spracovaniu str├ínky 0.71 sek├║nd