Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • Previnutie transformatora

Previnutie transformatora

Sem mo┼żete nap├şsa┼ą ak potrebujete nie─Źo vyrobi┼ą napr. plo┼ín├Ż spoj alebo nejak├ę zariadenie...

Moderátori: Merak, Moderátori

Previnutie transformatora

Odosla┼ąod marek181818 » 02 Feb 2018, 23:20

Zdravim.Obraciam sa na vas s prosbou.Previja tu niekto transformatory? Mam jeden EI 230/12+15V AC cca 200W no ta 15V vetva napaja aj ziarovku 15V/150W no je tam asi medzizavitovy skrat alebo co, lebo napatie pri zatazi klesne na cca 10V a trafak sa hned zacne prehrievat az lak zacne smrdiet.Mam take iste trafo este jedno no to tento problem nemam.Dik
marek181818
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 3019
Vek: 28.87
Zalo┼żen├Ż: 20.03.2013
Bydlisko: LV
Karma: 5

Re: Previnutie transformatora

Odosla┼ąod Dolfi » 03 Feb 2018, 10:45

Jednoduch├ę meranie ! Odmeraj pr├║d prim├íra napr├ízdno u oboch traf├íkov. Ak je tam medziz├ívitov├Ż skrat, tak ten traf├ík bude ma┼ą v├Żrazne vy┼í┼í├ş odber.
Druhotriedny nadriaden├Ż si nikdy nevyberie prvotriedneho ale tre┼ąotriedneho podriaden├ęho.
Dolfi
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Power user
Power user
Pr├şspevky: 9857
Vek: 65.79
Zalo┼żen├Ż: 17.08.2008
Bydlisko: Prešporok (BA)
Karma: 45

Re: Previnutie transformatora

Odosla┼ąod marek181818 » 03 Feb 2018, 11:05

No to by som vedel, ale k oprave mi to nepomoze zase.Previnut ho ja neviem .Trafaky su v takych disco scanoch.
marek181818
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 3019
Vek: 28.87
Zalo┼żen├Ż: 20.03.2013
Bydlisko: LV
Karma: 5

Re: Previnutie transformatora

Odosla┼ąod marek181818 » 03 Feb 2018, 18:28

No.Spravil som nejake merania aj ked pri jednom dobrom, som dajak nevedel namerat odpor na sekundarnej strane, pri jednom vinuti ano aj ked neviem nemali by byt vyssie hodnoty?Co som nevedel namerat to je vetva na 15V co napaja elektroniku aj ziarovku takze info
Trafak /scan
Dobry: /siel /len jeden 12V AC ventilator nechcelo sa mi to cele rozoberat aby som sa k tomu dostal, lebo je to tam vseliak)
Bez zataze 20-30mA merane kliestovym Ampermetrom
V zatazi.V momente zapnutia do elektriny, ked sa sam akokeby kalibruje 80mA bez ziarovky

Odpor Primar 69,6R
Sec. 1. Nevedel som namerat
Sec 2 1,5R

Zly : Bez zataze 30mA
V zatazi 90mA

Odpor Primar 81,2R
Sec 1 0,4R
Sec 2 1,7R
marek181818
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 3019
Vek: 28.87
Zalo┼żen├Ż: 20.03.2013
Bydlisko: LV
Karma: 5

Re: Previnutie transformatora

Odosla┼ąod jezevec » 03 Feb 2018, 18:50

M─Ť┼Öit u trafa odpor vinut├ş je nesmysl, je to nic ne┼Ö├şkaj├şc├ş ├║daj. M─Ť┼Ö├ş┼í jen odpor dr├ítu z n─Ťho┼ż je navinuto.
Jestli se ti jedno trafo h┼Öeje ve stejn├ęm zapojen├ş, je vadn├ę a nen├ş co spekulovat.
P┼Öemot├í ti to firma, co se t├şm ┼żiv├ş, na netu je jich dost. T─Ť┼żko ti to n─Ťkdo bude p┼Öemot├ívat ru─Źn─Ť.
jezevec
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Pokro─Źil├Ż ─Źlen
Pokro─Źil├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 788
Zalo┼żen├Ż: 22.08.2008
Bydlisko: JM

Re: Previnutie transformatora

Odosla┼ąod misocko » 03 Feb 2018, 19:09

no neviem,
meras miliampere kliestakom
nemozes namerat odpor na dobrom trafaku - co to znamena , bolo tam 0ohm alebo nekonecno?
Podla mna mas nieco blbo zapojene preto sa to hreje
medzizavitak ti nahreje trafo aj bez zataze
misocko
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 2625
Vek: 41.9
Zalo┼żen├Ż: 14.06.2009
Bydlisko: Hlohovec
Karma: 22

Re: Previnutie transformatora

Odosla┼ąod marek181818 » 03 Feb 2018, 19:17

No co mam bohuzial multimeter ten dajak blbne pri merani prudu, pre istotu neukazuje nic. Preto kliestakom. Multimetrom som meral max odpor ten meria ok lebo aj kliestak mi nameral cca take hodnoty.No zapojene to je na 101% .Ono bohuzial ten co mi to predaval vedel preco to predava, tympadom to prerobil na 120V ziarovky /tema ina .Predat to teraz ani neviem lebo nikto nechce mat 120V ziarovky v serii zapojene. Z trafaku idu original vodice cez konektor pre elektroniku ktora potrebuje 12V a 15VAC .Masina inak ide bez problemov, az natu origos ziarovku ze nevladze tahat. Po asi 3-5min citit smrad a teplo z trafa a navyse z 15V je v zatazi aj bez ziarovky len 10V na druhom je aj v zatazi 15V, tam napatie nepada.Ono to trafo je tak skor natesno aj navrhnute asi ziadna rezerva. Neviem ked tu nik nerobi s tym .Kolko moze asi stat previn.Lebo uz som dost v strate sa da povedat. Ziarovky len do toho stoja 10+10ÔéČ.A samozrejme cena co som zato dal a predajna teraz je dost rozdiel.
marek181818
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 3019
Vek: 28.87
Zalo┼żen├Ż: 20.03.2013
Bydlisko: LV
Karma: 5

Re: Previnutie transformatora

Odosla┼ąod Drakoush » 04 Feb 2018, 10:17

marek181818 nap├şsal:V momente zapnutia do elektriny, ked sa sam akokeby kalibruje 80mA bez ziarovky


A nie je toto cel├í chyba? Nie je traf├ík len rozkalibrovan├Ż? Sk├║s ho nakalibrova┼ą :D

Lacnej┼íie ako previnutie je navinutie nov├ęho toroidu, po─Ź├ştam okolo ca. 30ÔéČ. Treba si da┼ą vypracova┼ą ponuku do torelecu, pr├şpadne ke─Ć sta─Ź├ş EI trafo, tak vinuta, ale nejako poslednou dobou maj├║ na h├íku odpovedanie na maily.
Drakoush
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Moderator
Moderator
Pr├şspevky: 8574
Vek: 23.26
Zalo┼żen├Ż: 08.02.2012
Bydlisko: Nitra
Paragraf: 22
Karma: 45

Re: Previnutie transformatora

Odosla┼ąod marek181818 » 04 Feb 2018, 10:46

Vypracovanie ponuky bolo prve co som robil vcera, som posielal akurat dopyt ci vedia niektore firmy aj previjat. Ono EI trafo vychadza prave tiez 30ÔéČ+ doprava hodnota celeho svetla asi 50 takze sa to neoplati.Nikto mi naspat mojich 30ÔéČ za trafo neda.Teraz predavam obe svetla za 100ÔéČ+ doprava ale na 120V ziarovky.Previnutie by malo byt lacnejsie nie?
marek181818
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 3019
Vek: 28.87
Zalo┼żen├Ż: 20.03.2013
Bydlisko: LV
Karma: 5

Re: Previnutie transformatora

Odosla┼ąod Drakoush » 04 Feb 2018, 10:48

No, pr├íca jedinca je asi najdrah┼íia vec... Tak┼że odmotanie, spo─Ź├ştanie, namotanie... Never├şm tomu, ┼że sa dostane┼í pod 30ÔéČ. Trafo nie je motor, na trafe je najdrah┼íie navinutie. Tak├Ż motor je zlo┼żitej┼í├ş, ale aj to previn├║┼ą 1,1kW motor stoj├ş ca. 50ÔéČ a za tak├║ cenu sa d├í zohna┼ą nov├Ż, s├şce nie siemens, ale vydr┼ż├ş aj poliak.
Drakoush
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Moderator
Moderator
Pr├şspevky: 8574
Vek: 23.26
Zalo┼żen├Ż: 08.02.2012
Bydlisko: Nitra
Paragraf: 22
Karma: 45

Re: Previnutie transformatora

Odosla┼ąod marek181818 » 04 Feb 2018, 11:00

Ono skor varianta kebyze si to chcem aj nechat prerobil by som to na led , no ale presiel som na rotacne hlavy. Podstate hentie svetla som kupil nedavno tiez len bol som skor podvedeny, kedze majitel nepovedal preco uz tam bola uprava na 120V ziarovky aj ked tie ziarovky su 2x250W original len 15v/150+150W.
marek181818
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 3019
Vek: 28.87
Zalo┼żen├Ż: 20.03.2013
Bydlisko: LV
Karma: 5

Re: Previnutie transformatora

Odosla┼ąod Drakoush » 04 Feb 2018, 11:05

To u┼ż je na Tebe, ja som reagoval na previnutie trafa a uk├ízal Ti, kde je sever, lebo si sa na to pozeral... No cel├ę zle.
Drakoush
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Moderator
Moderator
Pr├şspevky: 8574
Vek: 23.26
Zalo┼żen├Ż: 08.02.2012
Bydlisko: Nitra
Paragraf: 22
Karma: 45

Re: Previnutie transformatora

Odosla┼ąod marek181818 » 04 Feb 2018, 11:10

Teraz si uz nepamatam ktora firma to bola , ta napr sice previja trafaky ale od 0,4-22kV cize pre nich taketo malicke nie. Najhorsie je ze ziarovky sa nejak nevyrabaju v takych vykonoch ake tam maju ist. Len do 150V potom ale uz vyssie napatie od 24V.
Co sa da este take zmerat natom? Aby som nejaku chybu nasiel .Lebo ja som skor myslel ten medzizavitovy skrat na secundarnej strane , ci niekde nieje vinutie chytene a tympadom preraza na ostatne vinutia alebo co.
marek181818
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 3019
Vek: 28.87
Zalo┼żen├Ż: 20.03.2013
Bydlisko: LV
Karma: 5

Re: Previnutie transformatora

Odosla┼ąod marek181818 » 15 Feb 2018, 23:29

Obraciam sa znovu na vas.Kedze firmy na mna ako tak kaslu.Az na par vynimiek, ktore taketo trafaky uz nrepvijaju .Jedna aj ano ale ked som sa spytal na orientacnu cenu dakaj prestali odpisovat.
Ja som uz trafak aj rozobral, ze to skusim previnut sam.No bohuzial dajak mi to nejde.Mam sice vyzera ze prierez drotu je aj rovnaky.ale drot je pouzity z ineho trafa a samozrejme mi to robi bordel ked som to skusal navinut.Nedava pekne zavity. Fakt sa tu nenajde nejaka dobra dusa,ktora by mi to navinula. Ono ani pocitat netreba.Podstate staci navinut taky isty len novy drot aky bol povodny, rovnakej dlzky ,.Pripadne aj viac. Ono ide o to aby v zatazi bolo 13-15VAC viac nepotrebujem.Mne sa s mojimi super zavitmi podarilo do 11,7V ale v zatazi padlo od 2V dole pri 150W/15V mojej ziarovky .Trafak je klasika EI. a kostricka sa sklada z dvoch plastovych casti.Primar na ktorom je navinutych este 12VAC pre fan .No a sekundar je zvlast na druhej casti rozpojitelnej samozrejme.Dik
marek181818
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 3019
Vek: 28.87
Zalo┼żen├Ż: 20.03.2013
Bydlisko: LV
Karma: 5

Re: Previnutie transformatora

Odosla┼ąod misocko » 15 Feb 2018, 23:46

odfot to, aj to ktore sa snazis navynut aj to povodne
uz som vynul trafo drotom zo zhoreteho motora, funguje doteraz tj. si 15 rokov (samozrejme bral som cievky ktore neboli zhorete. A vynul som aj pouzitym drotom, vynul som aj zvaracku aj startovaci vozik aj nabijacku). jak ti nemozu sadat droty pekne vedla seba nechapem, to ako vynies z nejakej cievky nauzlikovane alebo co?
ked ti pada napetie pri tvojom vynuti, co primar? kde je kurna problem, nieje problem to ze primar je na jednej casti kostricky a sekundar na druhej?
PS, nie dlzka drotu je dolezita, ale pocet zavitov.
misocko
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 2625
Vek: 41.9
Zalo┼żen├Ż: 14.06.2009
Bydlisko: Hlohovec
Karma: 22


Nasp├Ą┼ą na Potrebujem nie─Źo vyrobi┼ą

Kto je pr├ştomn├Ż

U┼ż├şvatelia prezeraj├║ci si toto f├│rum: ┼Żiadny registrovan├Ż pou┼ż├şvate─ż a 2 host├ş.

Forums ©
Autor str├ínky je Ondrej Z├ívodsk├Ż(zawin), o graficky design sa star├í ─Żubo┼í Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
─îas potrebn├Ż k spracovaniu str├ínky 0.76 sek├║nd