Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • Ide pridat dalsiu elektronku do gitaroveho predzosilnovaca?

Ide pridat dalsiu elektronku do gitaroveho predzosilnovaca?

Sem možete napísať ak potrebujete niečo vyrobiť napr. plošný spoj alebo nejaké zariadenie...

Moderátori: Merak, Moderátori

Ide pridat dalsiu elektronku do gitaroveho predzosilnovaca?

Odoslaťod seers » 19 Feb 2018, 01:26

Ahojte,

je mozne pridat dalsiu(druhu) elektronku 12AX7 do gitaroveho predzosilnovaca? A ked tak za akych podmienok?
seers
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 2
Založený: 19.02.2018
Bydlisko: Svätý Jur
Karma: 0

Re: Ide pridat dalsiu elektronku do gitaroveho predzosilnovaca?

Odoslaťod romiadam » 19 Feb 2018, 03:20

Kvôli čomu tam chceš dať druhu elektronku?
Aký na to máš dovod?
Prepáčte mi za diakritiku a preklepy - väčšinou píšem z mobilu a ENG klavesnice.
(výroky nemenovaného člena fóra:) ...základy elektrotechniky ovládam dokonale, tak napr. taký tyristor neviem ako presne funguje
romiadam
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2344
Založený: 09.04.2008
Bydlisko: Wicklow, Irsko
Karma: 13

Re: Ide pridat dalsiu elektronku do gitaroveho predzosilnovaca?

Odoslaťod muziker » 22 Feb 2018, 14:13

seers napísal:Ahojte,

je mozne pridat dalsiu(druhu) elektronku 12AX7 do gitaroveho predzosilnovaca? A ked tak za akych podmienok?


Teoreticky vzaté áno, ale musíš si uvedomiť, že pridaním ďalšieho stupňa, resp viacerých stupňov, sa ti bez ďalších úprav zvýši aj celkové napäťové zosilnenie - ak pravda neuvažuješ o katódovom sledovači. Preto pridaním ďalšieho stupňa môže dôjsť k prebudeniu výk. koncového stupňa. Potom sa dostane koncová časť skôr do stavu nasýtenia (saturácie) a tak môže dochádzať k želanému/neželanému skeresleniu užitočného signálu (nevyjadril si sa, či budeš chcieť zotrvať na "clean" zvuku, alebo či týmto len chceš dosiahnuť nakreslený "lead" zvuk, alebo či to má byť rovno skreslený zvuk).
Podľa toho o aký konkrétny zosík ide a čo presne požaduješ sa dá odraziť pre ďalšiu debatu ...v každom prípade sa ale priprav na nejaké úporavy minimálne v stupni tón. korekcií aby ti nakoniec gitara "nedunela", alebo "nepišťala". Záleží v konečnom dôsledku aj na type použitej gitary ako aj použití prípadných ďalších efektov. Skreslený zvuk chce "stredovejšie" nastavenie korekcií. Ak chceš tým dosiahnuť nejaký konkrétny zvuk, asi sa budeš musieť so zvukovým prejavom svojho zosíka trocha viac pohrať ... celé je to akási muzikantská alchýmia, ktorú možno riešiť len pri jasnej predstave o budúom zvuku nástroja a poznaní vlastností (a možností) použitého zosilňovača. Určite to nebude také jednoduché ako len myšlienka - pridám jeden - dva stupne ...
V každom prípade bude potrebné zmeniť "bižutériu" okolo pridanej elektrónky a nebude stačiť len jednoducho okopírovať pôvodný stupeň ...
Tiež si treba zistiť, ako je na tom s rezervou napájací zdroj tvojho zosíka. Pridanie každej jednej 12AX7 (ECC83) si vyžiada na žeravení 6,3V naviac odber 0,3A a v obvode Ua prúd v kľude cca 2,5 mA, pri vybudení to múže kľudne vzrásť aj na 16 mA.
muziker
muziker
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 5821
Vek: 70.05
Založený: 10.03.2009
Bydlisko: BA, KE, RV, Praha, Toronto,
Karma: 44

Re: Ide pridat dalsiu elektronku do gitaroveho predzosilnovaca?

Odoslaťod seers » 22 Feb 2018, 17:59

No mam pocit, ze ked je ich tam viac ma to pevnejsi ton. zo skusenosti, najviac sa mi paci zvuk zosilnovacov, ktore maju v sekcii predzosilnovaca viac ako dve elektronky, resp aspon 4. ked je tam jedna je to take malo pevne malo nosne. no neviem uved ma do obrazu.

pouzivam doma lampovy predzosilnovac Hughes and kettner Tubeman 1x 12AX7. a je to celkom v pohode ale... ked som pred to ale aj za to zapojil Behringer Ultragain Mic 100 tiez lampovy predzosik tiez 1x 12AX7 hra to pevnejsie. to ma celkom prekvapilo. A dava mi to logiku. v skusobni pouzivam Peavey 5150 ll. a to je absolutna spokojnost. v predsoziku ma 6x 12AX7.

Tak co myslis?

Dik

-- Spojený príspevok 22 Feb 2018, 18:05 --

Ok a vedel by to niekto urobit? proste ju tam pridat, detaily toho co z toho chcem by sme dohodli.
pripadne sa pozriet na to ci to utiahne ten zdroj a vsetky tie veci?
ja na to nemam vzdelanie a prax. rad hram, rad pocuvam, vie vela veci urobit aj opravit, ale s upravami takehoto charakteru nemam ziadne skusenosti. preto hladam niekoho kto tomu rozumie a kto by to vedel urobit.

nebranim sa verzii kupit nieco hotove, ale take mam pocit ze neexistuje. a zrovna mat aj doma 5150 mi pride luxus jednaj priestorovy a v neposlednom rade aj cenovy. vykon mi uplne staci par W.
seers
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 2
Založený: 19.02.2018
Bydlisko: Svätý Jur
Karma: 0


Naspäť na Potrebujem niečo vyrobiť

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 3 hostí.

Forums ©
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.20 sekúnd