Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • programovanie v c

programovanie v c

C,C++,C#

Moderátori: psichac, Moderátori

Re: programovanie v c

Odosla┼ąod maskrtnik01 » 29 Dec 2019, 21:14

Pre m┼ła by bola samovra┼żda nap├şsa┼ą v asm vlastn├ę atoi/itoa zo ┼ítandardn├Żch C kni┼żn├şc.
maskrtnik01
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 1703
Vek: 23.64
Zalo┼żen├Ż: 20.07.2010
Bydlisko: okolie KE
Karma: 7

Re: programovanie v c

Odosla┼ąod feros » 29 Dec 2019, 22:34

V asm m├íte v┼íetko pod kontrolou, ale v skuto─Źnosti to znamen├í ┼że v┼íetko pod kontrolou ma┼ą mus├şte lebo dokonalej┼í├ş chaos ako asm len tak nevytvorite.
V asm som str├ívil z├írove┼ł sp├║stu ─Źasu nad naprogramovan├şm drobnost├ş ( a + b/c = d ) ktor├ę v xc nerie┼íim.
M├┤┼żem sa s├║stredi┼ą na to ─Źo m├í vec robi┼ą a nie na to ako to spravi┼ą, a to ┼że je program niekedy v├Ą─Ź┼í├ş ako ke─Ć ho nap├ş┼íem v asm ( ─Źo ─Źasto nie je pravda ) sa dnes d├í pohode vyrie┼íi┼ą cez nov├ę mcu.
Pre m┼ła je len ┼íkoda ┼że Raspberry Pi nespravili ─żudia z arduina.
feros
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 281
Zalo┼żen├Ż: 23.09.2010
Bydlisko: okres Nitra
Karma: 7

Re: programovanie v c

Odosla┼ąod pocitujlasku » 30 Dec 2019, 07:41

asm nie je chaos.
ja som rad, ze raspberry nerobili ludia z arduina. Ked som v nom nedavno skusal veci, tak som narazil na niekolkorocny bug, ktory mi prekazil moje plany a potvrdil to, ze nikdy sa na nic nespoliehaj. Totiz maju tam chybu v tcp, kedy jednoducho male tcp packety sa stratia. co je nepripustne. a ja 2 dni hladam chybu v mojom kode.
Intel, Nvidia, Ubuntu, Firefox, Asus, Nissan, Jelinek 52%, Metal
---------------------------------------------------------------------------------------------
Jedn├şm z nejv─Ťt┼í├şch projev┼» ned┼»v─Ťry v Boha je hromosvod na kostele.
pocitujlasku
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 4992
Vek: 37.35
Zalo┼żen├Ż: 20.07.2007
Bydlisko: Poprad
Karma: 19

Re: programovanie v c

Odosla┼ąod feros » 30 Dec 2019, 11:08

Myslel som to sk├┤r tak, ┼że ja som d├║fal ┼że prepojenie hardwaru a pc bude minim├ílne na ├║rovni arduina, teda v├Żvojov├ę prostredie, kni┼żnice, ovl├ídanie pinou priamo v min. us.
Zatia─ż je pre m┼ła RB ├║spe┼ín├Żm marketingov├Żm projektom u ktor├ęho ┼żiadne skuto─Źn├ę pou┼żitie pre m┼ła nie je.
feros
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 281
Zalo┼żen├Ż: 23.09.2010
Bydlisko: okres Nitra
Karma: 7

Re: programovanie v c

Odosla┼ąod pocitujlasku » 30 Dec 2019, 13:05

no vidis a pre mna je to super vec, vyvojove prostredie je tam viac nez dobre, ci uz perl, python, c, .net core...
Intel, Nvidia, Ubuntu, Firefox, Asus, Nissan, Jelinek 52%, Metal
---------------------------------------------------------------------------------------------
Jedn├şm z nejv─Ťt┼í├şch projev┼» ned┼»v─Ťry v Boha je hromosvod na kostele.
pocitujlasku
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 4992
Vek: 37.35
Zalo┼żen├Ż: 20.07.2007
Bydlisko: Poprad
Karma: 19

Re: programovanie v c

Odosla┼ąod slonik » 09 Feb 2020, 00:01

poradil by mi niekto?
Som za─Źiato─Źn├şk a len sa u─Ź├şm v "C" tak ak sa p├Żtam hl├║po alebo neznalo vopred sa ospravedl┼łujem.
pou┼ż├şvam PIC16F v mblab
potrebujem spravi┼ą t├║to rovnicu.
L=(0,4x(R1/R2))^-1,431
môj kód vyzerá takto
K├│d: Vybra┼ą v┼íetko
    P=R1/R2;
    n=0.4*P;
    H =  pow ( n,-1.431);


no ... nefunguje .... na displeji mi uk├í┼że nuly .... zrejme je probl├ęm ┼że exponent je z├íporn├ę ─Ź├şslo ... to je zrejme asi prv├Ż probl├ęm ktor├Ż m├ím. Dosadil som r├┤zne ─Ź├şsla s kladn├Żm exponentom pre sk├║┼íku spr├ívnosti ale st├íle mi zobrazuje nulu aj ke─Ć je v├Żsledok cel├ę kladn├ę ─Ź├şslo. No probl├ęm ale bude asi aj v zaokr├║h─żovan├ş ... ke─Ć u┼ż v prvom v├Żraze dostanem ─Ź├şslo napr├şklad 0,687 tak to berie ako nula a v├Żsledok je potom nula. Alebo v├Żsledok rovnice je 0,687 tak mi vyp├ş┼íe nulu.
Ja viem ┼że je niekde chyba v mojej nevedomosti ale ak by bol ochotn├Ż mi niekto poradi┼ą bol by som v─Ća─Źn├Ż....
slonik
Okoloid├║ci
Okoloid├║ci
Pr├şspevky: 16
Zalo┼żen├Ż: 19.12.2019
Karma: 0

Re: programovanie v c

Odosla┼ąod Atlan » 09 Feb 2020, 07:16

Te premenee su char, int alebo float? Daj sem cely kod.
Atlan
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 332
Zalo┼żen├Ż: 01.02.2008
Karma: 0

Re: programovanie v c

Odosla┼ąod JohnnyElektro » 09 Feb 2020, 10:46

ja by som si tipol ze sa ti zaokruhlia na nulu po deleni alebo nasobeni 0.4, lebo mas celociselny typ na premennych. Skus
P=((float)R1)/((float)R2);
n=0.4*((float)P);
H = pow ( ((float)n),-1.431);
JohnnyElektro
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 217
Zalo┼żen├Ż: 16.07.2019
Karma: 0

Re: programovanie v c

Odosla┼ąod slonik » 09 Feb 2020, 12:57

V─Ćaka chalani.
To mi sta─Ź├ş. Idem si na┼ítudova┼ą typov├ę d├íta premenn├Żch.....zrejme tam spo─Ź├şva m├┤j probl├ęm
ja m├ím v┼íetky premenn├ę definovan├ę ako uint8_t x.... resp. uint16_t y....
slonik
Okoloid├║ci
Okoloid├║ci
Pr├şspevky: 16
Zalo┼żen├Ż: 19.12.2019
Karma: 0

Re: programovanie v c

Odosla┼ąod 07spider70 » 09 Feb 2020, 13:16

treba si pozrie┼ą druhy premenn├Żch, je niekedy dobr├ę pou┼żiva┼ą aj short, byte a podobn├ę veci kv├┤li ┼íetreniu pam├Ąte, C je inak dos┼ą zapeklit├Ż jazyk, ale materi├ílov na u─Źenie je na┼í┼ąastie k nemu dos┼ą :D
07spider70
Okoloid├║ci
Okoloid├║ci
Pr├şspevky: 1
Zalo┼żen├Ż: 07.02.2020
Karma: 0

Re: programovanie v c

Odosla┼ąod boraicho » 04 M├íj 2020, 19:24

Pros├şm V├ís, mam taky problem, za─Źal som pisa┼ą program a zistil som ┼że mam problem.Neviem to vyrie┼íi┼ą.
Na procaku su pripojene 3 tla─Źitka 3 kontrolky tak┼że:
pou┼żivam tla─Źitko 1 a 2 a preru┼íenia.
jednoducha vec
stla─Źim tla─Źitko 1 , dioda 1 na vystupe sa preklapa
stla─Źim tla─Źitko 2 , dioda 2 na vystupe sa preklapa
(plus ─Źasova─Ź taky debounicng)

len┼że v skoto─Źnosti
stla─Źam tla─Źitko 1 preklapa sa dioda 1 v┼íetko v poriadku
stla─Źam tla─Źitko 2 preklapa sa dioda 2 a n├íhodne sa preklapa aj dioda 1 to nieje v poriadku
Pre─Źo sa to deje? neviem kde mam chybu.

Procesor je 16F18325 a program v linku https://textuploader.com/1qwup
nejake riešnie? vdaka
"Aj nevinne vyzeraj├║ca s├║─Źiastka, m├┤┼że by┼ą pr├ş─Źinou nefunk─Źnosti zariadenia a tou kondenzator 100% je"
3D REBEL II + PLA + PETG
CNC 1810 na DPS
boraicho
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 12082
Vek: 31.58
Zalo┼żen├Ż: 03.02.2007
Bydlisko: Prešov
Karma: 47

Re: programovanie v c

Odosla┼ąod Atlan » 04 M├íj 2020, 19:37

Pullup rezistory mas aktivovame? 100n na napajacicj vyvodoch uP su? To else tam je snad zbytocne ci?

RMW problem na tychto uP uz nieje?
Atlan
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 332
Zalo┼żen├Ż: 01.02.2008
Karma: 0

Re: programovanie v c

Odosla┼ąod boraicho » 04 M├íj 2020, 20:07

vnutorne nepou┼żivam. mam externe puldown 4,7k tu┼íim. a blokovanie a v┼íetko je samozrejmos┼ą.
else som vyhodil, nepomohlo....

RMW to mi nie─Źo hovori, asi som to niekedy rie┼íil, cez LATA? nepametam bolo to d├ívno.
problem je ┼że mi vch├ídza do prveho preru┼íenia nerozumiem pre─Źo.
"Aj nevinne vyzeraj├║ca s├║─Źiastka, m├┤┼że by┼ą pr├ş─Źinou nefunk─Źnosti zariadenia a tou kondenzator 100% je"
3D REBEL II + PLA + PETG
CNC 1810 na DPS
boraicho
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 12082
Vek: 31.58
Zalo┼żen├Ż: 03.02.2007
Bydlisko: Prešov
Karma: 47

Re: programovanie v c

Odosla┼ąod nop » 04 M├íj 2020, 20:30

jak m├í┼í definovan├Ż led1 ,led2 ? M─Ťlo by to b├Żt jako LATA pro port A LATB pro port B.
nop
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Nov├Ż ─Źlen
Nov├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 54
Vek: 45.23
Zalo┼żen├Ż: 25.09.2010
Bydlisko: Boskovice
Karma: 0

Re: programovanie v c

Odosla┼ąod boraicho » 04 M├íj 2020, 21:05

aha , hned vyskušam!
"Aj nevinne vyzeraj├║ca s├║─Źiastka, m├┤┼że by┼ą pr├ş─Źinou nefunk─Źnosti zariadenia a tou kondenzator 100% je"
3D REBEL II + PLA + PETG
CNC 1810 na DPS
boraicho
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 12082
Vek: 31.58
Zalo┼żen├Ż: 03.02.2007
Bydlisko: Prešov
Karma: 47

Re: programovanie v c

Odosla┼ąod nop » 06 M├íj 2020, 06:01

V C toho moc nep├ş┼íu ale obecn─Ť v├Żstupy d├ívat na LAT registry a vstupy ─Ź├şst z PORT registr┼».
nop
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Nov├Ż ─Źlen
Nov├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 54
Vek: 45.23
Zalo┼żen├Ż: 25.09.2010
Bydlisko: Boskovice
Karma: 0

Re: programovanie v c

Odosla┼ąod boraicho » 06 M├íj 2020, 09:47

vie┼í ─Źo, mam pocit ┼że pomohlo toto
┼że do preru┼íenia ISR som na koniec dal IOCCF=0;
lebo ked som kukal cez debuger, tak tie flagy IOCCFx sa same od seba zapinali aj bez toho aby som stla─Źal tla─Źitko, netu┼íim pre─Źo to robilo.
tak som dal na koniec ten IOCCF=0; a vyzera ┼że to ide, ale dal som k tym IOCCF0==1 aj && tl1
pre istotu.
"Aj nevinne vyzeraj├║ca s├║─Źiastka, m├┤┼że by┼ą pr├ş─Źinou nefunk─Źnosti zariadenia a tou kondenzator 100% je"
3D REBEL II + PLA + PETG
CNC 1810 na DPS
boraicho
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 12082
Vek: 31.58
Zalo┼żen├Ż: 03.02.2007
Bydlisko: Prešov
Karma: 47

Re: programovanie v c

Odosla┼ąod niki31 » 22 J├║n 2020, 15:39

Vid├şm ┼że st├íle panuj├║ nejasnosti okolo LAT registrov, tak vedzte ┼że:
Po odoslan├ş Byte na port, (─Źi u┼ż z├ípisom do registra LAT alebo PORT alebo funkciou OutPort, at─Ć.) tento Byte skon─Ź├ş v┼żdy v registri LAT.
V┼íetky v├Żstupn├ę z├ípisy s├║ teda rovnocenn├ę. To ─Źi sa hodnota bitu prenesie aj na pin, je z├ívisl├ę od nastavenia registra TRIS. V na─Ź├ştan├ş d├ít s├║ rozdiely. Pri na─Ź├ştan├ş LAT registra sa pre─Ź├şta posledn├í hodnota d├ít ktor├í bola odoslan├í na v├Żstup, bez oh─żadu na skuto─Źn├Ż stav portu. Pri na─Ź├ştan├ş z PORTu sa pre─Ź├ştaj├║ skuto─Źn├ę hodnoty ktor├ę s├║ na pinoch. Relevantn├ę d├íta s├║ len z pinov ktor├ę s├║ v TRIS
nastaven├ę ako vstup.

Kto toto vie nech sa nevzru┼íuje, kto nie nech sa dou─Ź├ş.
Niki31
niki31
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 113
Vek: 45.63
Zalo┼żen├Ż: 05.02.2010
Bydlisko: ┼Żilinsk├Ż kraj
Karma: 0

Re: programovanie v c

Odosla┼ąod boraicho » 01 J├║l 2020, 19:15

Neviete niekto ako spravi┼ą aby ked pou┼żivam delay ─Źi┼że __delay_ms(); ale ten ─Źo je v kni┼żnici priamo zakomponovany,

tak som mohol po─Źas chodu meni┼ą jeho parameter , ─Źi┼że ─Źas?
─Źi┼że ak je kod tak├Żto:
__delay_ms(100); tak všetko funguje

ale ked je kod takyto tak to nefunguje a neskompiluje program a nejake erory.
int cas=100;
__delay_ms(cas);

potrebujem potenciometrom meni┼ą frekvenciu a v podstate je to jednoduch┼íie ako nastavova┼ą timery. diky za radu.
"Aj nevinne vyzeraj├║ca s├║─Źiastka, m├┤┼że by┼ą pr├ş─Źinou nefunk─Źnosti zariadenia a tou kondenzator 100% je"
3D REBEL II + PLA + PETG
CNC 1810 na DPS
boraicho
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 12082
Vek: 31.58
Zalo┼żen├Ż: 03.02.2007
Bydlisko: Prešov
Karma: 47

Re: programovanie v c

Odosla┼ąod pocitujlasku » 01 J├║l 2020, 19:36

tie nejake erory budu oznamovat kde je chyba, tak by bolo fajn ich sem skopirovat.
Intel, Nvidia, Ubuntu, Firefox, Asus, Nissan, Jelinek 52%, Metal
---------------------------------------------------------------------------------------------
Jedn├şm z nejv─Ťt┼í├şch projev┼» ned┼»v─Ťry v Boha je hromosvod na kostele.
pocitujlasku
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 4992
Vek: 37.35
Zalo┼żen├Ż: 20.07.2007
Bydlisko: Poprad
Karma: 19

PredchádzajúcaĎalšia

Nasp├Ą┼ą na C,C++,C#

Kto je pr├ştomn├Ż

U┼ż├şvatelia prezeraj├║ci si toto f├│rum: ┼Żiadny registrovan├Ż pou┼ż├şvate─ż a 1 hos┼ą.

Forums ©
Autor str├ínky je Ondrej Z├ívodsk├Ż(zawin), o graficky design sa star├í ─Żubo┼í Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
─îas potrebn├Ż k spracovaniu str├ínky 0.81 sek├║nd