Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • Mera─Ź frekvencie s atmega8

Mera─Ź frekvencie s atmega8

M├┤j v├Żrobok - MINI

Moderátori: psichac, Moderátori

Mera─Ź frekvencie s atmega8

Odosla┼ąod fagi » 12 Jan 2019, 21:19

Zdrav├şm , rozhodol som sa zostavi┼ą a naprogramova┼ą si jednoduch├Ż mera─Ź frekvencie ked┼że mi ob─Źas treba zmera┼ą frekvenciu nejak├ęho sign├ílu. Princ├şp poch├ídza z http://danyk.cz/avr_fmetr.html ale rozhodol som sa pou┼żi┼ą Atmega8 a sk├║si┼ą si naprogramova┼ą s├ím. Princ├şp spo─Ź├şva v po─Ź├ştan├ş impulzov a inkrement├íci├ş 16 bitov├ęho ─Ź├şta─Źa T1 ak prete─Źie inkrementuje sa pomocna premenna a z├şska sa 24 bitov├Ż v├Żsledok impulzov za 1 sekundu. Vypo─Źtom sa z├şska v├Żsledn├í hodnota frekvencie a zobraz├ş na 7segmentovoke CA56-12GWA riadeniej multiplexne. Zobrazen├í hodnota je v kHz a automaticky sa posuva rozsah posunut├şm desatinej ─Źiarky(bodky). Maxim├ílna merate─żn├í frekvencia je 8Mhz. Na vsupe sa nach├ízda nap├Ątov├Ż deli─Ź pre meranie sign├ílu s nap├Ąt├şm viac ako 5V. Nap├íjanie je zatia─ż z 9V baterie a este ch├Żba tomu krabi─Źka.
schema frekventomer.jpg
sch├ęma
IMG_20190112_192913_resized_20190112_073425957.jpg
osadená dps
IMG_20190112_193104_resized_20190112_073427422.jpg
meranie zobrazovacej frekvencie 7 segmentovky
frekventomer.jpg[/attachment]
Pr├şlohy
doska frekventomer.jpg
dps
fagi
Nov├Ż ─Źlen
Nov├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 99
Zalo┼żen├Ż: 23.05.2015
Karma: 1

Re: Mera─Ź frekvencie s atmega8

Odosla┼ąod mato3000 » 12 Jan 2019, 22:23

pekn├ę :thumbup: , e┼íte uk├í┼ż DPS odspodu, ako si leptal a ako letuje┼í
mato3000
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Power user
Power user
Pr├şspevky: 9614
Zalo┼żen├Ż: 04.01.2009
Bydlisko: BA
Karma: 122

Re: Mera─Ź frekvencie s atmega8

Odosla┼ąod fagi » 12 Jan 2019, 23:04

[/attachment]
IMG_20190112_193330.jpg
ina─Ź plo┼í├ík som leptal lepta┼ą v roztoku CuCl2
Pr├şlohy
IMG_20190112_215315_resized_20190112_095402080.jpg
fagi
Nov├Ż ─Źlen
Nov├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 99
Zalo┼żen├Ż: 23.05.2015
Karma: 1

Re: Mera─Ź frekvencie s atmega8

Odosla┼ąod dan21 » 12 Jan 2019, 23:49

Meras s tym teplotu a ci frekvenciu ? :-) Pytam sa lebo v scheme mas vstupny konektor oznaceny ako DS18B20 :-)
dan21
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 2454
Zalo┼żen├Ż: 11.04.2007
Bydlisko: ZA
Karma: 17

Re: Mera─Ź frekvencie s atmega8

Odosla┼ąod mato3000 » 13 Jan 2019, 00:29

:thumbup:
mato3000
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Power user
Power user
Pr├şspevky: 9614
Zalo┼żen├Ż: 04.01.2009
Bydlisko: BA
Karma: 122

Re: Mera─Ź frekvencie s atmega8

Odosla┼ąod fagi » 13 Jan 2019, 00:43

dan21 nap├şsal:Meras s tym teplotu a ci frekvenciu ? :-) Pytam sa lebo v scheme mas vstupny konektor oznaceny ako DS18B20 :-)

pri navrhu som nevedel najst puzdro 7segmentovky a neviem ako robit v eagli vlastne puzdra preto som stiahol projekt kde pou┼żivali tak├Ż istu suciastku a upravil som navh podla seba zrejme som zabudol vymazat nazov :D
fagi
Nov├Ż ─Źlen
Nov├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 99
Zalo┼żen├Ż: 23.05.2015
Karma: 1

Re: Mera─Ź frekvencie s atmega8

Odosla┼ąod kamilko » 13 Jan 2019, 07:54

Na stabilizatore chybaju 2x blokovaci kondik 100n, vstup reset nieje zablokovany kondikom 100n proti zemi.
A doporucujem pouzivat rozliatu med spojenu s gnd. Setri to leptaci roztok a znizuje ubytky napatia a stym sposobene problemy.
avcc sa napaja cez tlmivku a kondik. I ked tu to nevadi.
kamilko
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 269
Zalo┼żen├Ż: 21.10.2017
Bydlisko: kosice
Karma: 1

Re: Mera─Ź frekvencie s atmega8

Odosla┼ąod peterple » 13 Jan 2019, 10:56

Dovol├şm si nes├║hlasi┼ą s predo┼íl├Żm n├ízorom. Blokova┼ą cez 100n nap├Ątie z 9V baterky sa mi nezd├í potrebn├ę. V├Żstup z 7805 je blokovan├Ż 100n kondenz├ítorom C3, ktor├Ż z├írove┼ł blokuje aj MCU. Kondenz├ítor 100n na reset vstupe pre─Źo? Zase je to bat├ęriov├ę zariadenie doma na stole a nie niekde v EMI pekle.
AVR042 apk note:
To protect the RESET line from further noise, connect a capacitor from the RESET pin to ground. This is
not directly required since the AVR internally have a low-pass filter to eliminate spikes and noise that
could cause reset. Using an extra capacitor is an additional protection. However, such extra capacitor
cannot be used when DebugWIRE or PDI is used.

Pod─ża m┼ła je ten zdroj rie┼íen├Ż optim├ílne. Ja by som naopak redukoval e┼íte viac. Vypustil by som R9 (je tam intern├Ż odpor na resete). Mo┼żno prida┼ą do s├ęrie so vstupn├Żm pinom mal├Ż odpor aby t├í zenerka D2 mala trochu ─żah┼íie ak tam omylom niekto d├í na priamo napr 12V.
Takto asi strel├ş a potom od├şde clampovacia dioda v MCU.

Okrem toho by som si vyviedol programovacie ISP rozhranie (to by tam ten C na resete u┼ż vyslovene vadil) a vytiahol by som si nejak├Ż pin smerom von. Dalo by sa to potom pou┼ż├şva┼ą aj ako gener├ítor impulzov ("programovate─żn├Ż" nako─żko si to vie autor s├ím programova┼ą).

Rozliata zem v amat├ęrskych podmienkach je probl├ęm vyrobi┼ą. Tu to ni─Ź neprinesie. Cel├Ż pr├║d ide aj tak cez jeden VCC a GND pin toho MCU. Naopak tento plo┼í├ík je vyroben├Ż ─Źisto, sp├íjkovanie super. Za m┼ła jednotka s hviezdi─Źkou.
Uk├í┼ż m├║dremu chybu a on sa ti po─Ćakuje. Uk├í┼ż chybu hlup├íkovi a on sa uraz├ş.
peterple
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 1847
Vek: 52.47
Zalo┼żen├Ż: 25.06.2013
Bydlisko: Krajn├ę
Karma: 52

Re: Mera─Ź frekvencie s atmega8

Odosla┼ąod patriksk » 13 Jan 2019, 14:44

Ve─żmi ma zaujal tvoj projekt a by som nie─Źo podobn├ę potreboval na meranie ru┼íenia impulzn├Żch zdrojov. Mohol by som ┼ąa poprosi┼ą o zdrojov├Ż k├│d? Bol by som ve─żmi za to v─Ća─Źn├Ż. Pr├şpadne sa m├┤┼żeme dohodn├║┼ą cez SS. Doma m├ím len Atmega328 ale nemal by to by┼ą probl├ęm. V─Ćaka
patriksk
Okoloid├║ci
Okoloid├║ci
Pr├şspevky: 19
Zalo┼żen├Ż: 14.09.2015
Karma: 0


Nasp├Ą┼ą na M├┤j v├Żrobok - MINI

Kto je pr├ştomn├Ż

U┼ż├şvatelia prezeraj├║ci si toto f├│rum: ┼Żiadny registrovan├Ż pou┼ż├şvate─ż a 6 host├ş.

Forums ©
Autor str├ínky je Ondrej Z├ívodsk├Ż(zawin), o graficky design sa star├í ─Żubo┼í Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
─îas potrebn├Ż k spracovaniu str├ínky 0.45 sek├║nd