Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • FV elektraren-pripojenie na domacu siet

FV elektraren-pripojenie na domacu siet

El. inštalácie, NN a VN rozvody, El. stroje

Moderátori: Drakoush, Moderátori

FV elektraren-pripojenie na domacu siet

Odoslaťod juri23 » 12 Nov 2018, 22:13

Ahojte!
Poslednu dobu ma celkom zaujala myslienka FV elektrarne, avsak mam par otazok na, ktore som na nete nenasiel odpoved cize ak by sa nasiel niekto kto s tym ma skusenosti privitam radu... Najviac ma zaujala moznost hybridnej elektrarne s pouzitim 1fazoveho hybridneho striedaca, cize vyrobena energia sa prednostne pouziva na vlastnu spotrebu, nespotrebovana energia sa uklada do baterii, ak je prebytok energie tak za pomoci wattroutra sa tlaci do TUV, energia sa do siete nedodava. Pri tejto verzii ma napada niekolko nejasnych otazok a skusim ist otazku po otazke...

Problem c.1.
Kedze RD sa nachadza 3fazova sustava a v systeme je pouzity 1f striadac:
-predpokladam ze vystup zo striedaca je pripojeny len na 1fazu, do ktorej v pripade potreby dodava energiu. a tu nastava otazka co v pripade ze je krasny slnecny den, spotreba domu je mala-pokryta z FVP /faza na ktoru je pripojeny striedac/, baterky sa plne nabiju, TUV tiez.. zrazu sa zacnu pripajat jednotlive spotrebice, ktore su pripojene vsak na druhu fazu ako je striedac, co v takomto pripade? stiredac dokaze dodavat energiu len do fazy na ktoru je pripojeny alebo sa to nejakym stylom prepipana a dokaze dodavat energiu aj do fazy v ktorej je viac spotrebicov tak aby sa vyuzil potencial FV elektrarne?? Vacsina videi ako to funguje uvazuje len s jednou fazou pre cely RD co by v taktom to pripade bolo jasne ... ale co s v pripade ak je RD 3fazovy?

-niekde som cital ze riesenie je v roz. skriny domu dve privodne fazy odpojit a vsetky 3 fazy domu pripojit na tu jednu zo siete a na tuto bude pripojeny aj stiredac.... ale to mi pride dost nerozumne riesenie kdedze by z jednej fazy tahali stavu vsetky spotrebice domu.. nehovoriac o tom ak je pec na 3fazy, popripadne aj nejaky stroj ....
juri23
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 112
Vek: 30.22
Založený: 10.06.2010
Karma: 0

Re: FV elektraren-pripojenie na domacu siet

Odoslaťod ondrozf » 12 Nov 2018, 22:42

určite nezapájať dom na jednu fázu pokial doteraz je prívod troj fázový ,,, samozrejme 3F spotrebiče by vám nešli !!!
striedač z FVE treba pripojiť na fázu kde je največšia spotreba ,hlavne cez den , pokial chcete systém s baterkami tak by som striedač nedával
ondrozf
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 959
Vek: 37.73
Založený: 06.12.2009
Bydlisko: Pobedim
Karma: 12

Re: FV elektraren-pripojenie na domacu siet

Odoslaťod marioo » 12 Nov 2018, 22:48

Používam FV bez bateriek iba s GWL/Power GridFree Micro AC Invertor DC-AC ... tj menič ktorý vyrobí o pár V vyššie napätie ako je zo siete a následne sa spotrebováva energia z meniča... (ževraj :)
Mám tiež 3f dom, ale meniče mám "len" na jednej fáze kde idú chladničky, pc, a bojler.
Prepínanie fází a sledovanie spotreby by sa spraviť dalo ale asi by to nebolo výhodné aby jeden menič 1f sa prepína krížom krážom podľa spotreby...

Každopádne každý rok mám nižšiu spotrebu o pár desiatok eur mesačne...

Plánujem dokúpiť ďalšie panely a rozšíriť aj na ďalšie fázy ... na ktorých idú ďalšie spotrebiče


!!! Spájať 3 fázy dokopy na 1 fázu v žiadnom prípade !!! Ak sú spotrebiče na 400V tak by mali problém, tiež motory a čerpadlá ... !!! Hlúposť! Nehovoriac o zaťažení ktoré určite nie je dimenzované aby napr pri 3x25 A znieslo na 1 f 75A... !!!!
marioo
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 443
Vek: 45.45
Založený: 15.07.2012
Bydlisko: SVK
Karma: 7

Re: FV elektraren-pripojenie na domacu siet

Odoslaťod technikus110 » 13 Nov 2018, 07:16

Juri23: Nie je slušné odpovedať protiotázkou, ale je to urobím.

1. Aký máš elektromer na dome?
2. Keď rozmýšľaš o PV, tak rozmýšľaš o akom výkone? Lebo nie je nemožné zadovážiť si 3F striedač, ale tie sú až od určitého výkonu.
3. Máš spočítanú reálnu dennú spotrebu v jednotlivých fázach? Aby si vedel, koľko potrebuješ na vykrytie STAND-BY spotrebičov?
4. Ak áno, máš prepočet na výkon a hlavne cenu akumulátorov? (prosím tých, čo ich majú zadarmo z roboty, aby nereagovali...) Aby si poznal ídeu návratnosti tvojho projektu.
5. Predpokladám, že o dotácie ti nejde, firmu za montáž platiť nebudeš a prihlasovať systém tiež nie je tvojou prioritou.
6. Akú a ako orientovanú máš strechu? To kvôli ročnému a okamžitému výnosu zo systému.

Ináč táto téma tu bola podrobne prediskutovaná, skús zaloviť spätne.

UPOZORNENIA na technické riešenie k tvojim otázkam:
Na elektromer som sa pýtal preto, lebo ak by si išiel marioo-vou cestou, tak si treba uvedomiť, že klasické elektromery digitálne jednokvadranty nedokážu odpočítať výkon, ktorý dodávaš spätne nechtiac do siete. Niektoré modely bez odpočtového snímača majú LED (červenú) a identifikujú, že výkon tečie spätne, ALE NEVEDIA výkon odpočítať, tak ti ho pripočítajú k tvojej spotrebe. Ukladajú údaj do pamäte a môžeš mať problém pri výmene elektromeru. Iný elektromer bez udania dôvodu ti distribučka nedá. Niektoré nové čo u nás dávali majú diaľkový odpočet a vedie hlásiť aj anomálie v odbere. Takže kontrolný dispečing o tebe vie dosť rýchlo, že s niečím šachuješ. (osobná skúsenosť)

Prepínanie sa na rozdielne fázy - všetko sa dá, ale treba si uvedomiť, že na to aby sa certifikovaný striedač rozbehol do výkonu, tak si sleduje nielen aktuálnu možnosť svojho momentového výkonu, ale sleduje aj napätie a časovú stabilitu siete. Na svoj štart potrebuje "určitý" normou stanovený čas. PRÍKLAD: Ak tvoj systém zaznamená zvýšený odber vo fáze L2 a odopne striedač z L1, tak to trvá cca. 2-3 minúty, kým systém plnohodnotne nabehne v L2. Medzi tým, ale rýchlovarná kanvica už vodu zohriala a výkon v danej fáze už nie je... Prichytené za vlasy, ale asi vieš, kam to smeruje.

Celý RD na jednej fáze. To je totálne uhodené riešenie. Ak máš klasiku 25A na vstupe do RD, tak to neuživíš. (mikrovlnka, sušič na vlasy a vysávač v jednom čase a doma je tma....) Čiže zase treba vedieť prioritnú fázu, kde sú stand-by spotrebiče a poprípade druhú kde je sila.(TUV, či iný výkon) Zase rozhodujúcim faktorom je tvoja elektroinštalácia v RD a možnosti úprav.

Wattrouther - O.K., len mám k nemu určité osobné výhrady. TUV v RD - máš elektrický zásobník?



ondrozf: ...pokial chcete systém s baterkami tak by som striedač nedával... Kam smeruje tvoja úvaha? Upravená UPS-ka?
marioo: ....Každopádne každý rok mám nižšiu spotrebu o pár desiatok eur mesačne..... ??? desiatok mesačne ???
Koľko máš tých mikro invertorov?
technikus110
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 280
Vek: 59.04
Založený: 28.06.2018
Bydlisko: BA / W
Paragraf: 24

Re: FV elektraren-pripojenie na domacu siet

Odoslaťod kamilko » 13 Nov 2018, 14:21

Dalsi bohaty clovek. Ved sa n
To nrmoze oplatit navratnost je v desiatkach rokov, ak sa pokazi menci raz tolko.
Cize pri navratnosti 10R a menici za 8000E. Dakujem pekne.
kamilko
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 239
Založený: 21.10.2017
Bydlisko: kosice
Karma: 1

Re: FV elektraren-pripojenie na domacu siet

Odoslaťod technikus110 » 13 Nov 2018, 15:24

1kWp 1F menič stojí 700€ s certifikátom pre slovenské distribučky. To nie je až tak veľa. Záruka od výrobcu je od 5 do 8 rokov....
Panely išli tiež cenou dole. (aj keď je na ne dodatková daň EU, ak sú vyrobené v Číne)
Návratnosť je od 4 do 8 rokov pri životnosti panelov 30 rokov a striedačov 15 rokov to nie je až také zlé.

Ale všetko je to o správnom výpočte podmienok a návrhu veľkosti systému!

Problémom je legálnosť prevádzky....
technikus110
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 280
Vek: 59.04
Založený: 28.06.2018
Bydlisko: BA / W
Paragraf: 24

Re: FV elektraren-pripojenie na domacu siet

Odoslaťod ondrozf » 13 Nov 2018, 21:52

technikus110 - tak nejak ,UPS ktorá vie bežať stále z DC pripojená na FV elektráren , z bateriek to fičí cez noc , pripadne podpetové relé keby baterky klesli prepne UPS na AC ,,alebo to vie obslúžiť FV regulátor ...
ondrozf
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 959
Vek: 37.73
Založený: 06.12.2009
Bydlisko: Pobedim
Karma: 12

Re: FV elektraren-pripojenie na domacu siet

Odoslaťod romiadam » 13 Nov 2018, 23:41

Fotovoltaika sa oplati ked ju niekomu ukradnes, komplet so vsetkym.... :biggrin:
Prepáčte mi za diakritiku a preklepy - väčšinou píšem z mobilu a ENG klavesnice.
(výroky nemenovaného člena fóra:) ...základy elektrotechniky ovládam dokonale, tak napr. taký tyristor neviem ako presne funguje
romiadam
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2341
Založený: 09.04.2008
Bydlisko: Wicklow, Irsko
Karma: 13

Re: FV elektraren-pripojenie na domacu siet

Odoslaťod 5ko » 14 Nov 2018, 09:55

Svokru by som mu nechal. :D
Lenivosť je matka pokroku.Lenivý človek rozmýšla,ako by si robotu uľahčil a tak niečo vynájde.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.
5ko
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 8214
Vek: 62.86
Založený: 18.02.2010
Bydlisko: Banská Bystrica
Karma: 96

Re: FV elektraren-pripojenie na domacu siet

Odoslaťod marioo » 14 Nov 2018, 10:19

Technikus110: mám ich 6 ks, dajú sa zapájať paralelne, elektromer mám 4 kvadrantovy a prebytky na ňom nevidím ak nerátam , že v mesačnom reporte vidím cca 0,1 kwh dodanie do siete.. stiham spotrebovať moju "výrobu" ak by nie tak sa to dá riešiť meraním a relé...

Ale aby elektromer sčitaval to čo by išlo von k spotrebe čo ide dnu ...sa mi vidí dosť divné (hádať sa nejdem naozaj neviem:)

tiež som uvažoval nad baterkami atd.. ale v tom nevidím nejakú návratnosť.. keď som napísal desiatky € tak som myslel konkrétne dve :) aj tých 200-300 do roka sa ráta. Mesačne som pred namontovaním platil 120-130€ teraz sa zmestíme do 90-100€

Mám ešte ďalšie panely ktore nemám zapojené 55W a pri tých rozmýšľam o MPPT , baterke a napájaní svetelného okruhu z nich... proste svieťiť "zadarmo" čo by nebolo veľmi nákladné pri 12V Ledkách ktorých mám dosť v dome ...
marioo
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 443
Vek: 45.45
Založený: 15.07.2012
Bydlisko: SVK
Karma: 7

Re: FV elektraren-pripojenie na domacu siet

Odoslaťod elmoto » 14 Nov 2018, 11:08

Mesačne 130 eur? Si si istý? To máš doma aj dajakú výrobu? Kúriš s elektrikou?
Ja davam 40 eur.

4-5 clenna rodina, dom, záhrada, murárčina lebo dokoncujem dom a zahradu.

99% ludi v domacnosti sa fotovolotaika neoplati.
nie som tu
elmoto
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2931
Vek: 39.18
Založený: 15.08.2011
Bydlisko: doma
Karma: 12

Re: FV elektraren-pripojenie na domacu siet

Odoslaťod technikus110 » 14 Nov 2018, 18:15

marioo: .....elektromer mám 4 kvadrantovy......
Čiže máš doma povolenú výrobu a kompenzačnú stanicu? Klasika je jednokvadrant. Ak máš PV ako súkromná osoba dostávaš 2 kvadrantový. Ako si sa dostal k 4 kvadrantu? Jednokvadrant nevie rozoznať smer výkonu a preto všetko pripočítava, aj keď signaizuje prúd opačným smerom. Je to nielen moja osobná skúsenosť, je to aj v učebniciach....

Nehnevaj sa, ale údaj: " mám ich 6 ks, dajú sa zapájať paralelne" absolútne nič nehovorí. Ja poznám, 200-250-300-500W single invertory, ktoré vedia pracovať s jedným, alebo dvomi panelmi. Ak ich máš 6 x200W = 1,2kW za ideálnych podmienok. Neviem, čo živíš doma v lete. To, že sa dajú zapájať paralelne je mi jasné a dokonca talianske majú malú riadiacu jednotku a vedia sa reguovať a odpínať samé od siete..... (PowerOne)

2x55Wp na osvetlenie domu? Zemljanka s jednou LED?

Ten údaj o platbách je síce O.K. informácia, ale zase nevieme, čo kŕmiš v lete a čo v zime. Lebo spotreba je to dosť vysoká na klasický RD. A ak nemáš plyn, tak máš asi dvojtarif.

elmoto: Ako som hore napísal, je to všetko vec výpočtu a nákupných cien. (nemyslím s dotáciami) Najhoršie je, že mikro invertory nie sú žiadnou distribučkou schválené, nakoľko nedisponujú riadiacou logikou v zmysle EN a ich interných noriem. Ale nezačnem s legislatívou, lebo ma tu zase zožerú aj s topánkami...
Prílohy
MRcalc-Bratislava1kW-mesiace.pdf
Toto sú priemerné osvity na ideálnu plochu a sklon pre Bratislavu.
(41.84 KiB) Stiahnutá 8 krát
PVcalc-Bratislava1kW.pdf
ak máš 1,2kW ( NIE kWp!!) elektrárničku, tak toto je podrobný denný a mesačný výnos. Takže si spočítaj reálne koľko a kedy ušetríš.
(33.71 KiB) Stiahnutá 8 krát
technikus110
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 280
Vek: 59.04
Založený: 28.06.2018
Bydlisko: BA / W
Paragraf: 24

Re: FV elektraren-pripojenie na domacu siet

Odoslaťod technikus110 » 14 Nov 2018, 19:27

Zablokovala sa mi editácia, takže v doplnku malý príklad.

Ja mám zálohu 40€ mesačne. Ročné vyúčtovanie som mal 420,22€ za 2960 kWh, čo je 0,142€/kWh s DPH.

Ak by som chcel ušetriť 300€, tak musím vyrobiť 2212 kWh a to sa so 6 mikroinvertormi nedá.
Ak by som chcel ušetriť 200€, tak musím vyrobiť 1408 kWh čo je už reálne s 6x 300W mikroinvertormi pri plnom nasadení.

Ale ak si pozrieš pomer výkonu v jednotlivých mesiacoch a dňoch, tak určite zistíš, že v zime príprava TUV ako predohrev, ale v lete na spotrebu musíš chladiť a čerpať naplno...

Preto optimalizácia výpočtu je nutná. A klasický Watrouter nevie znížiť výkon, iba ho prepnúť na spotrebič, alebo odopnúť sieť. Vie pracovať s väčšími striedačmi, no nie s mikroinvertormi.
technikus110
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 280
Vek: 59.04
Založený: 28.06.2018
Bydlisko: BA / W
Paragraf: 24

Re: FV elektraren-pripojenie na domacu siet

Odoslaťod marioo » 14 Nov 2018, 20:20

technikus110:

Nehnevám sa :) typ mikrogridmeničov som napísal ak Ti nepovie nič, že mám 6 ks GridFree mikromeničov s výkonom 248 W zapojených paralelne tak potom už neviem :))) (https://www.i4wifi.cz/Mikroinvertory-Gr ... VT248.html) len pre technicke data neberte to ako reklamu...

Panely mám 280 W

Keďže je FVE galvanicky oddelená od siete je to v súlade s normou a distribučka do toho nemôže nič...
Oddělení: vysokofrekvenčním transformátorem – 230V síť je zcela galvanicky oddělena od vstupu DC (splňuje požadavek ERÚ na úplné galvanické oddělení DC zdroje)
Výstupní průběh: čistý sinus (dle norem pro provoz v rozvodné síti)
Účinnost: 95,6% (95% dle EN50530)
V souladu s normami VDE-AR-N 4105, VDE 0126-1-1, G83/2, UTE C15-712-1, AS4777, EN50438 , EN62109, EN61000
Kód výrobce: EVT248





čo sa týka "zemľanky" s 2x 55W .. neviem odkiaľ si zobral že mám dva 55 W panely :) pretože ak napíšem mám ich pár neznamená to číslovku dva :) mám ich 6 nevyužitých a nezapojených len sú na streche a tie spravím na to svietenie a uvidíme či niečo ušetrím alebo nie .. je mi to jedno :) pre mňa výhoda, že to "svetlo" aj v noci budem mať zo slnka a ak nebude elektrina stále budem mať svetlo a nebudem musieť štartovať 3f generátor ... lebo svietiť budem :)


V prílohe mám admin k môjmu elektromeru ... : tam vidieť či niečo dodávam alebo aj nie...
Tiež spotrebu za minulé roky .. vidieť, že pred namontovaním som mal dva roky po sebe cca 8, 8 MWh a potom 8, 6 Mwh ...

Po namotnovaní mikrogrid a FV panelov som klesol o 2 MWh ... na 6,6 MWh / ročne ...
Sadzbu mám DD3


Tabuľky na slnko a výpočty sú mi "ukradnuté" (bez urážky, nechcem sa nikoho dotknúť ) ale pre mňa je dôležitý výsledok...

P.S. V dome: Kúrenie, šporák aj vodu ohrievam plynom...
Prílohy
elektromer-1.JPG
Elektromer admin
elektromer-spotreba.JPG
spotreba 3 roky dozadu
elektromer-3.JPG
marioo
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 443
Vek: 45.45
Založený: 15.07.2012
Bydlisko: SVK
Karma: 7

Re: FV elektraren-pripojenie na domacu siet

Odoslaťod technikus110 » 15 Nov 2018, 06:34

Tie odbery nie sú pre rodinný dom. (Čiže ako si spomínam, niečo si písal o pridruženej prevádzke.....)

.....Keďže je FVE galvanicky oddelená od siete je to v súlade s normou a distribučka do toho nemôže nič... .. tak toto si môžeš iba myslieť, ale nie vážne predkladať ako fakt!

Toto je iba pre tých, ktorých neuráža legislatíva.
Ako vybaviť pripojenie malého zdroja. (novelizácia máj 2018 - 251ZZ2012)
Na rozdiel od podnikania s fotovoltikou, pri ktorom vybavovanie pripojenia trvá i niekoľko mesiacov, v prípade malých zdrojov zákon distribučným spoločnostiam presne stanovuje maximálne reakčné lehoty. Zvyčajne trvajú len niekoľko dní. Aby mohol byť malý zdroj pripojený a distribučné spoločnosti bezplatne v zákonom stanovených termínoch nainštalovali spomínané zariadenia, musia byť splnené základné podmienky. Podľa prvej celkový inštalovaný výkon malého zdroja nesmie presiahnuť hodnotu, ktorú zabezpečuje istenie 16 A na jedenej fáze. Splnenie ďalších podmienok musia preukázať tromi prílohami k oznámeniu o pripojení.
Prvá potvrdzuje, že v mieste pripojenia je dostatočná rezervovaná kapacita.
Druhá príloha je dokladom, že fotovoltická elektráreň sa skladá z komponentov, ktoré majú vyhlásenie o zhode.
Do tretice sa predkladá potvrdenie o vykonaní odbornej montáže malého zdroja osobou, ktorá má vydané osvedčenie pre inštalatérov.

Potom je aj legislatíva distribučky, ktorá tu už je uverejnená v príspevkoch okolo fotovoltiky. (Roky 2014-2016)

.....splňuje požadavek ERÚ..... nevedel som, že bývaš v Čechách.

Ale nech ti slúži.
technikus110
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 280
Vek: 59.04
Založený: 28.06.2018
Bydlisko: BA / W
Paragraf: 24

Re: FV elektraren-pripojenie na domacu siet

Odoslaťod marioo » 15 Nov 2018, 10:18

Technikus110:

to je môj súkromný dom (asi tá zemľanka s 2x55W ako si to nazval :), žiadna prevádzka :) o čom píšeš?? :) Nikdy som o žiadnej prevádzke nepísal.. odkiaľ berieš tie hlúposti? 40€ mesačne za elektrinu tu platí asi málokto ver mi... možno tak v paneláku ...
Elektromer mi SSE namontovali sami taký aký mám nič som nežiadal.. ani zmluvu nemám žiadnu špecíalnu, keď máš taký elektromer môžeš požiadať o prístup k uvedeným "online" dátam z neho.. všetko je bezplatne.. len to treba vedieť použiť a pýtať si.
Ja z FV nedodávam do siete všetko si spotrebovávam sám. Takže zmluvu na dodávku do siete nepotrebujem...


Mám v zime v garáži el podlahovku, pred garážou mám vykurované pásy aby som nemusel odhŕňať sneh ale tie nerobia väčšinu spotreby.
Proste bežný dom 250m2 s viacerými počítačmi, viac TV, viac chladničiek, čistička ČOV atd .. keď to narátaš tak to proste tak vyjde matematika nepustí :) všetko dnes žerie elektrinu :) Keď je u nás všetko vypnuté tak máme spotrebu cca 180-250 W .. to máš hneď skoro 20€ mesačne priemer...

Sme v EU myslím si, že ak to splňuje podmienky pre pripojenie v CZ tak analogicky to nebude ani u nás :) (hádať sa nebudem)


Vidím, že na tomto fóre sa deliť o skúsenosti asi naozaj nemá zmysel :)
Zmyslom tohoto vlákna bola odpoveď na to, že mám Grid free na jednej fáze a že spojiť 3 fázy ako to dotazovateľ chcel alebo prepínať 1f invertor medzi fázami je hlúposť... a zároveň som odpovedal, koľko mi to ušetrí.. na čo si reagoval Tvojimi tabuľkami a teóriou... a výmyslami o tom, že môj rodinny dom nie je dom ale nejaká prevádzka atd..

Slnečný mrazivý November pre všetkých :)
Nezabudnite si prezuť pneu:)
marioo
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 443
Vek: 45.45
Založený: 15.07.2012
Bydlisko: SVK
Karma: 7

Re: FV elektraren-pripojenie na domacu siet

Odoslaťod technikus110 » 15 Nov 2018, 11:07

To o tom dome s prevádzkou bol môj omyl, ale zúčastnil si sa a rozvinul debatu od odpojovaní fáz, lebo máš generátor. Nečítal som spätne celé príspevky a všetko si pamätať nemôžem.

O štvorkvadrant sa len tak s úsmevom požiadať nedá. Mám 1 kvadrant a tiež v tabuľke distibučky mám uvedené 4 kvadranty. Že by univerzálna tabuľka? A občasne 0,001-0,005kW spätná dodávka, lebo používam jeden motor na plošine, ktorý brzdí spôsobom rekuperácie.

V EU sú platné certifikáty CE, podľa platných noriem EN a ich národných odnoží. Ale prečo máme URSO? Však by nám stačilo ERU. Načo máme v SK tri distribučky, ak by nám stačilo 5 českých, či 11 Rakúskych a 15 Nemeckých?

A ver mi, že toto: "Ja z FV nedodávam do siete všetko si spotrebovávam sám. Takže zmluvu na dodávku do siete nepotrebujem..." je dosť veľký omyl.

Tabuľku s výpočtom na mesiace som uviedol pod elmotom. Aj keď som to mal dať na Žilinu, ale tam by prepočet vyšiel ešte horšie. A keď to teba nezaujíma, možno že iných áno. (podľa reakcií a otázok cez SS a Email) Ten čo niečo plánuje si pozrie mesačný výnos a svoju spotrebu a jasne uvidí, či sa mu inštalácia oplatí, alebo nie. Všeobecne s informáciou navyše buď vieš narábať, alebo ju ignoruješ.
Preto som to sem pripol.

Napríklad keby si mal RD pripojený v západoslovenskej distribučke a mal by si na pozemku plyn, tak ti garantujem, že za dvojtarif budeš musieť moc dlho bojovať.

Je fajn, že ak sa ty podelíš so skúsenosťami, tak je to O.K. ale ak ja niečo napíšem zo svojich skúseností, tak ťa to vytáča.
technikus110
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 280
Vek: 59.04
Založený: 28.06.2018
Bydlisko: BA / W
Paragraf: 24

Re: FV elektraren-pripojenie na domacu sietk

Odoslaťod marioo » 15 Nov 2018, 12:00

Technikus110:

Nič ma nevytáča:) ja som v pohode :)

Plyn mám a aj dvojtarif..: myslím si že to záleží od možnosti a kapacity sieť .
Netreba bojovať za to. Predsa distribúcia zarába za prenos .. takze nepovedia ti mame kapacity ale kúr radšej plynom aby si platil plynárom a nie nám ...

Ale možno sa mýlim :)))
marioo
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 443
Vek: 45.45
Založený: 15.07.2012
Bydlisko: SVK
Karma: 7


Naspäť na Silnoprúdová elektrotechnika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.

Forums ©
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 1.90 sekúnd