Dobrý deň, mám doma 9kW elektromotor a chcel by som ho použiť na kombinovaný stroj cirkulár, štiepačka, hoblovačka. Potrebujem vedieť či ho doma bezpečne spustím?
Ak myslis v bytovke tak asi nie. Aky mas privod? Prepinac hviezda trojuholnik pri tomto vykone samozrejmost. Na stiepacku je to asi trochu prehnany vykon , na cirkular ak nerezes dosky a hranoly tak tiez, ale ak mas hoblovacku tak asi tie dosky...
To je dva krát hviezda-máš tam dve rýchlosti, ak ti vyhovuje sporšia tak ľahko, ale prepínač hviezda malá rýchosť-hviezda v rých, asi nájdeš len na objednávku, buď to ľahšie sprav stykačmi...
misocko napísal:Prepinac hviezda trojuholnik pri tomto vykone samozrejmost.
Prepínač hviezda-trojuholník sa pravdepodobne nedá použiť ! Neviem, čo by sa stalo, ak by si dve vinutia v sérii zapojil do trojuholníka. (Pozerám, že je to možné. Potom vznikne zapojenie D/ YY.)
Udrží to ten 25A istič? Je lepší motorový spúšťač (aký?) alebo prepínač hviezda trojuholník? Aký prierez kábla budem potrebovať na 30m predlžovák? Nie som elektrikár
Za predpokladu že máte trojfázový prívod. 8,6A vinutie myslím si že v pohode.
20A vinutie by mohlo byť komplikované. Keď nebude väčší odber v dome, dalo by sa. Keď bude na niektorej fáze 20A tento motor + viac ako 5A celý zvyšok domu, padne istič(nemusí okamžite).
Ty predsa nepotrebuješ nič ! Ten elektrikár, čo sa to podujme zapojiť, by mal s tebou skonzuktovať, ako to chceš a priniesť si čo potrebuje. (Nie že ťa potom bude naháňať ako zdutú kravu po obchodoch, že si kúpil voloviny.)
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.