Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • Kvalitná LP platňa

Kvalitná LP platňa

Neviete si rady so zosilovačom a pod.?

Moderátori: Drakoush, Moderátori

Re: Kvalitná LP platňa

Odoslaťod polo » 18 Sep 2015, 13:06

Nightwish platne su zvacsa od NUCLEAR BLAST to zrovna kvalitou neoplyva nahravaju tam to iste ako na CD ak nie horsie.
Dobru kvalitu okrme menovanych malo vsetko od BLUE NOTE ( NY), COLUMBIA, Universal, Windham Hill co som mal.

Na metal moc niesom ale raz cas sa to da je to zmena. Ja si skor uzivam SADE, Norah, Dianu krall, Georga Winstna, Sinatru, Milesa Davisa...

AT95 je taky zaklad, zvukovo mne skor sadla SUMIKO PEARL, Ortofon OM20 nebola tiez zla, 2M Blue a Red som sa zatial nerozhodol.
'Cause life is like a game sometimes
polo
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Vek: 26.5
Založený: 26.12.2009

Odoslaťod muziker » 09 Okt 2015, 22:33

Keď už kvalitná LP platňa, tak aj kvalitne vyčistená :D

http://www.n78.de/index.php?cat=03_Digitalisierung
muziker
muziker
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Vek: 69.4
Založený: 10.03.2009

Odoslaťod oravan » 09 Okt 2015, 23:07

Ak tak po slovensky to vysvetli a nie na odkaz prepáč zdá sa mi to hlúpe

-- Spojený príspevok 09 Okt 2015, 23:21 --

je to proste vinil lisovaná či je tam nahraté ABBA alebo sláčikový orechter ide o to aby LP bola čitá a praskanie tomu nezabrániš inak vinil to bude pukať po určitom počtu prehratí , zdroj prehrávania je gramec ,teda ihla v prenoske. idem seknúť do Muzikera prepáč nedá mi to ešte som nevidel niečo schému alebo podobne od teba ohladne eliek samá téoria no a dúfám že si nezabudol čo za ten kábel inak si ho prosím nazad ďakujem
oravan
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Vek: 53.04
Založený: 13.09.2014
Paragraf: 24

Odoslaťod hpeter » 21 Okt 2015, 22:07

Robio napísal:To ma cenu dat 50e za kus plastu z ktoreho sa po par prehratiach odfrezuje dynamika prec ?

Hruby kolík-conical,eliptical po 40 prehratiach otupuje hrany, výšky idú prvé dole.
https://www.youtube.com/watch?v=J4_GYfPZfq0
V podstate, tieto okruhle hroty maju bodovy kontakt (mala plocha) v strede drazky - silny tlak a opotrebenie.
"point contact stylus"
Ostré hroty-motyky Shibata,FritzGyger,MicroLine..lepšie kopírujú drážku najma pri vysokych frekv., nedochádza tak k otupovaniu. Dotykaju sa drazky v linii - rozlozenie hmotnosti, mensi tlak na vinyl.
Tiez blbosť robiť recenzie prenosiek na vonkajších stopách, tam funguje ok aj lacný stylus.
Obrázok
Obrázok
Obrázok
"Pinch effect" okruhle stylusy pri vysokych frekvenciach sa "nezmestia" do drazky a tak su vytlacovane nahor. Sumove skreslenie na vyskach-napr. bicie.
Obrázok
Vnutorne stopy predstavuju najnarocnejsie podmienky (takyto test ton je extrem, len na porovnanie)
Obrázok
Obrázok

Na otazku ci dat za kus opotrebitelneho plastu desiatky eur, je v dobe >96kHz medii diskutabilne.
Nie vsak vsetko bolo digitalizovane, a urcite nebude. (rarity-zberatelstvo)
Niektore LP aj z 50-rokov je mozne namerat harmonicke nad 40kHz (na kopiu 1:1 by bol potrebny cca 192kHz) Kedze je to mechanicky system, pokles sirky pasma na okraji je plynuly a prirodzeny, nie skokovy ako pri digital formatoch
hpeter
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Vek: 34.4
Založený: 16.06.2013

Odoslaťod hpeter » 19 Nov 2015, 22:13

http://eu.audio-technica.com/en/resourc ... 202013.pdf Strana 7,12,13,20,21
Ze sa daju kupit velmi slusne prenosky do 1000€
hpeter
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen

Odoslaťod TheLastUnicorn » 03 Dec 2015, 16:04

Ak sa vrátim k testovacím nahrávkam, tak ideálne je testovať na komplexnej nahrávke (viac nástrojov + spev) s vysokou dynamikou a nebojte sa to trochu osoliť. Ak toto bude dobre hrať, tak aparát je tiež dobrý. Vhodné je mať tieto nahrávky riadne napočúvané na viacerých aparátoch a dobre poznať hlas speváka. Tie hifistické žblnkačky sú naozaj k ničomu - to vás zaujme na všetkom. Ale o skutočnej vernosti a kvalite aparátu to povie len veľmi málo.
Ja osobne testujem na klasických záležitostiach ako Dire Straits, Pink Floyd, potom nejaký nie celkom komerčný progresívny rock...ale aj napr. veci ako Pavlína Jišová a dokonca aj na elektronickej hudbe (väčšinou nejaký chillout).
TheLastUnicorn
Stály člen
Stály člen
Založený: 27.06.2014

Odoslaťod hpeter » 28 Dec 2015, 21:12

Cartridge compliance - toto pripomina alchymiu. Ak ste čítali recenzie na (drahé) prenosky, a dopadlo to katastrofou, tak problém mohol byť tu. Pritlak, antiskating,..mozu byt spravne nastavene, ale staci ze hmota komplet celeho ramena nezodpoveda tlmeniu prenosky. Niektore prenosky su citlivejsie. Prenoska musi byt pevne namontovana na ramene, ziadne (gumene) podlozky. Spolu sa musia tváriť ako pevny celok.
High compliance--mäkké tlmenie, vhodné pre ľahšie ramená-carbon.
Low compliance--tvrdé tlmenie, vhodné pre tažšie ramená.
Extrémne kombinácie:
Tvrde tlmenie + lahke rameno= vibruje nielen cantilever-chvejka, aj cele rameno (na aute velmi tvrde tlmice)
Makke tlmenie + tazke rameno= hrot straca kontrolu v drazke. Nema pevnost tahat rameno za sebou,chvejka je nabok, preskakovanie drážok. (zničené tlmiče; extrémne elastické tažné lano)
Je mozne takto jednoducho zhorsit kvalitu zvuku. V najhorsom pripade (oba pripady) moze hrot vyletiet z drazky. Pointa je spravna kombinacia.
Kalkulator: http://www.resfreq.com/resonancecalculator.html
Vacsina modernych prenosiek zodpoveda optimu s medium mass ramenami.
VTA - uhol medzi vinylom a stylusom. Je mozne dat hrubsie podlozky (korok, plst) na tanier a tym zosilnit basy. (zdvihnutie vinylu)
VTF - pritlak v gramoch alebo mN, rozsah doporuceny vyrobcom.
Obrázok
hpeter
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen

Odoslaťod hpeter » 22 Jún 2016, 22:18

http://www.vinylrecorder.com/stereo.html animacie analogoveho zaznamu
hpeter
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen

Odoslaťod muziker » 28 Okt 2016, 13:29

V súvislosti s gramcami a gramoplatňami nebudem zakladať novú tému kvôli prehľadnosti, radšej oprášim túto staršiu, zabudnutú a pridám sem jeden šikovný projekt pre audiofilov milujúcich "vinylové kotúče" a ich prehrávače. Narazil som na neho v letnom čísle 7-8/2016 časopisu Elektor. :)
Prílohy
1a.png
2a.png
3.png
4.png
5.png
6.png
7.png
8.png
9.png
10.png
muziker
muziker
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Vek: 69.4
Založený: 10.03.2009

Odoslaťod TAZ » 28 Okt 2016, 15:22

Muziker, koukal sem na to, ale cena těch vstupních OP je závratná..... Sem akorát koupil DPS na Actidamp mk. III, zatím jedu na mk.II. Jinak sem si před nedávnem koupil LP Pink Floyd - The Wall, neměl sem zatím odvahu ho rozbalit a pustit. Ještě sem dostal to poslední 2LP The Endless river, zvuk špičkovej....
Elektrika je jak ženská, šáhneš kam nemáš a máš ji....
TAZ
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Vek: 50.01
Založený: 12.02.2008

Odoslaťod hpeter » 28 Okt 2016, 17:19

9 €.? Na velmi maly signal radsej step-up trafa, tie nemaju problem s vlastnym sumom. (ako aktivne zosilnovacie prvky),trochu drahsie
Prílohy
Screen Shot 10-28-16 at 05.07 PM.PNG
hpeter
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen

Odoslaťod Milos66 » 28 Okt 2016, 18:17

A koli comu kupovat predrazene Lundhal?
http://mujweb.cz/mgberan/trafo.html
Milos66
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Vek: 51.82
Založený: 28.09.2013

Odoslaťod Wili » 28 Okt 2016, 18:34

prave kvoli tomu sumu tam su paralelne radene tie OP ampy... ak by tam bol jeden mozno nejaky sum by bol ak su tam 4ks je to uz velmi velky rozdiel.

Hpeter tie trafka co pises su pre MC vlozky aby dosiahli uroven MM.
Wili
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Vek: 28.84
Založený: 13.09.2010

Odoslaťod Milos66 » 28 Okt 2016, 18:40

LT1028 tusim ziskas aj ako vzorky. Ja nejake mam a urcite som ich nekupoval, len si uz presne nepamatam.
Milos66
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Vek: 51.82
Založený: 28.09.2013

Odoslaťod Washu » 28 Okt 2016, 20:23

Vazne by ma zaujimalo ci vobec je sanca pocut rozdiel sumu v danom zapojeni medzi jednym 2 a 4 operakmi 1028.
A hlavne kolko sumu tam je uz od vyroby a v samotnej nahtavke a kolko prida tento sialeny zosilnovac.
BTW: Este by bolo zaujimave pozriet sa ci vobec ten sum ktory je na vystupe tohto zosilnovaca (prenoska v klude) je sposobeny OZ alebo je to EM rusenie ktoreho je teraz vsade viac nez je zdrave.
It doesn't matter how beautiful your theory is, it doesn't matter how smart you are. If it doesn't agree with experiment, it's wrong
(Richard Feynman)
Washu
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Vek: -2003.94
Založený: 15.04.2010

Odoslaťod hpeter » 28 Okt 2016, 20:29

Wili ano tak jak pises.
Rozmyslam nad jednym experimentom, (povedzme ze nestandard :) ) kde by sledovac (jfet, x paralelne) bol iba ako impedancny konvertor.. aby tie trafa videli "spravnu" inpedanciu na oboch stranach. Samotne napatove zosilnenie bolo cez podobne trafka. (niektore by vydrzali max 300mV level)
http://www.linear.com/solutions/5657 nejake vzorce k teme
Now, adding a second amplifier in parallel increases the RMS signal power by 2x, but only increases the RMS amplifier noise by √2 because the amplifiers add uncorrelated noise. So instead of the noise doubling (NAMPL1 plus NAMPL2), we obtain a noise of √2*NAMPL.
"picture vinyl" priesvitna vrchna folia, sumia viacej ako cisty cierny vinyl(surface noise?)
https://www.youtube.com/watch?v=ViGB5GWSIuo
hpeter
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen

Odoslaťod Wili » 28 Okt 2016, 21:05

cosi take ako nahrada za trafka pre MC ma mcintosh v preampe, tam je prave vela paralelne radenych tranzistorov pre znizenie sumu u MC:
Prílohy
MC MC.png
Wili
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen

Odoslaťod zdenoeddie » 29 Okt 2016, 12:26

Washu napísal:Vazne by ma zaujimalo ci vobec je sanca pocut rozdiel sumu v danom zapojeni medzi jednym 2 a 4 operakmi 1028.
A hlavne kolko sumu tam je uz od vyroby a v samotnej nahtavke a kolko prida tento sialeny zosilnovac.
BTW: Este by bolo zaujimave pozriet sa ci vobec ten sum ktory je na vystupe tohto zosilnovaca (prenoska v klude) je sposobeny OZ alebo je to EM rusenie ktoreho je teraz vsade viac nez je zdrave.

Ci 2, alebo 4, rozdiel je stale len 3dB...
zdenoeddie
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Vek: 19.21
Založený: 25.07.2009

Odoslaťod Wili » 29 Okt 2016, 12:41

v knihe Valve amplifiers pise Morgan Jones ze paralelnym radenim sa da znizovat sum o √n

existuje vraj nejaky LM394 kt. obsahuje v sebe 100 paralelne radenych komplementarnych tranzistorov ale neskusal som to :pain:
Wili
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen

Odoslaťod zdenoeddie » 29 Okt 2016, 13:03

Ja zase poznam ze nasobenim prvkov x2 sa znizuje sum o 3dB. Ak si to dosadis, tak je to presne, a nemusim pocitat odmocniny :)
zdenoeddie
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Vek: 19.21
Založený: 25.07.2009

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Audiotechnika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 2 hostí.

Forums ©
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

TOPlist