Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • Vypnutie napájania pri dovŕšení 1,3 V

Vypnutie napájania pri dovŕšení 1,3 V

Si začinajúci elektronik? Tak táto rubrika je určená práve tebe.

Moderátori: mirosne, Moderátori

Vypnutie napájania pri dovŕšení 1,3 V

Odoslaťod DwDckQo » 17 Máj 2017, 14:09

Ahojte, opäť vás zdravím s novým problémom .. mám tlakomer, ktorý meria tlak vo voltoch maximálny tlak dokáže namietať až do nejakých 2V .. môj problém spočíva v tom že po dovŕšení 1 V ( odpovedajuci tlak nejakých cca 8 kpa) .. musí vypnúť napájanie čerpadlá ( motorček). Ako by som niečo také docielil ďakujem ☺
DwDckQo
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 16
Založený: 27.04.2017
Karma: 0

Re: Vypnutie napájania pri dovŕšení 1,3 V

Odoslaťod breta1 » 17 Máj 2017, 14:12

Nikdo neví, jestli to má vypnout při 1V nebo 1,3V.....
breta1
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 7921
Založený: 06.02.2009
Bydlisko: brno
Karma: 53

Re: Vypnutie napájania pri dovŕšení 1,3 V

Odoslaťod jirka.jirka. » 17 Máj 2017, 14:18

Autor toho moc nenapsal. :D

Jinak moje řešení by bylo:
Komparátor s nastavitelnou referencí. http://www.samoweb.wz.cz/elektronika/opzes3/opzes3.htm
A na výstup tranzistor, který (sepne/rozepne) zátěž. K referenci bych použil trimr, kterým bych si nastavil práh vypnutí.

Nebo by to šlo taky pomocí MCU. ADC-čkem měřit napětí toho tlakoměru, nebo co to tam je a podle toho to vyhodnotit a provést daný úkon. Řešení je spoooouuuusta.

Ale určitě by to chtělo znát více parametrů.
jirka.jirka.
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 838
Založený: 17.10.2008
Bydlisko: Zlín
Karma: 7

Re: Vypnutie napájania pri dovŕšení 1,3 V

Odoslaťod DwDckQo » 17 Máj 2017, 20:53

No motor má 5V a minimálne 1A, zapojenie len + , - , a tlakomer, kt. merá nejaký tlak resp. po nameraní tlaku tých 1,3 V potrebujem odpojiť motor od napájania -- tlakomer pracovné napätie od 5-10 V. Je to tlakomer MPX2010 zapojenie podľa pinov -> 1. GND , 2. +Vout , 3. Vs , 4. -Vout
DwDckQo
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 16
Založený: 27.04.2017
Karma: 0

Re: Vypnutie napájania pri dovŕšení 1,3 V

Odoslaťod alidedko » 17 Máj 2017, 21:21

Nedal sa pouzit normalny bezny tlakomer? Mechanicky?
Trhala si chrasty, tretieho dvanásty ...
alidedko
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2937
Vek: 25.46
Založený: 04.02.2013
Bydlisko: U alibabky v Poprade
Karma: 23

Re: Vypnutie napájania pri dovŕšení 1,3 V

Odoslaťod lucky62 » 17 Máj 2017, 21:31

Tých 1.3V je už výstup z nejakého zosilňovača?

Lebo citlivosť obvodu je len 2.5mV/kPa... (Full scale 0..10kPa, 25mV)
....môj bazar....

...Nikdy sa nehádaj z blbcom...
lucky62
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1005
Založený: 14.02.2012
Bydlisko: Liptovský Mikuláš, SK
Karma: 7

Re: Vypnutie napájania pri dovŕšení 1,3 V

Odoslaťod DwDckQo » 17 Máj 2017, 21:40

nie nie, nechápem to, skúšal som to doma a na meráku som mal 1,3 V :confused: :?: .. no ono to je v podstate jedno dajme tomu, že to má prah na 25mV
DwDckQo
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 16
Založený: 27.04.2017
Karma: 0

Re: Vypnutie napájania pri dovŕšení 1,3 V

Odoslaťod lucky62 » 17 Máj 2017, 22:01

Ono nie je dôležité, koľko je na tom jednom alebo druhom vývode, dôležitý je rozdiel tých napätí a ten je len 0-25mV.
Potrebuješ k tomu diferenciálny zosilňovač...

Inak zapojení s tým tlakovým senzorom je na webe kopa. Daj hľadať v googli obrázky s MPX2010...
Naposledy upravil lucky62 dňa 18 Máj 2017, 13:54, celkovo upravené 1 krát.
....môj bazar....

...Nikdy sa nehádaj z blbcom...
lucky62
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1005
Založený: 14.02.2012
Bydlisko: Liptovský Mikuláš, SK
Karma: 7

Re: Vypnutie napájania pri dovŕšení 1,3 V

Odoslaťod DwDckQo » 18 Máj 2017, 12:42

No to je jedno riešenie ale napadla ma ešte jedna vec. Mám doma LabView a teoreticky by som to mohol ošetriť v ňom teda určiť tlak v kPa alebo vo voltoch (čiže nemusím použiť diferenčný zosilňovač ??)
DwDckQo
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 16
Založený: 27.04.2017
Karma: 0

Re: Vypnutie napájania pri dovŕšení 1,3 V

Odoslaťod jirka.jirka. » 18 Máj 2017, 13:25

Podle mě je to blbost. Ten senzor má výstup 25mV.

    0 to 10 kPa (0 to 1.45 psi)
    25 mV Full Scale
    (Typical)

Sensitivity:
    Sensitivity ΔV/ΔΡ — 2.5 — mV/kPa

A to je hodně málo na to, abys to zpracovával přímo někde na vstupu na počítači. Zesilovači se stejně nevyhneš.

Vem si max. 25mV připočti ještě kabel (který asi bude dlouhý, abys to připojil k PC) a než se naděješ, tak nejen že žádný signál na kabelu ze senzoru nebude, ale ještě tam budeš mít okolní rušení, takže je bez šance to potom zpracovat.

Takže ideálně bych to viděl takto. Někde v blízkosti senzoru signál zpracovat (tzn. zesilovačem přizpůsobit) abys měl třeba výstup 0-2,5V a toto potom zpracovat třeba v tom LabView (nevím co tam má za vstupy). Prostě přizpůsobit ten výstupní signál měřící kartě v PC.
jirka.jirka.
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 838
Založený: 17.10.2008
Bydlisko: Zlín
Karma: 7

Re: Vypnutie napájania pri dovŕšení 1,3 V

Odoslaťod DwDckQo » 18 Máj 2017, 19:07

Čiže použite dvoch diferenčných zosilňovačov áno ?
DwDckQo
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 16
Založený: 27.04.2017
Karma: 0

Re: Vypnutie napájania pri dovŕšení 1,3 V

Odoslaťod lucky62 » 18 Máj 2017, 19:28

Podľa mňa sú dva málo. Ja by som dal aspoň tri. :wink:
....môj bazar....

...Nikdy sa nehádaj z blbcom...
lucky62
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1005
Založený: 14.02.2012
Bydlisko: Liptovský Mikuláš, SK
Karma: 7

Re: Vypnutie napájania pri dovŕšení 1,3 V

Odoslaťod breta1 » 19 Máj 2017, 09:35

Já bych použil jeden IO se dvěma OZ, třeba LM358, umístěný u čidla.
Jeden OZ jako diferenční zesilovač (není přece problém použít stabilní zesílení okolo 100, jde jen o DC úrovně), druhý jako komparátor s velkou hysterezí a výstupní signál 0/1 bych zpracoval (přes spínač přímo do motoru či přes počítač).
Jestli to chceš opravdu realizovat, upřesni
-jaký zdroj bude pro čidlo (napětí, provedení)
-jaký zdroj bude pro motor (napětí, provedení)
-nebo to bude spoječný zdroj (napětí, provedení)
-jak se bude spínat motor - relé, tranzistor, spínání na plus/mínus
breta1
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 7921
Založený: 06.02.2009
Bydlisko: brno
Karma: 53

Re: Vypnutie napájania pri dovŕšení 1,3 V

Odoslaťod DwDckQo » 21 Máj 2017, 15:28

No dostal som sa až teraz k tomu, zdroj pre čidlo 5V 500mA, a zdroj pre motor 5 - 9V 1A (externý zdroj z nabíjačky), v krajnom prípade môže byť spoločný s hodnotou 9V 1A. Motor sa môže spínať tranzistorom , tyristorom.... Ďakujem
DwDckQo
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 16
Založený: 27.04.2017
Karma: 0


Naspäť na Pre začiatočníkov

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 3 hostí.

cron
Forums ©
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.54 sekúnd