Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • ovladanie displeja VFD-700

ovladanie displeja VFD-700

Si za─Źinaj├║ci elektronik? Tak t├íto rubrika je ur─Źen├í pr├íve tebe.

Moderátori: mirosne, Moderátori

ovladanie displeja VFD-700

Odosla┼ąod misocko » 16 M├íj 2017, 22:12

ahojte
snazim sa rozchodit ovladanie displeja VFD-700 pomocou arduina. ani nie ze by som to potreboval , ale len tak , aby som sa nieco naucil na stare kolena. A prisiel som na to ze seriova komunikacia je pre mna spanielska dedina a to aj s pomocou uja Googla. nech posielam co posielam, stale vypise nejaky znak ktory pre mna nema logiku preco je to prave on.
takze by som potreboval na zaciatok vysvetlit samotnu seriovu komunikaciu.
ked bezim na 9600 baudov tak dlzka jedneho bitu mi vychadza na 1/9600 = 104us - pocitam spravne?
nasledne ked chcem vypisat napr velke "A" ktore ma asci kod 1000001 tak dam 0 (start bit), 0(na zaciatok , kedze samotne A ma len 7 bitov,, tka pridam 0 na zaciatok aby ich bolo dokopy 8), potom dam 1000001 a nakoniec to necham v high kedze displey nepodporuje paritny bit. Pre zjednodusenie idem dlhsie v High, dam 104us LOW ako start bit, nasledne vypisem 8 bitov daneho znaku v asci, nasledne to ukoncim HIGH. kazdy z bitov ma trvanie tych 104us.
co v tomto robim zle?
vopred dakujem za nakopnutie (PS na komunikaciu pouzivam iba GND a Rx displeja
misocko
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 2206
Vek: 41.07
Zalo┼żen├Ż: 14.06.2009
Bydlisko: Hlohovec
Karma: 21

Re: ovladanie displeja VFD-700

Odosla┼ąod peterple » 16 M├íj 2017, 23:51

─Źas m├í┼í vyr├ítan├Ż OK. Aj ten znak je OK, len poradie vysielan├Żch bitov je opa─Źn├ę. Treba za─Źa┼ą od LSB. https://www.lookrs232.com/rs232/waveforms.htm
Obrázok
A ako druh├í vec m├┤┼że by┼ą probl├ęm s ├║rov┼łou nap├Ątia na tom RX vstupe. Ten displeje je TTL, alebo RS232? Ak RS232 m├í┼í tam prevodn├şk ├║rovn├ş?
Obrázok
Uk├í┼ż m├║dremu chybu a on sa ti po─Ćakuje. Uk├í┼ż chybu hlup├íkovi a on sa uraz├ş.
peterple
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 1521
Vek: 50.98
Zalo┼żen├Ż: 25.06.2013
Bydlisko: Krajn├ę
Karma: 43

Re: ovladanie displeja VFD-700

Odosla┼ąod misocko » 17 M├íj 2017, 08:15

─Äakujem Ti
uz nad tym vysedavam pomaly mesiac a toto by som si uz asi fakt nevsimol
samozrejme ze ich vysielam opacne
skusim to teda normalne a uvidim ci potrebujem prevodnik, predsalen na hranie..., a zatial sa tvari ze reaguje v pohode aj na TTL urovni.
misocko
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 2206
Vek: 41.07
Zalo┼żen├Ż: 14.06.2009
Bydlisko: Hlohovec
Karma: 21

Re: ovladanie displeja VFD-700

Odosla┼ąod peterple » 17 M├íj 2017, 17:37

Samozrejme ├║plne naj rie┼íenie je pou┼żi┼ą na vysielanie s├ęriov├Ż kan├íl toho MCU. A nemus├ş┼í sa stara┼ą ani o vysielanie ani o pr├şjem.
Uk├í┼ż m├║dremu chybu a on sa ti po─Ćakuje. Uk├í┼ż chybu hlup├íkovi a on sa uraz├ş.
peterple
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 1521
Vek: 50.98
Zalo┼żen├Ż: 25.06.2013
Bydlisko: Krajn├ę
Karma: 43

Re: ovladanie displeja VFD-700

Odosla┼ąod misocko » 18 M├íj 2017, 21:58

Tak nic, nefunguje. Spravil som aj prevodnik na 10V. Prechod na vysielanie cez seriovy kanal by som rad az pochopim co vlastne vysielam.
Zatial moje priebehy a vytlacene znaky:
Robim niekde chybu alebo ma displej nejaky divny kod? Dlzka jedneho bitu je 105us. Zlta je 10V na displeji, zelena 5V z arduina.
Pr├şlohy
D.PNG
"D"
Y.PNG
"Y"
S.PNG
"S"
T.PNG
"T"
misocko
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 2206
Vek: 41.07
Zalo┼żen├Ż: 14.06.2009
Bydlisko: Hlohovec
Karma: 21

Re: ovladanie displeja VFD-700

Odosla┼ąod peterple » 18 M├íj 2017, 23:15

Tak hne─Ć prv├ę ─Źo mi udrelo do o─Ź├ş je ┼że t├Żch 10V nem├í┼í v spr├ívnej polarite. Ke─Ć si pozrie┼í ten priebeh ─Źo som ti tam dal tak logick├í 0 je +10V a logick├í 1 je -10V
Z t├Żch hadov v no─Źnej p├║┼íti sa d├í vydedukova┼ą iba to ┼że ich nem├í┼í oto─Źen├ę tak┼że to nem├┤┼że by┼ą dobre.

-- Spojen├Ż pr├şspevok 18 M├íj 2017, 22:30 --

ba e┼íte sa d├í z nich vy─Ź├şta┼ą ┼że aj to D ─Źo vysiela┼í je zle. Predpoklad├ím ┼że ten prv├Ż zub do nuly je ┼ítart bit. Tak┼że mi to vych├ídza ┼że posiela┼í 11101110 tak┼że to je znak 0111 0111 teda 77h ─Źo je znak w.
Ak m├í ten displej RS232 ├║rove┼ł, k├║p si max232 alebo nejak├Ż jeho ekvivalent a 4 kondenz├ítory. Stoj├ş to ni─Ź a u┼íetr├ş┼í si probl├ęmy.

─Äalej sa mi to kontrolova┼ą nechce.
Uk├í┼ż m├║dremu chybu a on sa ti po─Ćakuje. Uk├í┼ż chybu hlup├íkovi a on sa uraz├ş.
peterple
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 1521
Vek: 50.98
Zalo┼żen├Ż: 25.06.2013
Bydlisko: Krajn├ę
Karma: 43

Re: ovladanie displeja VFD-700

Odosla┼ąod misocko » 19 M├íj 2017, 07:24

Takze nestaci 0V a + 10V ale potrebujem aj -10V?
to s polaritou som si nevsimol
tak som si este nieco nasiel na nete a vidim ze bez nejakeho IO na prevod sa asi nepohnem.
misocko
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 2206
Vek: 41.07
Zalo┼żen├Ż: 14.06.2009
Bydlisko: Hlohovec
Karma: 21

Re: ovladanie displeja VFD-700

Odosla┼ąod peterple » 19 M├íj 2017, 18:29

Ako komu. mne ur─Źite nesta─Ź├ş.
V┼íetko to je z├ívisl├ę na tom ─Źi ten displej m├í rozhranie TTL alebo RS232. Zisti v dokument├ície, alebo meran├şm.
S RS232 ├║rov┼łami je to takto
Obrázok
Pou┼ż├şva sa negat├şvna logika - logick├í nula je kladnej┼íie nap├Ątie ako logick├í jedna.
S├║ ─żudia ─Źo bud├║ tvrdi┼ą ┼że to ide aj s nulo├Żm nap├Ąt├şm. V tvojom pr├şpade je tam e┼íte viacej probl├ęmov tak┼że sa ned├í poveda┼ą ─Źi ├íno alebo nie. Ak v┼íak po┼żaduje┼í spo─żahliv├Ż prenos na nieko─żko metrov pri r├Żchlosti 115200baud tak nie je nad ─Ź├şm ┼ípekulova┼ą. T├í nula je presne uprostred zak├ízan├ęho p├ísma. A tie h├║fy in┼żinierov ─Źo to vyvinulo ┼ítandartizovalo a na koniec aj dlh├ę roky pou┼ż├şvalo asi vedia pre─Źo to tak je.
Tu je ┼ítudin├Ż material k problematike
http://vyvoj.hw.cz/rozhrani/hw-server-predstavuje-seriova-linka-rs-232.html
Uk├í┼ż m├║dremu chybu a on sa ti po─Ćakuje. Uk├í┼ż chybu hlup├íkovi a on sa uraz├ş.
peterple
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 1521
Vek: 50.98
Zalo┼żen├Ż: 25.06.2013
Bydlisko: Krajn├ę
Karma: 43

Re: ovladanie displeja VFD-700

Odosla┼ąod misocko » 19 M├íj 2017, 21:47

v datasheete displeja je RS232
po Tvojich radach mi to uz konecne funguje , dokonca priamo z arduina (0 - 5V).
na moje hranie sa to urcite staci
este raz ─Äakujem
misocko
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 2206
Vek: 41.07
Zalo┼żen├Ż: 14.06.2009
Bydlisko: Hlohovec
Karma: 21


Nasp├Ą┼ą na Pre za─Źiato─Źn├şkov

Kto je pr├ştomn├Ż

U┼ż├şvatelia prezeraj├║ci si toto f├│rum: stanleyv a 4 host├ş.

Forums ©
Autor str├ínky je Ondrej Z├ívodsk├Ż(zawin), o graficky design sa star├í ─Żubo┼í Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
─îas potrebn├Ż k spracovaniu str├ínky 0.73 sek├║nd