Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • tepelný vypínač 12V

tepelný vypínač 12V

Si začinajúci elektronik? Tak táto rubrika je určená práve tebe.

Moderátori: mirosne, Moderátori

tepelný vypínač 12V

Odoslaťod Rafi87 » 08 Aug 2017, 15:15

ahoj,, mám tento tepelný vypínač na 12V http://www.ebay.com/itm/172146399367
mám to v repro bedni, predsa aby sa zdroj a zosík nepoškodil, tak ventilátor sa pri 37C zapne a pri 30C vypne, teda aspon by tak malo ísť,všetko mám nastavené dobre, odskúšané xx krát pri otvorenej bedni, a ked už je poskladané a idem na ostro, pustím chvílu hudbu, a už v bedni je tých 37C tak sa ventilátor aj zapne, a ked stiane teplotu na tých 30C, tak potom ešte cca 10-20x za sebou zapne vypne a to dookola v sekundových intervaloch,, pozeral som aj návody na yutub atd,, nastavené by to malo by dobre,,

ja mám vybraté C-éčko ako cold nie H ako high, žeby v tom bol problém?
ale ja potrebujem stiahnúť teplotu,,,, prikladám nejaké videá

https://www.youtube.com/watch?v=k6sDTfCe_tI&t=36s

na tomto videu na konci toto isté robí aj mne,,, prečo?????
https://www.youtube.com/watch?v=CoVNSfSt-_E&t=2s
volám sa Kristián,, baví ma PC, mobily, elektronika, svetlá, LEDky atď, ale keďže som ZŤP invalidný dôchodca a mám len základnú šk. tak často tu trcim kvôli nejakej rade. a ďakujem každému za ochotu pomôcť a za rady.
Rafi87
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 612
Vek: 30.96
Založený: 07.09.2013
Bydlisko: Nové Zámky
Karma: 1

Re: tepelný vypínač 12V

Odoslaťod mac26 » 08 Aug 2017, 16:25

Senzor ma byt na chladici, teplota vzduchu ta v podstate nezaujma, pokial je teplota chladica vporiadku.
Chladic ma aj nejaku teplotnu zotrvacnost, co ty potrebujes. teply vzduch ti vyfukne behom par sekund, vypne sa a za par sekund sa znova vzduch zohreje
mac26
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 835
Založený: 01.02.2010
Bydlisko: Martin
Karma: 6

Re: tepelný vypínač 12V

Odoslaťod Rafi87 » 08 Aug 2017, 16:33

áno, už som to zistil, kamarát mi to vysvetlil,, takže stačilo by mi senzor prilepiť k obalu zdroji? alebo priamo k chladiči v zdroji?

(zelené na fotke som označil senzor)
Prílohy
20727388_1902064940045481_542131636_o.jpg
volám sa Kristián,, baví ma PC, mobily, elektronika, svetlá, LEDky atď, ale keďže som ZŤP invalidný dôchodca a mám len základnú šk. tak často tu trcim kvôli nejakej rade. a ďakujem každému za ochotu pomôcť a za rady.
Rafi87
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 612
Vek: 30.96
Založený: 07.09.2013
Bydlisko: Nové Zámky
Karma: 1

Re: tepelný vypínač 12V

Odoslaťod misocko » 08 Aug 2017, 17:22

Pozor na to aby chladic v zdroji nebol pod napetim.
misocko
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2237
Vek: 41.14
Založený: 14.06.2009
Bydlisko: Hlohovec
Karma: 21

Re: tepelný vypínač 12V

Odoslaťod Rafi87 » 08 Aug 2017, 17:28

no však samozrejme, vytiahnem kábel z bedni,, takže mám rozobrať aj zdroj a senzor nalepit k chladiču, nie len k vonkajšiemu obalu?
zdroj som pozeral že vydrží do 40C ale tento zosík cca do kolko stupnov može ísť?

http://www.ebay.com/itm/New-TPA3116-LM1 ... SwcLxYKtd4
volám sa Kristián,, baví ma PC, mobily, elektronika, svetlá, LEDky atď, ale keďže som ZŤP invalidný dôchodca a mám len základnú šk. tak často tu trcim kvôli nejakej rade. a ďakujem každému za ochotu pomôcť a za rady.
Rafi87
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 612
Vek: 30.96
Založený: 07.09.2013
Bydlisko: Nové Zámky
Karma: 1

Re: tepelný vypínač 12V

Odoslaťod Rafi87 » 12 Aug 2017, 14:32

prosím vás chlapci,, takýto zdroj, 24V 5A 120W má akú pracovnú teplotu cca? chladič môže mať kolko stupnov cca pri polovičnom záťaži?
Prílohy
s-l1600.jpg
volám sa Kristián,, baví ma PC, mobily, elektronika, svetlá, LEDky atď, ale keďže som ZŤP invalidný dôchodca a mám len základnú šk. tak často tu trcim kvôli nejakej rade. a ďakujem každému za ochotu pomôcť a za rady.
Rafi87
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 612
Vek: 30.96
Založený: 07.09.2013
Bydlisko: Nové Zámky
Karma: 1

Re: tepelný vypínač 12V

Odoslaťod misocko » 12 Aug 2017, 16:02

osobne by som dal cidlo k vystupu vzduchu z bedne. to zariadenie na spinanie ventilatora by som premostil odporom aby ventilator stale tocil nejake nizke otacky (k odporu este paralelne kondik aby sa pri zapnuti ventilator urcite rozbehol). Po tom co by teplota vystupujuceho vzduchu stupla , zoplo by to ventilator naplno. Po schladeni by ventilator bezal opet v nizkych otackach.
misocko
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2237
Vek: 41.14
Založený: 14.06.2009
Bydlisko: Hlohovec
Karma: 21

Re: tepelný vypínač 12V

Odoslaťod alois » 12 Aug 2017, 18:55

v parametrech pre regulátor máš napísané: •Hysteresis accuracy: 0.1 ° C.

To je příčina toho cyklu zapni/vypni. Keby sa toto dalo nastaviť na 1°C tak by to bolo lepšie a pre tvoju aplikáciu vyhovujúce. Snímač třeba umiestniť na miesto s nízkym prietokom vzduchu.
alois
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1422
Vek: 57.05
Založený: 13.08.2014
Bydlisko: BA
Karma: 22

Re: tepelný vypínač 12V

Odoslaťod Rafi87 » 12 Aug 2017, 19:27

myslíš toto? P1 - Hysteresis or Return diference set.
volám sa Kristián,, baví ma PC, mobily, elektronika, svetlá, LEDky atď, ale keďže som ZŤP invalidný dôchodca a mám len základnú šk. tak často tu trcim kvôli nejakej rade. a ďakujem každému za ochotu pomôcť a za rady.
Rafi87
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 612
Vek: 30.96
Založený: 07.09.2013
Bydlisko: Nové Zámky
Karma: 1

Re: tepelný vypínač 12V

Odoslaťod Rafi87 » 16 Aug 2017, 18:16

chlapci, presne toto mi robí ten vypínač
https://www.dropbox.com/s/3hqsll1093az6 ... 2.mp4?dl=0
ked ide teplota hore je ok, ale ked dole tak vypína
volám sa Kristián,, baví ma PC, mobily, elektronika, svetlá, LEDky atď, ale keďže som ZŤP invalidný dôchodca a mám len základnú šk. tak často tu trcim kvôli nejakej rade. a ďakujem každému za ochotu pomôcť a za rady.
Rafi87
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 612
Vek: 30.96
Založený: 07.09.2013
Bydlisko: Nové Zámky
Karma: 1

Re: tepelný vypínač 12V

Odoslaťod alois » 16 Aug 2017, 19:20

......ked ide teplota hore je ok, ale ked dole tak vypína......

aby som rozumel správne reči tvojho kmeňa: vypína SA? ten samontý regulátor = čiže zhasne aj display a prúdovo neberie nič?
Na akú teplotu ho máš teraz nastavený?
Naposledy upravil alois dňa 16 Aug 2017, 19:36, celkovo upravené 2 krát.
alois
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1422
Vek: 57.05
Založený: 13.08.2014
Bydlisko: BA
Karma: 22

Re: tepelný vypínač 12V

Odoslaťod alidedko » 16 Aug 2017, 19:24

Ale ved ono to umiera cele :D to uz asi nenastavis.
Trhala si chrasty, tretieho dvanásty ...
alidedko
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3249
Vek: 25.87
Založený: 04.02.2013
Bydlisko: U alibabky v Poprade
Karma: 22

Re: tepelný vypínač 12V

Odoslaťod Rafi87 » 16 Aug 2017, 19:33

áno, vypne celý vypínač, ked teplota klesá,, a dostal som radu od kamaráta elektrikára, že aby som dal aj vetráku zvlášť stabilizátor, lebo že asi nestíha stabilizátor vetrák aj ten tpelný vypínač,, zdroj je 24V a mám stabilizátor, kedže vypínač a vetrák idú na 12V
volám sa Kristián,, baví ma PC, mobily, elektronika, svetlá, LEDky atď, ale keďže som ZŤP invalidný dôchodca a mám len základnú šk. tak často tu trcim kvôli nejakej rade. a ďakujem každému za ochotu pomôcť a za rady.
Rafi87
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 612
Vek: 30.96
Založený: 07.09.2013
Bydlisko: Nové Zámky
Karma: 1

Re: tepelný vypínač 12V

Odoslaťod mr.dred » 16 Aug 2017, 19:40

...nemáš tam problém s napájaním ? Rušenie z toho spínaného zdroja... kmitanie toho 12V stabilizátora.... vyskúšaj to napájať z autobatérie,alebo z overeného zdroja.
Naposledy upravil mr.dred dňa 16 Aug 2017, 19:43, celkovo upravené 1 krát.
Nešikovní elektrikári majú občas takú zvláštnu iskru v oku.
mr.dred
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1688
Vek: 52.52
Založený: 17.08.2011
Bydlisko: Handlová
Karma: 18

Re: tepelný vypínač 12V

Odoslaťod alois » 16 Aug 2017, 19:41

keby nestíhal stabilizátor, tak ti bude vypadávať vtedy, keď ide, alebo sa zapne ventilátor.
Preto som sa pýtal, či to vypne při náhodnej teplote, alebo máš nastavených například 30,5°C a keď to vypne relé, tak to klakne. (alebo ak to zopne relé a ventilátor a klakne to, tak naozaj je slabý zdroj).

Daj si tam merák a uvidíš, či sa ti stratí tých 12V, keď sa vypne display. Ten spínaný zdroj má dostatočný výkon. Jako vyrábaš 12V DC z 24V DC? To si nenapísal.
Naposledy upravil alois dňa 16 Aug 2017, 19:43, celkovo upravené 1 krát.
alois
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1422
Vek: 57.05
Založený: 13.08.2014
Bydlisko: BA
Karma: 22

Re: tepelný vypínač 12V

Odoslaťod misocko » 16 Aug 2017, 19:43

co ti brani zmerat napetie na vstupnych svorkach toho "spinaca" v case ked to vypina?
misocko
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2237
Vek: 41.14
Založený: 14.06.2009
Bydlisko: Hlohovec
Karma: 21

Re: tepelný vypínač 12V

Odoslaťod Rafi87 » 16 Aug 2017, 19:43

dobre, zajtra skúsim,, inak je tam video, na tom linku,,
volám sa Kristián,, baví ma PC, mobily, elektronika, svetlá, LEDky atď, ale keďže som ZŤP invalidný dôchodca a mám len základnú šk. tak často tu trcim kvôli nejakej rade. a ďakujem každému za ochotu pomôcť a za rady.
Rafi87
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 612
Vek: 30.96
Založený: 07.09.2013
Bydlisko: Nové Zámky
Karma: 1

Re: tepelný vypínač 12V

Odoslaťod amater63 » 16 Aug 2017, 19:51

Jak bylo psáno výše.Pro 12V tam asi máš 7812. Poměř napětí na vstupu-výstupu.( taky nemá chladič) :confused:
Prílohy
20727388_1902064940045481_542131636_o.jpg
Jestli je to on.
20727388_1902064940045481_542131636_o.jpg (45.41 KiB) Zobrazená 563 krát
Naposledy upravil amater63 dňa 16 Aug 2017, 19:55, celkovo upravené 1 krát.
amater63
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1489
Založený: 02.05.2016
Bydlisko: Morava-č.r.
Karma: 7

Re: tepelný vypínač 12V

Odoslaťod Rafi87 » 16 Aug 2017, 19:53

jop, zajtra skúsim,,

-- Spojený príspevok 16 Aug 2017, 19:04 --

amater, áno, to je stabilizátor na vetrák a ten spínač :D
volám sa Kristián,, baví ma PC, mobily, elektronika, svetlá, LEDky atď, ale keďže som ZŤP invalidný dôchodca a mám len základnú šk. tak často tu trcim kvôli nejakej rade. a ďakujem každému za ochotu pomôcť a za rady.
Rafi87
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 612
Vek: 30.96
Založený: 07.09.2013
Bydlisko: Nové Zámky
Karma: 1

Re: tepelný vypínač 12V

Odoslaťod Dolfi » 16 Aug 2017, 20:15

Stablík bez chladiča má tepelný odpor 65 st. C/ W. Pri vyššej teplote okolia ti možno nedá ani 100 mA, (ak zráža napätie z 24 V na 12 ). Bezpodmienečne to chce chladič !

Maximálna teplota chladiča na zosilňovači sa z prsta vycucať nedá. No vypočítať sa dá ! No treba k tomu pár informácií, ako napr. tepelný odpor chladiča, výkonová strata konca, max. teplota okolia, použité koncové tranzistory (IO), ...
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.
Dolfi
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 9617
Vek: 65.03
Založený: 17.08.2008
Bydlisko: Prešporok (BA)
Karma: 42

Ďalšia

Naspäť na Pre začiatočníkov

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 6 hostí.

Forums ©
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.09 sekúnd