Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • stykače

stykače

Kecajte o čom chcete...

Moderátori: mirosne, Moderátori

stykače

Odoslaťod josefjosef12341684 » 13 Aug 2017, 17:18

Dobrý den,

Chtěl bych se zeptat na jednu věc.
Budu mít dva stýkače na levý a pravý chod motoru a chci když přidržím jedno tlačítko tak to pojede do leva a když druhé tak to pojede do prava a jak mile indukční senzor najede na důlek tak to vypne na tu jednu stranu a na druhou když zmáčku tak to pojede. Jak by jste to řešili?
josefjosef12341684
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 24
Založený: 23.05.2017
Karma: 0

Re: stykače

Odoslaťod alois » 13 Aug 2017, 17:21

a ešte taká maličkosť: že ak potlačíš oba stykače / tlačítka odrazu, tak sa nesmie NIČ stať...!

Klasické zapojenie žeriavového portálu s dvomi koncovými spínačmi. 4 ks relé, dve tlačítka a dva koncáky.
Ale teraz k tomu třeba jednočipák, displej a iné srandičky, čo sme za mladi nemali a išlo to.
alois
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1297
Vek: 56.72
Založený: 13.08.2014
Bydlisko: BA
Karma: 22

Re: stykače

Odoslaťod josefjosef12341684 » 13 Aug 2017, 20:09

to jsem se toho moc nedozvěděl
josefjosef12341684
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 24
Založený: 23.05.2017
Karma: 0

Re: stykače

Odoslaťod pixell » 13 Aug 2017, 20:18

Riešil by som to tak ako si to písal .Ak chceš schému tak treba vedieť napájanie stykacou a keďže píšeš že indukcne snímače tak aké budú mať napájanie tie ?
Pretože ak je stykacou na 230v a indukcne na 24v dc tak treba ešte rele ktoré zopne indukcny snímač a ce jeho nc kontakty rozopne obvod stykaca.
Takže treba ešte zdroj 24v.
To už ale lepšie mať aj stykaca na 24v.
A nc kontakty stykacou vyblokovat ako píše Alois.
pixell
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 361
Vek: 35.21
Založený: 14.02.2012
Bydlisko: Dolny Kubin
Karma: 4

Re: stykače

Odoslaťod boraicho » 13 Aug 2017, 20:27

ani s toho se moc nedozvedel. :)
chce to schemu... :)
"Aj nevinne vyzerajúca súčiastka, môže byť príčinou nefunkčnosti zariadenia a tou kondenzator 100% je"
3D REBEL II + PLA + PETG
boraicho
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 11362
Vek: 28.68
Založený: 03.02.2007
Bydlisko: Prešov
Karma: 40

Re: stykače

Odoslaťod matoh » 13 Aug 2017, 20:29

Indukčákmi posilnenými cez malé relátka blokovať signály od tlačítiek.
Na stykačoch urobiť klasické blokovanie,
prívod na cievku jedného prehnať cez rozpínací kontakt druhého a prívod na cievku druhého prehnať cez rozpínací kontakt prvého.
Počítame ale s tým že motor sa do jednej sekundy zastavý po pustený tlačítka
Lebo ak na motor roztočený jedným smerom pošleš hňeď iný sled fáz tak ti poďakuje :rolleyes: a možno aj zhodí istič .
Ak to z tochto výcucu nezapojíš tak si to radšej daj zapojiť elektrokárom .

-- Spojený príspevok 13 Aug 2017, 19:43 --

Máš čo si chcel
Ja za to chcem aby si premenoval tému na- "Vzájomné blokovanie stykačov a koncáky"
Prílohy
content_UC2_6140_schema2.jpg
matoh
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 295
Vek: 21.61
Založený: 05.11.2011
Bydlisko: Bytča
Karma: -9

Re: stykače

Odoslaťod nero150 » 14 Aug 2017, 07:14

Ahoj

Tak nejak by to mohlo byť, keď budeš mať aj stykače na 24VDC. Samozrejme zdrojovú časť a istenie ovladačky som tam nedával, to sa mi už nechcelo kresliť. máš to ako PDF nech to uvidíš dobre.


Ešte ma napadla jedna vec: bude mať motor brzdu, alebo nieje možné aby motor prešiel cez ten dulek? bacha aj na toto...

Snáď to príde vhod toto... :wink:
Prílohy
123.pdf
(149.65 KiB) Stiahnutá 3 krát
obr.png
nero150
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 469
Vek: 26.39
Založený: 12.05.2010
Bydlisko: Halenkov (CZ)
Karma: 1

Re: stykače

Odoslaťod alois » 14 Aug 2017, 07:26

jozejjozef....:
otázka znela: Jak by jste to řešili? a odpoveď bola: relátkami, s upozornením že musia byť vzájonme blokované, alebo automatikou.

"....to jsem se toho moc nedozvěděl...." my tiež nie, lebo na reálnu schému mi osobne chýba údaj: aký indukčák 3či 2 žilový, napätia a.t.ď., URČENIE POUŽITIA v zariadení, motor s brzdou, šnekovkou či inou prevodovkou...

Schéma (matoh) je fajn. (?).
1. Ja by som tam v praxi dal relé s oneskorenou reakciou nábehu na miesto tých ovládacích a silovinu spínal samostatnými stykačmi.
2. Nechápem, alebo prehliadam logiku v zapojení:
- ak nie je FA3 v poruche a nie je potlačené tlačidlo STOP tak môžem potlačiť DOPRAVA O.K.
- signál ide ďalej a vidí, že nestojím na koncáku O.K.
- signál ide ďalej a vidí, že relé DOĽAVA je vypnuté a zopne relé KM1, ktoré spustí silovinu
DOTERAZ O.K.
ale súčasne sa KM1.1 aktivuje, čím premostí tlačítko DOPRAVA a motor beží dovtedy, pokiaľ nenabehne na koncák! Dobrá schéma pre stavebný výťah s dvomi stanicami.

V zadaní bolo: a chci když přidržím jedno tlačítko tak to pojede do leva a když druhé tak to pojede do prava
takže ak chlapec nie je elektrikár, tak je zle....takže v praxi KM1.1 a KM2.1 nezapojiť.
Chýba mi okruh TOTAL STOP, nakoľko " stop" je iba ovládací nie bezpečnostný okruh.
Automatika dobehu na technologické kraje MUSÍ mať bezpečnostné prvky zdvojené, čiže koncák kraj a za ním koncák havária. Aj keď zase v zadaní chýba, či je to posun sústruhu, zdvíhacie zariadenie, alebo amatérska logika posuvnej brány.
Naposledy upravil alois dňa 14 Aug 2017, 17:07, celkovo upravené 1 krát.
alois
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1297
Vek: 56.72
Založený: 13.08.2014
Bydlisko: BA
Karma: 22

Re: stykače

Odoslaťod josefjosef12341684 » 14 Aug 2017, 16:14

Děkuji za shcémata co jsou zde.
Je to to co potřebuji, akorát bych potřeboval, aby místo dvou senzoru tam mohl být jen jeden. a když dojede doleva na důlek tak vypne a když na druhou stranu do druhého důlku, tak vypne také.
josefjosef12341684
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 24
Založený: 23.05.2017
Karma: 0

Re: stykače

Odoslaťod misocko » 14 Aug 2017, 16:26

lenze jeden senzor nijako nezisti ci si na doraze vlavo alebo vpravo. Potom nevies na ktoru stranu mas blokovat pohyb. Jeden senzor moze sledovat iba jeden doraz.
misocko
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2049
Vek: 40.81
Založený: 14.06.2009
Bydlisko: Hlohovec
Karma: 21

Re: stykače

Odoslaťod nero150 » 14 Aug 2017, 16:49

Jediné čo ma napadá je použiť toto:
http://www.schmachtl.cz/web_get_img_data?aid=1163487
Ale aj tak to bude v tomto zapojene ako dva nezávislé čidla a to už je rozumnejšie použiť toto:
http://www.schmachtl.cz/web_redir?aparameters=akod_r:output&aparameters=aID:1683649&aparameters=spouzetelo:1&aparameters=afile_name:Pizzato_2015.pdf
a dať dva vedľa seba keď už.
Jedným indučákom by si to urobil, ale muselo by sa pridať tlačítko s rozpínacím kontaktom, ktorým by si vyrušil funkciu koncáku, ale tam máš nebezpečenstvo, že sa pozabudneš a prejdeš aj tak cez koncák...
nero150
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 469
Vek: 26.39
Založený: 12.05.2010
Bydlisko: Halenkov (CZ)
Karma: 1

Re: stykače

Odoslaťod alois » 14 Aug 2017, 17:02

Ten "posúvací mechanizmus" stojí okamžite a je s brzdou, alebo je tam "malý" dojazd? Musíš rátať s brzdnou dráhou.

Stačí ti jeden koncák, a ten bude v sérii so stop tlačidlom.
Lenže na spätný pohyb musíš mať obojručné ovládanie:
- jednou rukou potlačiť premostenie koncáku tlačidlo rozpínajúce kontrolné relé polohy
- druhou rukou potlačiť zvolený směr jazdy

Až na to, že ak sa obsluha pomýli, tak máš žeriav mimo kolají za stenou.
Z bezpečnostního hladiska ti niečo také NIKDY neprejde schválením. Aj keď doteraz nevieme, aký stroj riešiš.

ALE je tu súčiastka = pamäťové relé.
To si zapojíš tak, aby si pamätalo poslený zvolený smer. Ak príde pojazd na koncák, tak sa prepne a tak povolí iba smer jazdy späť...problém, resetovanie stavu ak stojíš na koncáku a vypneš napájanie. (ak je elektronické, mechanické nie)
alois
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1297
Vek: 56.72
Založený: 13.08.2014
Bydlisko: BA
Karma: 22

Re: stykače

Odoslaťod josefjosef12341684 » 14 Aug 2017, 18:45

Dobře a kdybych měl to pamětové rele , tak bych ho zapojil až za ty dvě rele co jdou na stýkače a k němu to čidlo ne?
josefjosef12341684
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 24
Založený: 23.05.2017
Karma: 0

Re: stykače

Odoslaťod martin knocik » 15 Aug 2017, 06:53

Ak by pouzil hall senzor s analogovym vystupom, tak by mohol rozlisit s jednym senzorom 2 koncove stavy. Na pravu stranu by mohol dat k senzoru magnet orientovany juznou stranou, na lavu severnou stranou. Podla polarity pulzu na hall senzore by zistil na ktorej strane sa nachadza.Zapamatanie si strany na ktorej sa pri vypnuti stroj nachadza je najmensi problem, stacia tam 2 bity najprimitivnejsej eeprom pamate (informaciu udrzi aj pri vypnuti elektriny). Havarijny koncovy spinac by som asi dal obycajny mechanicky ovladany.

Radsej by som pouzil 2 polove tlacidla s NO a NC kontaktom. Pri stlaceni tlacidla by NO spustil rele na dany smercpohybu motora a NC kontakt toho isteho stlaceneho tlacidla by blokoval napajanie NO kontaktu tlacidla opacneho smeru pohybu.
http://mkbci.com

FEL UNIZA 2015, Ing.

ľudstvo je vírus ktorý napadol Zem

nerobme si ťažkú hlavu z debilov čo nám ani po členky nesiahajú, buďme radi že my dačo dokážeme a smejme sa im akí sú sprostí
martin knocik
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1345
Vek: 26.48
Založený: 23.01.2008
Bydlisko: Trenčianska Turná
Karma: 6

Re: stykače

Odoslaťod Merak » 15 Aug 2017, 07:56

Nazval som to, ako zabiť nudu pri raňajkách. :D
Prílohy
IMG_20170815_075415.jpg
život je ako sínusovka, raz si hore, raz si dolu, a medzitým si dvakrát na nule
ponúkam na predaj: http://svetelektro.com/Forum/predam-pop ... art20.html
P.S.: skôr som vedel zapojiť vidlicu a zásuvku ako rozprávať
Merak
Obrázok používateľa
Moderator
Moderator
Príspevky: 5482
Vek: 37.8
Založený: 10.07.2012
Bydlisko: Bratislava - Vrakuňa
Karma: 56

Re: stykače

Odoslaťod Merak » 15 Aug 2017, 08:03

Poprípade aj s kontrolkami chodu.
Prílohy
IMG_20170815_080234.jpg
život je ako sínusovka, raz si hore, raz si dolu, a medzitým si dvakrát na nule
ponúkam na predaj: http://svetelektro.com/Forum/predam-pop ... art20.html
P.S.: skôr som vedel zapojiť vidlicu a zásuvku ako rozprávať
Merak
Obrázok používateľa
Moderator
Moderator
Príspevky: 5482
Vek: 37.8
Založený: 10.07.2012
Bydlisko: Bratislava - Vrakuňa
Karma: 56

Re: stykače

Odoslaťod josefjosef12341684 » 15 Aug 2017, 15:38

Dobře ale stejně tam máš dva senzory a já budu mít jen jeden a jiank vše stejné
josefjosef12341684
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 24
Založený: 23.05.2017
Karma: 0

Re: stykače

Odoslaťod alois » 15 Aug 2017, 15:52

martin: .....stacia tam 2 bity najprimitivnejsej eeprom pamate (informaciu udrzi aj pri vypnuti elektriny)....ale toto je už mimo jednoduchosti reléového ovládania.


PREČO-PROČ-WHY-POČEMU iba jeden snímač polohý? Čo sa tu takto rieši?
Pretože ak máš dva v "danej" vzialenosti podľa zariadenia a pojazdu, tak ten druhý vieš selektívne použiť vždy ako doplnkový havarijný!!!
alois
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1297
Vek: 56.72
Založený: 13.08.2014
Bydlisko: BA
Karma: 22

Re: stykače

Odoslaťod pixell » 15 Aug 2017, 16:07

Stačilo by ti na to multifunkčne casove rele rele CRM-93H .Akurát by tam bola nevýhoda ,že musiš ist iba v jednu stranu.TEda dokončit cyklus a až potom pojdeš na druhu stranu.
Teda tam bude jeden snimač ktorý sa bude posuvat.
pixell
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 361
Vek: 35.21
Založený: 14.02.2012
Bydlisko: Dolny Kubin
Karma: 4

Re: stykače

Odoslaťod josefjosef12341684 » 15 Aug 2017, 16:23

A kdybych tam dal ta pomětové rele nebo pamětový stýkač? tak by to nefungovalo? nebo nakreslete mi jak by to šlo zapojit prosím
josefjosef12341684
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 24
Založený: 23.05.2017
Karma: 0

Ďalšia

Naspäť na Voľná téma

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 3 hostí.

Forums ©
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.77 sekúnd