Re: Dávkovač tekutín
od magic_touch » 13 Okt 2017, 08:09
Tak male otacky ako ty potrebujes ti bez prevodu nespravi motor s FM. Uznavam, mozno som mal urychleny nazor ohladne volby motora, ale vecer mi to uz tak nemysli. Ano, pri dobre riesenom prevode mozme rozmyslat aj o krokovom alebo DC motore s PWM. Mea culpa.
Takze podme na to z druheho konca. Treba zistit, aky krutiaci moment potrebujes na to, aby sa pohol stol aj s otvorenim formy. Kedze nevieme kofecienty trenia, vieme iba hmotnost stola, navrhujem jednoduche prakticke meranie. Ak na stol primontujes 1m dlhu tyc a na jej koniec uviazes snurku, ktoru cez kladku sprevodujes a nechas visiet kolmo dole, vies na jej koniec zavesit zavazie, ktore s tym stolom bezpecne pohne. Z hmotnosti toho zavazia potom budeme vediet aky krutak potrebujes. K tomu pridame rezervu na rozbeh a mame sa od coho odpichnut. Ak by si nahodou mal zavesnu vahu (ako na obr, konkretne tato stoji 9 euro podla googla), tak je to jednoduchsie - iba potiahnes a hned vidis.
Mechanicke prevedenie potom uz len zavisi na tom, co vies zohnat. Ako najidealnejsie vyzera prevod snekom. Teda veniec velkeho priemeru zospodu na stol. Ked pises, ze tvoj stol ma 110cm, ten veniec moze mat kludne priemer aj meter.
Dalsia moznost je prevod ozubeny, takisto velky veniec na stol + maly pastorok. Miesacky na beton su tak riesene.
Teraz vsak nevieme este s istotou urcit, ci nebude treba este jeden prevod do pomala medzi motorom a pastorkom (snekom)
- Prílohy
-