Re: Kotol Protherm 24KTV12 tiger poruchovy stav f3 a f1 r.v.2000
od 5ko » 10 Nov 2017, 23:53
Ide o to, že ten istý jav môže byť spôsobený z viacerých príčin,tak ako v každej elektronike,akurát v kotli a jeho okolí,je ešte aj zopár iných prvkov, ktoré spôsobia ten istý jav.
Preto mi bolo čudné, že hneď menil čerpadlo. lebo ak sa točí a nie je zavzdušnené,tak nemá prečo prehrievať kotol.
Najhoršie poruchy sú tie, čo sa prejavujú len občas a nepravidelne,lebo je to potom na dlhé sledovanie,ale vždy sú za nimi práve ,,eskimáci,,.
Kedže sa kotle kazia najradšej na začiatku vykurovacej sezóny,kedy majú servisáci najviac roboty, tak nie je vela času na takéto záludné poruchy a robí sa to pokus- omyl, nie dlhodobým sledovaním.
Stuďák /eskimák/ sa síce prejaví pri poklepaní, ale ťažko sa najde presný bod, kde sa nachádza.
Ja som ich hladal tak, že za prevádzky som postupne, systematicky pritláčal šroubovákom na plošák v rovnomerných rozostupoch a sledoval, čo sa deje,alebo ,,pohyboval,, súčiastkami,takže sa dal s dostatočnou presnosťou najsť okruh podozrivých súčiastok.Potom stačí dobrá lupa a pre istotu odhaliť ten bod,ktorý to spôsobuje.Ak nie je vadná aj súčiastka, tak stačí preletovať a je pokoj.
Ale ako písali hore ,kotol je VTZ a treb si sakramentsky rozmyslieť, do čoho zarýpete,ináč je prúser na svete.Väčšina zahraničných výrobcov priamo zakazuje opravovať riadiace automatiky ,ale len vymieňať,nie kvôli biznisu,ale bezpečnosti.
Lenivosť je matka pokroku.Lenivý človek rozmýšla,ako by si robotu uľahčil a tak niečo vynájde.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.