Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • Ako upravi┼ą korekcie na Akai AM 55?

Ako upravi┼ą korekcie na Akai AM 55?

Neviete si rady so zosilova─Źom a pod.?

Moderátori: Drakoush, Moderátori

Ako upravi┼ą korekcie na Akai AM 55?

Odosla┼ąod E001 » 14 Okt 2017, 20:59

Nazdar p├íni. M├ím tak├║ prosbu. R├íd by som upravil korek─Źn├Ż predzosil┼łova─Ź na zos├şku Akai AM 55. S t├Żmto zos├şkom som ve─żmi spokojn├Ż, najm├Ą pre mno┼żstvo vstupov, ─Źi analogov├Żch, alebo digit├ílnych. Len u m┼ła doma sa v├Żkonovo dos┼ą fl├íka, nako─żko byvam v panel├íku a ... no nechajme to tak. Jednoducho po─Ź├║vam hudbu dos┼ą potichu a tam m├ím probl├ęmy zo slab├Żmi basmi. Predt├Żm na Pioneeri A 656 som mal tla─Ź├ştko s funkciou Loudness, ale mysl├şm, ┼że tam bol samostatn├Ż obvod na t├║to korekciu. Sna┼żil som sa ─Źosi na┼ítudova┼ą, ale vlastne tam neni ├║plne klasick├Ż Baxandall, m├Żlia ma tam tie odpory R7 a R8 a pod─ża servisn├ęho manu├ílu ani neviem, ak├ę s├║ tam potenciometre. v SM som na┼íiel iba ozna─Źenie VR rotary RK 1631220 A 104X2. Sken korek─Źn├ęho obvodu priklad├ím.
Pr├şlohy
Akai kor.pdf
(1.23 MiB) Stiahnutá 37 krát
SONY je SONY, ale bol som nevern├Ż - zos├şk a CD som vymenil za AKAI...
E001
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Pokro─Źil├Ż ─Źlen
Pokro─Źil├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 673
Vek: 60.46
Zalo┼żen├Ż: 18.11.2012
Bydlisko: Bratislava
Karma: 5

Re: Ako upravi┼ą korekcie na Akai AM 55?

Odosla┼ąod nalimko33 » 14 Okt 2017, 23:22

potenciometre s├║ asi M1 - teda ni─Ź moc...
SHARP MZ-811
nalimko33
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 3831
Vek: 45.34
Zalo┼żen├Ż: 29.12.2008
Bydlisko: Košeca
Karma: 30

Re: Ako upravi┼ą korekcie na Akai AM 55?

Odosla┼ąod Milos66 » 15 Okt 2017, 07:13

Takto je to roben├ę na AKAI AM-59/69. Sk├║s si to pozrie┼ą ─Źi sa ti to ned├í prerobi┼ą - dorobi┼ą.
Pr├şlohy
AKAI 59.JPG
Milos66
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 3010
Vek: 51.39
Zalo┼żen├Ż: 28.09.2013
Bydlisko: Tur─Źianska kotlina
Karma: 28

Re: Ako upravi┼ą korekcie na Akai AM 55?

Odosla┼ąod E001 » 15 Okt 2017, 08:09

─Äakujem za tip, myslel som, ┼że to bude zlo┼żitej┼íie. Napadlo ma, ┼że vyu┼żijem na prep├şnanie origo prep├şna─Ź mono-stereo. Ten aj tak nevyu┼ż├şvam.
SONY je SONY, ale bol som nevern├Ż - zos├şk a CD som vymenil za AKAI...
E001
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Pokro─Źil├Ż ─Źlen
Pokro─Źil├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 673
Vek: 60.46
Zalo┼żen├Ż: 18.11.2012
Bydlisko: Bratislava
Karma: 5

Re: Ako upravi┼ą korekcie na Akai AM 55?

Odosla┼ąod Milos66 » 15 Okt 2017, 08:23

To by asi ┼ílo. Na DPSke pre┼íkraba┼ą pl├┤┼íky a napoji┼ą to priamo na prep├şna─Ź.
Milos66
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 3010
Vek: 51.39
Zalo┼żen├Ż: 28.09.2013
Bydlisko: Tur─Źianska kotlina
Karma: 28

Re: Ako upravi┼ą korekcie na Akai AM 55?

Odosla┼ąod hpeter » 15 Okt 2017, 12:49

https://en.wikipedia.org/wiki/Loudness_compensation
Obrázok
usi su "hluche" na basy, najviac pri tichej hudbe
niekedy potaky-volume mali preto odbocku na drahe
sluchadla maju v tomto vyhodu- mozes vypalit kolko chces, nikto sa nestazuje
XMOS_U8/PCM5102A 32b/384k > LL1544A > 12AX7WB+┬Áfoll > 2A3 JJ/Sov > LL1660 > STAX ╬╗ SR207 / L300 # STAX ╬ę SR007_MK2 # LL2748 > 394A > LC 12H/1000┬ÁF
hpeter
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Pokro─Źil├Ż ─Źlen
Pokro─Źil├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 773
Vek: 33.97
Zalo┼żen├Ż: 16.06.2013
Bydlisko: IL

Re: Ako upravi┼ą korekcie na Akai AM 55?

Odosla┼ąod E001 » 15 Okt 2017, 15:07

Presne, ako p├ş┼íe┼í. Tie jednoduch┼íie zapojenia mali potenciometer s pdbo─Źkou a najvy┼í┼í├ş level bol prep├şna─Ź od p├ína Moskalu. No do tak├Żch z├ísahov do funk─Źn├ęho zariadenia sa mi ve─żmi nechce. Sk├║sim najprv to rie┼íenie z tej AM 96. To sa mi zd├í najschodnej┼íie.
SONY je SONY, ale bol som nevern├Ż - zos├şk a CD som vymenil za AKAI...
E001
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Pokro─Źil├Ż ─Źlen
Pokro─Źil├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 673
Vek: 60.46
Zalo┼żen├Ż: 18.11.2012
Bydlisko: Bratislava
Karma: 5

Re: Ako upravi┼ą korekcie na Akai AM 55?

Odosla┼ąod TheLastUnicorn » 16 Okt 2017, 12:51

To, ┼że ste mu uk├ízali, ako vyzer├í obvod loudness-u v AM59 je s├şce pekn├ę, no AM55 nem├í potenciometer hlasitosti s odbo─Źkou. A ─Źo sa t├Żka korekci├ş - je tam ├║plne klasick├Ż pas├şvny baxandall.
Ak to pri ni┼ż┼í├şch hlasitostiach nebasuje ani s regul├ítorom "bass" s pravej krajnej polohe, tak je ┼ípatn├ę miesto posluchu, umiestnenie s├║stav alebo s├║stavy a ten probl├ęm by som rie┼íil v prvom rade tam, ne┼ż prid├íval nejak├ę bass boosty...
TheLastUnicorn
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 319
Zalo┼żen├Ż: 27.06.2014
Karma: 18

Re: Ako upravi┼ą korekcie na Akai AM 55?

Odosla┼ąod Milos66 » 16 Okt 2017, 13:00

Odbocku nema ani AM59/69. Je tam klasicky ALPS RK16 s motorom. Preto som mu dal typ na takuto upravu.
U AM59 je toto prave riesene malinkym isostatom pod regulatorom hlasitosti.
Milos66
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 3010
Vek: 51.39
Zalo┼żen├Ż: 28.09.2013
Bydlisko: Tur─Źianska kotlina
Karma: 28

Re: Ako upravi┼ą korekcie na Akai AM 55?

Odosla┼ąod TheLastUnicorn » 16 Okt 2017, 13:32

Neviem ako Ty, ale ja u AM59 t├║ odbo─Źku na sch├ęme jasne vid├şm...
A viem, ┼że je tam aj re├ílne, ke─Ć┼że som ten zos├şk doma mal. Kam by sa asi tak prip├íjali tie dva RC ─Źleny s prep├şna─Źom?
Pr├şlohy
AKAI%2059.JPG
TheLastUnicorn
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 319
Zalo┼żen├Ż: 27.06.2014
Karma: 18

Re: Ako upravi┼ą korekcie na Akai AM 55?

Odosla┼ąod Milos66 » 16 Okt 2017, 13:44

Kuknem to doma. Mam ho otvoreny v garazi na stole.
Milos66
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 3010
Vek: 51.39
Zalo┼żen├Ż: 28.09.2013
Bydlisko: Tur─Źianska kotlina
Karma: 28

Re: Ako upravi┼ą korekcie na Akai AM 55?

Odosla┼ąod TheLastUnicorn » 16 Okt 2017, 13:52

M├┤┼że sa akur├ít sta┼ą, ┼że je tam u┼ż nabastlen├ę nie─Źo in├ę, ke─Ć┼że tie po┼ą├íky s odbo─Źkou dos┼ą odch├ídzali a ve─żmi obtia┼żne sa zh├í┼łali. Ale re├ílne patr├ş do AM59/69 naozaj 8-v├Żvodov├Ż potenciometer s odbo─Źkou v strede dr├íhy.
TheLastUnicorn
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 319
Zalo┼żen├Ż: 27.06.2014
Karma: 18

Re: Ako upravi┼ą korekcie na Akai AM 55?

Odosla┼ąod Milos66 » 16 Okt 2017, 15:02

Áno máš pravdu. Je to tak.
Milos66
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 3010
Vek: 51.39
Zalo┼żen├Ż: 28.09.2013
Bydlisko: Tur─Źianska kotlina
Karma: 28

Re: Ako upravi┼ą korekcie na Akai AM 55?

Odosla┼ąod E001 » 16 Okt 2017, 19:51

TheLastUnicorn nap├şsal:To, ┼że ste mu uk├ízali, ako vyzer├í obvod loudness-u v AM59 je s├şce pekn├ę, no AM55 nem├í potenciometer hlasitosti s odbo─Źkou. A ─Źo sa t├Żka korekci├ş - je tam ├║plne klasick├Ż pas├şvny baxandall.
Ak to pri ni┼ż┼í├şch hlasitostiach nebasuje ani s regul├ítorom "bass" s pravej krajnej polohe, tak je ┼ípatn├ę miesto posluchu, umiestnenie s├║stav alebo s├║stavy a ten probl├ęm by som rie┼íil v prvom rade tam, ne┼ż prid├íval nejak├ę bass boosty...

To, ┼że Am 59 m├í odbo─Źku, som tie┼ż prehliadol. Zaujalo ma to jednoduch├ę zapojenie p├ír odporov a kond├şkov. ─îo sa t├Żka repros├║stav, pros├şm nebite ma, viem ┼że to neni superhifi ( na obr├ízku ) vymenil som stre─Ć├íky, v├Żhybku som "doladil" uchotechnicky. Ale m├ím doma aj ARS 1034. Zachr├ínil som ich pred likvid├íciou a teraz viac-menej zapadaj├║ prachom ( vymenil som " hov┼ł├íky " a elektrolyty, krabicov├ę boli OK.) Tak som ich vytiahol, popo─Ź├║val, ale v├Żsledok bol skoro ten ist├Ż. Tak predpoklad├ím, ┼że v t├Żch bedniach to nebude. Jednoducho vych├ídzam z toho, ┼że predt├Żm som mal Pioneer A 656 mk II, ktor├Ż mal tla─Ź├ştko Loudness a fungovalo to super. Zos├şk som vymenil, lebo som zohnal p├ískov├Ż magnetof├│n Sony TC 765 s hlin├şkov├Żm predn├Żm panelom a rozhodol som sa pre tento Akai, lebo m├í tri plnohodnotn├ę vstupy a v├Żstupy pre magnetof├│n, teda p├íska─Ź, kaze┼ą├ík a DAT a ako bonus dva digit├ílne vstupy.
Pr├şlohy
20160901_080753.jpg
SONY je SONY, ale bol som nevern├Ż - zos├şk a CD som vymenil za AKAI...
E001
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Pokro─Źil├Ż ─Źlen
Pokro─Źil├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 673
Vek: 60.46
Zalo┼żen├Ż: 18.11.2012
Bydlisko: Bratislava
Karma: 5

Re: Ako upravi┼ą korekcie na Akai AM 55?

Odosla┼ąod TheLastUnicorn » 17 Okt 2017, 07:55

ARS1034 nemaj├║ kompenzovan├Ż bafflestep, tak┼że na frekven─Źnej charakteristike je od frekvencie, kedy s├║stava za─Ź├şna vy┼żarova┼ą v┼íesmerovo, pokles citlivosti. To potom treba do┼ąahova┼ą loudnessom. A predpoklad├ím, ┼że tie st─║py na tom nebud├║ o ni─Ź lep┼íie (odhliadnuc od toho, ┼że tie s├║ u┼ż od poh─żadu celkovo kon┼ítruk─Źne zle).
TheLastUnicorn
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 319
Zalo┼żen├Ż: 27.06.2014
Karma: 18

Re: Ako upravi┼ą korekcie na Akai AM 55?

Odosla┼ąod Marek1975 » 17 Okt 2017, 12:37

zdar, toto zapojenie "loudness" by ti nepomohlo? mal som to postavene a stacilo mi to

link : http://www.kemisa.es/en/audio-circuits/2-loudness-circuit.html
Pr├şlohy
loudness_scheme.png
loudness-eagle-subory.zip
(11.54 KiB) Stiahnutá 2 krát
Spusten├Ż nov├Ż e-shop.
Adresa ehopu : http://www.elektrolab.eu
Pokia─ż sa rozhodnete nakupova┼ą tak sa pripravte na trval├║ z─żavu vo v├Ż┼íke 2% z celkovej objedn├ívky!
─Äakujem :)
Moje práce : http://workzone.elektrolab.eu/
Marek1975
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Pokro─Źil├Ż ─Źlen
Pokro─Źil├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 964
Vek: 42.53
Zalo┼żen├Ż: 25.10.2016
Bydlisko: Trst├şn a Budkovce
Karma: 7

Re: Ako upravi┼ą korekcie na Akai AM 55?

Odosla┼ąod E001 » 17 Okt 2017, 22:07

TheLastUnicorn nap├şsal:ARS1034 nemaj├║ kompenzovan├Ż bafflestep, tak┼że na frekven─Źnej charakteristike je od frekvencie, kedy s├║stava za─Ź├şna vy┼żarova┼ą v┼íesmerovo, pokles citlivosti. To potom treba do┼ąahova┼ą loudnessom. A predpoklad├ím, ┼że tie st─║py na tom nebud├║ o ni─Ź lep┼íie (odhliadnuc od toho, ┼że tie s├║ u┼ż od poh─żadu celkovo kon┼ítruk─Źne zle).

No t├í foto je vlastne p├┤vodn├í. Tie tri mal├ę repr├í s├║ v├Ż┼ík├í─Źe a pod t├Żmi dvomi " zvukov├Żmi ┼ío┼íovkami" ako sa tomu kedysi nad├ívalo s├║ dnes vymenen├ę stre─Ć├íky bez tej plastovej ozdoby. Ale m├í┼í pravdu v tom, ┼że pri n├şzkom v├Żkone hraj├║ skoro rovnako mizerne. :crying:
E┼íte by mo┼żno bola jedna mo┼żnos┼ą - ten zos├şk m├í mo┼żnos┼ą pripoji┼ą eqaliz├ęr. Akosi by som sa rad┼íej vyhol hrub┼í├şm z├ísahom do toho zosil┼łova─Źa aj vzh─żadom k tomu, ┼że AT 55 v preveden├ş hlin├şk je dos┼ą zriedkav├í. Aj ke─Ć t├í marekova sch├ęma ur─Źite stoj├ş za pokus, len e┼íte mus├şm ten zos├şk pozrie┼ą, kde by som t├║ sign├ílov├║ cestu preru┼íil.
SONY je SONY, ale bol som nevern├Ż - zos├şk a CD som vymenil za AKAI...
E001
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Pokro─Źil├Ż ─Źlen
Pokro─Źil├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 673
Vek: 60.46
Zalo┼żen├Ż: 18.11.2012
Bydlisko: Bratislava
Karma: 5

Re: Ako upravi┼ą korekcie na Akai AM 55?

Odosla┼ąod E001 » 30 Okt 2017, 21:57

Tak dnes sa situ├ícia s t├Żm zos├şkom zmenila. Za─Źal kmita┼ą pri n├şzkej hlasitosti.( Ako keby sa dostal do limit├ície) Predpoklad├ím, ┼że probl├ęm je v jednom z nap├íjac├şch zdrojov. S t├Żm nem├ím probl├ęm, premeriam a porie┼íim - d├║fam. Len pri ┼ítudovan├ş servisn├ęho n├ívodu som si v┼íimol, ┼że tie korekcie s├║ iba +-8dB. O v├Żpo─Źtoch v pas├şvnych korekci├ích sa pohybujem v ┼ípanielskej dedine. Ale pri pr├şle┼żitosti otvorenia toho zos├şka by som r├íd zabil dve muchy jednou ranou. Je mo┼żn├ę tie korekcie prerobi┼ą na +-12 a┼ż +-15 dB (ako to bolo na star┼í├şch zos├şkoch) v├Żmenou pas├şvnych s├║─Źiastok?
SONY je SONY, ale bol som nevern├Ż - zos├şk a CD som vymenil za AKAI...
E001
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Pokro─Źil├Ż ─Źlen
Pokro─Źil├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 673
Vek: 60.46
Zalo┼żen├Ż: 18.11.2012
Bydlisko: Bratislava
Karma: 5

Re: Ako upravi┼ą korekcie na Akai AM 55?

Odosla┼ąod oravan » 30 Okt 2017, 23:57

Ahoj len ─Źak├ím ─Źo z toho vylezie a ako dorbe┼í cel├ę zariadenie ,ktor├ę bolo navrhnut├ę na tie parametre ,ktor├ę dosahuje a ver ┼że kon┼ítrukt├ęri mysleli na v┼íetko ok prerobi┼ą to prekope┼í ale ch├Żba ti potrebn├í meracia technika ,ktor├í je drah├í a ur─Źite sprav├ş┼í neodborn├Ż z├ísah t├Żm padom to zariadenie strat├ş na svojej cene
oravan
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 2066
Vek: 52.61
Zalo┼żen├Ż: 13.09.2014
Bydlisko: Martin
Paragraf: 24
Karma: 16

Re: Ako upravi┼ą korekcie na Akai AM 55?

Odosla┼ąod Marek1975 » 31 Okt 2017, 01:29

Ahoj, tu schemu odo mna si este neskusal?
Spusten├Ż nov├Ż e-shop.
Adresa ehopu : http://www.elektrolab.eu
Pokia─ż sa rozhodnete nakupova┼ą tak sa pripravte na trval├║ z─żavu vo v├Ż┼íke 2% z celkovej objedn├ívky!
─Äakujem :)
Moje práce : http://workzone.elektrolab.eu/
Marek1975
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Pokro─Źil├Ż ─Źlen
Pokro─Źil├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 964
Vek: 42.53
Zalo┼żen├Ż: 25.10.2016
Bydlisko: Trst├şn a Budkovce
Karma: 7

Ďalšia

Nasp├Ą┼ą na Audiotechnika

Kto je pr├ştomn├Ż

U┼ż├şvatelia prezeraj├║ci si toto f├│rum: ┼Żiadny registrovan├Ż pou┼ż├şvate─ż a 1 hos┼ą.

Forums ©
Autor str├ínky je Ondrej Z├ívodsk├Ż(zawin), o graficky design sa star├í ─Żubo┼í Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
─îas potrebn├Ż k spracovaniu str├ínky 0.71 sek├║nd