PC zdroj

Si začinajúci elektronik? Tak táto rubrika je určená práve tebe.

Moderátori: mirosne, Moderátori

Dolfi
Power user
Power user
Príspevky: 11654
Dátum registrácie: 17 Aug 2008, 00:00
Bydlisko: Prešporok (BA)
Vek: 71

Re: PC zdroj

Príspevok od používateľa Dolfi » 23 Okt 2017, 14:16

Milos66 napísal:Nájdi si testy a merania od toho Pavla Bočeka.
Načo to budem študovať ? Už ma to nezaujíma, (som dôchodca) ... :wink:

No musíš uznať, že ak niekto fakt pustí taký zdroj na trh, tak je hajzel najvyššieho rangu !

Boli doby, keď PC zdroje fungovali "donekonečna", (môžem napríklad vyhrabať nejaké funkčné 25-ročné zdroje DTK). A neboli s nimi žiadne problémy. No zrejme doba sa zmenila. Treba vyrábať a predávať ...

Pre Rafi87: Stále si nám nepovedal, či zo zdroje lezie teplý vzduch. (Daj ruku na "výfuk" zo zdroja a ohmataj jeho plechovú skrinku.) To, že meria zvýšenú vnútornú teplotu, nemusí mať až takú výpovednú hodnotu.
0
Naposledy upravil/-a Dolfi v 23 Okt 2017, 14:25, upravené celkom 1 krát.
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.

Používateľov profilový obrázok
mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 5641
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Bydlisko: Handlová
Vek: 58

Re: PC zdroj

Príspevok od používateľa mr.dred » 23 Okt 2017, 14:21

Dolfi napísal:môžem napríklad vyhrabať nejaké funkčné 25-ročné zdroje
:) nemusím ani hrabať... z takého píšem. R.V. 1998 :)
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

breta1
Power user
Power user
Príspevky: 9330
Dátum registrácie: 06 Feb 2009, 00:00
Bydlisko: brno

Re: PC zdroj

Príspevok od používateľa breta1 » 23 Okt 2017, 14:30

Protože tam nebyly elyty HITANO, jAMICONa podobné s.ačky.
0

Používateľov profilový obrázok
Milos66
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4728
Dátum registrácie: 28 Sep 2013, 11:31
Bydlisko: Turčianska kotlina
Vek: 57

Re: PC zdroj

Príspevok od používateľa Milos66 » 23 Okt 2017, 14:43

:potlesk: :potlesk: :potlesk:
0
PC = Foobar2k = TEAC UD-H01 = Willi HA v.2.1 = Beyerdynamic T1 2g.
Gramo Rega Planar 3 = Audio-technica AT440Mlb = Actidamp MK3 v.2 = AKAI AM59 = Shan Aztec 100
The Mandalorian fan

Používateľov profilový obrázok
sentido
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 102
Dátum registrácie: 18 Aug 2013, 12:34
Vek: 43

Re: PC zdroj

Príspevok od používateľa sentido » 23 Okt 2017, 15:31

mr.dred napísal:
sentido napísal:prud je jednoznacne dany... je silnejsi
Toto tvoje tvrdenie uniká trochu zákonom fyziky...ale keď myslíš...Je jasné že tu myslíš prúd vzduchu ,ale je daný len pre plný prietok vzduchu ventilátorom - celým prierezom a výkonom ventilátora. Na to aby bol po prekrytí časti prierezu ten istý prietok vzduchu,musí sa jednoznačne zvýšiť výkon ventilátora v aktívnej - priechodzej časti - vyššie otáčky=väčší hluk,menšia účinnosť.
Skôr by som povedal,že ten plast je tam akože na ochranu ventilátora pred "výbuchom" hlavného filtračného kondenzátora (taká istá fólia je aj pri kondenzátore z boku krabice) a zároveň chráni dôležitú súčiastku - ten kondík ňou určite je - proti prechladnutiu a tým výrobca vytvoril účelové zníženie jeho životnosti - kurvítko - ospravedlňujúc to lepším prúdením vzduchu v krabičke zdroja.
Vzduch je stlacitelny plyn. V priestore, v ktorom sa nema kam inam pohnut ventilatorom natlaceny vzduch si tento hlada cesty, kam inam by mohol "prudit" dalej. Ale uz sa opakujem. Samozrejme sa tym zvysuje aj tlak pod lopatkami ventilatoru a teda tiez hluk sekaneho vzduchu alebo aj vzduchu, ktory sa snazi tlaci rotor resp. lopatky - jednoducho povedane je kladeny vyssi napor tlaku vzduchu na lopatky ventilatora (ako v kompresore vzduchu).

Mimochodom nieje to polovica ventilatoru co je zakryta foliou, ale mozno len 1/3 takze nezvelicujme, OK ?! :) Ak zakryjes polovicu ventilatoru, zacne to byt mozno uz naozaj o dost horsie. Pokial zakryjes dajme tomu len 1/3 plochy ventilatoru, nic vazneho sa podla mna nestane co sa chladiaceho ucinku tyka. Zas taky skrtiaci efekt v tom nebude. Ventilator normalne stlaci vzduch pod zakrytou plochou a ten prejde pod lopatkami (pod ich tlakom) az do otvoreneho priestoru ventilatora. Netreba mudrovat o teoriach z fyzicky alebo zo zakladnej skoly a treba pouzivat rozum. Uvedomovat si realny svet resp. funkcionalitu ventilatorov... fyziku... fakt sa nic nestane, ak zakryjes najku cast plochy ventilatoru. Jediny neziaduci ucinok je asi vyssi hluk ventilatoru resp. stlacaneho vzduchu.

Folia podla mna nesplna ziadny ucel ochrany elektrickych suciastok. Je to ako postavit dom z dreva a potom aby nahodou nezhorel, tak projektant by este do vnutra spravil dalsi dom tentokrat zo skla - ako ochranu pred vyhorenim. :) A vobec... preco by vyrobca napchal do ATX zdroja taketo nebezpecne elektro-suciastky ? Ano... bolo vyrobenych uz niekolko nepodarkov tzv. "vybuchujucich zdrojov" alebo tie uplne naburavali nielen normy EU, ale aj normy ATX formatu vo vseobecnosti. Dnes uz maju zdroje ATX riadny certifikat a robia sa napriek tomu z casu na cas aj kontrolne testy zdrojov. V pripade zistenia nedostatkov sa normam nevyhovujuce zdroje ztahuju z obehu. Cize vyrobca si 5x rozmysli, ci bude vyrabat sracky. Na boku je folia iba z dovodu lepsiej elektro-izolacie a vystuje vlastne zo spodnej strany, este spod PCB-dosky. Na bocnej stene ako vidis je kondik s gigantickou kapacitou. Takze ta bocna folia funguje ako elektro-izolant, ale sama o sebe nechrani ziadne suciastky. Skatula z ATX zdroja by sa totiz nemohla vyrabat z plastu ako izolantu - ten neznesie vysoke teploty, plast je tiez zly tepelny vodic (chladenie zdroja) a plast nieje ani taky pevny ako plech - ak je treba zdroj priskrutkovat k hornej casti PC skrinky napriklad. Kedze su ATX zdroje z plechu, je fajn ich odizolovat aj foliou, pred pripadnymi elektrickmi oblukmi :D.

Kvalita zdroja sa da velmi lahko odlisit aj podla ceny. Poznam zdroje, ktorych cena je 30 EUR a maju vykon 600W a ked ich potazmo chytis do ruky tak vazia sotva 0,5kg. A potom su zdroje co maju 600W ale ich cena je 100 EUR a ked ich chytis do ruky ich vaha je snad 2kg - takze vo vnutri fakt nieco je :D a nie len 2 cievky, 2 kondiky, 2 kondenzatory a dost - obrazne povedane.

V podstate dnes uz su ATX zdroje na dost dobrej urovni. Niekedy v tom bol chaos. Darmo tvrdite, ze sa pouzivali ine suciastky (kvalitnejsie) a ze 400W bol jak dnes vyrabany 600W. Dnes su zdroje ucinnejsie, obsahuju certifikaty (ktore kupodivu naozaj nikto neosiera a ozaj tie zdroje maju ucinnost cez 80%, 85% alebo cez 90%). To je myslim si uspech v pokroku vypoctovej techniky. No samozrejme si musi clovek za kvalitnejsi zdroj nieco priplatit.

Takze v pripade onoho vetraciku na spominanom Seasonic 620W, ktory sposobuje velky hluk, bude nespravne nastavena regulacia otacok v zavislosti na teplote alebo odbere prudu zo zdroja (ako som spominal uz skor - zalezi od vyrobcu zdroja, co tam navymyslal za somariny). Zdroj ako taky by mal postacovat na konkretnu uvedenu PC zostavu. Benchmarky ATX PSU sa daju najst vsade na internete, aj ked moze to smrdiet reklamou. Napriklad tu su nejake testy: http://www.tomshardware.com/reviews/best-psus,4229.html Tiez si myslim, ze v dnesnych zdrojoch ATX hlavne ak maju dostatocnu vykonovu rezervu, postaci len nejake primitivne ovievane vzduchom. Nepotrebuju ziaden kompresor ci z opacneho hladiska hned nejaky vysavac :). Staci aby bolo teplo odtlacene von z priestorov ATX zdroja. Napokon vsetky nove skrinky (konecne chvala bohu) maju ATX zdroj umiestneny na spodnej strane, v zadnej casti PC skrinky. Takze do zdroja vstupuje uz len vzduch s izbovou teplotou priamo spod PC skrine. Nie ako predtym, ked do zdroja sa doslova nasaval teply vzduch z priestorov PC skrinky zohriaty od CPU + GPU + RAM ... atd. a aj preto museli mat ventilatory vtedajsich zdrojov vykonne ventilatory.

Netreba sa bat ani vymeny ventilatoru za svoj vlastny, s vlastou regulaciou - vymenit ho za nizko-otackovy 1200 ot./min. alebo len nejaky 800 ot./min. a pripojit ho do maticnej dosky ako CHASIS FAN napriklad. Pripadne si overit odber prudu cez nejaky merac spoterby na 230V (su lacne, kupis ich vsade) a pokial pri plne vytazenom PC namerias 400W ako som nameral ja na svojom PC, tak bude staci aj 650W zdroj ak by si chcel novsi - v ktorom uz bude urcite to regulovanie otacok ventilatora vyriesene lepsie.
0

Používateľov profilový obrázok
mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 5641
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Bydlisko: Handlová
Vek: 58

Re: PC zdroj

Príspevok od používateľa mr.dred » 23 Okt 2017, 16:50

podobnosť čisto náhodná....koľko mu chýba do polovičného prekrytia... 1cm ? prekrytých je minimálne 40% ...takže nezveličujeme.
Bez názvu.png
a škoda že môj rozum neberie tvoje tvrdenie...nemal by som čo napísať :D
sentido napísal:Zas taky skrtiaci efekt v tom nebude
ále bude :finga:
sentido napísal:Uvedomovat si realny svet resp. funkcionalitu ventilatorov... fyziku... fakt sa nic nestane, ak zakryjes najku cast plochy ventilatoru.
ále stane se :finga:

už sa tu hádať nebudem....
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

AnoNym1337
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 302
Dátum registrácie: 02 Jún 2016, 17:15
Bydlisko: Trenčín
Vek: 24

Re: PC zdroj

Príspevok od používateľa AnoNym1337 » 23 Okt 2017, 17:02

Rafi87 napísal:áno viem, ja len že podla Vás, či by pomohlo?

no a ten zdroj čo som sem dal 850W Corsair by bol dobrý?
nekupuj nový zdroj on je dobrý a kvalitný ak tam je na tom fane ten plast tak daj ho dole a vymeň ventilator za nejaku noctu-u a maš po probleme
0

Používateľov profilový obrázok
Rafi87
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1874
Dátum registrácie: 07 Sep 2013, 13:16
Vek: 37

Re: PC zdroj

Príspevok od používateľa Rafi87 » 23 Okt 2017, 17:13

toto je priama konkrétna odpoved, dakujem,,, taký plast tam nemám, už som to tu písal, a dobre, pozriem nejakú notcua vetrák,,

ktorý
https://www.alza.sk/noctua-nf-s12a-pwm-d407767.htm
https://www.alza.sk/noctua-nf-s12a-flx-d407766.htm
https://www.alza.sk/noctua-nf-s12a-uln-d407768.htm
0
Obrázok

AnoNym1337
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 302
Dátum registrácie: 02 Jún 2016, 17:15
Bydlisko: Trenčín
Vek: 24

Re: PC zdroj

Príspevok od používateľa AnoNym1337 » 23 Okt 2017, 18:22

ovšem ak to robí vetrak zistiš to tak že keď bude hučať skus ho zastaviť napr šrobovačikom :D a podla toho sa rozhoduj
0

Používateľov profilový obrázok
Edgar
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2436
Dátum registrácie: 12 Aug 2013, 02:28
Bydlisko: Košice
Vek: 27

Re: PC zdroj

Príspevok od používateľa Edgar » 23 Okt 2017, 20:27

Dolfi napísal: Boli doby, keď PC zdroje fungovali "donekonečna", (môžem napríklad vyhrabať nejaké funkčné 25-ročné zdroje DTK). A neboli s nimi žiadne problémy. No zrejme doba sa zmenila. Treba vyrábať a predávať ...
Dnes je všetka taká elektronika iba spotrebný materiál, bohužiaľ...
0

AnoNym1337
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 302
Dátum registrácie: 02 Jún 2016, 17:15
Bydlisko: Trenčín
Vek: 24

Re: PC zdroj

Príspevok od používateľa AnoNym1337 » 23 Okt 2017, 21:31

taký aký ti tam bude rozmerovo pasovať inač všetky su dobré vetraky a konektor usposobíš podla zdroja
0

Používateľov profilový obrázok
sentido
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 102
Dátum registrácie: 18 Aug 2013, 12:34
Vek: 43

Re: PC zdroj

Príspevok od používateľa sentido » 25 Okt 2017, 00:47

Ja osobne by som volil asi ten PWM vetracik alebo potom by som si vybral uz jedine podla hlucnosti - ten co ma pri rovnakych otackach najnizsiu hlucnost (cize ak by boli vsetky vyberane vetraciky 1200 ot./min. napriklad, tak si kupim ten, u ktoreho sa udava najnizsia hlucnost). Pripojil by som ho do maticnej dosky na CHASIS FAN konektor (snad mas volny konektor na doske) a nie na regulator do ATX zdroja.

Alebo by som vetracik natrvalo zapojil pod napatie 7V. V pohode by sa mali roztocit aj pri napati 7V tento nizkootackovy vetrak a bude uplne tichy :P. Ak to zapojis medzi +12V a +5V vetvu zdroja, tak ten rozdiel cini prave 7V. Ako GND pre vetracik pouzijes nizsie napatie t.j. cerveny kablik +5V na MOLEX konektore.

Alebo by som riskol ten vetracik ULN co ma len 800 ot./min. a teda zaroven najnizsiu hlucnost a nechal by som ho v zdroji pripojeny, nech sa pokojne roztoci aj na plny vykon, lebo ani vtedy ho nebudes skoro vobec pocut.

Kedze mas ATX zdroj umiestneny na spodku PC skrinky a vzduch sa nasava spopod skrine uz dostatocne chladny, nic by sa nemalo v zdroji odpalit... ved mas za prve dobru vykonovu rezervu a za druhe je ten zdroj znackovy ;-) ... nieje to ziaden cinsky srot.

Edgar napísal:
Dolfi napísal: Boli doby, keď PC zdroje fungovali "donekonečna", (môžem napríklad vyhrabať nejaké funkčné 25-ročné zdroje DTK). A neboli s nimi žiadne problémy. No zrejme doba sa zmenila. Treba vyrábať a predávať ...
Dnes je všetka taká elektronika iba spotrebný materiál, bohužiaľ...
Tak si objednajte elektronky a spravte si z nich ATX zdroj. Na co este cakate ? Smelo do toho :). Odporucam napojit si svoj dom alebo byt priamo na stoziar VF napatia s radovo mozno niekolkymi 10kV - na rozvody priamo z elektrarne. Stare elektrotechnicke vyrobky mali viac nevyhod. To ze nieco ako adapter vtedy neexistovalo a ze si musel pouzivat kovovy transformator, si nejako vynechal. Skus si postavit pocitac s vykonom aky mame dnes, s technologiou takych 20 rokov dozadu. Lenze musis si prenajat vystavnu halu v Bratislave, pretoze to bytu alebo domu sa ti ten pocitac asi nevojde :). To co niekto nazval "nekonecny zdroj" (alias perpetu mobile) je kus 10kg vaziaceho kovu, ktory ked zakopete pod zem, tak nezhnije ani za 10 dalsich rokov. Kedby si si postavil transformatorovy klasicky zdroj s vykonom 650W, tak by si mal o skrinu viac pod stolom... si si toho vedomi ? Ako moze nejaky elektrikar poprip. elektro-amater napisat takuto sprostost ? Ja elektrikar niesom, ale viem, ze toto tvrdenie je zcestne. Zoberme si napriklad monitory resp. TV obrazovky. Ano taka CRT sklenena banka (de fakto elektronka) vydrzala aj jadrovy vybuch, ale co z toho ?! Teplo jak svina, odber prudu jak svina, oci znicene... dokonca v tom bola produkcia velmi slabeho rontgenoveho ziarenia, kym dnesne ploche LCD/LED displeje sa s tym nedaju porovnat. Aj co sa zivotnosti tyka... spravidla do 2 az 5 rokov sa vzdy nieco pokazi na dnesnych monitoroch... kym tie stare hebeda casto "drzali" v obyvacke na stoliku aj 10 rokov, kym sa nieco zacalo kazit a to sa potom uz ale kazilo vsetko v tej drevenej bedni.
0

Používateľov profilový obrázok
Rafi87
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1874
Dátum registrácie: 07 Sep 2013, 13:16
Vek: 37

Re: PC zdroj

Príspevok od používateľa Rafi87 » 30 Okt 2017, 09:05

ahoj chlapci,, bratranec asi zoberie moj zdroj, chcem sa spýtať, že po čom by sa dalo streliť? a ešte sa chcem spýtať, na tieto dva že ktorý z nich by ste brali? o tej EVGA čítam dobré hodnotenia, že sa ventilátor neroztočí ani pri vačšej záťaži,, poradil mi to pán Boček
https://www.alza.sk/evga-supernova-750-g3-d4634727.htm
https://www.alza.sk/corsair-rm650i-d2923969.htm
0
Obrázok

breta1
Power user
Power user
Príspevky: 9330
Dátum registrácie: 06 Feb 2009, 00:00
Bydlisko: brno

Re: PC zdroj

Príspevok od používateľa breta1 » 30 Okt 2017, 15:12

AnoNym1337 napísal:ovšem ak to robí vetrak zistiš to tak že keď bude hučať skus ho zastaviť napr šrobovačikom :D a podla toho sa rozhoduj
To opravdu není dobrá rada, můžeš zničit lopatky nebo narušit ložiska.
Na to stačí proužek tuhého papíru.
0

Používateľov profilový obrázok
Rafi87
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1874
Dátum registrácie: 07 Sep 2013, 13:16
Vek: 37

Re: PC zdroj

Príspevok od používateľa Rafi87 » 01 Nov 2017, 13:14

ahoj chlapci,, taká otázočka
ten moj zdroj S12II 620W, stačil by na túto zostavu?
https://www.alza.sk/intel-core-i3-8100-d5113028.htm
https://www.alza.sk/asus-h170-pro-gaming-d2915712.htm
https://www.alza.sk/crucial-4gb-ddr4-24 ... 253096.htm
bez grafickej karty,
HDD 1x 3TB
DVD napalovačka 2x

bratranec plánuje kúpiť nové pc, a zdroj by zobral odo mna, keby mu to stačilo, on nehrá, len na fb yutub behá a tak,, hry sú vylúčené,, moj zdroj bude mať tri roky v decembri

a čo sa týka toho môjho zdroja, aký ste kúpili?
ja sa rozhodujem medzi tymito, rady?
https://www.alza.sk/evga-supernova-750-g3-d4634727.htm
https://www.alza.sk/corsair-rm650i-d2923969.htm
0
Naposledy upravil/-a Rafi87 v 01 Nov 2017, 13:21, upravené celkom 1 krát.
Obrázok

Používateľov profilový obrázok
martinflight
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 110
Dátum registrácie: 30 Jan 2014, 12:18
Bydlisko: Dubnica nad Váhom
Vek: 26

Re: PC zdroj

Príspevok od používateľa martinflight » 01 Nov 2017, 13:20

Stačí v pohode, aj 300W by stačil na takú zostavu, akurát doska neni kompatibilná s procesorom čo si si zvolil :D https://www.asus.com/us/Motherboards/H1 ... pDesk_CPU/
0

Používateľov profilový obrázok
Rafi87
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1874
Dátum registrácie: 07 Sep 2013, 13:16
Vek: 37

Re: PC zdroj

Príspevok od používateľa Rafi87 » 01 Nov 2017, 13:24

ahaa, no dík, to som si nevšimol, tak doska by bola iná, napr https://www.alza.sk/gigabyte-h270-hd3-d4651540.htm

no a to nevadí že moj zdroj má tri roky? beží denne 365 dní od 7:30 do 21:00,, nechcem bratrancovi dávať niečo čo pojde rok alebo menej
0
Obrázok

Používateľov profilový obrázok
martinflight
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 110
Dátum registrácie: 30 Jan 2014, 12:18
Bydlisko: Dubnica nad Váhom
Vek: 26

Re: PC zdroj

Príspevok od používateľa martinflight » 01 Nov 2017, 13:32

vždy sa pozri na stránky výrobcu dosky, lebo ani táto neni kompatibilná :D https://www.gigabyte.com/Motherboard/GA ... upport-cpu
Ja mám v PC zdroj 450W už 8 rokov, PC ide každý deň zo 3 hodiny a zatiaľ nič neodišlo okolo 150-200W trvalá zátaž :D
0

Používateľov profilový obrázok
Rafi87
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1874
Dátum registrácie: 07 Sep 2013, 13:16
Vek: 37

Re: PC zdroj

Príspevok od používateľa Rafi87 » 01 Nov 2017, 13:37

tak potom paráda,, a k tomu CPU by aká doska pasovala? cenovo do 100-110.-€
0
Obrázok

Používateľov profilový obrázok
martinflight
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 110
Dátum registrácie: 30 Jan 2014, 12:18
Bydlisko: Dubnica nad Váhom
Vek: 26

Re: PC zdroj

Príspevok od používateľa martinflight » 01 Nov 2017, 13:43

To bude trochu problém.. domnievam sa že výrobcovia ešte nemajú vyvinuté menej náročné dosky napríklad pre kancelárske PC keďže je to pomerne nový procesor. Najlacnejšie idú od 120€. :? https://www.alza.sk/lacne-zakladne-dosk ... 548&sc=800
0

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok