Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • shift light

shift light

Ak máte problém s elektronikou v aute a motorke, alebo proste chcete do auta a motorky niečo zapojiť

Moderátori: mirosne, Moderátori

Odoslaťod rumy » 05 Okt 2010, 15:22

chyba je ze som si to vsetko neskontroloval len chytro chytro aby to uz islo.. este som to neskusil v aute..ale zajtra urcite budem..
rumy
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 127
Vek: 32.29
Založený: 01.04.2008
Bydlisko: BB
Karma: 0

Odoslaťod rumy » 05 Okt 2010, 22:14

tak stale mi to nejde :( pripojil som to do auta a stale nic..
ked mam potak uplne na nule tak sa mi ledka rozsvieti. ked zacnem tocit tak zhasne
rumy
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 127
Vek: 32.29
Založený: 01.04.2008
Bydlisko: BB
Karma: 0

Odoslaťod boraicho » 05 Okt 2010, 22:45

mal si naštartovane auto? a kde si pripojil vstup?
"Aj nevinne vyzerajúca súčiastka, môže byť príčinou nefunkčnosti zariadenia a tou kondenzator 100% je"
3D REBEL II + PLA + PETG
boraicho
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 11530
Vek: 29
Založený: 03.02.2007
Bydlisko: Prešov
Karma: 40

Odoslaťod rumy » 05 Okt 2010, 22:49

jasneee este ono tam daco pise ze mam skusit zmerat pin5 a 10 voci napetiu ci ako to myslel.. ked neviem dobre po anglicky..
a plus este ak by to neslo tak co je na pin1 kondik.. tak skusit ten zamenit
rumy
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 127
Vek: 32.29
Založený: 01.04.2008
Bydlisko: BB
Karma: 0

Odoslaťod boraicho » 05 Okt 2010, 22:57

mal si pripojeny vstup????!!!!!

INPUT
"Aj nevinne vyzerajúca súčiastka, môže byť príčinou nefunkčnosti zariadenia a tou kondenzator 100% je"
3D REBEL II + PLA + PETG
boraicho
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 11530
Vek: 29
Založený: 03.02.2007
Bydlisko: Prešov
Karma: 40

Odoslaťod rumy » 05 Okt 2010, 23:09

jasne ze som mal.. vsak by som to inac takto nepisal..
ja to skusim zajtra asi na osciloskope.. co mi ine ostava ..
rumy
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 127
Vek: 32.29
Založený: 01.04.2008
Bydlisko: BB
Karma: 0

Odoslaťod rumy » 06 Okt 2010, 12:35

dneska som to skusil dat na generator.. nastavil som 30Hz a neslo mi to nic l:( ja uz neviem ...
3. With everything connected together check for a voltage on pins 5 and 10. This should rise as the revs increase. If it does not then you will need to adjust the capacitor on the input to pin 1. I used a prototype board to try out many different capacitor/resistor combinations, and picked the ones that gave the lease ripple on the output from the LM2917.

toto som si aj prelozil ale nerozumiem tomu :(
rumy
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 127
Vek: 32.29
Založený: 01.04.2008
Bydlisko: BB
Karma: 0

Odoslaťod rumy » 06 Okt 2010, 23:25

ok panove tak to ide uz
http://img299.imageshack.us/slideshow/w ... resize.jpg
problem je ale v tom ze ja mam elektronicky rozdelovac.. a ten zevraj dava signal v mensom napeti.. tak teraz to budem musiet asi dako prestavit aby mi to fungovalo:( na mechanickom rozdelovaci to krasne.. ide
rumy
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 127
Vek: 32.29
Založený: 01.04.2008
Bydlisko: BB
Karma: 0

Re: shift light

Odoslaťod lucas » 04 Dec 2017, 19:57

AHOJTE,pridam sa do tejto temy z mojou otazkou ..obvod bude plnit podobnu funkciu s použitym LM 2917.Len mne nebude zasvecovat led-ka ale prerušovat budenie indučnej cievky na motore..(aspon tak to chcem :) ) hej viem prečo a to načo hento k čomu to je dobre ? prosim neriešiešit :) ladileny lauch control je zaliaty v krabičke pod černym silikonom a vijde na 160€ :) tak hladam ine cesty ako sa ktomu približit
Moja predstava je asi taka na remenici mam trigger časovacie kolo ktomu mam už nachystany induktivny snimač..zapojenie ako take by bolo podla toho maleho obrazka..vystupne napatie s IO by som chcel priviet na mosfet ktory by odpajal povedzme minus kabel na indučke..rele by bolo asi priliš pomale?Tu sa mi naskyta otazka na IO vystupe V out je 67hz/ 1V ..časovacie kolo na kluke ma 58zubov pri kolkych otačkach dosiahnem ten 1V na vystupe ? popriapade dalo by sa medzi IO a tranzistor alebo rele dat potenciometer pre nastavenie povedzem že chcem dosiahnut pri 3000ot/min vypnutie privodu do indučky ..neviem ako poriešit ten koncovy rozopinaci stupen idealne aj s ladenim pri akych RPM ma rozpajat.Dakujem
Prílohy
key_graphic_SNAS555.png
lucas
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 73
Založený: 16.11.2011
Karma: -2

Re: shift light

Odoslaťod lucas » 04 Dec 2017, 21:18

pozeram na alldatashhet ešte zapojenie stymto obvodom a pozeram že speed switch by sa mi hodil viac na moje použitie čo poviete ?
lucas
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 73
Založený: 16.11.2011
Karma: -2

Re: shift light

Odoslaťod breta1 » 05 Dec 2017, 11:20

Zkusme to trochu rozebrat.
Obvod LM2917 můžeme použít. Při tvých 3000ot/min a 57 zubech budeš mít vstupní kmitočet f=(3000/60)x57=2850Hz.
Podle typického zapojení na str.8 a vzorečku na str.7 musíš upravit časovou konstantu RC tak, abys např. na výstupu při těch 3000ot/min a napájecím napětí 12V dosáhl výstupní napětí 5V (pokud nebudeš vědět, poradím), které použiješ k ovládání nějakého obvodu, který zablokuje zapalovaní.
Ten obvod by měl mít asi nějakou hysterezi, jinak to bude při dosažení 3000ot/min "koktat".
Já bych místo přerušování přívodu k zapalovací cívce asi nějakým mosfetem naopak zkratovával spínaný konec té cívky, nebo, pokud se dá vlézt do elektroniky zapalování, tak blokoval tu elektroniku zapalování (pokud to vůbec je elektronické zapalování).
breta1
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 8143
Založený: 06.02.2009
Bydlisko: brno
Karma: 54

Re: shift light

Odoslaťod lucas » 05 Dec 2017, 20:23

https://www.youtube.com/watch?v=E94bKx1t4Vk ahoj ide to na bmw e36 s dodatočnou montažou turba,,system zapalovania je bosch motronic (90roky) čiže taka embečka ešte :)ktomu prerušoaniu štavy do indučky,ano maš pravdu videl som to aj tak že paralerne k privodu + - na cievke pripajalo rele rezistor(odpor neviem aky tam bol videl som to na tube.com bol to daky amik :) som automechanik do elektroniky som moc neni keby vieš poradit a doladit obvod tak aby to fungovalo rozpajanie okolo 3K rpm by bolo fajn..povodne som to chcel ladit potakom kedy preruši ale budem rad ak sa podari mi zapojit obvod ktory to vobec preruši.Inak ak by si mal čas a vypočital na moj trigger 58zubov a 3K RPM, napetie na vystupe s IO, napetim s ktorym sa da už pracovat dalej by bolo super. idealne by bolo keby je to zakreslene v scheme hodnoty šučiastok. IO už mam objednane 5ks na skušky.:) odvdačil by som sa nema mi kto stym už pomoct ako laikovi. Vdaka.
lucas
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 73
Založený: 16.11.2011
Karma: -2

Re: shift light

Odoslaťod breta1 » 06 Dec 2017, 13:36

Tak to zkusme spočítat, zkusíme použít jen trojčlenku ze základní školy.
Víme, že pro f=67Hz je s uvedenými součástkami výstupní napětí Uo=1V.
Pro tvých 3000ot/min ( tj. 3000/60=50Hz) a pro 58 zubů to bude f=58x50=2900Hz, což je asi 43x více než 67 Hz (2900/67=43). To by bylo tedy výstupní napětí 43V, což je nesmysl, protože napájení máme jen 12V.
Musíme tedy časovou konstantu RC zmenšit 43x – třeba odpor R asi 7x a kondenzátor C asi 6x, což je celkem 42x. takže nový odpor (v PIN3) bude asi 100/7=15k a nový kondenzátor (v PIN2) bude asi 10/6=1n5.
S těmito hodnotami RC při 3000ot/min bude výstupní napětí Uo=1V.
Bude ale vhodnější (později řeknu proč), aby výstupní napětí při tvých 3000ot/min bylo větší, třeba 5V. K tomu stačí např. zvětšit kondenzátor 5x, z 1n5 na 7n5, (v praxi použijeme 10n) a zbytek doladíme potenciometrem na místě R (zvolíme např. potenciometr 25k/lin nebo trimr 25k).
Takže v prvé fázi bys měl vyzkoušet, že to takto bude fungovat a že opravdu při 3000ot/min jde nastavit výstupní napětí Uo=5V.
Pro další experimenty bys měl upřesnit, jak to zapalování vypadá - např. zda je to klasický kladívkový přerušovač s připojeným paralelním kondenzátorem a zapalovací cívkou s kontakty 1 a 15 a dále rozdělovač a 4 VN kabely ke svíčkám, nebo je to jinak.
breta1
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 8143
Založený: 06.02.2009
Bydlisko: brno
Karma: 54

Re: shift light

Odoslaťod lucas » 06 Dec 2017, 22:13

Krasne zrozumitelne napisane Dakujem, IO už dnes prišli, sobotu poskladam obvod typu vtačie hniezdo a bude skuška:)použijem teda sučiastky ktore urobia vystup 5V. čiže počitejme stym že dosiahneme 5V pri 3K RPM kde privediem tych 5V mosfet-rele ?funguje to aj na rele..ale čo čitam tak celkovo su pomale na podobne konštrukcie, najradšej by som použil mosfet už som jednoduche zapojenia snimy robil v aute ale celkovo som ešte neni ani v nich "doma"obvod funguje ale citim tam ako by sa to "mlatilo" signali alebo dake rušenie ked zapnem obvod s mosfetmi ,davaju sa tam odrušovacie prvky ku tym FET-om ešte do obvodu ? Ku tomu zapalku ,je to klasicka indučka s odporom vinutia 1,1ohm povedzme že konštrukčne celkom podobna ako na škode 120 s indučky ide jeden VN kabel do rozdelovača a ten to rozvadza na sviečky dalšimi VN kablami..kladivko odtrhovy kontakt tam nieje žiadny,v hlave rozdelovača je len čisto rozvadzaci palec.Prikladam aj foto.
Prílohy
o_484990550_7f6ea0fb2996fff964b22764281c6f59.jpg
lucas
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 73
Založený: 16.11.2011
Karma: -2

Re: shift light

Odoslaťod lucas » 06 Dec 2017, 23:46

ešte par otazočiek ku konkretnym sučiastkam--- kondik na pin2 10n možem použit aj svitkovy alebo musi byt elektrolyt našiel som doma v tej hodnote len svitkovy,
---pin3 kondik 1,0uF mam elektrolyt.hodnota 2,2uF bude to vadit alebo zbytočne strachy ? :)
--- dalšiu otazku mam k obvodu bude tam skokovo 5V čiže 0 a skoči 5V alebo bude prepuštat všetko do 5V (to je asi blbost však) :)
lucas
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 73
Založený: 16.11.2011
Karma: -2

Re: shift light

Odoslaťod Drakoush » 07 Dec 2017, 00:04

Sa mi len zdá, alebo to turbo je zapojené naopak?
Drakoush
Obrázok používateľa
Moderator
Moderator
Príspevky: 7564
Vek: 22.49
Založený: 08.02.2012
Bydlisko: Nitra
Paragraf: 22
Karma: 40

Re: shift light

Odoslaťod lucas » 07 Dec 2017, 00:28

hh:) to sa zdaa lebo auto jazdi už vyše roka na pretlaku 0,5bar :)
lucas
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 73
Založený: 16.11.2011
Karma: -2

Re: shift light

Odoslaťod breta1 » 07 Dec 2017, 09:00

lucas napísal:ešte par otazočiek ku konkretnym sučiastkam--- kondik na pin2 10n možem použit aj svitkovy alebo musi byt elektrolyt našiel som doma v tej hodnote len svitkovy,
---pin3 kondik 1,0uF mam elektrolyt.hodnota 2,2uF bude to vadit alebo zbytočne strachy ? :)
--- dalšiu otazku mam k obvodu bude tam skokovo 5V čiže 0 a skoči 5V alebo bude prepuštat všetko do 5V (to je asi blbost však) :)

Já bych elyty nedával, dal bych oba dva kondenzátory foliové, např.
https://www.gme.cz/foliovy-kondenzator-cf1-1m0-j
https://www.gme.cz/foliovy-kondenzator-cf6-10n-j-rm5
To výstupní napětí Uo se bude zvyšovat plynule - při 0 ot/min bude nula, při 1500 ot/min bude 2,5V a při 3000ot/min bude 5V - to si vyzkoušej.
Pak musíme řešit to zablokování zapalování při 3000 ot/min. Tady by pomohlo nějaké konkrétní schema, protože to bude asi elektronické zapalování a potřebujeme vědět, jak je cívka zapojená, jestli je to tranzistorové zapalování, jestli má jeden konec tvrdě na plus nebo tvrdě na mínus nebo jestli se nejedná o tyristorové kondenzátorové zapalování.
Pozn.
Dívám se na tvoje foto, vidím tam rozdělovač se 4 fajfkami s kabely ke svíčkám, nevidím nikde venku zapalovací cívku
breta1
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 8143
Založený: 06.02.2009
Bydlisko: brno
Karma: 54

Re: shift light

Odoslaťod Drakoush » 07 Dec 2017, 09:22

lucas napísal:hh:) to sa zdaa lebo auto jazdi už vyše roka na pretlaku 0,5bar :)

To môže, lebo mne sa vidí, že chladič je pred turbom a nie za. Teda ak tá modrá hadica ide k chladiču, to tam nie celkom dobre vidno :)
Drakoush
Obrázok používateľa
Moderator
Moderator
Príspevky: 7564
Vek: 22.49
Založený: 08.02.2012
Bydlisko: Nitra
Paragraf: 22
Karma: 40

Re: shift light

Odoslaťod lucas » 07 Dec 2017, 18:56

Drakoush,,nemaj strachy mysliš že som dal za diely 1200€ a nenaštudoval som si problematiku,pokial mysliš chladič stlačeneho vzduchu tzv.Intercooler tak ten je za turbom.pred turbom by predsa nemal vyznam lebo vzduch do turba prudi ešte studeny turbo ho zahreje a stlači.a modra hadica na foto ide na vahu vzduchu ktora je pred turbom.Chladič stlačeneho vzduchu od turba mam narazniku.
Breta1 dobre použijem tam foliove zajtra pojdem kupit. cez vikend napišem či tam dostanem 5V :)
Prílohy
17951578_446188642380367_4031258328878107082_n.jpg
lucas
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 73
Založený: 16.11.2011
Karma: -2

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Auto-moto elektronika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.

Forums ©
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.75 sekúnd