Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • Moje za─Źiatky s Arduinom + projekty

Moje za─Źiatky s Arduinom + projekty

Sekcia ur─Źen├í pre Arduino nad┼íencov

Moderátor: Moderátori

Re: Moje za─Źiatky s Arduinom + projekty

Odosla┼ąod peterple » 02 Dec 2017, 12:01

Vyr├Żvanie.
Tak┼że sme sa dostali u┼ż pri pomerne jednoduchej ├║lohe (8 LED s PWM) k tomu ┼że digitalWrite je pomal├Ż. U┼ż aj to (ne)oby─Źajn├ę nastavenie ─Źasova─Źa nejde urobi┼ą nejakou funkciou digitalWrite ale pekne kr├ísne OR portu s nejakou logickou hodnotou.

Tak┼że ak chcete urobi┼ą napr 8 bitov├ę PWM na 100Hz tak treba aby ten ─Ź├şta─Ź preru┼íoval 100*256=25600 kr├ít za sekundu. ─îo je ├║plne v pohode. Aj r├Żchlej┼íie by sa to dalo. Tu je samozrejme v├Żhodn├ę ak s├║ LEDky priamo na porte a netreba ich posiela┼ą do nejak├ęho s├ęriov├ęho budi─Źa. To sa d├í tie┼ż. A aj sa to d├í stihn├║┼ą bezprobl├ęmu 100x za sekundu napos├║va┼ą stav LED aj do hodne dlhej re┼ąaze. Ale je to zase komplik├ícia ktor├║ treba ovl├ída┼ą.

─Äalej si treba uvedomi┼ą ┼że ka┼żdej LED treba ma┼ą mo┼żnos┼ą riadi┼ą hodnotu PWM samostatne. Teda si mus├şte vyrobi┼ą vlastn├Ż analogWrite(), Lebo ten arduinistick├Ż funguje dobre iba tam kde je mo┼żnos┼ą PWM robi┼ą pomocou hw procesora. Som zvedav├Ż ako to urob├şte bez znalosti logick├Żch oper├íci├ş.

No a posledn├Ż diabolsk├Ż detail je, ┼że z├ívislos┼ą jasu na PWM nie je line├írna. Tak┼że aby to malo o─Źiam lahodn├Ż prechod jasu sa treba vyhra┼ą s funkciou ktor├í bude robi┼ą line├írnu zmenu jasu a nie line├írnu zmenu PWM.

Suma sum├írum - na takto postaven├║ (pomerne jednoduch├║) ├║lohu znalosti typu digitalWrite, analogWrite s├║ nedostato─Źn├ę. A odhadujem ┼że ve─ża arduinistov to ned├í pr├íve z d├┤vodu n├şzkych znalost├ş z elektriky, ─Ź├şslicov├Żch obvodov a programovania.

Ale prajem ve─ża zdaru t├Żm ktor├ş maj├║ chu┼ą sa to nau─Źi┼ą. U┼ż po takejto jednoduchej ├║lohe, ak ju zvl├ídnu, bud├║ vedie┼ą veci ktor├ę nevie polovica absolventov elektro vysok├Żch ┼ík├┤l, o stredn├Żch rad┼íej ani nehovor├şm.
Uk├í┼ż m├║dremu chybu a on sa ti po─Ćakuje. Uk├í┼ż chybu hlup├íkovi a on sa uraz├ş.
peterple
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 1544
Vek: 51.05
Zalo┼żen├Ż: 25.06.2013
Bydlisko: Krajn├ę
Karma: 43

Re: Moje za─Źiatky s Arduinom + projekty

Odosla┼ąod sf777 » 02 Dec 2017, 12:42

Dik za "Vyr├Żvanie" :)
Aspon si popisal problem a riesenie ktore budu a nebudu (nemusia) fungovat. Aj to moze byt urcite voditko k vyrieseniu problematiky.
Lebo blikac sa mi podarilo vyrobit ale nema ten chvost. A prave on robi ten efekt. Hral som sa aj s linearnym stmievanim LED a ako pises nieje to priamo umerne linerarnej zmene PWM. Mozno ze sa posunieme o krok vpred kazdou dobrou radou a voditkom. :mrgreen:
inac dik
caf caf
sf777
Okoloid├║ci
Okoloid├║ci
Pr├şspevky: 45
Zalo┼żen├Ż: 01.11.2017
Bydlisko: Vranov nad Top─żou
Karma: 0

Re: Moje za─Źiatky s Arduinom + projekty

Odosla┼ąod sf777 » 03 Dec 2017, 13:06

roboulbricht nap├şsal:Blika─Ź s chvostom. :-) Pred p├ír mesiacmi som sa s t├Żm hral. S├şce sa nepohybuje, ale ten zdroj├ík sa d├í ─żahko upravi┼ą. .........


Tak sa s tym dnws troska hram a spekulujem.
Postavil som si aj taku smd led s rezistormi :mrgreen:
Nahral som program do arduinaa pozeram a ono to svieti. A dokonca kazda dioda inou intenzitou ale nie chronologicky ako je to v programe napisane. Nie piny som mal zapojene ok. Tak som to napojil na klasice led a vsetko je ok. Ale naspat k tomu "len" svieteniu tie moje oci zacali vnimat blikanie az po znizeni frekvencie. Znizil som frekvenciu a uz to bolo. Penke poblikavalo. Takze som sa zahral troska aj so "setupTimer" .... a dalej aj hram.
Hovoris o lahkom upraveni zdrojaku. Skus hodid nejake voditka aby som vedel nad cim spekulovat a co sledovat.
dik caf caf
Naposledy upravil sf777 d┼ła 03 Dec 2017, 19:51, celkovo upraven├ę 1 kr├ít.
sf777
Okoloid├║ci
Okoloid├║ci
Pr├şspevky: 45
Zalo┼żen├Ż: 01.11.2017
Bydlisko: Vranov nad Top─żou
Karma: 0

Re: Moje za─Źiatky s Arduinom + projekty

Odosla┼ąod alidedko » 03 Dec 2017, 13:14

Narychlo pisane z "rannej tlacovky".

Ja by som to skusil riesit tak, ze rotacia ostane zachovana, akurat miesto tvrdej 1 alebo 0 budes nastavovat PWM od 255 do 0 a hodnoty budes posuvat o jednu poziciu na porte :)
Trhala si chrasty, tretieho dvanásty ...
alidedko
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 3249
Vek: 25.87
Zalo┼żen├Ż: 04.02.2013
Bydlisko: U alibabky v Poprade
Karma: 22

Re: Moje za─Źiatky s Arduinom + projekty

Odosla┼ąod marioo » 03 Dec 2017, 14:04

Aj ja som si spravil tak├Ż "shield" kde m├ím 8x LED, 2 x tla─Ź├şko 1x prep├şna─Ź, 1 x DHT 11 1x potenciometer 5kohm s mo┼żnos┼ąou zapnu┼ą DIP om na GND/+5 V

U─żah─Ź├ş to pr├ícu a k├íblovanie :) a nekone─Źn├ę zapa├íjanie odporov ...
Pr├şlohy
IMG_3682-s.jpg
marioo
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 162
Vek: 44.46
Zalo┼żen├Ż: 15.07.2012
Bydlisko: SVK
Karma: 6

Re: Moje za─Źiatky s Arduinom + projekty

Odosla┼ąod roboulbricht » 03 Dec 2017, 22:49

Úprava zdrojáku
Aby sa to pohybovalo, mus├ş┼í meni┼ą obsah po─ża light, ktor├ę je na riadku 35. M├í┼í dve mo┼żnosti.
  • Bude┼í to robi┼ą vo funkcii loop. Treba tam sk├║┼ía┼ą, ─Źo sa bude dia┼ą, ke─Ć nejak├Żm sp├┤sobom zmen├ş┼í hodnoty v poli. Bude to fungova┼ą, ale mo┼żno ti tu na f├│re bud├║ zase dv├şha┼ą varovn├Ż prst. :-)
  • Pou┼żije┼í m├┤j timer calculator a vyrob├ş┼í si e┼íte jeden timer. Vo─żn├Ż je timer2. Na za─Źiatok ho nastav na 100 Hz a ┼íabl├│nu daj delen├║ 100, ─Ź├şm dosiahne┼í 1 Hz. Pri timeri 2 sa nedaj├║ dobre robi┼ą n├şzke frekvencie, lebo je len 8bit, preto t├í deli─Źka. Keby ┼ąa to zauj├şmalo hlb┼íie, tak sa hraj s kalkul├ítorom a pozri si pr├şslu┼ín├ę pas├í┼że v datasheete. Ale na takejto pomalej frekvencii si odlad├ş┼í, ─Źi tvoj algoritmus pohybu naozaj funguje.
Algoritmus pohybu je v podstate iba rotovanie prvkami v poli. Ke─Ć rotuje┼í spr├ívnym smerom, bude to vyzera┼ą ako postupne slabn├║ca stopa. Ke─Ć bude┼í rotova┼ą opa─Źn├Żm smerom, bude to vyzera┼ą divne, ale mo┼żno sa to bude niekomu p├í─Źi┼ą.

https://github.com/RoboUlbricht/arduinoslovakia/blob/master/timer/timer1_8x_pwm/timer1_8x_pwm.ino

Sekvencer
Keby si chcel robi┼ą nejak├║ komplikovanej┼íiu anim├íciu, tak potom by som to u┼ż nepo─Ź├ştal algoritmom, ale natvrdo to urobil ako sekvencer, kde s├║ v┼íetky jednotliv├ę okienka anim├ície dopredu vypo─Ź├ştan├ę. A len sa prehr├ívaj├║ kon┼ítantnou r├Żchlos┼ąou. Pr├şklad sekvencera n├íjde┼í na druhom linku, ale musel by si si zase upravi┼ą funkciu next, aby ti tvoje d├íta kop├şrovala do po─ża light z predch├ídzaj├║ceho pr├şkladu.

https://www.arduinoslovakia.eu/blog/2017/9/pouzivame-sekvencer---semafor
roboulbricht
Nov├Ż ─Źlen
Nov├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 69
Vek: 48.05
Zalo┼żen├Ż: 07.01.2015
Bydlisko: Banská Bystrica
Karma: 5

Re: Moje za─Źiatky s Arduinom + projekty

Odosla┼ąod sf777 » 04 Dec 2017, 15:21

DIk za inspiaciu. Skonbilnoval som to a mam blikac s 8 led na celom porte D. Rychlost sa riadi zmenou "int cas"
K├│d: Vybra┼ą v┼íetko
    int leds[] = {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7};
    int cas = 180; //ms

    const char PROGMEM sequence[] = {
      0b00000001,
      0b00000010,
      0b00000100,
      0b00001000,
      0b00010000,
      0b00100000,
      0b01000000,
      0b10000000,
    };
    const int sequence_length = sizeof(sequence) / sizeof(char);

    class Sequencer {
        char *data;
        int len;
        int pos;

      public:
        Sequencer(char *_data, int _len)
          : data(_data), len(_len), pos(0)
        {}

        void next() {
          char b = pgm_read_byte(&data[pos]);
          PORTD = b;
          pos++;
          if (pos == len)
            pos = 0;
        }
    };

    Sequencer seq(sequence, sequence_length);

    void setup() {
      for (int i = 0; i < 8; i++)
        pinMode(leds[i], OUTPUT);
    }

    void loop() {
      seq.next();
      delay(cas);
    }

    //
    #ifdef FAKE_MAIN
    int main(void) {
      UCSR0B = 0; // disable bootloader USART
      setup();
      while(1)
        loop();
    return 0;
    }
    #endif
    //
sf777
Okoloid├║ci
Okoloid├║ci
Pr├şspevky: 45
Zalo┼żen├Ż: 01.11.2017
Bydlisko: Vranov nad Top─żou
Karma: 0

Re: Moje za─Źiatky s Arduinom + projekty

Odosla┼ąod sf777 » 05 Dec 2017, 15:30

Tu som vytvoril rosvecovanie LED po krokoch.
K├│d: Vybra┼ą v┼íetko
                          //rozsvietenie LED po skokoch na PIN 5
                         
    int ledka1 = 5;       //Vytvor├şme nov├Ż objekt "ledka1". 5 = ─Ź├şslo pinu.
    int jas = 0;          //Vytvor├şme nov├║ hodnotu "jas". 0 = hodnota jasu.
    int cas = 10;         //Pauza medzi jednotliv├Żmi f├ízami(krokmi) rosvecovania
    int kroky = 100;      //V kolkych krokoch sa ma led rosvietit
   
    void  setup()         //Z├íkladn├ę nastavenia programu,
    {     pinMode(ledka1, OUTPUT);  }
   
    void  loop()          //Opakovanie programu.
    {       
       {  for(jas = 0; jas < 256; jas += 256/kroky ){
       {  analogWrite(ledka1, jas);
          delay(cas);
          }
          }
          }
    }


-- Spojen├Ż pr├şspevok 05 Dec 2017, 16:05 --

Tu sa led 5x rosvieti a zhasne a potom 5x blikne

K├│d: Vybra┼ą v┼íetko
             //5x sa led rosvieti a zhasne a potom 5x blikne//
   
    int ledka1 = 5;                      //Vytvor├şme nov├Ż objekt "ledka1". 05 = ─Ź├şslo pinu.
   
    int jas = 0;                         //Vytvor├şme nov├║ hodnotu "jas". 0 = hodnota jasu.
    int cas = 10;                        //Vytvor├şme nov├║ hodnotu "cas".  = hodnota mili sekund.
                                         //Pauza medzi jednotliv├Żmi f├ízami rosvecovania
    int cas2 = 1000;                     //pauza medzy jednotlivzmi efektamiefektami
    int cas3 = 200;                      //rychlost blikania led efekt 2
    int pocitadlo = 0;
    int a = 5;                           //pocet opakovani efekt 1
    int b = 5;                           //pocet opakovani efekt 2
   
    void setup()                         //Z├íkladn├ę nastavenia programu,
    {
      pinMode(ledka1, OUTPUT);           //Nastav├şme pin 05 ako v├Żstup.
    }
    void loop()                          //Opakovanie programu.
{
      for(pocitadlo = 0; pocitadlo < a; pocitadlo++){
     
      for(jas = 0; jas < 255; jas ++)    //Pre (jas sa = 0; ke─Ć je jas men┼í├ş, ne┼ż 255; jas st├║pa).
      {                                                                                 
        analogWrite(ledka1, jas);
        delay(cas);                      //Pauza medzi jednotliv├Żmi f├ízami rozsvecovania.
      }                                 
      for(jas = 255; jas > 0; jas --)    //Pre (jas sa = 255; ke─Ć je jas va─Ź┼í├ş 0; jas kles├í).
      {     
        analogWrite(ledka1, jas);        // Zapi┼íeme hodnotu jas na pin 05.
        delay(cas);                     
        digitalWrite(ledka1,LOW);        //na pin 05 vypni prud
      }
      {
        delay(cas2);
      }
      }
  for(pocitadlo = 0; pocitadlo < b; pocitadlo++)
  {
    digitalWrite(ledka1, HIGH);
    delay(cas3);
    digitalWrite(ledka1, LOW);
    delay(cas3);
  }
  {delay(cas2);}
}
sf777
Okoloid├║ci
Okoloid├║ci
Pr├şspevky: 45
Zalo┼żen├Ż: 01.11.2017
Bydlisko: Vranov nad Top─żou
Karma: 0

Re: Moje za─Źiatky s Arduinom + projekty

Odosla┼ąod sf777 » 07 Dec 2017, 15:04

Zapojil som si k arduinu MOSFET 2SK2750 (taky som nasiel doma) a k nemu aj 12V led pas.
Obrázok
sf777
Okoloid├║ci
Okoloid├║ci
Pr├şspevky: 45
Zalo┼żen├Ż: 01.11.2017
Bydlisko: Vranov nad Top─żou
Karma: 0

Re: Moje za─Źiatky s Arduinom + projekty

Odosla┼ąod zofrem » 07 Dec 2017, 17:50

Ak tvoje jednoduch├ę pr├şklady aj maj├║ niekomu in├ęmu pom├┤c┼ą. Tak to ─Źo si naprogramoval s├şce prinieslo tebe rados┼ą, ale nie je vhodn├ę na ─Ćal┼íie ┼í├şrenie. Za─Ź├şna┼í spr├ívne, len v k├│de mus├ş┼í opravi┼ą zop├ír nedostatkov napriek tomu ┼że to blik├í pod─ża tvojich predst├ív. Ke─Ć niekto pou┼żije tvoj zdroj├ík tak to nebude jeho najlep┼í├ş za─Źiatok. Ty s├ím bude┼í ma┼ą probl├ęm k├│d roz┼íirova┼ą. Spravil som ti code review na tvoj posledn├Ż pr├şspevok, sk├║s si to u─Źesa┼ą pod─ża t├Żchto r├íd.
K├│d: Vybra┼ą v┼íetko
//5x sa led rosvieti a zhasne a potom 5x blikne//
   
    int ledka1 = 5;      // jedn├í sa o PIN ktor├Ż po─Źas behu programu je nemenn├Ż, pou┼żi const premen├║
                         // ide├ílne: const uint8_t LEDKA1 = 5; ve─żk├ę p├şsmo lebo je to kon┼ítanta
                         // vid├şm ┼że pracuje┼í na 8bit procesore je lep┼íie pou┼żi┼ą 8bit premennu, ak ti to sta─Ź├ş,
                         // inkludni si #include <inttypes.h> tam n├íjde uint8_t               
   
    int jas = 0;         // uva┼żuj aj ─Ćalej ─Źo m├í by┼ą kon┼ítanta a ─Źo nie               
    int cas = 10;                       
                                       
    int cas2 = 1000;
    int cas3 = 200;
    int pocitadlo = 0;
    int a = 5;
    int b = 5;
   
    void setup() 
    {
      pinMode(ledka1, OUTPUT);
    }
    void loop()
{
      for(pocitadlo = 0; pocitadlo < a; pocitadlo++){    // pre bud├║cnos┼ą zvykni z├ípisova┼ą ++pocitadlo v C++ v├Żhoda iterovanie cez objekty etc...
     
      for(jas = 0; jas < 255; jas ++)   // premennu jas by si mal deklarovat definova┼ą co nabli┼ż┼íie k miestu po┼żitia, je to ┼íetrenie stacku 
      {                                 // t├í medzera medzi jas a operatorom zneprehladnuje rozdiel medzi un├írnym a bin├írnym oper├ítorom zap├ş┼í ++jas alebo jas++                                                 
        analogWrite(ledka1, jas);
        delay(cas);
      }                                 
      for(jas = 255; jas > 0; jas --)   //for(uint8_t jas = 255; jas > 0; --jas)
      {     
        analogWrite(ledka1, jas);
        delay(cas);                      //tak├Żto delay s├ím pochop├ş┼í ┼że v nebude┼í m├┤c┼ą pou┼ż├şva┼ą, blokovanie celej hlavnej loop     
        digitalWrite(ledka1,LOW);
      }
      {                                  // tu si tieto {} nechcel
        delay(cas2);
      }                                  // slab├í forma odsadenia 
      }
  for(pocitadlo = 0; pocitadlo < b; pocitadlo++)
  {
    digitalWrite(ledka1, HIGH);
    delay(cas3);
    digitalWrite(ledka1, LOW);
    delay(cas3);
  }
  {delay(cas2);}       // nieje ten hlavn├Ż loop dlh├Ż? nesk├║si┼ą nie─Źo zap├║zdri┼ą do funkci├ş?
}

ALMA MATER Elektro Fakulta UNIZA
zofrem
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Okoloid├║ci
Okoloid├║ci
Pr├şspevky: 47
Vek: 29.31
Zalo┼żen├Ż: 13.02.2008
Bydlisko: Lipt. Mikuláš
Karma: 0

Re: Moje za─Źiatky s Arduinom + projekty

Odosla┼ąod sf777 » 07 Dec 2017, 21:02

Dik za reakciu. Mas pravdu ked nieco robit tak poriadne. Skusim to poopravovat a hodim to sem na "kontrolu" :) . V celku sa mi zda ze by som to mohol zvladnut upravit len "nie─Źo zap├║zdri┼ą do funkci├ş" mi zatial akosi nic moc nehovori. A tiez "inkludni si #include <inttypes.h> tam n├íjde uint8_t". Pohladam na nete a mozno budem mudrejsi.
dik caf caf
sf777
Okoloid├║ci
Okoloid├║ci
Pr├şspevky: 45
Zalo┼żen├Ż: 01.11.2017
Bydlisko: Vranov nad Top─żou
Karma: 0

Re: Moje za─Źiatky s Arduinom + projekty

Odosla┼ąod zofrem » 07 Dec 2017, 22:21

Ak chce┼í v k├│de pou┼żi┼ą nie─Źo ─Źo kompil├ítor po─Źas svojho behu nepozn├í tak pou┼żije┼í/pripoj├ş┼í/inkluduje┼í kni┼żnicu ─Źo obsahuje to potrebn├ę ─Źo vy┼żaduje┼í. Arduino v z├ísade pozn├í typ "byte" ktor├Ż v tvojom pr├şpade bude ma┼ą 8bitov ten by si inkludova┼ą nemusel. Ja som ti odporu─Źil uint8_t v bud├║cnosti mo┼żno s├ím pochop├ş┼í pre─Źo je to lep┼íie. Defin├şcia tohoto typu je v kni┼żnici ─Źo som spom├şnal. Enkapsulova┼ą/zap├ízdri┼ą/uzatvori┼ą... Myslel som na k├│d ktor├Ż m├í┼í v maine ─Źi┼że void loop()e, ten vykon├íva 3 ─Źinnosti po sebe, pekne to podel do troch funkci├ş. A tam m├┤┼że┼í zabrdn├║┼ą do re├ílneho programovania napr├şklad pochopi┼ą parametre met├│d vstupn├ę aj v├Żstupne a sp├┤soby ako sa pasuj├║ d├íta. Zatia─ż to blikanie e┼íte nieje programovanie.
ALMA MATER Elektro Fakulta UNIZA
zofrem
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Okoloid├║ci
Okoloid├║ci
Pr├şspevky: 47
Vek: 29.31
Zalo┼żen├Ż: 13.02.2008
Bydlisko: Lipt. Mikuláš
Karma: 0

Re: Moje za─Źiatky s Arduinom + projekty

Odosla┼ąod roboulbricht » 07 Dec 2017, 23:33

Pri programovan├ş Arduina nemus├ş pou┼ż├şva┼ą #include <inttypes.h>. IDE automaticky dopln├ş do k├│du na za─Źiatok #include <arduino.h> a tam sa includuj├║ v┼íetky be┼żne pou┼ż├şvan├ę hlavi─Źkov├ę s├║bory. Tak┼że m├┤┼że pou┼ż├şva┼ą aj uint8_t.

Arduino.h na za─Źiatku vyzer├í takto. S├║bor pgmspace.h sa postar├í o to, aby boli v┼íetky tieto typy definovan├ę.
K├│d: Vybra┼ą v┼íetko
#include <stdlib.h>
#include <stdbool.h>
#include <string.h>
#include <math.h>

#include <avr/pgmspace.h>
#include <avr/io.h>
#include <avr/interrupt.h>

#include "binary.h"
roboulbricht
Nov├Ż ─Źlen
Nov├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 69
Vek: 48.05
Zalo┼żen├Ż: 07.01.2015
Bydlisko: Banská Bystrica
Karma: 5

Re: Moje za─Źiatky s Arduinom + projekty

Odosla┼ąod zofrem » 08 Dec 2017, 09:28

Dobre vedie┼ą ┼że tam tieto fixne typy u┼ż s├║, osobne som sa v┼żdy arduino.h vyh├Żbal. Je tam hodne zadefinovan├ęho preprocesoroveho balastu. V podstate ─Źlovek zist├ş ┼że ani arduino nepotrebuje.
ALMA MATER Elektro Fakulta UNIZA
zofrem
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Okoloid├║ci
Okoloid├║ci
Pr├şspevky: 47
Vek: 29.31
Zalo┼żen├Ż: 13.02.2008
Bydlisko: Lipt. Mikuláš
Karma: 0

Re: Moje za─Źiatky s Arduinom + projekty

Odosla┼ąod sf777 » 12 Dec 2017, 12:15

caute riesim takyto problem. chcem aby mi led na pine 05 svietila 60sekund. Ak to zadam takto tak svieti neustale.
K├│d: Vybra┼ą v┼íetko
    int led = 5;       
    int cas = 60000;
    int pauza = 5000;
   
    void setup()                       
    {
      pinMode(led, OUTPUT);         
    }
    void loop()                     
{
       {
        digitalWrite(led, HIGH);
        delay(cas);
        digitalWrite(led, LOW);
        delay(pauza);
       }
       }

Ale ak to zadam takto "natvrdo" tak vsetko funguje.
K├│d: Vybra┼ą v┼íetko
    int led = 5;       
   
    void setup()                       
    {
      pinMode(led, OUTPUT);         
    }
    void loop()                     
{
       {
        digitalWrite(led, HIGH);
        delay(60000);
        digitalWrite(led, LOW);
        delay(5000);
       }
       }

Preco je to tak? Dalo by sa to zapisat inc ako pomocou "delay" ?
caf caf dik
sf777
Okoloid├║ci
Okoloid├║ci
Pr├şspevky: 45
Zalo┼żen├Ż: 01.11.2017
Bydlisko: Vranov nad Top─żou
Karma: 0

Re: Moje za─Źiatky s Arduinom + projekty

Odosla┼ąod zofrem » 12 Dec 2017, 13:40

No lebo si si nepozrel ─Źo funkcia delay m├í za vstupn├Ż parameter. Ty si pou┼żil int, ktor├Ż je v tvojom pr├şpade: On the Arduino Uno (and other ATmega based boards) an int stores a 16-bit (2-byte) value. This yields a range of -32,768 to 32,767. ci┼że 60 000 tam nevojde. Zisti si ak├Ż najvhodnej┼í├ş typ m├í┼í pou┼żi┼ą namiesto toho aby si bezhlavo kop├şroval tie int kade tade. Ke─Ć si to nap├şsal priamo do delay vsupu, kompil├ítor vtedy pou┼żil spr├ívny typ narozdiel od teba.
ALMA MATER Elektro Fakulta UNIZA
zofrem
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Okoloid├║ci
Okoloid├║ci
Pr├şspevky: 47
Vek: 29.31
Zalo┼żen├Ż: 13.02.2008
Bydlisko: Lipt. Mikuláš
Karma: 0

Re: Moje za─Źiatky s Arduinom + projekty

Odosla┼ąod budvar10 » 12 Dec 2017, 14:00

unsigned long
budvar10
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 377
Zalo┼żen├Ż: 15.12.2014
Bydlisko: Košice
Karma: 7

Re: Moje za─Źiatky s Arduinom + projekty

Odosla┼ąod zofrem » 12 Dec 2017, 14:12

ke─Ć u┼ż ti to prezradil i tak to sk├║s n├íjs┼ą s├ím.
ALMA MATER Elektro Fakulta UNIZA
zofrem
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Okoloid├║ci
Okoloid├║ci
Pr├şspevky: 47
Vek: 29.31
Zalo┼żen├Ż: 13.02.2008
Bydlisko: Lipt. Mikuláš
Karma: 0

Re: Moje za─Źiatky s Arduinom + projekty

Odosla┼ąod budvar10 » 12 Dec 2017, 14:27

Aaa, sorry...

Potom zisti aj, pre─Źo je to tak? A naozaj svietila natrvalo?
budvar10
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 377
Zalo┼żen├Ż: 15.12.2014
Bydlisko: Košice
Karma: 7

Re: Moje za─Źiatky s Arduinom + projekty

Odosla┼ąod zofrem » 12 Dec 2017, 23:43

Tie┼ż by som povedal ┼żeby to nemalo natrvalo svieti┼ą v tom jeho nefunk─Źnom pr├şpade. Na tom kastovan├ş by to malo pretic┼ą a nie zamrzn├║┼ą.
ALMA MATER Elektro Fakulta UNIZA
zofrem
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Okoloid├║ci
Okoloid├║ci
Pr├şspevky: 47
Vek: 29.31
Zalo┼żen├Ż: 13.02.2008
Bydlisko: Lipt. Mikuláš
Karma: 0

PredchádzajúcaĎalšia

Nasp├Ą┼ą na Arduino

Kto je pr├ştomn├Ż

U┼ż├şvatelia prezeraj├║ci si toto f├│rum: ┼Żiadny registrovan├Ż pou┼ż├şvate─ż a 0 host├ş.

Forums ©
Autor str├ínky je Ondrej Z├ívodsk├Ż(zawin), o graficky design sa star├í ─Żubo┼í Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
─îas potrebn├Ż k spracovaniu str├ínky 0.73 sek├║nd