Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • Divné poblikavanie monitora

Divné poblikavanie monitora

Procesory, grafické karty, matičné dosky, pevné disky,...

Moderátori: psichac, Moderátori

Divné poblikavanie monitora

Odoslaťod medved » 30 Dec 2017, 21:27

Zdravím, mám tu taký zvláštny problém. Mám 2 monitory. Jeden SAMSUNG už dosť starý ma začal celkom srať, teda jeho hnusné farby a už sa nato nedalo pozerať aj bol malý. Kúpil som namiesto neho nový monitor, presne rovnaký, ako je aj druhý. Čiže mám tu 2x BenQ GW2470H. Nový kúpený sa však divne správa, tak neviem či mám ho ísť hneď vymeniť a reklamovať alebo je problém niekde inde.

Najprv som mal problém, že ak som presúval okna zo starého na nový monitor, tak bežné okná OK, ale fotky vo vysokom rozlíšení robili problém a monitor nestíhal vykresľovať a videl som vertikálny pás v iných farbách, ako prekresľuje farby pre druhý monitor a pravdaže okno sekalo a trhalo. Potom už ak bola celá fotka na druhom monitore tak už to bolo OK. Ale ak som začal preklikavať fotky z prava do ľava či naopak... nový monitor pomaly vykresľoval fotky a podstatne dlhšie som čakal ako na starom monitore. No obrátene pri presuvaní danej fotky z nového na starý monitor problém nebol a pohodička.

Tak som zistil, že pomohlo prehodiť výstupy na grafickej karte a už som tento problém odstránil. Ale dnes si všimam nový problém a to je občasne pobliknutie a preliatie farieb alebo neviem, ako to mám spravne popísať.. na novom monitore. Starý ide úplne OK a predošli monitor, ktorý som dal preč, ktorý už mal totálne hnusné farby... tak nerobil žiadny takýto problém, len už má svoj vek. Tiež starý bol cez redukciu VGA - HDMI.

Grafická karta je ASUS GeForce GTX 1060 6GB

Ešte možno by sa patrilo spomenúť, že hneď vedľa PC robím pokusy s VN na pracovnom stole, lenže to robím celé roky vedľa PC a nikdy som nemal žiadny problém... obe monitory sú rovnaké.. alebo skôr skoro, rôzna séria s ročným odstupom. Iný SW už je tam a ktovie čo ešte...
medved
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1600
Vek: 24.42
Založený: 02.12.2008
Bydlisko: Prešov
Karma: 29

Re: Divné poblikavanie monitora

Odoslaťod rudko » 30 Dec 2017, 21:33

No mne z toho skor vychadza chyba v grafike, nie v monitore. Skusal si prehodit monitory medzi sebou?
Drink coffee. Do stupid things faster with more energy...
Na predaj...
rudko
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 1812
Vek: 31.52
Založený: 28.12.2012
Bydlisko: Stupava
Paragraf: 24

Re: Divné poblikavanie monitora

Odoslaťod medved » 30 Dec 2017, 21:42

Skúšal som, pri prehodení prestal jeden problém pri tom presúvaní okna (fotky) na druhý.. no aj keď prehodim monitory na vstupe grafike, tak starý monitor ide vždy OK, len nový monitor robí problém a tiež starý samsung šiel OK preto mi to je divné, že len teraz tento nový kúpený monitor sa správa divne. Ak by to bolo grafikou tak by sa to hádam prejavovalo aj na druhých monitoroch alebo pri prehodeni na iný výýstup z grafiky...
medved
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1600
Vek: 24.42
Založený: 02.12.2008
Bydlisko: Prešov
Karma: 29

Re: Divné poblikavanie monitora

Odoslaťod E001 » 30 Dec 2017, 21:56

Možno kravina - ale nebude problém na kábli?
SONY je SONY, ale bol som neverný - zosík a CD som vymenil za AKAI...
E001
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 707
Vek: 60.62
Založený: 18.11.2012
Bydlisko: Bratislava
Karma: 5

Re: Divné poblikavanie monitora

Odoslaťod 5ko » 31 Dec 2017, 00:18

Vyskúšal b y som ten nový monitor na cudzom počítači,či bude blbnúť aj tam , až potom hladať chybu doma v nastaveniach...
Lenivosť je matka pokroku.Lenivý človek rozmýšla,ako by si robotu uľahčil a tak niečo vynájde.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.
5ko
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 7649
Vek: 61.95
Založený: 18.02.2010
Bydlisko: Banská Bystrica
Karma: 88

Re: Divné poblikavanie monitora

Odoslaťod medved » 31 Dec 2017, 08:17

Skúsil som navzájom vymeniť HDMI kable a len čakať a sledovať... robí to poblikavanie len občas po pol hodine, hodine či dvoch... niekedy za pol hodiny 3x včera. Ešte som práve skúšal prehodiť výstupy na grafike, je jedno aký HDMI kábel, ale nie je jedno, ktorý výstup pre ktorý monitor. Ak to vrátim späť a sa zmení poradie monitorov podľa výstupov z grafiky zažne problém s pomalým vykresľovaním, tak stačí, že za chodu prehodim monitory na grafike a problém je odstránený... len sem tam som si všimol to prebliknutie na novom... Skúsim ešte dnes dať bratovi monitor nech skúsi...
medved
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1600
Vek: 24.42
Založený: 02.12.2008
Bydlisko: Prešov
Karma: 29

Re: Divné poblikavanie monitora

Odoslaťod medved » 01 Jan 2018, 10:11

Aj po výmene kábla problém ostáva s občasným poblikovaním monitora. Skúšam teraz len tento jeden nový bez oboch naraz. Inak ešte ma tak napadlo. Nemôže byť aj problém v sieti ? Už nejaký dlhší čas si všímam tiež občasné a výnimočné veľmi krátke bliknutie halogénových žiaroviek, čo tu mam pri PC a nad stolom. Len tak bezdôvodne veľmi rýchlo a krátko blikne (fakt len občas) no stihnem si to všimnúť. Ešte premýšľam, že postrehol som ten problém aj v kúpeľni, ešte viac výnimočnejšie no spomínam si, ako tiež tam blikla občas žiarovka.
medved
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1600
Vek: 24.42
Založený: 02.12.2008
Bydlisko: Prešov
Karma: 29

Re: Divné poblikavanie monitora

Odoslaťod juraj77 » 01 Jan 2018, 10:21

UPSku nemáš ?
" Bez vody si viem predstaviť život, ale bez internetu a počítača nie.."
juraj77
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1176
Vek: 38.13
Založený: 23.09.2012
Bydlisko: Nitra
Paragraf: 22
Karma: 8

Re: Divné poblikavanie monitora

Odoslaťod medved » 01 Jan 2018, 10:23

Tiež ma napadla, no práve, že nemám na vyskúšanie.
medved
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1600
Vek: 24.42
Založený: 02.12.2008
Bydlisko: Prešov
Karma: 29

Re: Divné poblikavanie monitora

Odoslaťod Edgar » 01 Jan 2018, 16:25

medved napísal: Už nejaký dlhší čas si všímam tiež občasné a výnimočné veľmi krátke bliknutie halogénových žiaroviek, čo tu mam pri PC a nad stolom. Len tak bezdôvodne veľmi rýchlo a krátko blikne (fakt len občas) no stihnem si to všimnúť. Ešte premýšľam, že postrehol som ten problém aj v kúpeľni, ešte viac výnimočnejšie no spomínam si, ako tiež tam blikla občas žiarovka.

Toto je chyba na strane elektrární, tiež sa nám to doma občas stane, ale prečo by ten krátky pokles mal mať vplyv na monitor ktorý má zdroj pracujúci v rozsahu 100-240V, to neviem.
Edgar
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 671
Vek: 21.04
Založený: 12.08.2013
Bydlisko: Košice

Re: Divné poblikavanie monitora

Odoslaťod 5ko » 01 Jan 2018, 17:10

Skús skontrolovať aj všetky zásuvky a rozvádzač, či ti niekde niečo nepovolilo.
Lenivosť je matka pokroku.Lenivý človek rozmýšla,ako by si robotu uľahčil a tak niečo vynájde.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.
5ko
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 7649
Vek: 61.95
Založený: 18.02.2010
Bydlisko: Banská Bystrica
Karma: 88

Re: Divné poblikavanie monitora

Odoslaťod medved » 05 Jan 2018, 17:30

Zdá sa, že som našiel príčinu. Vyskúšal som všeličo no nakoniec to bude bordel v sieti a šmejdný filter v monitore. Partizánsky som pripojil pod stolom sieťový filter z mikrovlnky na prívod toho nového monitora a už blikanie prestalo.

Čo sa týka tých blikajúcich žiaroviek, tak čo som zistil, ten problém tu už je roky. Na celej ulici a okolie je slabá sieť v tomto okruhu z VN trafa a tieto sviatky čo každý svieti vkuse svetla blikajú...
medved
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1600
Vek: 24.42
Založený: 02.12.2008
Bydlisko: Prešov
Karma: 29

Re: Divné poblikavanie monitora

Odoslaťod Edgar » 06 Jan 2018, 22:38

Tak tu je aspoň pekne vidieť, že aj napriek rovnakému modelu išli použité komponenty k horšiemu... :roll:
Edgar
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 671
Vek: 21.04
Založený: 12.08.2013
Bydlisko: Košice

Re: Divné poblikavanie monitora

Odoslaťod medved » 09 Jan 2018, 08:02

Ok tak ešte to nie je celkom doriešené :confused: Keďže som ten filter z mikrovlnky testoval, ako som spomínal len tak na partyzána pod stolom, tak zrejme som nemal dobre spojený PE. Spravil som filter pekne do krabičky na kábel a znova bliká monitor. Tak som zistil, že ak odpojím na monitore PE tak prestane blikať. Doma máme TN-C sieť, takže pekne v každej zásuvke spojený N a PE a od zásuvky k zásuvke.

Sieťový filter vyzerá schematicky ako tento, vývod E medzi kondikmi musí byť v mojom prípade na PEN, ale nesmie ísť ďalej do monitora a monitor nebliká...
https://static1.tme.eu//products_pics/6 ... d/6725.jpg

Nejaké nápady ? Problém s blikanim síce vyriešený, ale celkom prasacky s odpojením PE :confused:
medved
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1600
Vek: 24.42
Založený: 02.12.2008
Bydlisko: Prešov
Karma: 29

Re: Divné poblikavanie monitora

Odoslaťod Edgar » 10 Jan 2018, 01:34

To je zvláštne, pretože PE sa do monitora dostáva aj cez signálny kábel obrazu, tak prečo treba odpojiť PE z prívodu napájania?
Edgar
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 671
Vek: 21.04
Založený: 12.08.2013
Bydlisko: Košice

Re: Divné poblikavanie monitora

Odoslaťod MAKOSYS » 10 Jan 2018, 02:47

Zemná slučka.
„Hľadáme nepoznané, spoznávame nehľadané. Strácame to cenné, ceníme si až stratené. Milujeme všetko zradné a zrádzame milované.”
Pozdravuje Vás Martin(KUBO)
MAKOSYS
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 469
Založený: 23.01.2016
Bydlisko: VT SLOVAKIA
Karma: 12

Re: Divné poblikavanie monitora

Odoslaťod romiadam » 10 Jan 2018, 04:29

Mozno blbost, bezia oba monitory na rovnakej frekvencii?

Ked odpojis to PE, a prehodis HDMI vystupy na grafickej stale ten novy spomalene vykresluje obrazky?
(vyroky nemenovaneho clena fora:)
...zaklady elektrotechniky ovladam dokonale, tak napr. taky tyristor neviem ako presne funguje
...ak su prepocitane ohmy na metre kablu, znamena to ze musim mat pouzity vzdy celu dlzku 1 metra?
romiadam
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1626
Založený: 09.04.2008
Bydlisko: Wicklow, Irsko
Karma: 10


Naspäť na Hardvér

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.

Forums ©
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.60 sekúnd