Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • Zvysenie pamate pred alebo po instalacii?

Zvysenie pamate pred alebo po instalacii?

Ak hľadáte nejaký softvér do PC prípadne ak s ním máte nejaký problém.

Moderátori: psichac, Moderátori

Zvysenie pamate pred alebo po instalacii?

Odoslaťod romiadam » 12 Jan 2018, 00:54

Cavte,

chcem sa spytat, mam PC s Win XP so 768MB RAM.
Chcem tam vyskusat Win7. Ale chcelo by to viac pamate. Mozem tam nainstalovat Win7 a vyskusat ci ten PC vladze bezat s Win7 a potom tam este doplnim pamate, alebo je 100% lepaie tie pamatie tam dat este pred instalaciou?

Ze ci si windows konfiguruje vykon systemu podla velkosti pamate len pri instalacii a potom uz nie, alebo si kontroluje velkost pamate vzdy a prisposoby tomu vykon systemu aj dodatocne (inak povedane mozem tam hocikedy doplnit tie pamate)?
(vyroky nemenovaneho clena fora:)
...zaklady elektrotechniky ovladam dokonale, tak napr. taky tyristor neviem ako presne funguje
...ak su prepocitane ohmy na metre kablu, znamena to ze musim mat pouzity vzdy celu dlzku 1 metra?
romiadam
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1638
Založený: 09.04.2008
Bydlisko: Wicklow, Irsko
Karma: 10

Re: Zvysenie pamate pred alebo po instalacii?

Odoslaťod Samanko » 12 Jan 2018, 01:16

Win 7 potrebuje minimalne 1GB - 32bit/ 2GB - 64 bit. Ty nesplnas ani jedno, pravdepodobne ti nepojde ani nainstalovat. Inak by to vsak bolo uplne jedno.
Silní druhé neshazují. Pomáhají jim zvednout se.“ Michal P. Watson.
„Pravda musí čelit více zkoumajícím pohledům !"
''Aj keď si nemôžeme vybrať čo sa nám stane, môžeme si vybrať, ako na to zareagujeme.''(Epiktetos)
Samanko
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 824
Založený: 03.05.2013
Bydlisko: Naaa oraave dobre, na orave zdravo :)
Karma: 6

Re: Zvysenie pamate pred alebo po instalacii?

Odoslaťod romiadam » 12 Jan 2018, 04:51

Jedna vec je teoria a druha je prax.

Toto tu pisem uz len pre vasu informaciu.
Medzitym (nakolko mi to vrtalo hlavou) som na skusku nainstaloval Win7 (po prve spustenie cez skype konzultaciu cez telefon + instalacia Teamvieweru) a potom zvysok som doistaloval cez Teamviewer. Instalacia prebehla bezproblemov, aj aktualizacia na SP1.
Vyuzitie RAM je na 450-520MB, ked nic nie je spustene (vlastne teamviewer12 bezal). Po spusteni este aj firefoxu vyuzitie RAM stuplo na 600MB.
Zajra, komu som to robil (sestra), vyskusa youtube ci pojde plynule, ci to prehra plynule 1024x720 mp4 video (format z telefonov) a skype s kamerou, nakolko cez Teamviewer sa to neda otestovat.
Ak to nezvladne kvoli MCU, tak pojde do kosa.
Ak kvoli pamati, tak mozno na skusku kupim jenu 512GB RAM alebo rovno 1GB, uvidim. Videl som na pcbazos za 3-5eur
Je to tento stroj (uz ma svoje roky..):
https://www.quantelectronic.de/Computer ... 2_8471.htm
(vyroky nemenovaneho clena fora:)
...zaklady elektrotechniky ovladam dokonale, tak napr. taky tyristor neviem ako presne funguje
...ak su prepocitane ohmy na metre kablu, znamena to ze musim mat pouzity vzdy celu dlzku 1 metra?
romiadam
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1638
Založený: 09.04.2008
Bydlisko: Wicklow, Irsko
Karma: 10

Re: Zvysenie pamate pred alebo po instalacii?

Odoslaťod AnoNym1337 » 12 Jan 2018, 07:40

ako nie že by som rýpal ale v tejto dobe aspoň tie 4 Gb by mali byť
AnoNym1337
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 91
Vek: 18.28
Založený: 02.06.2016
Bydlisko: Trenčín
Karma: 0

Re: Zvysenie pamate pred alebo po instalacii?

Odoslaťod jjilek » 12 Jan 2018, 08:59

Pro systém WIN 32 bit stačí 3 GB, víc nemá smysl.
Na soukromé zprávy reaguji jen pokud jde o předání osobních údajů, jako adresa, telefon, cena apod.
jjilek
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 597
Založený: 26.07.2010
Bydlisko: Olomouc
Karma: 1

Re: Zvysenie pamate pred alebo po instalacii?

Odoslaťod pocitujlasku » 12 Jan 2018, 10:51

Windows zvlada ten procak v pohode, ale je to na hrane co sa tyka internetu a videi, a cohokolvek novsieho. Mal som pc s tymto procakom, 2Gb ram, ale uz len browsovanie na webe ho pernamentne vytazovalo na 100%. darmo, dnesny web a video kodeky su dost narocne na vykon. A napr. hw akceleracia cez grafiku vo winy7 vyzaduje lepsiu graf. kartu, ako win XP.
Ale ako nenarocna masina do dielne by este nejaky ten cas vydrzal.
Intel, Nvidia, Ubuntu, Firefox, Asus, Nissan, Jelinek 52%, Metal
---------------------------------------------------------------------------------------------
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.
pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4052
Vek: 34.87
Založený: 20.07.2007
Bydlisko: Poprad
Karma: 15

Re: Zvysenie pamate pred alebo po instalacii?

Odoslaťod Merak » 12 Jan 2018, 15:16

romiadam napísal:Ak kvoli pamati, tak mozno na skusku kupim jenu 512GB RAM


tak tak, RAMky nie je nikdy dosť :thumbup:
život je ako sínusovka, raz si hore, raz si dolu, a medzitým si dvakrát na nule
ponúkam na predaj: http://svetelektro.com/Forum/predam-pop ... art20.html
P.S.: skôr som vedel zapojiť vidlicu a zásuvku ako rozprávať
Merak
Obrázok používateľa
Moderator
Moderator
Príspevky: 5840
Vek: 38.22
Založený: 10.07.2012
Bydlisko: Bratislava - Vrakuňa
Paragraf: 24
Karma: 61

Re: Zvysenie pamate pred alebo po instalacii?

Odoslaťod romiadam » 12 Jan 2018, 16:22

Videl som na bazos.sk neake 1GB RAM za 3-5€. Tolko este sestra obetuje na pokus ak by to video nesekalo.
Popripade ak niekto z vas ma 1GB, DDR 3200 tak mozete ponuknut (este zatial neviem ci na 100% kupim-zavisi vecer od testu. Ten PC ma tri RAM sloty. Momentalne je tam 3x256MB.
(vyroky nemenovaneho clena fora:)
...zaklady elektrotechniky ovladam dokonale, tak napr. taky tyristor neviem ako presne funguje
...ak su prepocitane ohmy na metre kablu, znamena to ze musim mat pouzity vzdy celu dlzku 1 metra?
romiadam
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1638
Založený: 09.04.2008
Bydlisko: Wicklow, Irsko
Karma: 10

Re: Zvysenie pamate pred alebo po instalacii?

Odoslaťod maher » 12 Jan 2018, 16:31

pozri aj na ebay, tam sú ešte lacnejšie, ja som do NB s dual core rozširoval z 1GB na 3GB a dosť to pomohlo
maher
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 434
Založený: 10.09.2008
Karma: 3

Re: Zvysenie pamate pred alebo po instalacii?

Odoslaťod romiadam » 12 Jan 2018, 16:49

Ok. Diki za typ.
Ja mam notebook tiez s DualCore a mam tam RAM 4GB Win7 32bit a bezi mi to este celkom dobre.
DualCcore je vyssi level ako ten P4.
(vyroky nemenovaneho clena fora:)
...zaklady elektrotechniky ovladam dokonale, tak napr. taky tyristor neviem ako presne funguje
...ak su prepocitane ohmy na metre kablu, znamena to ze musim mat pouzity vzdy celu dlzku 1 metra?
romiadam
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1638
Založený: 09.04.2008
Bydlisko: Wicklow, Irsko
Karma: 10

Re: Zvysenie pamate pred alebo po instalacii?

Odoslaťod Edgar » 12 Jan 2018, 17:11

Samanko napísal:Win 7 potrebuje minimalne 1GB - 32bit/ 2GB - 64 bit. Ty nesplnas ani jedno, pravdepodobne ti nepojde ani nainstalovat. Inak by to vsak bolo uplne jedno.

To sú minimálne požiadavky zo strany ako-takej použiteľnosti, Win7 ide nainštalovať aj s 192MB RAM

romiadam napísal:Mozem tam nainstalovat Win7 a vyskusat ci ten PC vladze bezat s Win7 a potom tam este doplnim pamate, alebo je 100% lepaie tie pamatie tam dat este pred instalaciou?

Na tom nezáleží, menšia RAM Ti spôsobí iba pomalšiu inštaláciu.

romiadam napísal:Ze ci si windows konfiguruje vykon systemu podla velkosti pamate len pri instalacii a potom uz nie, alebo si kontroluje velkost pamate vzdy a prisposoby tomu vykon systemu aj dodatocne (inak povedane mozem tam hocikedy doplnit tie pamate)?

Nový HW sa "kontroluje" po každom spustení, teda výkon sa relatívne optimalizuje po pridaní pamäte kedykoľvek (výkon v zmysle väčšia RAM - viac procesov ktoré si nechá v RAMke a teda rýchlejšia práca s nimi)

Každopádne osobne neodporúčam pre počítače z "doby" WinXP dávať niečo novšie (ak to nemá Core 2 Duo) a obzvlášť neísť s RAMkou pod 2GB, aj to by som povedal že minimum je 4.

Ohľadne Pentium 4 CPU - mal som pred asi 3-4 rokmi a na online videá som mohol zabudnúť už vtedy, takže neviem či to zato stojí vôbec sa s tým zaoberať. Skype a filmy by ešte nemali byť problém...
Edgar
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 676
Vek: 21.05
Založený: 12.08.2013
Bydlisko: Košice

Re: Zvysenie pamate pred alebo po instalacii?

Odoslaťod romiadam » 12 Jan 2018, 19:10

S tou teoriou a praxou som len chcel potvrdit ze

...pravdepodobne ti nepojde ani nainstalovat...


neplati. Vlastne potvrdit tvoje slova Edgar, ze

...Win7 ide nainštalovať aj s 192MB RAM...


aj ked som to instalovat s 192MB neskusal. Ja som to instaloval s 768MB

Ide o to ze tento PC ma setra (ho ma, nekupuje sa) a rozhoduje ci s nim do zberu alebo este chvilu pojde. Bude sa pouzivat na Skype (video hovor), a pozretie fotiek a videi z telefonu (1024x720 HD format mp4) plus neake webstranky ale nie online videa. Ten youtube by sa oželel. Ak to neuvladze Skype a videa z telefonu, PC pojde do zberu. Ak uvladze tak cestu do zberu odlozime na neskor.

Primarne som chcel vediet, ci mozem teraz nainstalovat Win7 a ked kupim RAM tak ich tam dam neskor, alebo mam pockat s instalaciou az ked budu RAMky. Odpoved som dostal, za co vam dakujem.

:agree:


Este jedna otazka na zaver. Ak by som tam chcel vyskusat 3x 1GB (ma to tri sloty na DDR), mam preferovat tri pamate od rovnakeho vyrobcu (aby boli identicke, vsetky tri by boliDDR PC3200) alebo mozem vyrobcov miesat? Viem ze obidve verzie funguju, len neviem ci to neako ovplyvnuje vykon PC, ked su pamate od roznych vyrobcov. Ci to na to ma velky vplyv, maly vplyv, alebo len velmi maly alebo ziadny.

maher, mas pravdu, na ebay som nasiel 1GB RAMky za 2.87€ z Hong Kongu + free postage a dorucenie za 22dni co nie je take zle.

Do akej hodnoty sa naplati CLO na SK? Kazdy tovar ide cez colne posudenie (ze sa to tam par dni zdrzi aj ked to stoji len 1€), alebo tie co nepresahuju urcitu hodnotu tak automaticky idu dalej v ten isty den bez colnehjo posudenia? Neviete?
(vyroky nemenovaneho clena fora:)
...zaklady elektrotechniky ovladam dokonale, tak napr. taky tyristor neviem ako presne funguje
...ak su prepocitane ohmy na metre kablu, znamena to ze musim mat pouzity vzdy celu dlzku 1 metra?
romiadam
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1638
Založený: 09.04.2008
Bydlisko: Wicklow, Irsko
Karma: 10

Re: Zvysenie pamate pred alebo po instalacii?

Odoslaťod maher » 12 Jan 2018, 19:55

lepšie je dať rovnaké, ale keď niesú treba nastaviť časovanie na najpomalšiu.
colný limit je 22€, či to pôjde cez colníkov závisí len od nich, pri takejto malej sume je to nepravdepodobné, ako to majú zorganizované netuším, pravdepodobne už väčšina zásielok chodí cez skener
maher
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 434
Založený: 10.09.2008
Karma: 3

Re: Zvysenie pamate pred alebo po instalacii?

Odoslaťod Dolfi » 12 Jan 2018, 21:09

Ešte kukni, či MB vôbec berie 1GB RAM a do všetkých slotov. (Veru, boli aj také "vychytávky".)
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.
Dolfi
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 9667
Vek: 65.12
Založený: 17.08.2008
Bydlisko: Prešporok (BA)
Karma: 42

Re: Zvysenie pamate pred alebo po instalacii?

Odoslaťod romiadam » 13 Jan 2018, 02:22

3x 1GB zoberie:

RAM.PNG


Tak som to otestoval. Bol som celkom prekvapeny.

TeamViewer bezal a spustil som youtube v kvalite Auto360p. Na zaciatku CPU vytazeny na 100% a potom kolisal medzi80-100%. RAM Stanby 100MB a Free 50MB

Nechal som video na youtube bezat a TeamViewer som odpojil a po asi minute opat pripojil a rychlo som pozrel do histogramu CPU aj pamate.

Youtube isiel v okne v kvalite Auto360p uplne v pohode. CPU vytazene na 50%. Z pamat Stanby 70MB a Free bolo 60MB. Po chvilke Free bolo 0MB.

Poznamka. Vytazenie pamate Standby a Free sa neustale menilo. Stacilo pozastavit video na par sekun a hned sa uvolnila cast pamate. Ak video bezalo dlhsie, vsetko sa spotrebovalo na Stanby a Free bolo 0MB

Dalsie testy:
Kvalita=360p,Prehravanie v okne, CPU=50%
Kvalita=360p,Prehravanie Fullscreen, CPU=60%
Kvalita=480p,Prehravanie v okne, CPU=65%
Kvalita=480p,Prehravanie Fullscreen, CPU=75-80%
Kvalita=720p,Prehravanie v okne, CPU=100%

Takze HD kvalitu na youtube uz nezvlada. Na to ze ako stary je tento PC a este zvladne 480p vo fullscreene to som prekvapeny.
(vyroky nemenovaneho clena fora:)
...zaklady elektrotechniky ovladam dokonale, tak napr. taky tyristor neviem ako presne funguje
...ak su prepocitane ohmy na metre kablu, znamena to ze musim mat pouzity vzdy celu dlzku 1 metra?
romiadam
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1638
Založený: 09.04.2008
Bydlisko: Wicklow, Irsko
Karma: 10

Re: Zvysenie pamate pred alebo po instalacii?

Odoslaťod hpeter » 13 Jan 2018, 09:38

cim to je ze ta pritahuju starozitne pc, skoda elektriny a penazi venovat sa elektrosrotu. :roll:
ak este nie su na doske vyschnute kondenzatory , tak coskoro budu.. a dalsie problemy
dnesna zostava dokaze nahradit minimalne 8 takych pc
XMOS_U8/PCM5102A 32b/384k > LL1544A > 12AX7WB+µfoll > 2A3 JJ/Sov > LL1660 > STAX λ SR207 / L300 # STAX Ω SR007_MK2 # LL2748 > 394A > LC 12H/1000µF
hpeter
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 832
Vek: 34.15
Založený: 16.06.2013
Bydlisko: IL

Re: Zvysenie pamate pred alebo po instalacii?

Odoslaťod Edgar » 13 Jan 2018, 12:47

romiadam napísal:Ak by som tam chcel vyskusat 3x 1GB (ma to tri sloty na DDR), mam preferovat tri pamate od rovnakeho vyrobcu (aby boli identicke, vsetky tri by boliDDR PC3200) alebo mozem vyrobcov miesat? Viem ze obidve verzie funguju, len neviem ci to neako ovplyvnuje vykon PC, ked su pamate od roznych vyrobcov. Ci to na to ma velky vplyv, maly vplyv, alebo len velmi maly alebo ziadny.

Výrobca RAMky je už len zanedbateľný detail, vyzerá to síce pekne ak sú tej istej značky ale výkon to nijako neovplyvní ak majú rovnaké parametre. Doma v každom počítači mám minimálne 1 RAM od iného výrobcu ako ostatné a problém nie je žiadny.

maher napísal:lepšie je dať rovnaké, ale keď niesú treba nastaviť časovanie na najpomalšiu.

To sa pravdepodobne nastaví automaticky, nie je to až taká stará doska.

Každopádne ešte pre autora príspevku, tiež neviem či stojí zato sa zaoberať takýmto PC, keď za necelých 50€ vieš zohnať taký, ktorý s prehľadom zvládne YouTube aj vo Full HD: https://www.phc.sk/p/15864/hp-compaq-dc ... -rom-vista
Edgar
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 676
Vek: 21.05
Založený: 12.08.2013
Bydlisko: Košice

Re: Zvysenie pamate pred alebo po instalacii?

Odoslaťod romiadam » 13 Jan 2018, 15:16

cim to je ze ta pritahuju starozitne pc, skoda elektriny a penazi venovat sa elektrosrotu.


tiež neviem či stojí zato sa zaoberať takýmto PC, keď za necelých 50€


S tymto mate pravdu, priznavam. Ja som to uz vyssie spominal ze toto ma sestra doma zadarmo a rozhoduje sa medzi vyhodenim.


A dalsia odpoved na vasu otazku je moja otazka: Preco niektori zo srotoviska prinesu viac veci ako tam zoberu?

Nastatie ja nepatrim medzi nich (co prinesu toho viac),ale medzi tych ze co este funguje tak mi je to luto vyhodit. Tak to este bude sluzit. A akonahle sa vyskytne hardwareova chyba, tak uz mi to luto nie je vyhodit.
(vyroky nemenovaneho clena fora:)
...zaklady elektrotechniky ovladam dokonale, tak napr. taky tyristor neviem ako presne funguje
...ak su prepocitane ohmy na metre kablu, znamena to ze musim mat pouzity vzdy celu dlzku 1 metra?
romiadam
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1638
Založený: 09.04.2008
Bydlisko: Wicklow, Irsko
Karma: 10

Re: Zvysenie pamate pred alebo po instalacii?

Odoslaťod cool-zool » 13 Jan 2018, 16:30

Z vlastnej skúsenosti môžem povedať len toľko že tieto staršie dosky vydržia viac ako niektoré nové ! Čo sa týka P4 je to naozaj zbytočný žrút energie , ale na tvojom mieste by som pozrel podporu dosky na iný procesor (ideálne by bolo keby podporoval nejaké core 2 duo ak je sock. LGA775 ) , a v tom prípade by malo význam mierne zainvestovať do nového - iného CPU a na rozšírenie RAM , s nejakou light grafikou ( NV GT610 a pod.) by poslúžil ešte dosť dlho aj s HD videami . . .
cool-zool
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 363
Vek: 48.56
Založený: 09.12.2013
Bydlisko: Rimavská Sobota
Karma: 1

Re: Zvysenie pamate pred alebo po instalacii?

Odoslaťod romiadam » 13 Jan 2018, 16:51

Taku HW upravu uz nebudem robit. Este odhadujem ze toto rok vydrzi s investiciou 8€ do RAM a potom rovno kupim i3 alebo i5.
(vyroky nemenovaneho clena fora:)
...zaklady elektrotechniky ovladam dokonale, tak napr. taky tyristor neviem ako presne funguje
...ak su prepocitane ohmy na metre kablu, znamena to ze musim mat pouzity vzdy celu dlzku 1 metra?
romiadam
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1638
Založený: 09.04.2008
Bydlisko: Wicklow, Irsko
Karma: 10

Ďalšia

Naspäť na Softvér

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.

Forums ©
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.73 sekúnd