Pred Vianocami mi volala sestra, že sa jej na plynovej varnej doske nedá vypnúť zadný horák ,takže musí zatvárať hlavný ventil pri plynomeri.Taktiež ,že jej stále niekde niečo iskrí ,aj ked nestláča tlačítko.
Bola to vstavaná elektrická rúra MORA... asi 10 ročná, z plynovou varnou doskou.
Najprv som skontroloval zapalovacie tlačítko,ale nezasekávalo sa.
Gombík zadného horáka sa točil dookola, takže mi bolo jasné, že je problém s plynovým ventilom.
Prepínal som prepínač na ovládaní špirál a naozaj som počul občasné zaškvrčanie v útrobách ,hoci rúra fungovala.
Taktiež zapalovacie sviečky hádzali iskru normálne.
Zdemontoval som teda horný plech od horákov,ale tam bol minimálny prístup k ovládaniu ventilov horákov,takže neostávalo nič iné, len vybrať aj rúru z kredenca a hladať vo vnútri.
Ovládanie ventilov je vyriešené dosť nešťastne,pretože od gombíkov vedú k ventilom štvorhranné hriadelky, ukončené na oboch koncoch akýmisi ,,kardanmi,, pretože rovina gombíkov nie je ,, v osi,, ventilov pri horákoch a pri vkladaní rúry dovnútra, musia byť všetky presne nasadené a tie tiahla sa do seba zasúvajú až na doraz,aby bolo potom možné stlačením gombíka pustiť plyn.
Už na prvý pohlad, som si všimol na prepojovacej čokoládovej svorkovnici, začernenú uzemňovaciu svorku aj s vyhriatym zelenožltým vodičom.
Taktiež, na tom nefunkčnom horáku, bolo to tiahlo odpadnuté a v tom kardanovom kríži bolo zjavne vidieť fialkavé zafarbenie od prehriatia a dokonca jedno očko toho krížika bolo prepálené, čo spôsobilo jeho rozpadnutie.
Príčina mi bola hneď jasná.

akurát nájsť kde je pes/ Nulák/ skapatý.
Svorkovnica na pripojovacej šnúre bola OK , aj vnútorné rozvody v rúre, takže si spotrebič našiel cestu pre chýbajúci nulák cez tie hriadelky a ich pochybné ,, prechodové odpory,, čo spôsobovalo to škvrčanie a kedže varná doska bola pripojená ohybnou kovovou trubkou, tak plynové potrubie poslúžilo ako N.
Samozrejme nastalo hladanie, kde je v zásuvkovom okruhu ,, zrada,, .
Vypratanie dvojmetrovej chladničky s mrazničkou,aby sme ju vládali odtiahnuť, kontrola zásuvky... bolo treba trochu dotiahnuť hliník, ale to znamenalo, že je závada niede na trase.
Poviem vám, robota na pol hodinu sa natiahla na celý deň,pretože som musel odťahovať nábytok, rozoberať každú zásuvku a veruže do infarktu mi vela nechýbalo, ako boli niektoré prepojky N a kolíka dofušované a uvolnené.Polovica zásuviek jej nešla, takže mala naťahané predlžovačky krížom krážom...
Navyše, v niektorých zásuvkách boli tapety prelepené cez strojček tak, že stačila iskra na uvolnenom šroubíku a chytil by sa horieť papier a vyhorí celý byt.
Až mi zimomriavky chodili po chrbte, ked som si uvedomil, čo sa jej mohlo stať, keby sa na tej rúre chytila jednou rukou rúry a druhou varnej platne, alebo steny a zafungoval by Murphyho zákon, že práve vtedy by bol na tých kardanoch ,,väčší,, prechodový odpor ako má ona.
Takže po tejto skúsenosti mám velké obavy o osudy aj iných gazdiniek,ktoré žijú v panelákových bytoch s hliníkovými rozvodmi, ktoré od osemdesiatich rokov nikto nerevidoval,alebo neudržiaval.
Akurát ma mrzí, že som to nemal čas nafotiť, bola by to iste poučná dokumentácia.
Mám iba niečo, čo nafotila segra pri ,,akcii,,

Lenivosť je matka pokroku.Lenivý človek rozmýšla,ako by si robotu uľahčil a tak niečo vynájde.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.