Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • koľko ampérov môže tiecť cez LAN kábel

koľko ampérov môže tiecť cez LAN kábel

Si začinajúci elektronik? Tak táto rubrika je určená práve tebe.

Moderátori: mirosne, Moderátori

koľko ampérov môže tiecť cez LAN kábel

Odoslaťod Rafi87 » 18 Jan 2018, 21:00

ahoj chlapci,, chcem sa vás spýtať, že kolko ampérov znesie LAN kábel? už som to tu spomínal a mal tému ohladne kamerového systému, a čoskoro si to idem objednať, bude 8 kamier, a ku každej je zvlášť zdroj, prvá otázka je že cca taká kamera kolko potrebuje amp? jeden zdroj má 12v 2A,, dalej, chcel by som kúpiť jeden silnejší zdroj a spojiť aspon vačšinu 4-6 kamier z jedného zdroja,, 4 chcem mať vonku, nasmerované na obe brány, kedže máme ulice z oboch strán, a dve do dvora, a 4 kamery chcem mať dnu v dome,,
chcel by som váš názor, že ako to spraviť na jeden zdroj, popr. na dva silnejšie, a že kolko amp zdroje kúpiť a ktoré kamery ako spojiť,,,

dalej,
chcel by som radu ohladne kam.systému, najprv som chcel DVR, ale dnes som zistil, že NVR má krajší obraz a o niečo lepšie rozlíšenie videa,,, a aby som nezabudol tak chcel by som to spojiť nejako s FREE DDNS stránkou čo mám, aby som mal prístup aj z vonka teda z iného internetu, dá sa takýto kam.systém tak nastaviť? priamo v boxe alebo v routri priradiť DDNS adresu?
dalej,
bude to zrejme na wifi, nie káblové, a chcem sa vás spýtať, teda aspon zhruba, že či bude dostatočný dosah od NVR boxu ku kamerám?

prikladám moju kresbu nášho dobu, a kam. systém,, pridávam aj link že odkial to chcem,, čítal som o nich celkom dobré, kamery a box by sa nemali kaziť hned ako ostatná čínska háveď,,

https://zositech.com/collections/8-wire ... 0729993041


pôvodne som sa rozhodoval medzi týmito DVR:
https://zositech.com/products/8-channel ... 8012733841
https://zositech.com/products/2mp-8ch-1 ... 0427739473

za názory postrehy a rady vopred dakujem
Prílohy
3_1024x1024.jpg
NVR-8_34711020-740f-4bbe-8dea-2d05abe41aaa_1024x1024.jpg
NVR_8_a233217e-654d-4573-b417-96e10f97c8c9_1024x1024.jpg
Naposledy upravil Rafi87 dňa 30 Jan 2018, 09:10, celkovo upravené 1 krát.
volám sa Kristián,, baví ma PC, mobily, elektronika, svetlá, LEDky atď, ale keďže som ZŤP invalidný dôchodca a mám len základnú šk. tak často tu trcim kvôli nejakej rade. a ďakujem každému za ochotu pomôcť a za rady.
Rafi87
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1040
Vek: 31.64
Založený: 07.09.2013
Bydlisko: okr. Nové Zámky
Karma: 2

Re: koľko ampérov môže tiež cez LAN kábel

Odoslaťod Mat77 » 18 Jan 2018, 21:18

Ahoj, určite sú tu aj Ľudia s lepším prehľadom ako ja, no len moje krátke odporúčania, kedže som niečo podobné, aj keď trochu iné riešil.

1. Wifi nie, určite nie na kamery. Zväčša spoľahlivý prenos môžeš mať tak na 20 metrov, resp. možno jednu stenu, nehovoriac o spoľahlivosti a bezpečnosti.
2. Dnes mi IP kamery(NVR) príde ako pohodlnejšia a vhodnejšia voľba, ale nie nutne v každom prípade.
3. Napájanie som riešim pasívnym PoE, jeden centrálny zálohovaný 12V zdroj pre kamery, NVR, router, switch. Každá kamera samostatne istená, tu nech sa vyjadria skúsenejší.
4. Max dĺžku kábla s napájaním vypočítaš podľa úbytku napätia na kábli, min napätia pre kamery a napätia zdroja, ktoré je možné mierne zvýšiť, zase podľa max napätí. Všade samozrejme rezerva.
5. Spotrebu kamier nájdeš v datasheete, ak dobre pamätám, bolo to cca max 6W pre tú konkrétnu kameru. Samozrejme rezerva v zdroji + ďalšie komponenty.
6. Ak máš normálneho výrobcu nvr, s DDNS, prípadne inými, aj pohodlnejšími riešeniami vzdialeného prístupu nieje problém. S noname čínou nemám skúsenosti

Ku kvalite sád ktoré si tu dal sa neviem vyjadriť, používal som "solídnejších" výrobcov.
Mat77
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 730
Vek: 22.39
Založený: 11.11.2012
Bydlisko: Košice
Karma: 9

Re: koľko ampérov môže tiež cez LAN kábel

Odoslaťod alidedko » 18 Jan 2018, 22:15

Mat77 napísal:Ku kvalite sád ktoré si tu dal sa neviem vyjadriť, používal som "solídnejších" výrobcov.


Spominas si na nokiu 6300? Presne taka je kvalita obrazu u tychto setov. Ako hracka za svetla OK, inac ich s kludom na noc mozes aj vypinat, aj tak prd uvidis.

Solidna kamera stoji tolko, co cely ten set ...

K otazke wifi vs. kabel - napajanie musis tak ci tak riesit kablom, ktory musi odniekial prist. Preco po nom rovno nepustat data aj napajanie? Aky by malo zmysel riesit wifi? Zvlast na tvojej wifi, o ktorej problemoch tu citame snad pravidelne :)

A k amperom ... Pozri si specifikaciu IEEE802.3
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Power_over_Ethernet
Motto: Nikto nie je tak velky, aby sa nevosiel do truhly.
alidedko
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3775
Vek: 26.54
Založený: 04.02.2013
Bydlisko: U alibabky v Poprade
Paragraf: 21
Karma: 26

Re: koľko ampérov môže tiež cez LAN kábel

Odoslaťod Rafi87 » 19 Jan 2018, 08:40

áno, spomínam si na tie mobily heh, a videl som na yutub videá tejto značky, a podla mna je obraz celkom fajn, aj cez den ale aj v noci,, a čo sa týka wifi, ono to ide cez wifi, ale nie cez moju, ked si všimneš tak ten NVR box má dve antény, ako aj kamery majú,, len neviem aký má vysielací či príjmací výkon NVR box, či cez naše steny by to prešlo alebo nie? písal som na FB aj s výrobcom, a hovoria že DVR je cez kábel, ale zas o niečo horší obraz,, teda nie taký kvalitnejší,, a áno ked už budem tahať káble od zdroja ku kamere tak možem aj od boxu, lenže aj s tými kábelmi bude problém čo pojdu od zdroja ku kamerám,,
volám sa Kristián,, baví ma PC, mobily, elektronika, svetlá, LEDky atď, ale keďže som ZŤP invalidný dôchodca a mám len základnú šk. tak často tu trcim kvôli nejakej rade. a ďakujem každému za ochotu pomôcť a za rady.
Rafi87
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1040
Vek: 31.64
Založený: 07.09.2013
Bydlisko: okr. Nové Zámky
Karma: 2

Re: koľko ampérov môže tiež cez LAN kábel

Odoslaťod eraser17 » 19 Jan 2018, 10:03

Toto nieje značka, toto je slabá čína s nápisom , len toľko k tomu. A ešte ta vyvediem z omylu, z výrobcom si si veru nepísal, len s niekým , čo to prebaľuje.
A výkon tej Wifi v tom NVR určite nebude väčší ako máš v routri, takže si nerob veľké ilúzie s dosahom.
eraser17
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 14
Založený: 14.07.2013
Karma: 1

Re: koľko ampérov môže tiež cez LAN kábel

Odoslaťod Rafi87 » 19 Jan 2018, 10:18

tak nehovorím, že je to značkový systém, len má asi najlepšie hodnotenie medzi čínskými kamerami,,
čo sa týka dosahu, tak dodávajú aj dve antény na dlhom kábli, a keby sa tie antény potiahli napr na povalu alebo do druhej či tretej izby od boxu?
inak videl som video, že kamery sa dajú medzi sebou "repeatrovať" ked je slabí signál na niektorej kamere, tak sa dá nastaviť aby šla cez druhú https://www.youtube.com/watch?v=-NugNLC3OAc&t=2s
alebo teda poradte nejaký systém do 250-300.-€ 8 kamier, či najlepší obraz a rozlíšenie,,
volám sa Kristián,, baví ma PC, mobily, elektronika, svetlá, LEDky atď, ale keďže som ZŤP invalidný dôchodca a mám len základnú šk. tak často tu trcim kvôli nejakej rade. a ďakujem každému za ochotu pomôcť a za rady.
Rafi87
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1040
Vek: 31.64
Založený: 07.09.2013
Bydlisko: okr. Nové Zámky
Karma: 2

Re: koľko ampérov môže tiež cez LAN kábel

Odoslaťod alidedko » 20 Jan 2018, 23:13

8 normalnych kamier s nahravanim do 250€ neexistuje ...
Motto: Nikto nie je tak velky, aby sa nevosiel do truhly.
alidedko
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3775
Vek: 26.54
Založený: 04.02.2013
Bydlisko: U alibabky v Poprade
Paragraf: 21
Karma: 26

Re: koľko ampérov môže tiež cez LAN kábel

Odoslaťod Drakoush » 20 Jan 2018, 23:34

...ale ja už som sa rozhodol!...
Drakoush
Obrázok používateľa
Moderator
Moderator
Príspevky: 8440
Vek: 23.17
Založený: 08.02.2012
Bydlisko: Nitra
Paragraf: 22
Karma: 45

Re: koľko ampérov môže tiež cez LAN kábel

Odoslaťod alidedko » 20 Jan 2018, 23:53

Ukoncil som hadku ako pravy chlap.
Ako?
Vetou "Tak si ho kup!"
Motto: Nikto nie je tak velky, aby sa nevosiel do truhly.
alidedko
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3775
Vek: 26.54
Založený: 04.02.2013
Bydlisko: U alibabky v Poprade
Paragraf: 21
Karma: 26

Re: koľko ampérov môže tiež cez LAN kábel

Odoslaťod Drakoush » 21 Jan 2018, 00:10

Presne toto chcel Rafi počuť nezávisle na Tvojom názore, lebo ten ho nezaujíma. Všímaj si už podľa toho, ako formuluje odpovede - obhajoba do hája.

Zaťaženie bolo už vlastne zodpovedané, takže Rafi by mal mať všetko, čo chcel počuť.
Drakoush
Obrázok používateľa
Moderator
Moderator
Príspevky: 8440
Vek: 23.17
Založený: 08.02.2012
Bydlisko: Nitra
Paragraf: 22
Karma: 45

Re: koľko ampérov môže tiež cez LAN kábel

Odoslaťod alois » 21 Jan 2018, 06:39

Rafi87: tiež som pracujúci ZŤP, ale:

........ tak nehovorím, že je to značkový systém, len má asi najlepšie hodnotenie medzi čínskými kamerami......to hodnotenie robil kto? VSJO ZDELANO V ČINE, povedal Rus na vesmírnej stanici v Armagedone. Nielen vtedy ma táto hláška pobavila. :oops:

........ahoj chlapci,, chcem sa vás spýtať, že kolko ampérov znesie LAN kábel?.... a my sa skromne pýtame, že pi akom napäti, na akú vzdialenosť a po koľkých žilách pre Cat5E či Cat6. :oops:
To čo ti alidedko dal, je štandard PoE, nie realita aké zaťaženie ten kábel zvládne. Nakoľko sa nedná o kábel v inom izolačním pásme a na bezpečné napätie, tak prúd určuje prierez káblu, ako aj jeho kvalita. Krásny čínsky kábel 80% FE, 15%AL a 5% CU je niečo iné, ako kvalita s 80% CU. A z odporu káblu na požadovanú vzdialenosť zase máš úbytok napájania medzi zdrojom a kamerou. Ale jedným párom 6W/12V = 0,5A, by som rozhodne nerobil.

.........nejaký systém do 250-300.-€ 8 kamier, či najlepší obraz a rozlíšenie..... ako alidedko napísal, tak taký neexistuje. Jedine ak ho nájdeš niekde voľne pohodený a vieš dobre utekať. :oops:



Záznnamník s garantovanými funkciami minimálne 120€ (DVR aj NVR - dokonca DVR sú teraz drahšie ako NVR!)
1TB HDD určeným pre kamerové systémy 55€
Zdroj 80W (bez akumultoru, skrinky....) 45€

Spolu: 220€ + DPH a ešte kamery!!!

Pre IP kamery switch 8x PoE + 1x uplink 120€ + DPH ( s prepäťovkami a prioritným portom pre NVR)

To sú VOC ceny v SR s plnou garanciou a servisom. Viem, že v PRC je lacnejší nákup, no tiež to má svoje úskalia.


1. Kamery majú spotrebu z 12V DC v základnom prevedení tak 4W a s IR prísvitom 7W. V TVOJOM linku uvádzajú 6W, takže škoda sa pýtať na to, čo mi výrobca už napísal.... :oops:
2. Solídny obraz na YT? Prosím nevtipkuj. Tvoj link sú klasické HD kamery spred 6 rokov.

3. IP a "analóg", t.č. digitálny prenos po koaxe, alebo Cat 5e sa už dá zrovnávať, nakoľko máme t.č. 5 a 8MPx kamery ktoré behajú po koaxe a majú napájanie po koaxe, alebo ich pripojíš na Cat5e a ideš!
4. WiFi je blbosť z vlastnej skúsenosti. Je jedno či ťaháš kábel pre IBA napájanie, alebo pre prenos dát s napájaním. Rovnaký čas na montáž. KAskádovanie je fajn funkcia, pokiaľ vieš, aké máš garantované prenosové pásmo, čo sa výkonu týka. Zahltíš prenos, spadne všetko. Zarušíš iným zdrojom poslednú, spadne všetko. Ale na domáce podmienky O.K. Zlodej príde s 1W vysielačom a je to.....
5. "Skoro" všetky PRC podukty ponúkajú pripojenie na internet. Len máš doma IPv4, alebo IPv6? Máš pevné pripojenie, či mikrovlnkou? Málo informácií.
6. Je rozdiel, či máš FullHD kameru na 12 snímkov za sekundu, alebo 20, či 25. Alebo iba HD na 15 snímkoch.
7. IP kamery sú vždy drahšie, ale majú zase viacero možností prístupu, záznamu a podporného software.
8. Na 8 kamier + DVR potrebuješ minimálne 65W zdroj + 30W rezervu.. Zdroj nemôže bežať stále so zaťažením 95%!


Záver:
Tá detská hračka (kamerový systém) je sice "lacná", ale zastaralá. Prenos GSM bude asi 640x480 /12fps a použiješ PRC kloud. Ale je rozdiel či chceš vidieť iba pohyb v objekte, alebo aj detail toho, kto tam je.
alois

Re: koľko ampérov môže tiež cez LAN kábel

Odoslaťod Rafi87 » 21 Jan 2018, 11:19

ALOIS: ďakujem za dlhú odpoveď. čo k tomu všetkému dodať?
áno viem, že je to čínska "hračka", no taký systém ako máme na obecnom 5 kamier je pre mňa už drahé. tie kamery majú 4mpx (ja som správca), no ale k veci, najlepšie hodnotenie má medzi čínskymi hračkami tak som to myslel, ale kľudne si nechám poradiť, cenovo medzi 250-300€,
čo chcem vidieť. tak machule vidieť nechcem ale "podľa videí na YT" je obraz veľkom ok, aj keď je to len hračka,, a cez wifi som chcel preto lebo kabeláž nebudem robiť ja ale otec. a. on sa rád "pomodli" keď niečo robí, a. máme aj rigips plafony, čiže s tými káblami to bude veselo hlavne dnu. vonku to cez povalu sa nejako spraví,, takže fakt neviem aký kúpiť, wifi či káblové, či nvr alebo dvr, a hlavne ktorú čínsku hračku? preto som sem napísal. že akú hračku radite na domáce využitie, aby som trochu aj niečo videl ale aby to nebolo moc drahé bo aj HDD stojí cca 100€ 2-3TB
a áno mám IP4, dynamickú IP, ale riešil by som to cez DDNS stánku, mám registrovaní free na jednej stránke

https://www.ebay.com/itm/ZOSI-8CH-1080N ... ZksqY#rwid
volám sa Kristián,, baví ma PC, mobily, elektronika, svetlá, LEDky atď, ale keďže som ZŤP invalidný dôchodca a mám len základnú šk. tak často tu trcim kvôli nejakej rade. a ďakujem každému za ochotu pomôcť a za rady.
Rafi87
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1040
Vek: 31.64
Založený: 07.09.2013
Bydlisko: okr. Nové Zámky
Karma: 2

Re: koľko ampérov môže tiež cez LAN kábel

Odoslaťod alois » 22 Jan 2018, 15:57

DVR = 65€ pre 4 kamery s vlastním zaplateným cloudom. Nepotrebuješ žiadne presmerovanie portov a chodí všade aj cez pevné pripojenie aj cez pripojenie vzduchom k internetu.
kamera 3MPx, full HD 41€ 4 kamery 164€
harddisk 1TB viac na 4 kamery nepotrebuješ, zmestí sa viac jako mesiac nepřetržitého nahrávania. cca.65€ WD Purple.
Zdroj 12V / 5A za 18€ aj s rozbočovacími káblami.

Spolu 65+65+164+18=312€. + koax, napájacie konektory a.t.ď.


Tie červené sumy sú moje nákupné bez DPH, tá čierna je koncová bez DPH.
Lacnejšie to nejde. Ale máš 2 roky záruky v SK!

Pripojíš sa cez MT Android aj Mac zadarmo aplikácia. Pripojíš sa cez PC, zadarmo aplikácia. Značka ktorá žije a dlho žiť bude. Nie PinG a Pong čo dnes predávajú a pozajtra kšeftia z ryžou.

Viem ti to za môj nákup a poštovné sprostredkovať, nemám s tým problém.
alois

Re: koľko ampérov môže tiež cez LAN kábel

Odoslaťod Rafi87 » 22 Jan 2018, 16:11

pekné od teba, že mi vieš dať zlavu, ak som dobre pochopil, lenže ja potrebujem 8 kamier, nie 4,, za cca 330.-€ komplet, kúpim radšej čínsku hračku čo pojde ako pojde, obraz nebude najkvalitnejší, ale nebude najhorší, a budem mať 8 kamier 3TB WD purple,, cena cca 330.-€
volám sa Kristián,, baví ma PC, mobily, elektronika, svetlá, LEDky atď, ale keďže som ZŤP invalidný dôchodca a mám len základnú šk. tak často tu trcim kvôli nejakej rade. a ďakujem každému za ochotu pomôcť a za rady.
Rafi87
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1040
Vek: 31.64
Založený: 07.09.2013
Bydlisko: okr. Nové Zámky
Karma: 2

Re: koľko ampérov môže tiež cez LAN kábel

Odoslaťod Drakoush » 22 Jan 2018, 16:52

Ja neviem, čo stále riešite. Chalan je rozhodnutý nezávisle od vašich názorov, iba hádžete stenu o hroch. On to proste chce a hotovo!
Nenaťahujte to tu na 6 strán zbytočne, aj tak by na siedmej bol dokola omieľaný tento čínsky zázrak ako niečo bezkonkurenčné. Toto je ako Horst Fuchs. Nevadí, že sa mi to rozpadne v ruke, aj tak je to najlepšie.
Drakoush
Obrázok používateľa
Moderator
Moderator
Príspevky: 8440
Vek: 23.17
Založený: 08.02.2012
Bydlisko: Nitra
Paragraf: 22
Karma: 45

Re: koľko ampérov môže tiež cez LAN kábel

Odoslaťod Rafi87 » 22 Jan 2018, 16:58

"Nevadí, že sa mi to rozpadne v ruke, aj tak je to najlepšie" to som nepovedal, viem že sú od toho lepšie a drahšie kamery, ja som tu vlastne len chcel radu, stymi káblami, že kolko unesú ampérov, že by som netahal xx káblov po povale ale jeden a toho by som už poťahal ku kamerám,, a potom som sa pýtal, že ktorú, čí cez wifi alebo kábel, no rozhodol som sa pre káblové, kedže majú 1080 rozlíšenie a wifi len 960p, ale tiež som dodal, že niečo v tej cene ked viete lepšie, tak si nechám poradiť, no každý je ticho,
moje požiadavky
velké rozlíšenie
8 kamier
kábel/wifi,
obraz taký stredný, kedže kvalitu lacno nedostanem,,

a podla mojich požiadavok som nič lepšie nenašiel ako to ZOSI,,
volám sa Kristián,, baví ma PC, mobily, elektronika, svetlá, LEDky atď, ale keďže som ZŤP invalidný dôchodca a mám len základnú šk. tak často tu trcim kvôli nejakej rade. a ďakujem každému za ochotu pomôcť a za rady.
Rafi87
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1040
Vek: 31.64
Založený: 07.09.2013
Bydlisko: okr. Nové Zámky
Karma: 2

Re: koľko ampérov môže tiež cez LAN kábel

Odoslaťod alois » 22 Jan 2018, 17:17

a ak sa ti to podarí, tak od 25.5.2018 tu máme nový európsky zákon o kamerách a začne sranda aj pre súkromné objekty....
alois

Re: koľko ampérov môže tiež cez LAN kábel

Odoslaťod Rafi87 » 22 Jan 2018, 17:27

hm, nepočul som o nom,, ako znie?
aj pre súkromie? lol, čím dalej, tým horšie, vždy čo je dobré, alebo nikomu nič nevadí, tak to do...ú
volám sa Kristián,, baví ma PC, mobily, elektronika, svetlá, LEDky atď, ale keďže som ZŤP invalidný dôchodca a mám len základnú šk. tak často tu trcim kvôli nejakej rade. a ďakujem každému za ochotu pomôcť a za rady.
Rafi87
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1040
Vek: 31.64
Založený: 07.09.2013
Bydlisko: okr. Nové Zámky
Karma: 2

Re: koľko ampérov môže tiež cez LAN kábel

Odoslaťod Edgar » 22 Jan 2018, 18:57

alois napísal:od 25.5.2018 tu máme nový európsky zákon o kamerách a začne sranda aj pre súkromné objekty

Som veľmi zvedavý, hlavne keď sme na strednej mali kamery na WC v časti v ktorej nesmú byť umiestnené a nikto s tým nič nerobil ani vtedy :rolleyes:
Edgar
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1014
Vek: 21.63
Založený: 12.08.2013
Bydlisko: Košice

Re: koľko ampérov môže tiež cez LAN kábel

Odoslaťod Rafi87 » 22 Jan 2018, 19:00

a neurobia ani teraz! to je další blbí zákon do luftu,,, jeden chalan na konci ulice má 2 kamery na servise, má autoservis, nasmerované na ulicu, aby videl keby mu niečo spravili s autami ktoré čakajú na opravu,, a ani on z toho mať nič nebude ako každý iný, jedine keby boli udaný,,
volám sa Kristián,, baví ma PC, mobily, elektronika, svetlá, LEDky atď, ale keďže som ZŤP invalidný dôchodca a mám len základnú šk. tak často tu trcim kvôli nejakej rade. a ďakujem každému za ochotu pomôcť a za rady.
Rafi87
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1040
Vek: 31.64
Založený: 07.09.2013
Bydlisko: okr. Nové Zámky
Karma: 2

Ďalšia

Naspäť na Pre začiatočníkov

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 3 hostí.

Forums ©
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.89 sekúnd