Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • mŕtve ssd

mŕtve ssd

Procesory, grafické karty, matičné dosky, pevné disky,...

Moderátori: psichac, Moderátori

mŕtve ssd

Odoslaťod genius3258 » 08 Feb 2018, 23:13

Zdravím

Z ničoho nič mi odišlo ssd samsung 850evo 500gb - jeden deň som pc vypol a druhý select boot media...
Ssd sa v biose ukáže, no pc s ním dokonca nejde zapnúť, aj keď bootuje z iného disku- zamrzne na obrazovke načitávania win.

Po pripojení za jazdy sa v device manageri ukáže ako "generic disk drive" no ako disk v tomto počítači nie. V crystal disk info ho nájde aj so správnym názvom, označením atd no všetky údaje sú "unknown"

dá sa s týmto niečo robiť, či sa môžem s dátami rozlúčiť ?

ďakujem
Run it, break it, fix it, love it :)
genius3258
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 805
Vek: 20.29
Založený: 10.08.2010
Bydlisko: Ružomberok
Karma: 7

Re: mŕtve ssd

Odoslaťod misocko » 08 Feb 2018, 23:43

moja doterajsia skusenost s SSD nieje bohata, mal som iba jeden, teraz druhy. Prvy zhasl podobne ako popisujes.
nastastie na prvy som dal iba system a teraz to iste, ziadne data o ktore by som sa bal, vsetko na normalnom disku
prvy mi odisiel po mesiaci (nepametam aka presne znacka, teraz som sa odhodlal na druhy , nieco od WD 120 GB, mam tam iba system a programy. jedinecne data mam na normalnom disku

nechapem preco mi uz teraz (asi dva mesiace stary disk) nenajde dll od grafickej karty, nepripoji sa mobil cez kabel, flash player hlasi nonstop ako nenaistalovany, WTF :axe: , hlaven ze tanky idu (mam na inom disku), tak zatial kaslem na to. mam nastavene to co som nasiel na nete (vypnuta defrag a podobne)
misocko
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2588
Vek: 41.8
Založený: 14.06.2009
Bydlisko: Hlohovec
Karma: 22

Re: mŕtve ssd

Odoslaťod AEdison » 09 Feb 2018, 00:56

Stiahni si HDD Regenerator a urob si boot médium (jedno jaké). Ak ti nezačne šrotovať sektory tak sa z dátami môžeš rozlúčiť. Smrť ssd "zo dňa na deň" je výrobná chyba ktorá sa môže prejaviť hneď prvé tri mesiace ale aj za dva roky. Zvyčajne odíde most/zbernica pamätí. Dáta sú stále tam a čitateľné, len si musíš šáhnuť hlboko do vrecka. Menej častá je chyba niektorej z pamäte. Keď sa to stane dáta sú nadobro stratené, pretože pamäte sú zapojené v podobnej štruktúre ako RAID.
AEdison
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1027
Vek: 23.15
Založený: 13.07.2009
Bydlisko: Drienov
Karma: 24

Re: mŕtve ssd

Odoslaťod genius3258 » 09 Feb 2018, 01:20

skúsim v mene vedy odspájkovať pamäte a prehodiť ich do funkčného ssd
najmenej vtipné ja na tom to, že mám ešte niekoľko rovnakých ssd a vzbudilo to teraz vo mne povedzme "určitú nedôveru"
no asi začnem zálohovať :potlesk:
Run it, break it, fix it, love it :)
genius3258
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 805
Vek: 20.29
Založený: 10.08.2010
Bydlisko: Ružomberok
Karma: 7

Re: mŕtve ssd

Odoslaťod AEdison » 09 Feb 2018, 02:03

Držím palce. Každopádne to že máš rovnaké disky ešte neznamená že sú naozaj rovnaké. Porovnaj si modelové číslo na doskách a typové označenie radiča. Ak sa jedna s tých vecí čo i len v jednom čísle mení, dáta s toho nevytiahneš.

Kvalita a životnosť SSD sa v dnešnej dobe rovná mechanickým diskom. Za tých pár rokov čo som sa profesionálne venoval servisu, mi cez ruky prešlo množstvo diskov. Ale nemôžem povedať žeby sa SSD kazili častejšie. Je to hlavne o tom, koľko peňazí je človek ochotný zaplatiť za to ssd. Zasa nieje pravidlom že to najdrahšie je aj najlepšie. Najhoršie skúsenosti som mal z diskami od kingstonu. Nato že tá firma je odkojená na kremíku, majú ssd kazové. Teda aspoň mali.
AEdison
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1027
Vek: 23.15
Založený: 13.07.2009
Bydlisko: Drienov
Karma: 24

Re: mŕtve ssd

Odoslaťod cool-zool » 09 Feb 2018, 14:09

No pridám sa aj ja k debate o SSD ! Mám pár skúseností , ale nakoniec som dospel k môjmu názoru :
1.- SSD nikdy nespustiť ,,defragmentáciu,,
2.- SSD používať iba ako systémový disk a dáta zálohovať (ale pre tie dáta to platí všeobecne nie iba pri SSD )
3.- SSD disk nikdy nenaplniť na viac ako 2/3 jeho kapacity
4.- SSD disk nikdy nerozdelovať (napr. pri boot na ,,C,,D,, ATD.)
Za týchto podmienok nevidím význam kupovať väčší a drahší disk ako 120-250 GB . . .
cool-zool
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 580
Vek: 49.12
Založený: 09.12.2013
Bydlisko: Rimavská Sobota
Karma: 4

Re: mŕtve ssd

Odoslaťod genius3258 » 09 Feb 2018, 15:09

pri notebooku do ktorého ide dať len jeden disk sa takéto fígle ťažko uplatňujú
ale inak to znie dobre

možno by stálo za to kontrolovať koľko tb naň bolo zapísané a po určitej hranici disk vymeniť.
ps. disk mal 3 roky
Run it, break it, fix it, love it :)
genius3258
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 805
Vek: 20.29
Založený: 10.08.2010
Bydlisko: Ružomberok
Karma: 7

Re: mŕtve ssd

Odoslaťod dan21 » 09 Feb 2018, 15:17

NEchcem zakladat novu temu. Mam SSD a HDD led mi stale blika. Nezalezi ci nieco robim alebo nie. Neviete niekto cim to je ?
SAMSUNG SSD 850 EVO 250GB
dan21
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2343
Založený: 11.04.2007
Bydlisko: ZA
Karma: 17

Re: mŕtve ssd

Odoslaťod cool-zool » 09 Feb 2018, 15:26

To ,,Génius,,
Pokiaľ sa dá dať naozaj iba jeden disk tak riešenie by bolo mať druhý prenosný HDD s pripojením cez USB , no pokiaľ máš v notebooku DVD mechaniku tak sa dá kúpiť taká redukcia že vybereš mechaniku a vložíš redukciu-šuflík s HDD samozrejme že 2,5 palc , a keď kúpiš drahšiu verziu ,,KIT,, môžeš DVD mechaniku vložiť do pribaleného Kitu a používať ako prenosnú mechaniku s USB pripojením . . .
cool-zool
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 580
Vek: 49.12
Založený: 09.12.2013
Bydlisko: Rimavská Sobota
Karma: 4

Re: mŕtve ssd

Odoslaťod AEdison » 09 Feb 2018, 15:29

Tie "drahšie" disky majú program ktorý ťa informuje o stavu SSD takže nieje nutné kontrolovať množstvo zapísaných dát. V konečnom dôsledku to nemá význam keďže odchádzajú bunky nie celí disk. A ako som už písal, náhlej smrti nieje možné predísť. Je to výrobná chyba komponentov a je úplne jedno koľko dát tam zapíšeš.

To: cool-zool
1. defragmentácia je neškodná ale aj zbytočná, pretože win 7 a novší si defragmentáciu systémového disku vykonáva na pozadí sám. Mám ale tušenie že pre ssd je udelená výnimka, pretože defragmentovať disk, ktorý nemá prístupovú dobu je nezmysel.
3. Prečo? Každý ssd má rezervnú kapacitu ku ktorej ty ako užívateľ nemáš prístup. V prípade mŕtvej bunky, sw disku pláta tieto diery práve z rezervnej kapacity. Ďalšia vec je že SSD ukladá dáta rovnomerne práve kôli životnosti buniek, takže je úplne jedno ako ten disk zapĺňaš.
AEdison
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1027
Vek: 23.15
Založený: 13.07.2009
Bydlisko: Drienov
Karma: 24

Re: mŕtve ssd

Odoslaťod MacGyver » 09 Feb 2018, 15:42

Mozno to bude irelavantne, ale aku verziu firmveru si mal/mas v disku, ktory ti odisiel? Samsung mal nejaky problem s evo radou SSD diskov a vydal opraveny fw. Ale to bolo uz davno. Sam pouzivam 120GB EVO 840 v servri a 500GB EVO 850 v notebooku.
/home sweet /home ..
Canon EOS 60D owner
MacGyver
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1407
Vek: 29.79
Založený: 01.07.2007
Bydlisko: Humenné, BA Ruzinov
Karma: 5

Re: mŕtve ssd

Odoslaťod cool-zool » 09 Feb 2018, 16:21

AEdison - ako W7 tak asi aj W10 povoľuje defragmentáciu (W10 asi už rozlišuje medzi HDD a SSD) , a dá sa vypnúť !!!
Práve preto že prepisovaním jednotlivých buniek sa skracuje ich životnosť je nútené prepisovanie (defragmentáciou) nevýhodou - preto nikdy ! A čo sa týka obsadenia tiež pokiaľ necháš voľný iba napr. 1GB tak v tomto sektore sa ti jednotlivé bunky oveľa rýchlejšie zostarnú - vyčerpajú svoje možnosti zápisu a darmo je systém akokoľvek dokonalý - nebude ti prepisovať dáta z buniek ktoré sú trvale obsadené (napr.Windowsom) na voľné miesta aby zabezpečovalo rovnomerné opotrebovanie - to robí iba na voľných bunkách (medzi nimi preberá ) , preto som zástancom , dostatku voľných buniek- kapacity (2/3 ako som písal) . . .
cool-zool
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 580
Vek: 49.12
Založený: 09.12.2013
Bydlisko: Rimavská Sobota
Karma: 4

Re: mŕtve ssd

Odoslaťod AEdison » 09 Feb 2018, 16:53

Pri samsungu je vhodné mať nainštalovaný aj Samsung Magician. Ten dáva pozor na aktualizácie a informuje ťa o stavu a životnosti disku.

To: cool-zool
Do správy buniek nepleť OS. Toto má na starosti firmware disku. Takže píšem znova, ty nemáš najmenšiu možnosť ovplyvniť ktoré bunky sa ničia. Toto čo popisuješ je neduh prvej generácie ssd. Bohužiaľ toto nieje téma o vyvracaní mýtov.
Naposledy upravil AEdison dňa 09 Feb 2018, 18:03, celkovo upravené 1 krát.
AEdison
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1027
Vek: 23.15
Založený: 13.07.2009
Bydlisko: Drienov
Karma: 24

Re: mŕtve ssd

Odoslaťod boraicho » 09 Feb 2018, 17:57

Uff, nestrašte ma, tak odchadzaju SDD? vidim že všetci použivate len EVO, prečo? ja som hned šiel po kvalite a kupil som 256GB PRO stál 2x viac ako EVO. 2x viac zapisovacej kapacity, tušim že 150TB a 2x večšia zaruka 10rokov.
A v notbku mam namiesto CDRW mam tam HDD.
"Aj nevinne vyzerajúca súčiastka, môže byť príčinou nefunkčnosti zariadenia a tou kondenzator 100% je"
3D REBEL II + PLA + PETG
boraicho
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 11793
Vek: 29.66
Založený: 03.02.2007
Bydlisko: Prešov
Karma: 42

Re: mŕtve ssd

Odoslaťod kamilko » 09 Feb 2018, 19:58

Okrem vyrobneho cisla a verzie dps. By som si dal bacha aj na FW.
Ja mam niektore data zalohovane na 4 az 5 diskoch. 2x SDD ako pracovne 1x HDD, 1x usb kluc, 1x externy disk a 1x externe ulozisko.
kamilko
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 205
Založený: 21.10.2017
Bydlisko: kosice
Karma: 1

Re: mŕtve ssd

Odoslaťod romiadam » 09 Feb 2018, 23:13

a druhý select boot media...
Ssd sa v biose ukáže, no pc s ním dokonca nejde zapnúť


Ja som mal pre dvoma tyzdnami totalne rovnaky problem. Mne to nenaslo bootovaciu cast, a ked som sa to snazil opravit tak mi vypisalo ze nenasiel operacny system.
No nastastie som NB nabootoval z boot CD (konkretne to bol Norton ghost) a v prieskumnikovi som videl vsetky data.

Neviem ako ty ale ja s diskom nemam ziaden prblem. Akurat mi spadol Win7 a nedokazal som to opravit Mozno by to slo, ale ten win system tam uz bol dlho a bolo tam vela bordelu, tak sa mi stym neoplatilo opravovat za kazdu cenu. Tak som len vykopiroval data a preinstaloval system nanovo.
Prepáčte mi za diakritiku a preklepy - väčšinou píšem z mobilu a ENG klavesnice.
(výroky nemenovaného člena fóra:) ...základy elektrotechniky ovládam dokonale, tak napr. taký tyristor neviem ako presne funguje
romiadam
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2197
Založený: 09.04.2008
Bydlisko: Wicklow, Irsko
Karma: 11


Naspäť na Hardvér

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.

Forums ©
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.60 sekúnd