Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • Casovac s NE555 - nadsenec

Casovac s NE555 - nadsenec

Si za─Źinaj├║ci elektronik? Tak t├íto rubrika je ur─Źen├í pr├íve tebe.

Moderátori: mirosne, Moderátori

Casovac s NE555 - nadsenec

Odosla┼ąod cleaner1 » 14 Feb 2018, 19:12

Zdravim vsetkych,
hlavne miestnu komunitu "guru" ako aj nadsencov, ktori si chceli splnit mladicky sen vniknutim do tajov elektroniky a dokazat si, ze stale dokazem vo svojom veku skolit dalsiu draciu hlavu v podobe vyzvy. Aby som to nenatahoval....
Napriek tomu, ze si mozem kupit oneskorovat na WC ventilator, ktory mi na zvonkovy vypinac po zapnuti zapne ventilator, som sa rozhodol, ze si to skusim postavit sam. Google je v sucasnosti vsemocny a ukaze desiatky...ak nie stovky schem, ako si clovek pomocou NE555 a triaku danu vec postavi hravo sam. Ale hups, ono to zase take jenoduche nie je ako sa na prvy pohlad zda.
Takze odkaz na schemu:
http://www.electroschematics.com/8461/automatic-turn-off-power/

Cielovy spotrebic bude 230v ventilator s 12w odberom. Danu schemu som ohohatil o linerarny potenciometer 500k v serii za R2 odporom, ktory bol nahradeny hodnotou 300k. C2 kondenzator bol nahradeny hodnotou 470uf. Chova sa to ale divne. Po zapnuti do elektriny a stlaceni tlacidla S1 asi 17 sekund testovacia 60w ziarovka poblikava v rychlom slede, az nakoniec zapne a svieti. Svieti zhruba dany cas a vypne sa, ako ma. Ale nasledne po opatovnom stlaceni tlacidla S1 sa zapne len na cas, co vznikne kontakt. Po vypnuti opat zhasne. Pokial to cele nevytiahnem z elektriny, tak nie som schopny zreprodukovat dane chovanie. Este nepredvidatelnejsie sa chova v zapojeni s 5W led ziarovkou. Vtedy sa LED ziarovka ani nezapne, aj ked ju skusam cez S2 spinac aktivovat. A to ani, ked to necham dlhsie v tom, ci onom stave. Skusil som aj prehodit na triaku terminal T1 na fazu a T2 na nulak. Vtedy to svieti stale a vypinac nijako nereaguje.
Celkovo je snaha dosiahnut do zvoncekoveho velkeho "vypinaca" vmontovat potenciometer, ktory bude regulovat cas v rozmezi cca 2-6 minut po kliknuti.

Otazka teda je, supnut tam MOC3063 v tejto scheme, alebo je ta schema nevhodna na moj zamer?
Vopred vdaka za kazdu odpoved.
Naposledy upravil cleaner1 d┼ła 14 Feb 2018, 19:30, celkovo upraven├ę 1 kr├ít.
cleaner1
Okoloid├║ci
Okoloid├║ci
Pr├şspevky: 3
Zalo┼żen├Ż: 14.02.2018
Karma: 0

Re: Casovac s NE555 - nadsenec

Odosla┼ąod Milanko » 14 Feb 2018, 19:28

Pozri si stránku: http://talkingelectronics.com/projects/ ... s.html#39A
Daj Google Chrome - prelo┼żi┼ą do sloven─Źiny. ┼átuduj, n├íjde┼í aj Tvoj probl├ęm.
─îlovek m├┤┼że uspie┼ą v takmer ─Źomko─żvek za ─Źo m├í neobmedzen├ę nad┼íenie.
Milanko
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 415
Zalo┼żen├Ż: 25.06.2008
Bydlisko: Banská Bystrica
Karma: 4

Re: Casovac s NE555 - nadsenec

Odosla┼ąod cleaner1 » 14 Feb 2018, 19:39

S anglinou nebude problem, tak tam hadam najdem nieco overenejsie. Tak ako tak, mam ambicie znasilnit sucasnu schemu nejakou modifikaciou, aby som to dotiahol do konca. Samo dakujem, na toto som pocas preosievania netu nenarazil. :thumbup:

...a ked nie, tak kupim CAS 3-4 v obi a vymyslim si inu vyzvu. :lol:
https://www.obi.sk/domace-radiove-ovladanie/casovy-spinac-cs-3-4-bez-zapojenia-nuloveho-vodica/p/2775906
cleaner1
Okoloid├║ci
Okoloid├║ci
Pr├şspevky: 3
Zalo┼żen├Ż: 14.02.2018
Karma: 0

Re: Casovac s NE555 - nadsenec

Odosla┼ąod dan21 » 14 Feb 2018, 19:39

Rovnaku vec som si zhotovil asi pred mesiacom. Pouzil som schemu casoveho spinaca s http://belza.cz/files1/t4541.htm
Napajam to trafom+usmernovac. Chcel som tam mat ale nulovy odber (pri necinnosti) a tak som pouzil druhe kontakty rele na zopnutie zdroja. Tlacidlo zopne trafo na kratky okamzik, to zopne casovac a kontakty rele premostia tlacidlo., Funguje spolahlivo uz mesiac.
dan21
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 2270
Zalo┼żen├Ż: 11.04.2007
Bydlisko: ZA
Karma: 16

Re: Casovac s NE555 - nadsenec

Odosla┼ąod cleaner1 » 14 Feb 2018, 21:22

hmmm...na zaciatku to vsetko zacalo myslienkou ist do https://www.homemade-circuits.com/simple-triac-timer-circuit/, nakolko som to chcel pouzit u inej veci na 2-6 hodin, ale potom si hovorim, ze na 2-10 minut musi stacit legendarna 555, o ktorej som tolko cital a veril som, ze za tie roky je to tak vyskusany obvod, ze tie schemy, co najdem budu casom overene, ze nesliapnem vedla. Hovorim si, skusis 555 a dalsi level 4060. Ked clovek nema v danom obore vzdelanie, tak ani nevie, ako sa myli.
A to som si veril, co som postavil niekolko hovadin na Arduinu, cez zapadom a vychodom slnka riadene zapinanie osvetlenia podla regionu a miery osvetlenia z okolia a zvukovy senzor zapinania osvetlenia v kuchyni na tlesknutie, az po vysielac, prijimac na meranie hlbky zumpy s ultrasonic senzorom a roznymi vychytavkami naplnenia a vycerpania, signalizacie a alertov, ze toto dam hravo...a ou, ou, ou.
Ale tak zivot je krasny. Chlap si stale najde svoje hracky.:-)
Asi pojdem to tvojho vyskusaneho navrhu. Predsa len, obcas si treba potlapkat to svoje rameno, ze "chlape, dal si to":-D
cleaner1
Okoloid├║ci
Okoloid├║ci
Pr├şspevky: 3
Zalo┼żen├Ż: 14.02.2018
Karma: 0

Re: Casovac s NE555 - nadsenec

Odosla┼ąod dan21 » 14 Feb 2018, 22:07

U mna bola hlavna poziadavka nulovy odber pocas necinnosti. Este som tam doplnil paralene kondenzatory (pripajane cez dip switch) na zmenu casu.
dan21
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 2270
Zalo┼żen├Ż: 11.04.2007
Bydlisko: ZA
Karma: 16

Re: Casovac s NE555 - nadsenec

Odosla┼ąod romiadam » 14 Feb 2018, 22:41

To co urobil dan21 si ty moze s urobit cez 555ku, ked uz ju mas. Tiez tam daj malicke trafo do DPS, uzmernovac, filtracny kondenzator a zvysok sprav ako on (casovac v tvojom pripade bude 555):
Tlacidlo zopne trafo na kratky okamzik, to zopne casovac a kontakty rele premostia tlacidlo., Funguje spolahlivo uz mesiac.


Len si najdi zapojenie 555 kde po pripojeni napatia (trvalo) sa zopne vystup a po urcitom case rozopne. Tych zapojeni s 555 je strasne vela, tak tam take nieo bude tiez.

Ide len o to ze ako mas natahane kabliky v stenach, ak to chces na zachod.
Ak na nieco ine tak ti je to jedno, natiahnes si tam tolko kablikov, kolko potrebujes.
(vyroky nemenovaneho clena fora:)
...zaklady elektrotechniky ovladam dokonale, tak napr. taky tyristor neviem ako presne funguje
...ak su prepocitane ohmy na metre kablu, znamena to ze musim mat pouzity vzdy celu dlzku 1 metra?
romiadam
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 1755
Zalo┼żen├Ż: 09.04.2008
Bydlisko: Wicklow, Irsko
Karma: 10


Nasp├Ą┼ą na Pre za─Źiato─Źn├şkov

Kto je pr├ştomn├Ż

U┼ż├şvatelia prezeraj├║ci si toto f├│rum: ┼Żiadny registrovan├Ż pou┼ż├şvate─ż a 0 host├ş.

Forums ©
Autor str├ínky je Ondrej Z├ívodsk├Ż(zawin), o graficky design sa star├í ─Żubo┼í Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
─îas potrebn├Ż k spracovaniu str├ínky 0.30 sek├║nd