Prudove chranice v TNC

Elektrotechnické normy

Moderátori: Merak, Moderátori

Samanko
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1106
Dátum registrácie: 03 Máj 2013, 16:18
Bydlisko: Up there in the sky

Re: Prudove chranice v TNC

Príspevok od používateľa Samanko » 20 Mar 2018, 22:56

Lukinkovi som to pisal v SS hned ako to napisal, ale este mam tu spravu v neodoslanych, cize ju este neprecital.
0
“Strong people don't put others down... They lift them up.“ Michal P. Watson.
„Pravda musí čelit více zkoumajícím pohledům !"
„We cannot choose our external circumstances, but we can always choose how we respond to them'' Epiktetos

Lukino55555
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 100
Dátum registrácie: 20 Aug 2017, 16:10
Vek: 28

Re: Prudove chranice v TNC

Príspevok od používateľa Lukino55555 » 21 Mar 2018, 06:46

5ko napísal:Mňa by zase zaujímalo, ako sa tam dostal môj nick do nejakej citácie,že som to napísal ja ? 8O
Čo ty na to Lukino? Kým to zamknú? :wink:
Pardón odpravedlňujem sa. Pomýlil som to ja.
0

Používateľov profilový obrázok
Merak
Moderator
Moderator
Príspevky: 7696
Dátum registrácie: 10 Júl 2012, 22:04
Bydlisko: Bratislava - Vrakuňa
Vek: 44

Re: Prudove chranice v TNC

Príspevok od používateľa Merak » 21 Mar 2018, 07:47

cajicek80g napísal:Uz je to vyhodene. Ked som to v 2012 zapajal normu som nikde na internete nenasiel.
Fungovalo to doteraz bez problemu. Ale kludne mi laikovi mozes vysvetlit preco mi to nefungovalo a v com. A prosim nemyl si pojem nefunguje a pojem je to nebezpecne...
1.- ako laik si to nemal robiť.
2.- ani si nemohol nájsť, keďže RCD sa v TN-C sieti nepoužíva.
3.- existuje mnoho literatúry ako zapájať RCD, aj na nete sa dá toho veľa nájsť.
4.- ak aj ako laik niečo robíš s elektrikou, daj si to skontrolovať a odsúhlasiť niekomu s osvedčením.
5.- v pevnej elektroinštalácii sa nikdy nesmie vypínať alebo odpínať vodič PE alebo PEN, to je ten zelenožltý, poprípade v starých elektroinštaláciách zelený vodič.
0
život je ako sínusovka, raz si hore, raz si dolu, a medzitým si dvakrát na nule
P.S.: skôr som vedel zapojiť vidlicu a zásuvku ako rozprávať

Používateľov profilový obrázok
5ko
Power user
Power user
Príspevky: 10146
Dátum registrácie: 18 Feb 2010, 00:00
Vek: 68

Re: Prudove chranice v TNC

Príspevok od používateľa 5ko » 21 Mar 2018, 10:58

@Lukino- OK, stáva sa ,aj ženatým. :D :agree:
0
Lenivosť je matka pokroku.Lenivý človek rozmýšla,ako by si robotu uľahčil a tak niečo vynájde.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.

cajicek80g
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 10
Dátum registrácie: 20 Mar 2018, 15:03
Vek: 38

Re: Prudove chranice v TNC

Príspevok od používateľa cajicek80g » 21 Mar 2018, 11:24

Dakujem za prispevky. Ak niekto nadobudol pocit (ozaj netusim na zaklade coho), ze prudovy chranic v TN-C nebodaj nejak odporucam tak to rozhodne nie... uz moj prvy prispevok smeroval k tomu, ze som rad, ze vdaka tomuto tu som zisitl aku hovadinu som doma cele roky mal. Otazky, ktore som dal sluzili na to aby som lepsie pochopil ako veci funguju co by urcite prospelo viacerym co tu hladaju odpovede - ci uz studentom alebo ludom co sa chcu vzdelat. Uprimne som dost sklamany z rakcii... jeden, vobec netusim preco, si tu chce merat vtaka, druheho argument v tnc nefunguje lebo tnc ma asi taku vypovednu hodnotu ako ked vam v autoservise povedia, ze vase auto nefunguje lebo nefunguje... no co takemu povies.. uz radsej nic. a ten cesky basnik co chcel povedat to uz je ozaj kategoria tragedia... mazat temu lebo neviem odpovedat... Jediny odbornik a pravdepodobne asi aj realne elektrikar je tu zrejme pan Merak a tomu este raz vdaka za vecny a konstruktyvny pristup.

O prudovom chranici som sa docital, ze pracuje na principe rovnovahy - porovnava vstupny prud na Faze a vystupny na Neutralnom vodici, ktory musi byt rovnaky. momentalne comu chapem je, ze je obrovsky problem ak sa prerusuje ochranny vodic a preto je RCD v TNC nepripustne. Dalej sa snazim pochopit preco by tento chranic nefungoval v TNC pri kontakte s fazou (za predpokladu ze neni pokazeny).
Dolezite: toto su moje myslienkove pochody, podla vsetkeho nespravne - prosim akokolvek ma opravte ale neurazajte ma - jedine co chcem je veci pochopit...

Priklad fen v kupelni. je pripojeny na fazu a nulak. Doteraz som si myslel, ze to cele funguje nasledovne:
- pri fenovani si nevsimnem poskodeny kabel(odhalena faza) a dotkenm sa ho, pripadne som idiot - fenujem sa vo vani a ten mi spadne do vody. Tu som si prave myslel, ze ten prudovy chranic moze pomct okamzitym rozpojenim. Predpokladal som, ze to funguje takto:
- pri kontakte s fazou ( poskodenym kablom / fen vo vode) cast prudu zacne prechadzat mnou - vytvori sa paralelny obvod - faza na fene - ja - mokra zem na ktorej stojim - riadriator - zem. kedze tadialto cast prichadzajuceho prudu tecie, tak tato cast musi chybat na obvode - faza na fene - elektromotr fenu - nulak. RCD by tu teoreticky mal zistit ze prud na faze je iny ako na nulaku a mal by sa zrejme rozpojit. (tu by som chcel vediet preco toto nenastane)

- tiez by ma uprimne zaujmalo ako tomu celemu pomoze TN-S? ten PE kolik by bol tak ci tak nevyuzity. V podstate ani keby mam nove kable a TN-S sustavu (resp TN-C-S) tak v kupeni nemam pracku ani ziaden iny spotrebic ktory by sa na ten PE kolik pripajal.

mozno sa mylym uplne a prudovy chranic na nic z hore uvedeneho nesluzi a sluzi vyhradne pri poruche, ze sa faza dostane na kostru ale tam by mal potom nastat skrat a to by mal riesit istic... ci??

- dalsia vec co ma prave napada - v TN-C ked sa porusi faza alebo PEN tak mi nic nejde a neda sa to nezistit. pri tom TN-S ak sa dakde porusi PE tak to nemam ako zistit (mozno keby som vsetko rucne meral ale to pochybujem ze niekto robi pravidelne) a prudovy chranic je rovnako nebezpecny ako pri pouzitit v tnc - ci??

- a preco vlastne tie chranice odpajaju aj N a nie len fazu?

(prosim ak su tieto otazky pod vasu uroven ignorujte ich alebo mi napiste do spravy sprsku nadavok ale tu by som bol rad keby bola jedna vecna odpoved z ktorej sa poucia aj mnohi dalsi co to raz budu cistat a zaujmaju sa o prudove chranice)
0
Introvert sa otvorí ostatným ľuďom až pri pitve.

Používateľov profilový obrázok
Drakoush
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 10964
Dátum registrácie: 07 Feb 2012, 23:22
Bydlisko: Nitra
Vek: 28
Kontaktovať používateľa:

Re: Prudove chranice v TNC

Príspevok od používateľa Drakoush » 21 Mar 2018, 11:37

Pigi čaj, uvedom si jednu vec, a síce funkcia a bezpečná funkcia sú dva, niekedy diametrálne odlišné pojmy.

Aj zariadenie s kovovým krytom BUDE FUNGOVAŤ, ak kovový kryt nepripojíš na PE (teda laicky povedané neukostríš ho), dokonca nebude mať nijakú dysfunkciu a bude sa správať ako úplne funkčný celok a to až do doby, kedy prerazí fázový vodič na ten kovový kryt. Potom si vyber, čo sa stane, možností je veľa.

Zapíšte si, že elektrická energia má jednu nevýhodu - nevidíš ju. Plyn ucítiš, vodu aj uvidíš, ale elektrinu nie, tá úraduje, až keď je neskoro. Preto sa robia také opatrenia, aké sa robia. Funkcia sa nedá inak overiť, iba reálnym meraním. Elektrotechnik preto musí počítať so všetkým. Aby mu to bolo uľahčené, urobil to niekto za neho a dôležité veci spísal do normy, ktorá sa MUSÍ dodržiavať.

Podčiarknuté, hotovo. V TN-C chránič nemá čo robiť, bez ohľadu na to, či by fungoval, alebo nie.

A teraz sa konečne dostaneme k tomu, prečo:

1. Odpája aj neutrálny vodič. Ako iste vieš, v sieti TN-C je tento vodič kombinovaný s vodičom ochranným PE, ktorý sa NESMIE odpájať. Akonáhle chránič vybaví, prichádzaš o ochranný vodič, bez ohľadu na to, či je ešte niekde iný zdroj prúdu. Názorným príkladom môže byť zalepený kontakt L. A to je len jedna z možností.

2. PEN sa v zásuvke delí na PE a N, to je vlastne taký bod rozdelenia. Ak sa napr. budeš rýpať v pračke a súčasne budeš mať obuté papuče, pričom sa budeš rukou dotýkať "kostry" pračky, dotkneš sa L. Čo sa stane v chrániči? Nič, súčet vtekajúcich prúdov bude rovný súčtu vytekajúcich, chráničom to nepohne.

To sú dva úplne základné body, ktoré Ťa nepustia ďalej. Preto sa chránič nemontuje do sieti TN-C.
0
Odkupujem zaujímavé meracie prístroje. Ponuky mailom alebo SS.

Používateľov profilový obrázok
Merak
Moderator
Moderator
Príspevky: 7696
Dátum registrácie: 10 Júl 2012, 22:04
Bydlisko: Bratislava - Vrakuňa
Vek: 44

Re: Prudove chranice v TNC

Príspevok od používateľa Merak » 21 Mar 2018, 16:58

Cajicek80g: vieš čo sa ti stane, pokiaľ by si mal kombinovaný sporák s rúrou, ktorý je pripojený na kovové plynové potrubie?
0
život je ako sínusovka, raz si hore, raz si dolu, a medzitým si dvakrát na nule
P.S.: skôr som vedel zapojiť vidlicu a zásuvku ako rozprávať

cajicek80g
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 10
Dátum registrácie: 20 Mar 2018, 15:03
Vek: 38

Re: Prudove chranice v TNC

Príspevok od používateľa cajicek80g » 22 Mar 2018, 10:44

No ak by som ten sporak (ruru) zapol tak mi takmer urcite vyhodi ten 10A istic (je tam jeden na komplet cely zasuvkovy obvod pre 3 izbovy byt) a keby nie, tak mi zhoria tie tenucke 50 rocne hlinikove kable...

No ale skusim to zanedbat. Predpokladam, ze sa pytas este na zapojenie ked tam bol ten RCD. takze oprav ma prosim ale myslim si, ze pokial by nebola ziadna zavada tak by to fungovalo - na plyne by som varil gulas az kym by hovadzie nebolo makke a v rure piekol knedlu. Ak by sa vsak dostala faza z tej rury nejakym sposobom na kovovy kryt alebo na to medene plynove potrbie tak by nastal skrat a vyhodilo by ten 10A istic (pripadne keby tam bol iny tak aj 16A) ci?

A ak narazas na tu situaciu, ze by RCD odpojil z nejakeho dovodu iba PEN tak to plynove potrubie je ajtak zemnene - cize skrat a vyhodenie istica.

alebo je tu este nieco co ma nenapada a budem velmi rad na upozornenie.


Drakoush: k tomu bodu 2 - to ano to si plne uvedomujem, ze v takom pripade je ten chranic uplne nanic a nepomoze. len presne v tejto sitacii nebudem na tom onic lepsie ked tam ten chranic nebude... v jednom aj druhom pripade to furt to ostane cakat kym si nepovie pan velkomozny istic, ze uz stacilo a tancovanie ukonci..
0
Introvert sa otvorí ostatným ľuďom až pri pitve.

Používateľov profilový obrázok
Merak
Moderator
Moderator
Príspevky: 7696
Dátum registrácie: 10 Júl 2012, 22:04
Bydlisko: Bratislava - Vrakuňa
Vek: 44

Re: Prudove chranice v TNC

Príspevok od používateľa Merak » 22 Mar 2018, 11:31

Plynové potrubie je zemnené a vodivo spojené na HUS, ktorá je prepojená s PEN zberňou. A rúra so sporákom je vodivo spojená cez plynovú prípojku s plynovým potrubím a tak isto spojená s kolíkom v zásuvke, teda s PE. Toto PE je vodivo spojené s PEN zberňou v rozvádzači, ale cez RCD.

A čo sa stane, keď zapneš rúru? Odber takých 10A?

Prúd tečúci z fázy cez špirály sa ti bude vracať do PEN vodiča. Časť ti bude tiecť káblom do rozvádzača a časť ti bude tiecť cez potrubie. A toto ti RCD vyhodnotí ako poruchu a vypne sa.

Pre istotu si to nakresli.
0
život je ako sínusovka, raz si hore, raz si dolu, a medzitým si dvakrát na nule
P.S.: skôr som vedel zapojiť vidlicu a zásuvku ako rozprávať

cajicek80g
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 10
Dátum registrácie: 20 Mar 2018, 15:03
Vek: 38

Re: Prudove chranice v TNC

Príspevok od používateľa cajicek80g » 22 Mar 2018, 11:52

bingo!!!
Toto je presne to co ma nenapadlo a na co som sa snazil cely ten cas prist! Vdaka! :)
Toto mi presne dalo asi uplne vsetky odpovede. Uz konecne rozumiem preco tu padali tvrdenia, ze to nemoze fungovat - presne toto je ten priklad. (ano nenapadlo ma to pretoze som rozmyslal len v ramci toho co mam doma pozapajane...)
Dalej uz rozumiem, ze preco mi to fungovalo - proste pre to, ze ziaden takyto spotrebic doma nemam co je zemneny aj inou cestou.

myslim, ze kreslit to neni treba lebo toto je uz uplne jasne aj mne. este raz vdaka :thumbup: :thumbup:

EDIT: jedine co mi je este divne je preco nevyhadzovala pracka... je tam sice gumova hadica ale zeby mala voda pri napustani az taky odpor, ze by cez nu neslo ani tych 30mA.. asi.. hmm.. pripadne, zey bola voda uplne oddelana od hocicoho kovoveho a uzemneneho...
0
Introvert sa otvorí ostatným ľuďom až pri pitve.

Používateľov profilový obrázok
Merak
Moderator
Moderator
Príspevky: 7696
Dátum registrácie: 10 Júl 2012, 22:04
Bydlisko: Bratislava - Vrakuňa
Vek: 44

Re: Prudove chranice v TNC

Príspevok od používateľa Merak » 22 Mar 2018, 12:33

V niektorých komunistických bytoch by ti ten RCD vyhadzovalo stále, lebo v bytovom jadre sú všetky PEN vodiče poprepájané a vodivo spojené s armatúrami.
0
život je ako sínusovka, raz si hore, raz si dolu, a medzitým si dvakrát na nule
P.S.: skôr som vedel zapojiť vidlicu a zásuvku ako rozprávať

Kelerman
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 6
Dátum registrácie: 25 Máj 2019, 11:59

Re: Prudove chranice v TNC

Príspevok od používateľa Kelerman » 25 Máj 2019, 12:13

V byte mám TN-C, ak správne chápem, tak pri poruche na PEN napr. ak zapnem el. rúru a budem sa držat kovového uzemneného krytu, tak prúd potečie z fázy cez odporovú špirálu a bude cezomna do zeme. Ak nechcem sekať steny a ťahať nanovo 3žilové vodiče do zásuviek, bude dobré ak prizemním PEN svorkovnicu napr. o plynové potrubie, ktoré by malo byť prizemnené o základový zemnič ?(stará bytovka hádam má základový zemnič) . Môže nastať prípad, že vonku niekto nabúra do plynovej prípojky, povoli to trošku na spoji, zaisrkí to a automaticky začnie horieť vonku plyn?
0

Používateľov profilový obrázok
Merak
Moderator
Moderator
Príspevky: 7696
Dátum registrácie: 10 Júl 2012, 22:04
Bydlisko: Bratislava - Vrakuňa
Vek: 44

Re: Prudove chranice v TNC

Príspevok od používateľa Merak » 25 Máj 2019, 13:33

A čo myslíš, za tie roky to uzemnenie tej plynovej prípojky bude v akom stave? Myslíš že tam ešte bude?
Jednoducho bez rekonštrukcie to nejde.
0
život je ako sínusovka, raz si hore, raz si dolu, a medzitým si dvakrát na nule
P.S.: skôr som vedel zapojiť vidlicu a zásuvku ako rozprávať

Kelerman
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 6
Dátum registrácie: 25 Máj 2019, 11:59

Re: Prudove chranice v TNC

Príspevok od používateľa Kelerman » 26 Máj 2019, 20:01

Plynové rozvody sú nanovo spravné, ked som to prizemnil o potrubie tak prúd tade tiekol. Jáj no ale to mohol ísť prúd odomna a vracať sa naspäť do PEN cez suseda
0

milansprlak
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 191
Dátum registrácie: 07 Feb 2014, 10:54
Bydlisko: Trstená
Vek: 31

Re: Prudove chranice v TNC

Príspevok od používateľa milansprlak » 26 Máj 2019, 21:05

Jednoznacne treba rekonstrukciu el rozvodov. Uvediem ti jeden realny pripad ktory u teba moze nastat: Ak mas plynovu pec pripojenu k el. sieti tak po odpaleny pen sa ti moze uzemnit cely byt cez plynovu hadicu, ta hadica sa ti zacne hriat a po case ti zacne z nej unikat plyn. Ak niekde vznikne mala iskra tak zvysok si urcize vies domysliet...
0

Kelerman
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 6
Dátum registrácie: 25 Máj 2019, 11:59

Re: Prudove chranice v TNC

Príspevok od používateľa Kelerman » 28 Máj 2019, 16:03

Hadicu mám naštastie plastovú... Každopádne, idem sa pustit do prerábky, mám tam staré hliníky a stým sú len starosti... Dám meď a budem mať dušu na mieste :)
0

Kelerman
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 6
Dátum registrácie: 25 Máj 2019, 11:59

Re: Prudove chranice v TNC

Príspevok od používateľa Kelerman » 29 Máj 2019, 11:17

milansprlak inak, to čo si uviedol môže nastať aj po prerábke TNC na TNC-S.. našiel som obrázok na internete, ak by sa odpojil PEN tam, kde som to zakreslil červenou čiarou tak by sa taktiež uzemnil celý byt cez prizemnené PE o plynové potrubie a ani by som otom netušil až pokial by sa nestalo to, čo si napísal...
Prílohy
1126227.jpg
0

maskrtnik01
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2564
Dátum registrácie: 20 Júl 2010, 00:00
Bydlisko: okolie KE
Vek: 27

Re: Prudove chranice v TNC

Príspevok od používateľa maskrtnik01 » 29 Máj 2019, 12:34

Dalo by sa nato prísť. Prívod od pece by sa prehrieval, po odpojení by bolo v celom byte tma/ticho.
0

Kelerman
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 6
Dátum registrácie: 25 Máj 2019, 11:59

Re: Prudove chranice v TNC

Príspevok od používateľa Kelerman » 29 Máj 2019, 13:05

To ano, ale koho by bavilo to stále kontrolovať? Čiže si môžem vybrať po prerábke, či to prizemniť alebo nie a zvoliť menšie zlo?
a, Natiahnem N a PE zvlásť a ak PEN v bytovej rozvodnici neprizemním, pri poruche na PEN bude na kolíkoch v zásuvke 230V
alebo
b, Prizemním PEN o potrubie a pri poruche na PEN sa môže poškodiť potrubie...

Bytovka je cca z roku 1970, budem musieť overiť, či sú rozvody prizemnené o samostatný zemnič alebo sa to robilo niekedy aj tak, že sa to uzemnilo iba o PEN?
0

maskrtnik01
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2564
Dátum registrácie: 20 Júl 2010, 00:00
Bydlisko: okolie KE
Vek: 27

Re: Prudove chranice v TNC

Príspevok od používateľa maskrtnik01 » 29 Máj 2019, 13:13

maskrtnik01 napísal:Dalo by sa nato prísť. Prívod od pece by sa prehrieval, po odpojení by bolo v celom byte tma/ticho.
Toto som mal na mysli kombinovaný sporák plyn/el. rúra. Ak by sa prizemňovalo o potrubie zvlášť vodičom, ten by sa ani nemusel prehrievať podľa toho aký hrubý.
0

Napísať odpoveď