Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Si začinajúci elektronik? Tak táto rubrika je určená práve tebe.

Moderátori: mirosne, Moderátori

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod petrovic182 » 16 Apr 2018, 16:52

Tak to upresnim, zapojenie vystupov regulovaneho zdroja napatia...

Mozes zapojit len seriovo alebo aj paralerne?
petrovic182
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 213
Vek: 37.63
Založený: 02.05.2012
Bydlisko: Bratislava
Karma: 2

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod jirka.jirka. » 16 Apr 2018, 16:56

Tak to upresnim, zapojenie vystupov regulovaneho zdroja napatia...

Mozes zapojit len seriovo alebo aj paralerne?


V sérii s tím nebude problém.

Ale paralelně by zdroje měly mít stejné parametry.
jirka.jirka.
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1065
Založený: 17.10.2008
Bydlisko: Zlín
Karma: 9

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod miroja » 16 Apr 2018, 16:57

Ak su zdroje navrhnute na paralelny chod tak ano.
miroja
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 1828
Vek: 56.17
Založený: 01.02.2010
Bydlisko: Liptov (občas Tekov)
Karma: 13

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod petrovic182 » 16 Apr 2018, 18:25

To: miroja

Ako zistim ktore zdroje su navrhnute aj na paralerne zapojenie???
petrovic182
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 213
Vek: 37.63
Založený: 02.05.2012
Bydlisko: Bratislava
Karma: 2

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod petrovic182 » 17 Apr 2018, 14:28

Nahodou niekto poradit ako bezpecne vyskusat takyto istic na DC napatie? Bez odpalenia zdroja napatia a takehoto istica...

https://www.aliexpress.com/item/3Pcs-Ci ... autifyAB=0
petrovic182
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 213
Vek: 37.63
Založený: 02.05.2012
Bydlisko: Bratislava
Karma: 2

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod breta1 » 17 Apr 2018, 14:57

Pokud nemáš nějaký DC zdroj s proudem větším než 15A. zkusil bych to s 12V akumulátorem třeba z auta.
Problém je vyrobit zátěž.
Když přes ten jistič zapojíš 2 žárovky H4 a spojíš u každé vlákna tlumené/dálkové, bude příkon jedné žárovky 55+45=100W, což je proud 8,3A, takže celkem 16,6A, to možná ale ten jistič ještě nevyhodí, tak něco možná ještě přidáš.
Ale možná ten jistič vyletí hned po připojení, protože odpor žárovky za studena je malý a nárazový proud bude velký, záleží, jak je "rychlý".
Tady to seženeš za 50 korun tři kusy
https://www.ebay.com/itm/3Pcs-AC-125V-2 ... SwImRYkXxC
breta1
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 8380
Založený: 06.02.2009
Bydlisko: brno
Karma: 57

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod jirka.jirka. » 17 Apr 2018, 15:06

petrovic182 napísal:Nahodou niekto poradit ako bezpecne vyskusat takyto istic na DC napatie? Bez odpalenia zdroja napatia a takehoto istica...

https://www.aliexpress.com/item/3Pcs-Ci ... autifyAB=0


Opět a znova napíšu a za tím si stojím:
Pokud hledáš jistící prvky na aliexpress a ebay a jiných čínských shopech, tak to nebude úplně košér elektrikařina. Prostě těmto věcem bych nevěřil ani ten plastový obal.
Jak jde o nějaké jističe, výkonové stykače, ..... tak vždy ber od ověřených prodejců (TME. FARNELL, RS, MOUSER). Je to sice dražší, ale můžeš se na to spolehnout, že to vypne a nevyhoříš.
https://cz.rs-online.com/web/p/tepelne-magneticke-vypinace/8688853/
http://cz.farnell.com/eaton/kd1-15/circuit-breaker-15a/dp/1338875
jirka.jirka.
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1065
Založený: 17.10.2008
Bydlisko: Zlín
Karma: 9

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod jirka.jirka. » 18 Apr 2018, 12:05

Zdar borci.

Nevíte někdo, jak se jmenuje podložka s pájecím očkem? Určitě víte co myslím.
Normální podložka např. pod 3 šroubek, akorát má jakési očko, na které se dá pájet. Já se to snažím najít a pořád nic......

Dík za info. :agree:
jirka.jirka.
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1065
Založený: 17.10.2008
Bydlisko: Zlín
Karma: 9

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod petrovic182 » 18 Apr 2018, 12:08

petrovic182
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 213
Vek: 37.63
Založený: 02.05.2012
Bydlisko: Bratislava
Karma: 2

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod jirka.jirka. » 18 Apr 2018, 12:15

Jop, to je ono.

PÁJECÍ KOLÍKY- DUTINKY A OČKA PRO VODIČE A PLOŠNÉ SPOJE
jirka.jirka.
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1065
Založený: 17.10.2008
Bydlisko: Zlín
Karma: 9

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod mikailo » 19 Apr 2018, 08:29

caute,
v elektre som uplny laik
par dni dozadu mi odpalilo dosku na 3 mesacnom kotli a rovnako aj 3 rocna mikrovnlka chcipla, rovnaky kotol odpalilo aj susedovi 50m odomna v ten isty den a ta ista suciastka (doska za 200 EUR)
elektrikar povedal ze asi prepatie alebo podpatie. dal mi na zasuvku prepatovu ochranu, povedal ze mi moze dat na cely dom ochranu ale stalo by to kopec penazi. mne staci ochranit len ten kotol s jednou zasuvkou.
co by ste mi tam radili dat ? napadlo ho ze este tam mozem dat taky ten zalozny zdroj co sa daval na PC aby pustal stale rovnaky prud.
viete mi poradit ako najlanejsie a efektivne to vyriesit ? dik :?:
mikailo
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 3
Založený: 09.06.2015
Karma: 0

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod petrovic182 » 19 Apr 2018, 08:36

No v prvom rade by som sa poradil s poistovnou alebo elektrarnami ze ci nemozes dostat nejake odskodnenie ze nekvalitnu elektricku siet.

Dalsia vec, je uviest aku ma kotol ktory chces ochranit spotrebu...

Ano da sa pouzit zalozny zdroj ktory pouzivaju aj PC ale ak bude prepatie alebo podpatie dlhsiu dobu, UPS sa vybije akumulator a vypne ti kotol...
Naposledy upravil petrovic182 dňa 19 Apr 2018, 09:57, celkovo upravené 1 krát.
petrovic182
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 213
Vek: 37.63
Založený: 02.05.2012
Bydlisko: Bratislava
Karma: 2

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod Milos66 » 19 Apr 2018, 09:34

mikailo napísal: napadlo ho ze este tam mozem dat taky ten zalozny zdroj co sa daval na PC aby pustal stale rovnaky prud.
viete mi poradit ako najlanejsie a efektivne to vyriesit ? dik :?:


Hladaj zalozne zdroje ProSinus. tie su primarne urcene na prevadzku s kotlami.
PC = Foobar2k = TEAC UD-H01 = Willi HA v.2.1 = Beyerdynamic T1 2g.
Milos66
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3525
Vek: 52.05
Založený: 28.09.2013
Bydlisko: Turčianska kotlina
Karma: 33

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod mikailo » 19 Apr 2018, 10:23

myslim ze to bolo len chvilkouve zakolisanie, vsetky ostatne spotrebice to prezili ok, dik za rady
ak by vas este nieco napadlo kludne napiste :thumbup:
mikailo
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 3
Založený: 09.06.2015
Karma: 0

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod petrovic182 » 19 Apr 2018, 19:02

Mam otazku...

Menil som na DC DC step up module tie modre trimre k za potenciometre, tym ze bol plosak a zo spodu bol velky chladic som ich odstranil vytiahnutim bez letovania... Na trciace konektory som naletoval kable a umiestnil na potenciometer...

Problem je teraz ze nech tocim potenciometrom akokolvek stale je vystupne napatie rovne vstupnemu :(

Vsetko pred tymto zasahom islo v poriadku...

Skusal som jemne preletovat plosny spoj s hornej strany...

Podla mojho odhadu sa asi povytiahol a prerusil kontakt nejakeho kontaktu na povodnych vodicoch trimra kedze to nezvysuje napatie ani o 0,5V...

Aka by mohla byt naprava, viete my poradit?
petrovic182
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 213
Vek: 37.63
Založený: 02.05.2012
Bydlisko: Bratislava
Karma: 2

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod Milos66 » 19 Apr 2018, 19:22

Asi si vytrhol prekovy z vnútra dosky. Skús to prepájkovať z oboch strán. Druhá vec môže byť, že si niečo pototo. Poriadne si skontroluj ako si to zapojil.

PS: aha, tebe sa to asi z druhej strany nedá. No tam asi bude ten problém.
PC = Foobar2k = TEAC UD-H01 = Willi HA v.2.1 = Beyerdynamic T1 2g.
Milos66
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3525
Vek: 52.05
Založený: 28.09.2013
Bydlisko: Turčianska kotlina
Karma: 33

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod datam » 20 Apr 2018, 09:41

Foto, chceme foto.

Inak tie lacné čínske DPS používajú ako prekov samotnú súčiastku takže ak ju vyhodíš a iba na lastovičku prispájkuješ káblik iba z jednej strany môže sa prepoj prerušiť.
datam
Power user
Power user
Príspevky: 2096
Vek: 36.2
Založený: 24.04.2008
Bydlisko: Senica
Karma: 1

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod petrovic182 » 20 Apr 2018, 10:15

Pripájam fotky plosaku aj s naletovanými káblami...

Bol tam takyto trim...

http://sc02.alicdn.com/kf/HTB1afHRHpXXX ... 50x350.jpg
Prílohy
20180420_100820.jpg
20180420_100846.jpg
20180420_100854.jpg
petrovic182
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 213
Vek: 37.63
Založený: 02.05.2012
Bydlisko: Bratislava
Karma: 2

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod cool-zool » 20 Apr 2018, 10:44

No podľa tých fotiek to máš odspodu pekne pricínované , čo sa ale nedá povedať zhora od strany káblikov - skús to tam ešte prepájkovať aby sa cín pekne rozlial na plôškach aj tu !
Ak sa nemýlim ten trimer čo si dal link je viacotáčkový - teda precíznejší ako obyčajný poťák , ale neviem akú hodnotu si použil - dúfam že tú istú ako mal trimer . . .
cool-zool
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 555
Vek: 49.04
Založený: 09.12.2013
Bydlisko: Rimavská Sobota
Karma: 4

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod Amaterr » 20 Apr 2018, 11:03

a este , ci zlty je stred potenciometra ..
Amaterr
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 633
Založený: 08.06.2014
Bydlisko: Bratislava

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Pre začiatočníkov

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Rafi87 a 5 hostí.

Forums ©
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.74 sekúnd