Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Si začinajúci elektronik? Tak táto rubrika je určená práve tebe.

Moderátori: mirosne, Moderátori

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod petrovic182 » 20 Apr 2018, 11:11

Problem vyrieseny vdaka za pomoc,

ked som teraz googlil nazov a hodnoty tych trimrov az vtedy som si uvedomil ze niesu 10k ako sa zatial vo vsetkych takychto moduloch a zdrojov pouzivaly ktore som mal v rukach, takze jeden trim ma oznacenie Bochen W502 / 13 mal by mat hodnotu 5k a druhy Bochen W204 / 13 mal by mat hodnotu 200k ...

Vyskusal som preto zapojit k 10k potaku dalsi taky isty paralerne aby to simulovalo 5k a k druhemu 10k som zapojil dalsich 6seriovo a napatie sa uz dvihalo...

Preto my to nemenilo napatie lebo z hranice 200k my vedel 10k spravit len 10% co sa nemuselo ani prejavit na hodnote vystupneho napatia z DC/DC step up menica...

Akurat hladam kde sa da kupit potenciometer 200k a moc toho nevidim... Taketo standartne 0,1W

https://www.gme.sk/pc1221nk050

Vdaka za pomoc
petrovic182
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 212
Vek: 37.49
Založený: 02.05.2012
Bydlisko: Bratislava
Karma: 2

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod cool-zool » 20 Apr 2018, 11:32

cool-zool
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 474
Vek: 48.9
Založený: 09.12.2013
Bydlisko: Rimavská Sobota
Karma: 3

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod petrovic182 » 20 Apr 2018, 12:06

Idem montovat na tento mostik chladic s teplovodnou pastou, ta plocha mostika sa my zda nejaka drsna, mam ju pred namazanim pastou a nasadenim na chladic troska prebrusit jemnym smirglom? Alebo co by ste poradili?
Prílohy
50A.jpg
petrovic182
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 212
Vek: 37.49
Založený: 02.05.2012
Bydlisko: Bratislava
Karma: 2

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod mirosne » 20 Apr 2018, 12:14

Netreba nič šmirgľovať,tá pasta ti tie póry vyplní.
Pozdravuje Vás Miro.KARMA + poteší.
mirosne
Obrázok používateľa
Moderator
Moderator
Príspevky: 4354
Založený: 07.09.2009
Bydlisko: BLUE STONE,VK
Paragraf: 23
Karma: 106

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod datam » 20 Apr 2018, 15:56

Myslím že pri tomto výkone je to úplne jedno. Pre dobrý pocit to môžeš zobrať 1000kou papierom ale nič nezískaš.
datam
Power user
Power user
Príspevky: 2067
Vek: 36.06
Založený: 24.04.2008
Bydlisko: Senica
Karma: 1

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod petrovic182 » 20 Apr 2018, 16:54

Datam:

Tiez som myslel ze 50A mostik pojde na 5A bez chladica ale po takych 7 minutach zataze bol horuci az moc... Takze chladenie treba... Smirgel mam doma len hrubost 120 ale to je moc drsny na takyto povrch. Dam tam pastu a dobre to napasujem a stiahnem M4 srobom a bude vystarane.
petrovic182
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 212
Vek: 37.49
Založený: 02.05.2012
Bydlisko: Bratislava
Karma: 2

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod StefanST » 20 Apr 2018, 18:48

Či bude vystarané uvidíš, keď dáš usmerňovač na chladič, napätie z trafa usmerníš, vyhladíš kondenzátorom a zaťažíš dlhodobo naprojektovanou záťažou (5A?).
Zároveň zistíš, aké máš jednosmerné napätie pri záťaži a zvlnenie napätia na filtračnom kondenzátore a ako to znáša transformátor.
StefanST
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 251
Založený: 20.02.2012
Bydlisko: Nové Zámky
Karma: 6

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod Dolfi » 20 Apr 2018, 19:33

Já by som tým čínskym čipom napchaným v tom bakelitovom púzdre bez chladenia až tak neveril. Si porovnaj, napríklad kovová Tesla 10 A bez chladenia 2 A, 20 A 4 A. A ak to filtruješ, resp. nabíjaš baterku, tak špička prúdu je trebárs 7x vyššia, (pri 2 až 3 msec. otvorení).
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.
Dolfi
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 9786
Vek: 65.46
Založený: 17.08.2008
Bydlisko: Prešporok (BA)
Karma: 43

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod StefanST » 20 Apr 2018, 20:52

Čo som našiel v ponuke TME, tak 50A mostík má kovový obal a tepelný odpor 2°C/W.
Treba vyskúšať to, čo už má. Potom sa uvidí. Ten chladič tiež nebude malé krídelko... Až keď na chladiči udrží ruku pri plnej záťaži, bude to OK.

Áno, tie KY715-9 sú konštrukčne lepšie, relatívne dostupné a s istotou, že to nie je fake.
StefanST
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 251
Založený: 20.02.2012
Bydlisko: Nové Zámky
Karma: 6

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod petrovic182 » 20 Apr 2018, 21:12

Mostik uz ma kvalitnu teplovodivu pastu, nedosada uplne po celej ploche, co uz... Zajtra skusim spravit zataz a meranie teploty.

Chcem sa opytat, DC-DC step down moduly uz poznam co vedia znizit napatie, taktiez aj DC-DC step up moduly ktore ho vedia zase zvysit.

Ale ma niekto odskusane a odmerane aspon priblizne taketo DC-DC step up, step down moduly ktore by mali vediet napatie oproti vstupnemu ako aj znizit aj zvysit???

Vie niekto naco tam sluzi ten treti trim?

https://www.aliexpress.com/item/DC-DC-C ... autifyAB=0

pripadne este tento:

https://www.aliexpress.com/item/1pc-LTC ... autifyAB=0
petrovic182
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 212
Vek: 37.49
Založený: 02.05.2012
Bydlisko: Bratislava
Karma: 2

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod iqlogic » 21 Apr 2018, 13:50

Plánujem prerobiť podsvietenie staršieho LCD TV z EEFL trubíc na LED. Náklady chcem udržať, čo možno najnižšie a tak to bude vyskladané z "low-cost" serepetičiek z Aliexpressu.

Invertor nahradím LED driverom:
14-37 Inch LED LCD Universal TV Backlight Constant Current Board Driver Boost Step Up Module 10.8-24V to 15-80V

A dilemu mám ohľadom LED podsvietenia. Zvažujem nasledovné riešenia:

6500k White

24V LED strip White

Čo vy na to? Dať tam LED pásy alebo tie samostatné LED-ky?
iqlogic
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 882
Založený: 07.03.2009
Bydlisko: Ružomberok

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod Hopikmajo » 21 Apr 2018, 15:07

Čo viem tak na tých ledkách sú nejaké čočky ktoré ti to svetlo rovnomerne rozptylujú. Neviem či dosiahneš tými pásmi rovnomerný rozptyl, samostatnými ledkami tiež asi nie. Aby to nedopadlo tak, že budeš vidieť každú jednu led v podsvietení.
Hopikmajo
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 693
Vek: 19.89
Založený: 18.10.2014
Bydlisko: Prievidza
Karma: 3

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod iqlogic » 21 Apr 2018, 15:16

Viem, že tam sú "šošovky", ale tiež tam je ešte niekoľko fólií, ktoré to svetlo rozptýlia. Inak, LCD panel tam je nasledovný:
http://www.panelook.com/LC370WX1-SL01_LG%20Display_37_LCM_overview_4181.html
iqlogic
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 882
Založený: 07.03.2009
Bydlisko: Ružomberok

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod Hopikmajo » 22 Apr 2018, 15:05

Chlapi kde by som zohnal vypínač do uťahovačky? Konkrétne tejto https://www.najnakup.sk/aku-vrtacie-skr ... 8-v-402318
Dva mesiace dozadu som robil repas bateriek tak mi je trocha ľúto to teraz vyhodiť. Vypínač sa vnútri úplne roztiekol a pozalieval jednotlivé dráhy plastom. Ďakujem :)
Hopikmajo
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 693
Vek: 19.89
Založený: 18.10.2014
Bydlisko: Prievidza
Karma: 3

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod zdeno6505 » 22 Apr 2018, 15:39

Skús HAMIL Trenčín.
Prílohy
Vypinace naradie.pdf
(3.73 MiB) Stiahnutá 12 krát
Amatéri postavili Noemovu archu, profesionáli Titanic.
zdeno6505
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 739
Založený: 04.08.2010
Bydlisko: TO

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod petrovic182 » 23 Apr 2018, 08:53

Nahodou niekto nevie poradit kde kupit v Bratislave pevnu konstrukcnu krabicku na zdroj? GME maju nad urcity rozmer velmi drahe a niesu pekne...

Nieco rozmerovo nad 200x200x135mm...
petrovic182
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 212
Vek: 37.49
Založený: 02.05.2012
Bydlisko: Bratislava
Karma: 2

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod jukov » 23 Apr 2018, 11:03

jukov
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 130
Vek: 49.27
Založený: 04.08.2011
Bydlisko: IPD (BA)
Karma: 5

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod petrovic182 » 23 Apr 2018, 11:58

Vdaka pozeram ze maju pekny vyber, akurat s tie plechove s tym je viacej prace ako priemyselne plastove...

Nahodou niekto radu ako znizit napatia AC 230V na nizsie ak chcem napajat LED moduly ktore uz maju v sebe 230V AC modul a nechcem aby isli na 100% vykonu ale tak na 50%... Takze znizit napatie z 230V AC na 125V-165V AC...

Chcem pouzit 6x 50W 230V AC LED moduli...

Vdaka
petrovic182
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 212
Vek: 37.49
Založený: 02.05.2012
Bydlisko: Bratislava
Karma: 2

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod Dolfi » 23 Apr 2018, 12:40

Asi ti to nepomôže. Ak je tam trochu lepší menič, tak menovitý prúd vygeneruje aj z nižšieho napätia, (pozri rozsah napájacieho napätia). A mimo ten rozsah napájacieho napätia ti ten menič môže blbnúť.

Riešením by boli napríklad samostatné meniče na nižší výstupný prúd ... :wink:
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.
Dolfi
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 9786
Vek: 65.46
Založený: 17.08.2008
Bydlisko: Prešporok (BA)
Karma: 43

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod zdenko4017 » 23 Apr 2018, 13:14

Ukáž o aké moduly ide.
Sú to tie čínske?
zdenko4017
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 452
Vek: 25.84
Založený: 28.06.2008
Bydlisko: Prievidza
Karma: 5

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Pre začiatočníkov

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 3 hostí.

Forums ©
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.69 sekúnd