Na kolko znizit odpor ku Dallas DS18B20

Sekcia určená pre Arduino nadšencov

Moderátor: Moderátori

mato3000
Power user
Power user
Príspevky: 9767
Dátum registrácie: 04 Jan 2009, 00:00
Bydlisko: BA

Re: Na kolko znizit odpor ku Dallas DS18B20

Príspevok od používateľa mato3000 » 10 Jún 2018, 20:48

pocitujlasku napísal:mato3000: ty si sa nikdy nehral napr. s legom vsak?
ale šak hej, ja to chápem, napriek tomu ale treba uviesť aj arduinistov na správnu cestu .... a pozri si toto vlákno ... samé pi***ny, tá***niny ... proste nič to nikomu neprinesie. Ak má náhodou niekto pravdu v nejakom príspevku, tak je to len náhoda, pretože ani autor nevie poriadne popísať svoj problém.

Vlastne doteraz sa nič nevyriešilo a ak sa náhodou aj ničo vyrieši, tak ďalší "majstri" arduina pôjdú rovnako zlou cestou.... ale hej chápem, občas sa im niečo podarí a občas tie knižnice urobia to čo treba, ale mám pocit, že im bude lepšie si zaobstarať vešteckú gulu, s tou budú mať lepšiu úspešnosť.


scop pre dallas sa dá kúpiť za facku na eBay, ak by si sa pozrel do DS a zistil ako "rýchlo" to čudo komunikuje tak ti to je jasné. LA je fajn, ale to skreslenie úplne nedokážeš, resp potrebuješ kvalitnejší LA. Ja síce používam LA 99%, ale ten moj je drahší ako mnohé scopy a mám už dostatočnú skúsenosť, aby som to vedel správne použiť aj na odhalenie prípadných skreslení ... scop mám umretý, a tak ma napadá, že už by som mal konečne aktivovať jeho opravu :?

tak má napadá že nie každý má na letovačku, ale ak ju nebude mať tak nemôže na ničom normálnom pracovať . Takže - nemám prachy na výbavu = prestanem kupovať hry na xbox a PC a platiť za pikoviny a mám našetrené na niečo čo mi pomôže v profi. živote a neskôr prinesie tisíce .... alebo idem na brigádu a mám 10 scopov ... samozrejme je dobré vysadiť cigarety, to tiež pomáha.
0

pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 6203
Dátum registrácie: 20 Júl 2007, 00:00
Vek: 41

Re: Na kolko znizit odpor ku Dallas DS18B20

Príspevok od používateľa pocitujlasku » 10 Jún 2018, 21:16

pozri, ja tiez velmi vyuzivam arduino, pretoze mi to neskutocne setri cas pri domacich prkotinach. Ale predtym som fungoval na x51 a asembler, neskor atmega a cecko, lenze teraz mam bohuzial tak malo casu, ze si nejake tie teplomery a pwm regulacie lediek riesim cez wifi a arduino. Samozrejme s tym, ze beriem na vedomie, ze to nie su profi veci.

Drakoush: ale tu sa nebavime o technikoch, ale o ludoch, ktori chcu nejako zacat s programovanim mcu a nechcu sa trapit hw. Ano, aj ja som mal parkrat burlive diskusie v praci, ked som tvrdil, ze arduino nie je vhodne na seriozne veci a do priemyslu a urcite by som mu nezveril riadit nejake klucove veci. Ale do domacnosti, kde si nieco zbucham pre svoje potesenie je je fajn. nemusis riesit navrh dosky, staci mi to prepojit kablikmi.
0
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.

mato3000
Power user
Power user
Príspevky: 9767
Dátum registrácie: 04 Jan 2009, 00:00
Bydlisko: BA

Re: Na kolko znizit odpor ku Dallas DS18B20

Príspevok od používateľa mato3000 » 10 Jún 2018, 21:23

a preto mi je divné, že mu takto radíte a nepoviete mu, aby pomeral kábel a komunikáciu .... teda beriem v celé toto vlákno aj keď začiatok je starší a ani v tomto novom prípade nik nespomenul premeranie, alebo mi to ušlo ?
Radíš v duchu --- nemám čas, tak sa budem serinkať 3 mesiace na SE a potom týždeň naťahovať káble a priletovávať odpory a premieňať knižnice a .... alebo si to zmeria má okamžite jasno .... mám pocit, že viem prečo nemáš čas ak takto funguješ .
0

Používateľov profilový obrázok
misocko
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4318
Dátum registrácie: 14 Jún 2009, 00:00
Vek: 47

Re: Na kolko znizit odpor ku Dallas DS18B20

Príspevok od používateľa misocko » 11 Jún 2018, 22:30

sice OT ale uz davno som to chcel niekde napisat :wink:
arduino nemozem zavrhovat , lebo je to jediny sposob ako dostat beznych smrtelnikov ku programovaniu MCU. uz pre niekolkymi rokmi som chcel skusit nejaky jednoduchy mcu, predtym nez som si nieco kupil , som precital prve dva clanky od zawina "Programujeme AVR v C" a pri druhom som skoncil , lebo som nepochopil ako kurna spravit zakladnu vec a to poslat nejaky pin do 0 alebo 1. Tym som teda skoncil, aj ked oproti beznym smrtelnikom mam aspon uplne zaklady programovania (napisal som uz niekolko sto riadkove makra v excely, takze podmienky, cykly... vsak to poznate; len sa mi to uz pletie ked sa chvilu hram s arduinom potom ked v robote potrebujem nejake makro tak tam davam bodkociarku a podobne , cakam kedy zacnem podla hesla v Cečku - "ked mate pochybnosti, zatvorkujte" :lol: ).
takze az ked som sa dockal Arduina kde dat pin do 0 alebo 1 dokaze aj male decko, som behom par minut rozblikal svoju prvu LED :) . Nedavno som potreboval generovat kratke pulzy (pokus o kondenzatorovu zvaracku), vytiahol som Arduino s display shieldom a behom 5 minut som si tlacitkami navolil dlzku pulzu, dalsim tlacitkom odpal. Kto potrebuje viac, musi ist samozrejme do hlbky a ked som potreboval rychlo zapnut a vypnut nejaky pin , naucil som sa aj klasicke C kedze som zistil ze je to daleko rychlejsie ako digitalWrite.
pre tych co zacinaju, prikladam tabulku zakladov ako ovladat pin klasika v C a cez arduino, kde klasika v C je pre mna doteraz VELMI ťažko pochopitelna, až uplne nepochopitelna (uznajte sami ze je to riadny hardcore oproti arduino jazyku):
Prílohy
C vs Arduino.PNG
0

michal312
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 385
Dátum registrácie: 30 Dec 2007, 00:00
Bydlisko: Hlohovec

Re: Na kolko znizit odpor ku Dallas DS18B20

Príspevok od používateľa michal312 » 12 Jún 2018, 08:38

V C na zaciatku staci zadefinovat napriklad takto

Kód: Vybrať všetko

#define SET(ADDRESS,BIT) (ADDRESS |= (1<<BIT))
#define RESET(ADDRESS,BIT) (ADDRESS &=~(1<<BIT))
a potom v celom kode pracovat uz len s tymto. Tak isto priehladne ako arduino :)

Kód: Vybrať všetko

if(..nieco...)SET(PORTD,PD0);
		else RESET(PORTD,PD0);
Pripadne mozes si zadefinovat uz konkretny port a dat mu nazov a pracovat len s tymto nazvom. Kod sa stava prehladnym

Kód: Vybrať všetko

#define LED_ON      SET(PORTD,PD0)
#define LED_OFF      RESET(PORTD,PD0)
ledku rozblikas za par sekund :wink:
0

pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 6203
Dátum registrácie: 20 Júl 2007, 00:00
Vek: 41

Re: Na kolko znizit odpor ku Dallas DS18B20

Príspevok od používateľa pocitujlasku » 12 Jún 2018, 09:12

michal312: a prave o tomto je arduino, niekto tie definicie a makra urobil uz namiesto teba.
Problem su vsak samotne kniznice, ktore sa dost casto medzi sebou pobiju, alebo su strasne prasacky urobene a potom to robi bordel. Samotne ciste arduino nie je nic ine, len makra nad C pre ulahcenie pisania.
0
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.

romiadam
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4417
Dátum registrácie: 09 Apr 2008, 00:00
Bydlisko: Wicklow, Irsko
Vek: 47

Re: Na kolko znizit odpor ku Dallas DS18B20

Príspevok od používateľa romiadam » 12 Jún 2018, 11:17

michal312, misocko:

C-cko je C-ko, to priznavam, na to treba mat nastavene mozgove zavity aby si si zapamatal syntax vsetkych zapisov. Niekomu to ide niekomu nie (ako aj mne zatial nevonia C-cko)

Ale s asemlerom nemam problem. To je len skladacka instrukcii. Tak napr. MCU mikrochip PIC:

Ak sa stlaci tlacidlo tak sa rozsvieti ledka.
#define Tlacitko PORTA,0 k slovu Tlacitko priradis 0-ty bit 8-bitoveho vstupno/vystupneho portu PORTA
#define LED1 PORTA,1 k slovu LED1 priradis 1-vy bit 8-bitoveho vstupno/vystupneho portu PORTA

(este sa v konfiguracnoych suboroch nastavi aby si mal 0-ty bit PORTA nastaveny ako vstup a 1-vy bit ako vystup, ale tym vas tu teraz neidem zatazovat)

A potom uz len (komentare sa pisu za ; )

start ; navestie s nazvom start
btfss Tlacitko ; je stlacene tlacitko?
goto vypni_LED ; tlacitko nebolo stlacene, skoc na navestie vypni_LED
goto zapni_LED ; tlacitko bolo stlacene, skoc na navestie zapni_LED

vypni_LED
bcf LED1
goto start

zapni_LED
bsf LED1
goto start

end ; ukoncenie programu (instrukcia pre MCU)

btfss - bit test file skip if set - otestuj bit daneho registra a preskoc instrukciu ak je "set" (log1) (file je register, v tomto pripade PORTA definovany hore)
goto - skoci na navestie
bcf - bit clear file - resetuje bit daneho registra
bsf - bit set file - nastavi bit daneho registra

Da sa to pisat aj napr. takto
bsf PORTA,1 - nastavi bit 1 portu A do log 1, ale mne sa viac paci ak jednotlive bity si pomenujem pomocou "define" tak ako ja chcem.

A potom to je velmi jednoduche. Na druhej strane je pravda ze casovo programovanie v asembleri je casovo narocne (zlozitejsie ukony ako rozsvietit ledku), ale vyhoda je ze vies co sa v programe deje a a v ktorej casti (moznost si to neskor poupravovat podla poziadaviek) a ak spravne poskladas logiku programu tak sa ti NIKDY nestane ze to neide. VZDY to ide.


Je tu nieco zlozite? Samotne instrukcie maju skratky take ze sa velmi lahko ucia a zapamataju.
Skor tu potom vznika problem len pravne poskladat logiku programu.

Ak je clovek lenivy, moze si tiez najs uz napisane programy a poupravovat si ich. Napr. ja som nepochopil ako sa deli s pouzitim posuvneho registra, tak som to nevedel v asembleri napisat, tak som si taky program stiahol z internetu a pouzivam ten.
0
Prepáčte mi za diakritiku a preklepy - väčšinou píšem z mobilu a ENG klavesnice.
(výroky nemenovaného člena fóra:) ...základy elektrotechniky ovládam dokonale, tak napr. taký tyristor neviem ako presne funguje

pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 6203
Dátum registrácie: 20 Júl 2007, 00:00
Vek: 41

Re: Na kolko znizit odpor ku Dallas DS18B20

Príspevok od používateľa pocitujlasku » 12 Jún 2018, 13:08

asembler je fajn, kedysi som sa s nim hral a binarka, ktora komunikovala s DS18b20 a zobrazovala na 16x2 displeji mala 700 bajtov :) (atmel x51). ale to som mal cas a chcel som si to vyskusat. takze nemal som nic, len instrukcnu sadu (lebo moja pamat je biedna a obcas si neviem spomenut na syntax) a datasheet k displeji a snimacu. Bez internetu. v asm clovek pochopi ako to cele funguje a krasne sa tam da hrat aj s casovanim.
0
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.

mato3000
Power user
Power user
Príspevky: 9767
Dátum registrácie: 04 Jan 2009, 00:00
Bydlisko: BA

Re: Na kolko znizit odpor ku Dallas DS18B20

Príspevok od používateľa mato3000 » 12 Jún 2018, 20:46

michal312, fakt by ma zaujímalo kolko bajtov ti zaberá tento tvoj " jednoduchý" proram :pain:
0

peterple
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2328
Dátum registrácie: 25 Jún 2013, 21:06
Bydlisko: Krajné
Vek: 57
Kontaktovať používateľa:

Re: Na kolko znizit odpor ku Dallas DS18B20

Príspevok od používateľa peterple » 12 Jún 2018, 21:19

Obrázok
prvé dva riadky C tabuľky majú dosť brutálne vedľajšie účinky. Pre neznalých doporučujem nepoužívať. Miesto prvého

Kód: Vybrať všetko

DDRD|=(1<<PD0)
Miesto druhého používať štvrtý riadok
A samozreje že je potrebné vedieť podľa x označenia pinu arduina správne určiť DDRr, PORTr a Prn
0
Ukáž múdremu chybu a on sa ti poďakuje. Ukáž chybu hlupákovi a on sa urazí.

michal312
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 385
Dátum registrácie: 30 Dec 2007, 00:00
Bydlisko: Hlohovec

Re: Na kolko znizit odpor ku Dallas DS18B20

Príspevok od používateľa michal312 » 12 Jún 2018, 22:13

mato3000, nie je to v tejto chvili jedno? :)
0

mato3000
Power user
Power user
Príspevky: 9767
Dátum registrácie: 04 Jan 2009, 00:00
Bydlisko: BA

Re: Na kolko znizit odpor ku Dallas DS18B20

Príspevok od používateľa mato3000 » 12 Jún 2018, 23:05

ani nie, prezraď , hádam s tým nemáš problém ?
0

peterple
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2328
Dátum registrácie: 25 Jún 2013, 21:06
Bydlisko: Krajné
Vek: 57
Kontaktovať používateľa:

Re: Na kolko znizit odpor ku Dallas DS18B20

Príspevok od používateľa peterple » 13 Jún 2018, 21:14

Ja typujem že to makro sa preloží ako jedna strojová inštrukcia

Kód: Vybrať všetko

SBI PORTD, PD0 ;SET(PORTD,PD0)
CBI PORTD, PD0 ;RESET(PORTD, PD0) 
Osobne tiež nemám moc rád utopiť program v makrách ale keď sa to niekomu páči, prečo nie. Ja tam budem radšej celý život písať tie AND a OR operácie.
0
Ukáž múdremu chybu a on sa ti poďakuje. Ukáž chybu hlupákovi a on sa urazí.

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok