Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • RF komunikacia

RF komunikacia

V┼íetko ─Źo sa t├Żka mikropo─Ź├şta─Źov + Sekcia Arduino

Moderátori: psichac, Moderátori

RF komunikacia

Odosla┼ąod JaroslavF » 06 Aug 2018, 17:14

Zdravim,

stretol som sa s trocha cudnym problem pri snahe o bezdrotovu komunikaciu medzi dvoma mcu, s ktorym by som potreboval trocha nakopnut. Cudne je na tom to, ze raz to funguje podla ocakavania, raz nie.

Popis:
- procesor c.1 je atmega8, na nu je napojeny transmitter FS1000A. Procesor bezi bez externeho krystalu, na frekvencii 8 MHz, baudrate je 1200. Ma to byt dialkovy ovladac pre jednosmerny motor ( RC auticko ), to znamena mam tam zatial jedine tlacidlo, ktore ked sa stlaci, transmitter bude nonstop zasielat znak 'f'. Ked sa tlacidlo pusti, transmitter prestane vysielat.
- procesor c.2 je atmega32, na nu je napojeny receiver XY-MK 5V. Procesor ma pripojeny externy krystal, bezi na frekvencii 16 MHz. Baudrate je takisto 1200. V nekonecnej slucke sa konroluje, ci nepride znak 'f' a pokial ano, zapni motor az pokial znak zmizne zo vstupu ( je tam delay v pripade maleho sumu ). Miesto motora mam zatial zapojenu LEDku na test.

Problem je v tom, ze po stlaceni tlacidla vysielaca, LEDka raz svieti, inokedy nie. Je to uplne nahodne. Preto som datovu linku z receivera pripojil na PC a sledoval prijmane data. Po zatlaceni tlacidla vidiet, ze chodi blok dat s rovnakou hodnotu, ale niekedy to proste nie je sekvencia znakov 'f' , ale hociakeho ineho znaku. Cize raz je to to, co ocakvam, raz nie. Preto nepredpokladam, ze by problem mohol byt v kode, ale skor niekde inde.
Este chcem spomenut, ze anteny k modulom nemam originalne. Nasiel som na internete, ze pre 433 MHz by mala mat antena 17,3 cm , takze som tam priletoval priblizne 17 cm dlhe vodice smerujuce zvislo nahor.
Vie mi niekto poradit, v com by mohol byt problem? Pokial mate podozrenie, ze je to softwarova chyba, mozem prilozit kod. Dakujem Vam vopred.
JaroslavF
Nov├Ż ─Źlen
Nov├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 93
Vek: 28.1
Zalo┼żen├Ż: 05.02.2012
Karma: 0

Re: RF komunikacia

Odosla┼ąod peterple » 06 Aug 2018, 18:11

─îo na toto poveda┼ą? Ak je to v poriadku tak to funguje, ak nie, tak vo─żakde vo─ża─Źo nefunguje. Osciloskop asi nem├í┼í? Ten test ─Źo si urobil je fajn ale nijak ti nezmen┼íil okruh podozriv├Żch. Ja by som pripojil vysiela─Ź rovno na PC a ako druh├ę by som na priamo spojil vysiela─Ź s prij├şma─Źom. Inak mi gu─ża nefunguje. Tie zdrojov├ę k├│dy si mohol da┼ą rovno. Chyba m├┤┼że by┼ą aj tam. Napr├şklad ako testuje vysiela─Ź ┼że znak je vyslan├Ż a m├┤┼że posla┼ą ─Ćal┼í├ş?
Uk├í┼ż m├║dremu chybu a on sa ti po─Ćakuje. Uk├í┼ż chybu hlup├íkovi a on sa uraz├ş.
peterple
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 1715
Vek: 51.72
Zalo┼żen├Ż: 25.06.2013
Bydlisko: Krajn├ę
Karma: 46

Re: RF komunikacia

Odosla┼ąod otep69 » 06 Aug 2018, 18:58

Tie┼ż som sa raz sna┼żil rozchodi┼ą komunik├íciu so spom├şnan├Żmi modulmi, po dlho predlho troubleshootingu som pri┼íiel na to, ┼że probl├ęm bol v samotn├Żch moduloch. Aby som dosiahol stabiln├Ż pr├şjem tak som musel ├şs┼ą s r├Żchlos┼ąou rap├şdne dolu a┼ż na 240baud.
Ke─Ć si nevie┼í da┼ą rady (samozrejme ke─Ć vysk├║┼ía┼í to ─Źo ti poradil Peterple) m├┤┼że┼í to vysk├║┼ía┼ą ako sa to bude spr├íva┼ą a ak by to n├íhodou bolo v tom m├┤┼żem ti len vrelo doporu─Źi┼ą tieto moduly:
https://www.ebay.com/itm/2PCS-433Mhz-HC-12-SI4463-Wireless-Serial-Port-Module-1000m-Replace-Bluetooth-/361945048477?hash=item54459b259d
Tro┼íku drah┼íie, ale som s nimi nadmieru spokojn├Ż.
Te┼í├ş ma Peter.
F*ck me I am Famous ...
─îo nejde silou, p├┤jde silou e┼íte v├Ą─Ź┼íou.
otep69
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 186
Vek: 30
Zalo┼żen├Ż: 31.10.2008
Bydlisko: Jarok
Karma: 1

Re: RF komunikacia

Odosla┼ąod pocitujlasku » 06 Aug 2018, 19:21

tie moduly su vhodne na pomale posielanie dat. nezvladaju ked tam zacnes chrlit data. Na viac dat som pouzival, neviem presne oznacenie, ale bola to bezdrotova nahrada serioveho portu - tam som sa dali posielat na jeden prijimac aj z viacerych modulov a kolizie boli minimalne.
Intel, Nvidia, Ubuntu, Firefox, Asus, Nissan, Jelinek 52%, Metal
---------------------------------------------------------------------------------------------
Jedn├şm z nejv─Ťt┼í├şch projev┼» ned┼»v─Ťry v Boha je hromosvod na kostele.
pocitujlasku
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 4216
Vek: 35.44
Zalo┼żen├Ż: 20.07.2007
Bydlisko: Poprad
Karma: 17

Re: RF komunikacia

Odosla┼ąod jo┼żi » 06 Aug 2018, 23:37

na seriovy UART prenos pou┼żivam Xbee moduly XB24-001 maju seriovy UART, konfigurovatelne cez AT prikazy. ak by trebalo va─Ź┼í├ş dosah tak potom XBP24 tie s├║ 100mW vykonom.
potom e┼íte pou┼żivam HOPE moduly RFM01 a RFM02 na 433 alebo 868Mhz ale tie su cez SPI komunikaciu.

-- Spojen├Ż pr├şspevok 06 Aug 2018, 22:41 --

este chcem vysku┼íat tieto ale zatial nemam skusenos┼ą:
https://www.tme.eu/sk/details/rfm85w-43 ... ectronics/
prijima─Ź
https://www.tme.eu/sk/details/rfm210lcf ... ectronics/
jo┼żi
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 160
Zalo┼żen├Ż: 06.07.2014
Bydlisko: Lazany
Karma: 3

Re: RF komunikacia

Odosla┼ąod JaroslavF » 07 Aug 2018, 10:23

peterple nap├şsal:Osciloskop asi nem├í┼í? ...... Ja by som pripojil vysiela─Ź rovno na PC a ako druh├ę by som na priamo spojil vysiela─Ź s prij├şma─Źom.


Osciloskop nemam. Pripojil som vysielac priamo k PC a pri zadavani sekvencii znakov 'f' priamo cez terminal prijmac uspesne vsetko detekoval. Z toho mi vychadza, ze mam pravedepodobne zle nastaveny baudrate, pripadne pocitam s nespravnou frekvenciou procesora c1, teda atmega8 ( s ktorou pracujem teraz prvykrat, doteraz som pouzival iba 32 ).
Vyskusal som nizsi baudrate ( 600 ), a opat, po pripojeni transmittera priamo na PC vsetko slapalo. Ale procesor nie a nie fungovat korektne. Chcel by som teda poziadat o radu, ci nepracujem ozaj s nespravnou hodnotou frekvencie. Nejake info:
Procesor ma na puzdre oznacenie ATMEGA8 16PU, predpokladam ale, ze to je klasicka ATMEGA8, kedze tak som si ju ziadal v predajni. Ked som googlil datasheet, naslo mi cisto pre ATMEGA8. Fuse bity som nastavil tieto: low fuse = 0xe4 ; high fuse = 0xd1 , tzn frekvencia procesora 8 MHz bez externeho krystala. Baudrate vyratavam podla vzorca: UBRR = (F_CPU / ( 16 * BAUD)) - 1 ;; takze pri baudrate 600 vychadza UBBR ako 832.
Ak je podla vas chyba niekde v tomto, budem rad za kazdu radu. Vdaka.



peterple nap├şsal:Tie┼ż som sa raz sna┼żil rozchodi┼ą komunik├íciu so spom├şnan├Żmi modulmi, po dlho predlho troubleshootingu som pri┼íiel na to, ┼że probl├ęm bol v samotn├Żch moduloch. Aby som dosiahol stabiln├Ż pr├şjem tak som musel ├şs┼ą s r├Żchlos┼ąou rap├şdne dolu a┼ż na 240baud.

Skusil som nizsiu frekvenciu, vid vyssie a musim povedat, ze vystup na transmitteri bol "plynulejsi" ( dioda nepreblikvala, takze asi menej chyb pri prenose ). Pokial vsetko zlyha, neostane mi nic ine, ako pouzit ine moduly. Na tychto som sa v podstate chcel ucit.

pocitujlasku, jozi: vdaka, ak uz si nedam rady s tymito, tak pouzijem nieco silnejsie, ako mi aj radite.
JaroslavF
Nov├Ż ─Źlen
Nov├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 93
Vek: 28.1
Zalo┼żen├Ż: 05.02.2012
Karma: 0

Re: RF komunikacia

Odosla┼ąod JaroslavF » 09 Aug 2018, 09:35

// UPDATE

Teraz tomu nechapem uz vobec. Vyzera to, ze baudrate je nastavena spravne, pretoze po prepojeni TX a RX oboch procesorov, teda priamou komunikaciou obidenim vysielaca/prijmaca ide prenos presne podla mojich predstav. Ak som zapojil transmitter na PC, zasielal som vstup z klavesnice a sledoval som vystup z receivera, robilo to to, co som chcel a bez chyb. No uz ked som nechal komunikaciu na procesoroch, opat chyby. Som uplne mimo, ako je mozne, ze samostatne funguje aj prenos iba medzi procesormi navzajom, aj prenos s pouzitim iba prijmaca, ale vsetko spolu uz nejde. Viete niekto poradit, v com moze byt problem?

// UPDATE

Tak pani, problem vyrieseny. Sice nemam ani potuchy preco, ale pokial som posielal iba jeden znak, robilo to problemy, a nie vzdy prislo to co som zaslal. Akonahle som ale zacal zasielat dva znaky za sebou ( priklad, nie 'f' , ale '+' a potom 'f' ), vzdy dorazilo presne to, co som zaslal.
Kazdopadne, dakujem Vam za vase rady a cas.
JaroslavF
Nov├Ż ─Źlen
Nov├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 93
Vek: 28.1
Zalo┼żen├Ż: 05.02.2012
Karma: 0

Re: RF komunikacia

Odosla┼ąod peterple » 09 Aug 2018, 18:44

tak toto sk├┤r ukazuje na sw problem. Megy toti┼ż maj├║ pre UART dvojbytov├║ FIFO. Tak┼że tam m├┤┼że┼í posla┼ą dva znaky plnou r├Żchlos┼ąou a potom sa mus├ş ─Źaka┼ą na odvysielanie. No a na to s├║ tam dva r├┤zne pr├şznaky. Jeden infornuje ┼że sa vo FIFO upr├ízdnilo jedno miesto a m├┤┼że sa tam teda posla┼ą ─Ćal┼í├ş znak. Druh├Ż informuje ┼że vysielanie skon─Źilo. Mysl├şm ┼że chyba je pr├íve v tomto. Navy┼íe si neodhalil pr├ş─Źinu, iba si to obi┼íiel dos┼ą nevhodn├Żm sp├┤sobom. T├í linka toti┼ż nem├┤┼że strati┼ą pri prenose ani byte, a nie to ka┼żd├Ż druh├Ż.

Ako prv├ę som sa p├Żtal na to ako to m├í┼í v sw vyrie┼íen├ę.
Uk├í┼ż m├║dremu chybu a on sa ti po─Ćakuje. Uk├í┼ż chybu hlup├íkovi a on sa uraz├ş.
peterple
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 1715
Vek: 51.72
Zalo┼żen├Ż: 25.06.2013
Bydlisko: Krajn├ę
Karma: 46

Re: RF komunikacia

Odosla┼ąod JaroslavF » 10 Aug 2018, 08:01

peterple nap├şsal:T├í linka toti┼ż nem├┤┼że strati┼ą pri prenose ani byte, a nie to ka┼żd├Ż druh├Ż.

Jedna sa o dialkovy ovladac pre RC auto, myslim, ze strata jedneho, alebo par byte-ov neohrozi funkcnost programu. Nejde o zasielanie nejakych binarnych dat, ktorych hodnotu potrebujem na dalsi vypocet a podobne. Ide cisto o signal, dopredu/dozadu.
O lepsom rieseni neviem, ak mi vies poradit, aspon nasmerovat, rad si necham poradit. Kazdopadne nechapem, ako bolo myslene to, ze sa straca kazdy druhy bajt. Ked sledujem prijate data receivera cez PC, tak prichadza sekvencia oboch znakov, teda nieco taketo +f+f+f+f+f+f . A softwarovo potom najpr citam, ci bol prijatyznak '+' . Ak ano, cita sa dalej a ak je to 'f' ,pripadne 'r' , vykona sa patricna operacia.
JaroslavF
Nov├Ż ─Źlen
Nov├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 93
Vek: 28.1
Zalo┼żen├Ż: 05.02.2012
Karma: 0

Re: RF komunikacia

Odosla┼ąod peterple » 10 Aug 2018, 16:53

Ke─Ć pren├í┼ía v┼íetko tak potom je to OK. Ja som pochopil ten tvoj update tak ┼że posle┼í +f a pride f ale v┼żdy v poriadku. Kde┼żto predt├Żm si posielal st├íle f a ─Źasto pri┼ílo nie─Źo ├║plne in├ęho.
Pou─Źenie z kr├şzov├ęho v├Żvoja ┼żiadne. Zrazu to funguje. Niet ─Źo ─Ćalej rie┼íi┼ą.
Uk├í┼ż m├║dremu chybu a on sa ti po─Ćakuje. Uk├í┼ż chybu hlup├íkovi a on sa uraz├ş.
peterple
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 1715
Vek: 51.72
Zalo┼żen├Ż: 25.06.2013
Bydlisko: Krajn├ę
Karma: 46

Re: RF komunikacia

Odosla┼ąod JaroslavF » 10 Aug 2018, 19:51

Nuz, ci niet co riesit. Ano, sice to funguje, ale rad aj rozumiem veciam, ktore robim a toto je pre mna trocha zahada. Na mnohych zahranicnych forach alebo v clankoch som si vsimol, ze takmer vzdy zasielaju prvy byte oznaceny ako "dummy data" , kvoli synchronizacii. Ale ziaden popis okolo tohto byte-u som nenasiel. A tak sa zda, ze je to dost dolezita zalezitost, kedze aj v mojom pripade to zachranilo cely prenos. ( pripominam, ze v pripade priameho prepojenia dvoch procesorov prenos fungoval aj bez tohto dummy byte-u ).
JaroslavF
Nov├Ż ─Źlen
Nov├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 93
Vek: 28.1
Zalo┼żen├Ż: 05.02.2012
Karma: 0

Re: RF komunikacia

Odosla┼ąod jo┼żi » 10 Aug 2018, 20:07

Ja si nemysl├şm ┼że by sa str├ícali data na s├ęriovom porte. Sk├┤r sa str├ícaj├║ data pri RF prenose. A to m├┤┼że by┼ą t├Żm ┼że je to AM modulacia bez akejko─żvek kontroly dat. Pochybujem ┼że by ten modul mal menchester..... ak sa chce┼í uisti┼ą tak pou┼żi ibe rf moduly.
E┼íte sa mi nestalo aby sa str├ícali data na uarte. S├şce robim iba s c51tkovym jadrom s in├Żmi nem├ím sk├║senosti ┼żiadne ale predpoklad├ím ze komunik├ícia po uarte je v┼íade rovnak├í.
jo┼żi
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 160
Zalo┼żen├Ż: 06.07.2014
Bydlisko: Lazany
Karma: 3

Re: RF komunikacia

Odosla┼ąod JaroslavF » 10 Aug 2018, 20:21

Data sa nestratili, pretoze kolko byte-ov som poslal, tolko bolo dorucenych. Akurat ze vo vacsine pripadov skomolenych. A nie, tieto moduly nemaju ziadnu kontrolu dat. Nemyslel som si, ze tym, ze pouzijem akysi uceleny paket ( dummy byte, samotne data, chcecksum ), tak to vyriesi problem so zlymi datami v receiveri. Kedze som videl, ze sa prijma nieco uplne ine, ako sa vysiela, tak som hladal problem inde. Pri mojom dalsom projekte uz s niecim takymto budem ratat, no zial budem to robit automaticky bez toho, aby som chapal, preco jeden "synchronizacny" byte sposobi to, ze to celu nasledujucu komunikaciu nerozhadze.
JaroslavF
Nov├Ż ─Źlen
Nov├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 93
Vek: 28.1
Zalo┼żen├Ż: 05.02.2012
Karma: 0

Re: RF komunikacia

Odosla┼ąod peterple » 10 Aug 2018, 20:52

J├íj takto. Ja som si tvoju prv├║ ot├ízku domyslel zl├Żm smerom. Zmiatlo ma tam slovo nonstop vysiela┼ą. Tak som si podsunul predpoklad ┼że ti to blbne po─Źas dlh├ęho prenosu a nie na jeho za─Źiatku.
Tak┼że teraz k tomu ┼że pre─Źo treba posla┼ą na za─Źiatku nejak├║ dummy spr├ívu mino nejak├Żch "paketov" S├║ na to dva d├┤vody:
  1. Prij├şma─Ź sa pri strate nosnej usp├ş, lebo ┼íetrenie energiou je dnes v m├│de. Tak┼że po jej objaven├ş je potrebn├ę po─Źka┼ą a┼ż sa tam rozbehn├║ nejak├ę oscil├ítory a stabilizuje sa ich f (ak s├║ potrebn├ę k pr├şjmu a dek├│dovaniu )
  2. Nastavenie zosilnenia. Preto┼że s├║ to zvy─Źajne mobiln├ę veci ked┼że ide o bezdr├ítov├Ż prenos tak je norm├ílne ┼że prij├şma─Ź a vysiela─Ź medzi sebou men├ş vzdialenos┼ą a orient├íciu. To vedie k tomu ┼że prij├şman├Ż sign├íl m├í r├┤znu ve─żkos┼ą a treba ho zosilni┼ą v┼żdy trochu inak. O toto sa star├í obvod ozna─Źovan├Ż ako AVC (automatick├ę vyrovn├ívanie citlivosti) No a ten na svoje spr├ívne nastavenie potrebuje nejak├║ dobu.
Sta─Ź├ş sa pozrie┼ą na priebeh burstov pri infra─Źervenom dia─żkovom ovl├ídan├ş. Tam sa na za─Źiatku v┼żdy posiela nosn├í f po ur─Źit├║ dobu. Niektor├ę k├│dovania m├íj├║ t├║to inicializ├íciu dlh┼íiu ako je potom samotn├í spr├íva.

Tak┼że v pr├şpade AM modul├ície by som povedal ┼że najlep┼í├ş dummy byte je bu─Ć 0xFF alebo 0x00. Pod─ża toho ─Źomu zodpoved├í sign├íl s plnou intenzitou nosnej. Alebo 0x55, alebo 0xAA ked┼że tam s├║ oba stavy v rovnakom pomere. Ale toto s├║ len tak├ę moje ┼ípekul├ície.
Uk├í┼ż m├║dremu chybu a on sa ti po─Ćakuje. Uk├í┼ż chybu hlup├íkovi a on sa uraz├ş.
peterple
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 1715
Vek: 51.72
Zalo┼żen├Ż: 25.06.2013
Bydlisko: Krajn├ę
Karma: 46

Re: RF komunikacia

Odosla┼ąod stefanSK » 10 Aug 2018, 21:52

peterple probl├ęm s pr├şjmom pop├şsal presne a moja sk├║senos┼ą s modulmi s AM modul├íciou potvrdzuje v┼íetko od bodu 2 do konca.
Po pr├şjme prv├ęho bytu sa prij├şma─Ź sna┼ż├ş nastavi┼ą AVC a "referen─Źn├║ ├║rove┼ł" pre dek├│dovanie n├║l a jednotiek (na osciloskope prv├Ż prijat├Ż byte v prij├şma─Źi vyzer├í ako krivka nab├şjania sa kondenz├ítora modulovan├í datami, ostatn├ę s├║ u┼ż posaden├ę na kon┼ítatnej jednosmernej ├║rovni. To som d├ívno meral s modulmi AURELxxx). Ak nechce┼í na za─Źiatku posiela┼ą dummy byty, tak si k├│dovanie urob tak, ┼że prv├ę napr. 2Byty budu obsahova┼ą rovnak├Ż po─Źet n├║l a jednotiek. Sk├║s napr:

0xc3, 0x69
elebo:
0x71, 0x33
......

─Źi obidva znaky sa prijm├║ korektne.
S.K.
stefanSK
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Pokro─Źil├Ż ─Źlen
Pokro─Źil├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 518
Vek: 62.72
Zalo┼żen├Ż: 24.06.2010
Bydlisko: Trnava
Karma: 12

Re: RF komunikacia

Odosla┼ąod kamilko » 11 Aug 2018, 07:04

Dobre rano stara mama, to sa vie o tychto jednoduchych moduloch davno ze treba vyslat prvy byte aby sa zosynchronizovali.
A tusim sa ako prva vysiela postupnost 01010101
kamilko
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 205
Zalo┼żen├Ż: 21.10.2017
Bydlisko: kosice
Karma: 1

Re: RF komunikacia

Odosla┼ąod peterple » 11 Aug 2018, 08:11

Dobr├ę r├íno star├Ż otec. Ako to mysl├ş┼í zosynchronizovali? Prenos je asynchr├│nny. Moduly maj├║ vlastn├ę osc ktor├ę be┼żia samostatne (teda nesynchonizovane). ─îo m├í┼í t├Żm pojmom teda na mysli ┼że sa konkr├ętne urob├ş? Synchroniz├íciu prenosu rob├ş ten kto ich riadi teda UART. A to pomocou ┼ítart a stop bitov na za─Źiatku a na konci ka┼żd├ęho pren├í┼ían├ęho ├║daja.
Uk├í┼ż m├║dremu chybu a on sa ti po─Ćakuje. Uk├í┼ż chybu hlup├íkovi a on sa uraz├ş.
peterple
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 1715
Vek: 51.72
Zalo┼żen├Ż: 25.06.2013
Bydlisko: Krajn├ę
Karma: 46

Re: RF komunikacia

Odosla┼ąod JaroslavF » 11 Aug 2018, 08:48

kamilko nap├şsal:Dobre rano stara mama, to sa vie o tychto jednoduchych moduloch davno ze treba vyslat prvy byte aby sa zosynchronizovali.
A tusim sa ako prva vysiela postupnost 01010101


Tu staru mamu si nabuduce odpusti, v tejto problematike ( RF komunikacia ) som uplne cudzi, tak je logicke, ze robim chyby, na ktorych sa chcem ucit.

Peterple, stefansk: krasne vysvetlenie, velmi ste mi pomohli, dakujem. K+
JaroslavF
Nov├Ż ─Źlen
Nov├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 93
Vek: 28.1
Zalo┼żen├Ż: 05.02.2012
Karma: 0


Nasp├Ą┼ą na Mikropo─Ź├şta─Źe

Kto je pr├ştomn├Ż

U┼ż├şvatelia prezeraj├║ci si toto f├│rum: ┼Żiadny registrovan├Ż pou┼ż├şvate─ż a 1 hos┼ą.

Forums ©
Autor str├ínky je Ondrej Z├ívodsk├Ż(zawin), o graficky design sa star├í ─Żubo┼í Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
─îas potrebn├Ż k spracovaniu str├ínky 0.73 sek├║nd