rady pre prvoletca

Kecajte o čom chcete...

Moderátori: mirosne, Moderátori

urgot
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 89
Dátum registrácie: 28 Nov 2014, 00:05

rady pre prvoletca

Príspevok od používateľa urgot » 15 Aug 2018, 22:02

Zdravim, coskoro budem prvy krat letiet (nastastie len vramci europy a bez prestupov), a tak by som vas chcel poprosit o nejake rady. Vo vseobecnosti viem ako prebieha cely proces, no zaujima ma najma vasa skusenost s batozinou, popripade nejake postrehy, tipy atd.

Konkretne ide o kufor ktory ide do podpalubia. Stalo sa vam ze sa kufor stratil? bol poskodeny? obalujete kufor takou tou priesvitnou foliou? alebo pouzivate popruhy? a co zamok? oplati sa pouzivat ten co je na kufri? alebo radsej ten standardizovany TSA ktory si vedia sekuritaci otvorit bez nutnosti nicit zamok/kufor?

Co sa tyka prirucnej batozin, budem mat taky mensi turisticky ruksak....v leteckej spolocnosti maju pisane ze su povolene 2 tasky- jedna co ide nad hlavu, a druha dole k noham, pod sedadlo pred vami sediaceho.
Mozem si vybrat kde si ruksak dam? Radsej by som si ho nechal pri nohach, no neviem ako to funguje.
Prosim poucte ma, bude to pre mna nova skusenosti a kopa stresu, a aktualne sa k mojmu strachu ze padne lietadlo pridal aj strach ze stratim batozinu :D

Vdaka!


PS: viem ze to zrovna nesuvisi s elektrom, ale snad mi to prepacite :)
0

Používateľov profilový obrázok
misocko
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4319
Dátum registrácie: 14 Jún 2009, 00:00
Vek: 47

Re: rady pre prvoletca

Príspevok od používateľa misocko » 15 Aug 2018, 22:34

ahoj
lietam najdalej portugalsko, vecsinou lufthansa (ale aj swis a podobne letky kde este najdes aj popolniky pri sedadle), 98% s prestupom (tam neriesis spodnu batozinu, skratka odovzdas prevemu prepravcovi a v cieli ti batozina vypadne u toho druheho)
kufor ktory ide dole som nemal este ani raz zamknuty ale nozicky mi uz odpadli dvakrat (s tou batozinou do podpalibia vyslovene hadzu, raz som to videl ked nam zrusili jedno lietado a prestahovali nas do ineho). nepouzivam ani foliu, mam lacny kufor a pocitam s tym ze mi ho rozbiju. Avsak nejake brutal to nebude , nakolko raz som zabudol v kufri notas a doteraz funguje a taktiez nejake portske vinko ide v pohode v kufri - zabalene do nohavic a triciek a tak :lol:
co sa tyka batohu do kabiny, vecsinou si beriem iba notas.
co sa tyka toho kam s nim, mozes bud nad hlavu ako v autobuse alebo pod nohy, letusky preferuju aby si dal vsetko pod nohy, lebo je plno blbcou co si do kabiny zoberu aj velky ufor a potom to nemaju nad hlavy kam napchat.
co sa tyka straty, mne sa este nic nestratilo, kolegom sa stratily nejake cigarety, alkohol , aj nejaky ten kufor ktory nasledne prisiel domov (to ti je platne ked si v argentine musi kupit slipy aj ponozky :lol: )
a tiez odporucam si kufor oznacit menovkou a adresou, raz sa mi stalo ze nejaky panko mal presne taky isty kufor ako ja, dokonca mu chybala ta ista nozicka ako mne a letel tym istym letom , uz som cho chcel stopnut ked som si uvedomil ze ja mam menovku (asi by cumel :lol: )
0

urgot
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 89
Dátum registrácie: 28 Nov 2014, 00:05

Re: rady pre prvoletca

Príspevok od používateľa urgot » 16 Aug 2018, 00:42

dik za odpoved :) ..ako si zoberu velky kufor do kabiny? vzdy citam upozornenia na velkost prirucnej batoziny a pod...ako to tam prepasuju? alebo sa to tak prisne nekontroluje?

v prirucnej budem mat tiez len notas, nabijacky, kable, sluchatka a dalsie dolezite veci :D aj ked kvoli problemu kupovania ponoziek a slipov v novej krajine by som si mohol do prirucnej nahadzat par handier nech v pripade straty neostanem na prazdno :D
btw batozinu mam poistenu..dokonca 2x...ale co tie papierovacky v pripade ze si nenajdem kufor :(


..co sa tyka jedla a pitia? nemam zrovna chut si kupovat na palube predrazeny tovar
..da sa kupit v duty free zone a preniest? pri boardingu to uz nekontroluju? alebo ako toto riesis?

ja budem letiet voloteou...boli na vyber aj lety s prestupmi, no povedal som si ze budem mat dost stresu aj bez strachovania sa ze nestihnem pripoj kvoli meskaniu lietadla :D

..ked letis s prestupom, kolko casu si nechavas medzi prestupmi? cital som ze treba byt na letisku tak 2 hodky pred odletom..co ked je medzi letmi len hodinova medzera? co robit ked prvy let meska a nestihas pripoj?

sorry, asi vela blbych otazok, no radsej sa pripravim popredu nez potom nieco posrat :D
0

Používateľov profilový obrázok
jmalik93
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 959
Dátum registrácie: 27 Júl 2011, 00:00
Bydlisko: Bratislava
Vek: 30

Re: rady pre prvoletca

Príspevok od používateľa jmalik93 » 16 Aug 2018, 02:38

Kufor na palubu si môžeš zobrať ale iba do istej váhy - to budeš mať na letenke a do určitých rozmerov okolo 55x40x25cm
Čo sa týka pitia či hocijakých tekutín tak to Ti pri bezpečnostnej kontrole všetko zahodia jedine žeby si to mal zabalené do 100ml.
V duty free zóne si môžeš kúpiť pitie aj jedlo ale bude drahšie ako v bežnom obchode.
0

Používateľov profilový obrázok
Radus
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1497
Dátum registrácie: 27 Okt 2009, 00:00
Bydlisko: Prešov
Vek: 42

Re: rady pre prvoletca

Príspevok od používateľa Radus » 16 Aug 2018, 10:35

... keď letíš s prestupmi, zvačša už nevychádzaš z bezpečnostnej zóny a tak len bežííííš z jednej strany letiska zväčša až na druhú. Lietadlá sa vedia aj počkať ak im chýbajú cestujúci, tak vedia že idú z iného lietadla a keď je to reálne - že mešká pár desiatok minút tak ťa počkajú. V Dohe som tak bežal krížom cez letisko a mal som nato pol hodinu :). Horšie je to keď sa dostaneš z bezpečnostnej zóny, alebo keď nemáš letenku na druhé lietadlo lebo tú ti dajú až na druhom letisku a to ti povie milá pani na boarde pred odletom. Je to celkom zábava keď nevieš poriadne po anglicky, ale dá sa. Potom si dáš na palube 2dc whiskey (ak letíš napríklad Quatarom, tak je hej...) a už to ide :) Držím prsty...
0

milan209
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 522
Dátum registrácie: 07 Apr 2010, 00:00
Bydlisko: Žilina
Vek: 50

Re: rady pre prvoletca

Príspevok od používateľa milan209 » 16 Aug 2018, 19:57

Keď ti poškodia kufor tak treba najst miesto na letisku kde to s tebou spíšu a následne s tým dokladom môžeš od poisťovne žiadať odskodnenie.
0

Používateľov profilový obrázok
misocko
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4319
Dátum registrácie: 14 Jún 2009, 00:00
Vek: 47

Re: rady pre prvoletca

Príspevok od používateľa misocko » 16 Aug 2018, 20:36

samozrejme ze do kabiny si nemozes zobrat 1m x 1m x1m kufor, ale zeby neikoho kontrolovali na velkost kufra som este nevidel hoci sablonu na to maju.
jedlo a pitie ti v lietadle daju (nejaky sendvic a nejaku tekutinu), este sa mi nestalo ze by som potreboval viac.
co si kupios v duty free to si mozes zobrat do lietadla

co sa tyka prestupu, jedine na co si treba davat pozor aby si nevybehol z bezppecnostnej zony, aby si znova nemusel prejst bezpecnostnou previerkou.
casu si treba nechat aspon hodinu (minimum) , ja som to za hodinu dal vo Frankfute, tu hodku som sa vsak nezastavil a vyuzil vsetky zrychlovacie "pruhy" ktore tam boli - treba rozhodne trochu viac na tak velke letisko. Tiez je dobre mat pri sebe letenkky na oba alebo aj viac letov ak prestupujes viackrat

a odporucam sledovat si cislo letu, raz sa mi stalo ze v tom istom case leteli dve rovnake (dopravca) lietadlo do rovnakeho ciela v rovnakom case a ja som cakal na nespravne :lol: (ono malo meskanie tak potom leteli dve v tom istom case) , nastastie som si vcas vsimol cislo letu a iseil som hladat to svoje.
0

skapo
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 166
Dátum registrácie: 08 Jan 2016, 10:03
Vek: 56

Re: rady pre prvoletca

Príspevok od používateľa skapo » 16 Aug 2018, 22:21

S tym jedlom a pitim sa to v ramci letov v Europe zhorsuje. Napr. BA v maji pocas letu z VIE do LHR mali obcerstvenie spoplatnene (pred dvoma rokmi este nie). Na trase z LHR cez velku mlaku uz bolo jedlo vratane napojov a alkoholu v cene letenky.
0
Kto sa hraje, ten nehnevá!

urgot
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 89
Dátum registrácie: 28 Nov 2014, 00:05

Re: rady pre prvoletca

Príspevok od používateľa urgot » 17 Aug 2018, 17:01

dik za rady...ano, jedlo na palube je spoplatnene (maly balicek arasidov 2,5€ :D) ale ved flasku vody si kupim v duty free zone a nejaku snickersku tam prepasujem aj v prirucnej (ked som pozeral pravidla tak obmedzenia su len na tekutiny, mliecne vyrobky, maso a pod) a kedze je to vramci EU tak by nemal byt problem

a zas necakam ze pri 50€ letenke budem mat narok na nejake obcerstvenie :D
0

Používateľov profilový obrázok
jmalik93
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 959
Dátum registrácie: 27 Júl 2011, 00:00
Bydlisko: Bratislava
Vek: 30

Re: rady pre prvoletca

Príspevok od používateľa jmalik93 » 18 Aug 2018, 12:06

Ja letím v Októbri do New Yorku cez KLM s jedným prestupom, cestou späť mám dva :crying:
Počul som že keď mám prestup v rámci jednej rezervácie tak prestupy zaručene stihnem a keď nie tak ma dajú zadarmo na iný let ... :pain:
0

skapo
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 166
Dátum registrácie: 08 Jan 2016, 10:03
Vek: 56

Re: rady pre prvoletca

Príspevok od používateľa skapo » 18 Aug 2018, 12:40

Nikto negarantuje, že prestup stihneš. My sme pred troma rokmi leteli do USA s prestupom na Heathrow a už prvý let z Viedne mal problém a tak nám BA cestu prebookoval na dva prestupy - Heathrow a vo Washingtone. Lenže z dôvodu zlého počasia v Londýne sme neskôr odtiaľ odleteli a na palube počas letu mala jedna pasažierka zdravotné problémy (najskôr riešili jej zdravotný stav až potom umožnili ostatným opustiť lietadlo) a tak vo Washingtone nám plánovaná 1,5 hodina na prestup nestačila a náš prípoj do Charlotte sme nestihli. Prepravca nám automaticky prebookoval let na ráno, zabezpečil a preplatil hotel a po takmer 35 hodinách (miesto plánovaných 16) sme boli na mieste.
Samozrejme po návrate nasledovala sťažnosť a vďaka pravidlám platiacim v EÚ nám prepravca vrátil 600 Eur z ceny každej letenky. Nakoniec teda všetko dobre dopadlo a spiatočné letenky do USA za 250 Eur asi len tak nezoženiete. Škoda, že sa nám to vlani už nezopakovalo...
0
Kto sa hraje, ten nehnevá!

romiadam
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4418
Dátum registrácie: 09 Apr 2008, 00:00
Bydlisko: Wicklow, Irsko
Vek: 47

Re: rady pre prvoletca

Príspevok od používateľa romiadam » 18 Aug 2018, 23:01

urgot, odkiaľ letis a kam a akou spolocnostou?
Dúfam že nie ryanair. Ti dokážu ľudí pobuzerovat.
Kufor som si nikdy nepoistoval. Ten sa dnes nestrati. Je na ňom čiarový kod. Ale ak sa naozaj bojíš straty tak na batožine je také miesto pre papierik A tam si napíš svoje tel číslo S pred voľbou krajiny A adresu kam ti majú poslať batožinu V prípade že by niekto úmyselne odtrhol čiarový kod, čo sa nestane.
Do batožiny do pod palubia si nedávaj cennosti. Počítaj S tým že sa batožina teoreticky môže stratit. Takže bal tam také veci.
0
Prepáčte mi za diakritiku a preklepy - väčšinou píšem z mobilu a ENG klavesnice.
(výroky nemenovaného člena fóra:) ...základy elektrotechniky ovládam dokonale, tak napr. taký tyristor neviem ako presne funguje

urgot
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 89
Dátum registrácie: 28 Nov 2014, 00:05

Re: rady pre prvoletca

Príspevok od používateľa urgot » 19 Aug 2018, 23:24

@romiadam letim spolocnostou volotea, linka vieden-bilbao

a ano, ked vas netlacia terminy, tak sa vam to meskanie este aj oplati, ale ked sa potrebujes niekam dostat vtedy a vtedy, resp. stihnut dolezitu udalost, tak by som radsej prijal keby let letel tak ako ma :D ...
inak som cital ze vo viedni celkovo lietadla zvyknut meskat...ale tak uvidime
0

Používateľov profilový obrázok
rudko
Power user
Power user
Príspevky: 2340
Dátum registrácie: 28 Dec 2012, 08:33
Vek: 37

Re: rady pre prvoletca

Príspevok od používateľa rudko » 20 Aug 2018, 07:50

JA som za posledny rok letel z viedne tak zo 10x a odlet meskal asi polovici letov. V priemere cca 15minut. Ale z toho si tazku hlavu vobec nerob. Zatial sa mi nestalo ze by pristatie letu meskalo viac ako asi 5 minut, vacsinou pristane 5-15minut skor. taketo meskania oni hravo dobehnu ...
0
Drink coffee. Do stupid things faster with more energy...

epto
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 151
Dátum registrácie: 09 Nov 2012, 16:23
Bydlisko: Seňa

Re: rady pre prvoletca

Príspevok od používateľa epto » 20 Aug 2018, 10:07

V podstate tu uz bolo vsetko vymenovane ale este pozor na jednu vec -> power banka. Stava sa, ze niekde na nu pozeraju a moze mat maximalne 10.000 mAh. A co je dolezite, musi to byt na nej napisane (stitok alebo bytlacene priamo na nej) Raz sa mi stalo, ze moju co mala 10000mAh povolili a kolegovi co mal 4x mensiu (fyzicky) ju zhabali lebo nemala stitok s udavanou kapacitou. Nepomohli ani argumenty a priame porovnanie s mojou, ze je fyzicky nemozne aby pri takych malych rozmeroch mala vacsiu kapacitu.
0

urgot
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 89
Dátum registrácie: 28 Nov 2014, 00:05

Re: rady pre prvoletca

Príspevok od používateľa urgot » 20 Aug 2018, 13:31

epto rozpravas o prirucnej batozine alebo podpalubnej? lebo cital som ze powerbanky brat jedine do prirucnej..hm, moja ma 10400mAh :D

inak so zhabanymi vecami je to ako? idu rovno do kosa alebo sa daju niekde na letisku uskladnit/odlozit?
0

epto
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 151
Dátum registrácie: 09 Nov 2012, 16:23
Bydlisko: Seňa

Re: rady pre prvoletca

Príspevok od používateľa epto » 21 Aug 2018, 08:48

ide o prirucnu batozinu, vsetky baterie by sa mali prepravovat v prirucnej. Zhabane veci davaju oficialne do kosa. Co sa s nimi potom deje, to uz neviem. Pravdepodobne ich vyhodia, cennejsie kusky si mozno rozoberu zamestnanci leiska :)
0

urgot
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 89
Dátum registrácie: 28 Nov 2014, 00:05

Re: rady pre prvoletca

Príspevok od používateľa urgot » 27 Aug 2018, 20:37

este dotaz- mala rybicka/nozicek? na palubu urcite nie, ale do podpalubnej? nebude problem?

inak oni asi cez skener vidia co mam v podpalubnej, je mozne ze keby som tam mal nieco zakazane, tak mi prikazu to vybrat?

sorac, len balim pomaly veci a idu na mna stresy :oops:
0

Používateľov profilový obrázok
misocko
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4319
Dátum registrácie: 14 Jún 2009, 00:00
Vek: 47

Re: rady pre prvoletca

Príspevok od používateľa misocko » 27 Aug 2018, 20:40

do podpalubnej v pohode
kolega ma furt nejaky skladaci nozik,
0

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok