Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • Elektronika pre š 120

Elektronika pre š 120

Ak máte problém s elektronikou v aute a motorke, alebo proste chcete do auta a motorky niečo zapojiť

Moderátori: mirosne, Moderátori

Elektronika pre š 120

Odoslaťod Maek43 » 11 Okt 2018, 20:39

Čaute, v AMARE som našiel toto zapojenie, prikladám schému aj popis. V podstate jednoduché no chcem sa spýtať či sa s tým už niekto stretol/ skúšal to. A či by bolo možné vynechať T4, T5 a miesto T3 dať nejaký dostupnejší no a ním spínať malé relé ktoré by spínalo už ten samotný ventyl, predsalen ten ventyl si ťahá okolo 0,5A a načo to zbytočne ťahať cez tranzisotr :)
amaro.png

amaro22.png
Keď sa Einsteina opýtali aký je to pocit byť najgeniálnejším žijúcim človekom odpovedal :"Neviem, musíte sa opýtať Nikolu Teslu."
Maek43
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 234
Vek: 20.85
Založený: 13.10.2016
Bydlisko: Hul
Karma: 3

Re: Elektronika pre š 120

Odoslaťod zipaj » 11 Okt 2018, 23:11

T3 nahraď nejakým iným spínacím tranzistorom, namiesto T4 aT5 daj nejaký P-Mosfet (+ úprava hodnôt R21, R22)
Základné parametre zosilňovača pre kapelu? - Nízka váha a veľký výkon, v tom hluku sa aj tak všetko stratí :-)
zipaj
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2535
Vek: 43.59
Založený: 13.02.2011
Bydlisko: Vranov nad Topľou
Karma: 32

Re: Elektronika pre š 120

Odoslaťod fery66 » 12 Okt 2018, 11:36

Relé tam určite nedávaj. Urob to tak, ako píše zipaj...
fery66
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 981
Založený: 04.10.2009
Bydlisko: NR
Karma: 13

Re: Elektronika pre š 120

Odoslaťod Maek43 » 14 Okt 2018, 08:23

Ďakujem, urobím to tak :thumbup:
Keď sa Einsteina opýtali aký je to pocit byť najgeniálnejším žijúcim človekom odpovedal :"Neviem, musíte sa opýtať Nikolu Teslu."
Maek43
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 234
Vek: 20.85
Založený: 13.10.2016
Bydlisko: Hul
Karma: 3

Re: Elektronika pre š 120

Odoslaťod Maek43 » 14 Okt 2018, 10:45

Ešte sa chcem spýtať, chcem tam dať dobové rádio Fulton Fc8888 MU2, no má odpálené konce. Sú tam IO C1156H ale nenašiel som ich nikde, neviete o nejakej náhrade ?
Keď sa Einsteina opýtali aký je to pocit byť najgeniálnejším žijúcim človekom odpovedal :"Neviem, musíte sa opýtať Nikolu Teslu."
Maek43
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 234
Vek: 20.85
Založený: 13.10.2016
Bydlisko: Hul
Karma: 3

Re: Elektronika pre š 120

Odoslaťod PituWillson » 14 Okt 2018, 10:49

neviem na aky karburator to ides pripojit,ako fungovalo to relativne dobre na starsich EDSR,ktore mali odpojovac priamo pri tryske a SEDR ho ma dole pri vyusteni volnobezneho systemu a tam to nebolo ok.Niekde na niektorom skodovackom fore som o tom cital,skusim si spomenut kde .....

-- Spojený príspevok 14 Okt 2018, 10:00 --

http://skoda.panda.cz/clanek.php?id=135 tak tu o tom nieco mas....a ten svab som menil v niakej vysielacke tusim za TA7222,ale niake upravy som tam musel spravit,tusim dve nohy trebalo pehodit , presne ti uz nepoviem
PituWillson
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 41
Založený: 29.09.2012
Bydlisko: BA
Karma: 1

Re: Elektronika pre š 120

Odoslaťod zdeno6505 » 14 Okt 2018, 12:43

Maek43 napísal:Ešte sa chcem spýtať, chcem tam dať dobové rádio Fulton Fc8888 MU2, no má odpálené konce. Sú tam IO C1156H ale nenašiel som ich nikde, neviete o nejakej náhrade ?

uPC1155H ( https://www.copper.sk/eshop/vypredaj/upc1155h.html )
Amatéri postavili Noemovu archu, profesionáli Titanic.
zdeno6505
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 889
Založený: 04.08.2010
Bydlisko: TO

Re: Elektronika pre š 120

Odoslaťod Maek43 » 14 Okt 2018, 20:23

Mám karburátory oba no teraz je namontovaný EDSR. Chcel by som tam ale dať potom karbec z favoritu, myslíš že by to fungovalo aj na ňom ? ten má tuším ten solenoid tiež hneď na tryske.

Pfuu, asi bude lahšie prirobiť tam nový zosík povedzme TDA2005 alebo 2x2003 8O
Každopádne ďakujem :thumbup:
Keď sa Einsteina opýtali aký je to pocit byť najgeniálnejším žijúcim človekom odpovedal :"Neviem, musíte sa opýtať Nikolu Teslu."
Maek43
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 234
Vek: 20.85
Založený: 13.10.2016
Bydlisko: Hul
Karma: 3

Re: Elektronika pre š 120

Odoslaťod PituWillson » 15 Okt 2018, 08:21

podobny setric sa seriovo montoval na Pierburg 2e2,favoritacky LEKR2e3 je vlastne jeho kopia tak skus pohladat ako to je riesene tam,osobne si myslim ze asi podobne,takze by to malo fungovat
PituWillson
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 41
Založený: 29.09.2012
Bydlisko: BA
Karma: 1

Re: Elektronika pre š 120

Odoslaťod zdeno6505 » 15 Okt 2018, 09:18

Maek43 napísal:Pfuu, asi bude lahšie prirobiť tam nový zosík povedzme TDA2005 alebo 2x2003 8O
Každopádne ďakujem :thumbup:

TDA2005 pri zle navrhnutom plošáku kmitá.
Daj tam radšej niečo z TDA737x. Minimum súčiastok. Jediná nevýhoda - nedá sa nastaviť zosilnenie.
Amatéri postavili Noemovu archu, profesionáli Titanic.
zdeno6505
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 889
Založený: 04.08.2010
Bydlisko: TO

Re: Elektronika pre š 120

Odoslaťod fery66 » 15 Okt 2018, 10:02

Maek43 napísal:Pfuu, asi bude lahšie prirobiť tam nový zosík povedzme TDA2005 alebo 2x2003 8O :thumbup:

V staručkom autorádiu Becker som použil TDA1517. Jednoduché, funkčné s minimom vonkajších súčiastok... :thumbup:
fery66
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 981
Založený: 04.10.2009
Bydlisko: NR
Karma: 13

Re: Elektronika pre š 120

Odoslaťod zipaj » 15 Okt 2018, 10:43

Keď ten IO stají pár euro, prerábať kôli tomu rádio je blbosť, možno existuje aj ekvivalent, aj taká TDA2005 mala možno 10 funkčných náhrad čo som ponachádzal v autorádiach, koncáky sa tiež občas robia pinovo kompatibilné, podobne ako operáky
Základné parametre zosilňovača pre kapelu? - Nízka váha a veľký výkon, v tom hluku sa aj tak všetko stratí :-)
zipaj
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2535
Vek: 43.59
Založený: 13.02.2011
Bydlisko: Vranov nad Topľou
Karma: 32

Re: Elektronika pre š 120

Odoslaťod Maek43 » 15 Okt 2018, 12:29

Budem čistiť celý karbec tak rovno zistim ako je riešený :thumbup:

Ono ide o to že zosík má vlastnú dosku takže prerabať nebudem, len vyhodim povodný a dám druhý aspon nemusim premeravat všetky kondy lebo su dosť stare. Skusim pozreť na Tme či tam najdem vhodne Tda lebo budem aj tak odtial objednavať. Zatial vďaka všetkym :thumbup:
Keď sa Einsteina opýtali aký je to pocit byť najgeniálnejším žijúcim človekom odpovedal :"Neviem, musíte sa opýtať Nikolu Teslu."
Maek43
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 234
Vek: 20.85
Založený: 13.10.2016
Bydlisko: Hul
Karma: 3

Re: Elektronika pre š 120

Odoslaťod Maek43 » 17 Okt 2018, 19:50

Ešte sa chcem spýtať, keby použijem to TDA7375 a chcem k nemu spraviť AUX, teda možnosť prepínania na signál z mobilu, treba tam ešte predzosík alebo sa dá priamo výstup na slúchadlá pripojiť na zosík :pain:
Keď sa Einsteina opýtali aký je to pocit byť najgeniálnejším žijúcim človekom odpovedal :"Neviem, musíte sa opýtať Nikolu Teslu."
Maek43
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 234
Vek: 20.85
Založený: 13.10.2016
Bydlisko: Hul
Karma: 3

Re: Elektronika pre š 120

Odoslaťod JRD_McLAREN » 21 Okt 2018, 10:07

...jako na zabijanie volneho casu .. je to skvela vec ....
obzvlast ked si spomeniem, ze skodovku som dokazal naladit srobovakom a 10nou klucom
na spotrebu prijemnych 6.5-7.0 litrov na 100km .. s maximalkou 140 tachometrovych .. (4 kvalt)

..skor by som sa povenoval zapalovaniu ... :roll:
Člen Klubu Šlapacích Moskvičov
IMF Master Ignition Forum - http://imfsoft-forum.eu/
predaj a servis riadiacich jednotiek firmy IMF Soft
JRD_McLAREN
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 15
Založený: 03.01.2015
Karma: 0

Re: Elektronika pre š 120

Odoslaťod Maek43 » 21 Okt 2018, 14:06

Budem tam meniť aj karbec na favorit, v ňom som asi pred rokom menil tesnenia hlavne akc. pumpy a zmiešavaču a aj zapalovanie bude z fáva, bezkontaktné no a potom sa stroboskopom doladí aj to. Takže uvidíme čo z toho vznikne :)
Keď sa Einsteina opýtali aký je to pocit byť najgeniálnejším žijúcim človekom odpovedal :"Neviem, musíte sa opýtať Nikolu Teslu."
Maek43
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 234
Vek: 20.85
Založený: 13.10.2016
Bydlisko: Hul
Karma: 3

Re: Elektronika pre š 120

Odoslaťod Maek43 » 04 Nov 2018, 21:18

Čaute, tak teraz k meraniu spotreby resp. ekonomeru z trabantu.
Mám prietokomer z trabiho, skúšal som ho na osciloskope, po fuknutí ukazuje pekne obdĺžnikový signál takže to by mohlo byť v poriadku.
Schéma prietokomeru -
ekonomer.gif


Druhá vec je ale merák, schéma by mala byť táto
ekonomer2.gif

Ide o tie trandy 3x SC308 a 1xSC236 to označenie nepoznám, aké majú náhrady povedzme za nejaké teslácke, alebo by tam šlo použiť nejaké obyčajné trandy ako KF504 ? :pain:
Keď sa Einsteina opýtali aký je to pocit byť najgeniálnejším žijúcim človekom odpovedal :"Neviem, musíte sa opýtať Nikolu Teslu."
Maek43
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 234
Vek: 20.85
Založený: 13.10.2016
Bydlisko: Hul
Karma: 3

Re: Elektronika pre š 120

Odoslaťod mr.dred » 04 Nov 2018, 22:08

Tam stačia aj obyčajné KC... PNP - 307,308 NPN - 147-9, 507-9, BC 237-9, Ale aj KF, KFY môžeš použiť podľa polarity.
Nešikovní elektrikári majú občas takú zvláštnu iskru v oku.
mr.dred
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2555
Vek: 53.5
Založený: 17.08.2011
Bydlisko: Handlová
Karma: 24

Re: Elektronika pre š 120

Odoslaťod Maek43 » 04 Nov 2018, 22:27

No aj som si myslel že to nebude nejak nátočné an trandy len som sa chcel uistiť, dík :thumbup: mám plno KF KFY aj KC takže to by som už našiel nejaký vhodný.
Ešte sa chcem spýtať, tu som označil ktorý pin s ktorým súhlasí podla označenia no ostali mi dva piny v krúžku ktoré neviem kam pripojiť. Teoreticky by mohlo byť že pin 2 na prietokomere nejde priamo na "+" ale ide na pin 2 v kŕužku, to sa tvári ako len nejaký stabilizátor.. ale stále ostáva pin 0.
A ešte, načo slúži tá LED1 v krúžku keď je sama zapojená na ten trand hore ? A vlastne výstup "Q" z prietokomera ide priamo na tú 277 tak načo vlastne je tá lavá časť s trandmi ? :confused:
eko cely.png
Keď sa Einsteina opýtali aký je to pocit byť najgeniálnejším žijúcim človekom odpovedal :"Neviem, musíte sa opýtať Nikolu Teslu."
Maek43
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 234
Vek: 20.85
Založený: 13.10.2016
Bydlisko: Hul
Karma: 3

Re: Elektronika pre š 120

Odoslaťod JRD_McLAREN » 04 Nov 2018, 23:37

Maek43 napísal:Budem tam meniť aj karbec na favorit, v ňom som asi pred rokom menil tesnenia hlavne akc. pumpy a zmiešavaču a aj zapalovanie bude z fáva, bezkontaktné no a potom sa stroboskopom doladí aj to. Takže uvidíme čo z toho vznikne :)

...aj napriek tomu co pises, tak k zasadnemu zlesepseniu presnosti zapalovavania nedojde ...

..ale hraj sa kludne dalej ... :roll:
Člen Klubu Šlapacích Moskvičov
IMF Master Ignition Forum - http://imfsoft-forum.eu/
predaj a servis riadiacich jednotiek firmy IMF Soft
JRD_McLAREN
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 15
Založený: 03.01.2015
Karma: 0

Ďalšia

Naspäť na Auto-moto elektronika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.

Forums ©
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 1.00 sekúnd