Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • uprava frekvencie na transformátore

uprava frekvencie na transformátore

Pomoc s ostatnými vecami okolo elektroniky

Moderátori: mirosne, Moderátori

uprava frekvencie na transformátore

Odoslaťod ITIaster » 12 Okt 2018, 11:58

Zdravím hoši, mam takýto obvod a potreboval by som upraviť pracovnú frekvenciu, viem že sa to dá zmenou odporu R1 (1K) (čím vyšší odpor tým vyššia frekvencia) ale takouto úpravou sa rapidne znížil výkon celého meniča, potreboval by som zmeniť frekvenciu bez straty na výkone, taktiež mám problém že tranzistor sa extrémne zahrieva pri vyššom napätí pri 12V bolo všetko v norme, po pripojení na 16,8V sa upiekol do 3minút (odber z výstupu bol v oboch prípadoch približne rovnaký)...
Viem že sa bude treba vyhrať s vinutiami na transformátore a mám aj čínsky merač indukčnosti čiže s týmto nebude problém...
Aktuálne to beží na cca 10khz (transformátor píska) a indukčnosti sú cca na primári 10mH na externom vinutí (feedback) 9mH a sekundár som zabudol zmerať :D doplním neskôr
Prílohy
43738823_180692502833003_7904226974246109184_n.jpg
"Nemôžete sa báť ľudí, že vám ublížia, pretože ak sa budete obávať života, nikdy nebudete žiť..."
Chester Bennington
ITIaster
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 169
Vek: 20.12
Založený: 01.06.2014
Paragraf: 21
Karma: 0

Re: uprava frekvencie na transformátore

Odoslaťod Feneon » 12 Okt 2018, 18:49

Na zvýšenie frekvencie by mohlo stačiť zníženie indukčnosti. Pokiaľ tam nemáš toroid, najjednoduchšie by bolo zväčšiť vzduchovú medzeru. -strielam odoka- 0,3-0,5mm možno i viac. Apropo tú diódu na výstupe vymaň za rýchlu (napr. UF4007) -pomalá dióda sa nemusí stihnuť korektne zavrieť.
Feneon
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 193
Založený: 17.08.2014
Bydlisko: Partizánske - okolie

Re: uprava frekvencie na transformátore

Odoslaťod ITIaster » 12 Okt 2018, 20:05

čo to znamená že sa nezavrie korektne ? (vymením ju len to chcem vedieť) trafo je bohužiaľ toroid, ale zmenu indukcie dokážem spraviť zmenou počtu závitov, no neviem že ktoré vinutie mam upraviť či to externé či to primárne... tiež neviem čo mam upraviť aby to netopilo :( bude to napájané z baterky 4S (12-16,8V), pripájam aj fotky kde je obvod s TL431 ktorý reguluje výstupné napätie (je to hrozné a viem že to píska aj vďaka voľným vinutiam transformátora a nepresnostiam ale prv to chcem odladiť a potom to spraviť poriadne)
Prílohy
43828582_551263895322860_4152832792222236672_n.jpg
43878659_158905108391282_3980945486616985600_n.jpg
"Nemôžete sa báť ľudí, že vám ublížia, pretože ak sa budete obávať života, nikdy nebudete žiť..."
Chester Bennington
ITIaster
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 169
Vek: 20.12
Založený: 01.06.2014
Paragraf: 21
Karma: 0

Re: uprava frekvencie na transformátore

Odoslaťod Najgel » 12 Okt 2018, 20:15

Rýchlosť zavretia súvisí s konštrukciou diódy, kde pri jave kedy sa ma dióda zavrieť sú v intrinzickej vrstve ktorá sa do diód dáva kvôli napäťovej odolnosti ešte volné nosiče náboja ktoré musia byť odčerpané, resp. musí sa naplniť ich doba života, čo pri Si diódach sa prejavuje chvíľkovým vedením prúdu v spätnom smere. Preto tam, kde je treba rýchle spínanie sa používajú Schottky, ktoré majú tento jav minimálny.

Pre predstavu.
https://goo.gl/images/CznvQ3
Keď neodpisujem tak tu nie som, alebo som a neodpisujem :D

MPLAB & PIC
Tevo Tarantula 3D
Ponúkam 3D tlač.

UNIZA 4.ročník
Najgel
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1578
Vek: 23.66
Založený: 02.07.2010
Bydlisko: Námestovo, Žilina(škola)
Karma: 31

Re: uprava frekvencie na transformátore

Odoslaťod ITIaster » 12 Okt 2018, 20:21

diki, z toho grafu som to pochopil :D
"Nemôžete sa báť ľudí, že vám ublížia, pretože ak sa budete obávať života, nikdy nebudete žiť..."
Chester Bennington
ITIaster
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 169
Vek: 20.12
Založený: 01.06.2014
Paragraf: 21
Karma: 0

Re: uprava frekvencie na transformátore

Odoslaťod zipaj » 12 Okt 2018, 22:51

Aké napätie a prúd odoberáš na výstupe?
Základné parametre zosilňovača pre kapelu? - Nízka váha a veľký výkon, v tom hluku sa aj tak všetko stratí :-)
zipaj
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2535
Vek: 43.59
Založený: 13.02.2011
Bydlisko: Vranov nad Topľou
Karma: 32

Re: uprava frekvencie na transformátore

Odoslaťod misocko » 12 Okt 2018, 23:14

Kedze na vystupnom vinuti nemas bodku, je to priepustny alebo nepriepustny menic?
misocko
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2708
Vek: 42.12
Založený: 14.06.2009
Bydlisko: Hlohovec
Karma: 22

Re: uprava frekvencie na transformátore

Odoslaťod ITIaster » 14 Okt 2018, 15:35

tak čo sa týka frekvencie podarilo sa mi to upraviť znížením primárneho vinutia z pôvodných 15,7mH (sorry za tie prvé hodnoty mal som slabú baterku v merači, bolo to 15,7 a 15,7) na cca 3mH, samozrejme že som upravil aj externé vinutie na rovnaký počet závitov čiže mam tam tiež cca 3mH, aktuálna frekvencia sa pohybuje medzi 22 a 27khz záležiac od napätia (12-16,8V) s týmto som spokojný ďakujem, tiež som vymenil diódu za FR204 (dúfam že môže byť) na funkčnosti sa vôbec nič nezmenilo :D no ostal mi problém s prehrievaním tranzistora... skúšal som pripojiť "snubber network" medzi jednotlive vinutia keďže som nameral cca 200V z oboch vinutí ... neviem ale či som to robil korektne, dal som tam rýchlu diódu a za to paralelne 47nf 1kV kondík so 100ohmovým rezistorom, no nepomohlo to, napätie to síce zrazilo ale tranzistor sa prehrieval aj tak... neviem čo ďalej... celý obvod berie 600mA pod záťažou čiže tranzistor by sa nemal vôbec zahrievať, je to TO220 stavané na 8A čiže nieje ani poriadne zaťažený :D bez záťaže to berie cca 200mA-350mA a aj bez záťaže sa ten tranzistor nenormálne zahrieva...

čo sa týka priepustnosti, ja neviem, ale myslím že je v priepustnom smere pretože v jednom smere mi to dávalo pekne 12V a celkom slušné prúdy, a v druhom smere mi to vyhulí aj cez 300V ale nemá to prúdy (toto je tuším flyback teda nepriepustný smer)

na výstupe mám aktuálne 9-12V a prúdy sú cca 200-300mA (mení sa to s napätím) no keď to bude dokončené pripojím tam späť ten obvod s tl431 a potom tam budem konštantne odoberať 5V 150mA
"Nemôžete sa báť ľudí, že vám ublížia, pretože ak sa budete obávať života, nikdy nebudete žiť..."
Chester Bennington
ITIaster
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 169
Vek: 20.12
Založený: 01.06.2014
Paragraf: 21
Karma: 0

Re: uprava frekvencie na transformátore

Odoslaťod zdeno6505 » 14 Okt 2018, 15:52

Daj do série s odporom 1k trimer 5k.
Amatéri postavili Noemovu archu, profesionáli Titanic.
zdeno6505
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 889
Založený: 04.08.2010
Bydlisko: TO

Re: uprava frekvencie na transformátore

Odoslaťod ITIaster » 14 Okt 2018, 16:51

čo mi to tam pomôže ? a ako ho pripojiť ? stred spojiť s jednou stranou a dať to tam do serie ? a čo s tými 200V na vinutiach ? isto to s tým niečo má...
"Nemôžete sa báť ľudí, že vám ublížia, pretože ak sa budete obávať života, nikdy nebudete žiť..."
Chester Bennington
ITIaster
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 169
Vek: 20.12
Založený: 01.06.2014
Paragraf: 21
Karma: 0

Re: uprava frekvencie na transformátore

Odoslaťod kamilko » 15 Okt 2018, 12:05

Ze sa ti chce trapit stym zapojenim ktore ma vlastnosti ktore zavisia na x premenych.
V dnesnej dobe ked ide pouzit bud hotove dc menice alebo spravne io. Kor pri uvazovanych napätiach.
kamilko
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 239
Založený: 21.10.2017
Bydlisko: kosice
Karma: 1

Re: uprava frekvencie na transformátore

Odoslaťod ITIaster » 21 Nov 2018, 20:40

Pozri keby som si to chcel kúpiť tak si to kúpim a nepíšem sem, taký menič stojí cca 20-30€ z číny, penize mám, peniaze niesú dôvod, no chcem sa niečo naučiť, niečo si sám vyrobiť, o tom tá elektronika je, niečo vyrobiť, navrhnúť, vymyslieť, použiť poznatky z praxe atď. Pre mňa je nezáživné nakúpiť moduly z číny a skladať to jak hluchý a slepý dokopy + na + a - na - ... toto vie každý...
Preto som sa do toho pustil (tak ako do každého iného projektu) a došiel som do štádia kde som si nevedel rady a napísal som sem... pískanie transformátora kvôli nízkej fekvencii som eliminoval vďaka ľuďom na tomto fóre ktorý mi poradili znížiť indukciu, fajn, ostáva mi vyriešiť problém s prehrievaním tranzistora a je to tam, problém vyriešený. A aj keby som sa rozhodol pre verziu kúpiť a poskladať, nikde som nenašiel obvod ktorý by fungoval s rôznym vstupným napätím ale pri tom mal konštantných 5V na výstupe, a kombinovať buck-boost converter s DC-DC meničom to už nieje ono, jednak dobludu šumu a elektrmagnetického ruchu, a druhak nebolo by to také ECO ak ten môj systém vypínania tranzistora na základe TL431 (nastavím referenčné napätie a výstup drží 5V, pri 0 odbere obvod zakmitá raz za 5s vďaka veľkému kondenzátoru).

čo sa týka toho prehrievania, skúšal som aj zmenu jadra transformátora aby som dosiahol vyšší počet závitov pretože som si myslel že tranzistor sa prehrieva na základe nízkeho počtu závitov (25z 0,5mm2) čiže zvolil som iné jadro s inou indukčnosťou, navinul cca 60z 0,5mm2 a vyskytol sa problém s prehrievaním rezistora, kedy sa sám odpájkoval z DPS a vypadol na stôl, pričom tranzistor bol úplne studený (dosť ma to prekvapilo). Na rezistore som potom meral napätie a objavilo sa tam 200V čo pri 1kohm vychádza na 40W :D nepomohlo by tam len dať snubber network ? Tiež som študoval že podobne obvody existujú aj s MOSFETami, chcem sa opýtať či by to nebolo viac ECO s tým MOSFETOM, resp. keď vás napáda akékoľvek iné riešenie, dajte mi vedieť, neberiem že to musí byť jednoduché ako toto (1 tranzistor, 1 rezistor a 1 transformátor) kľudne tam môže byť po blud komponentov, jediné čo potrebujem aby sa to dalo realizovať v čo najmenších rozmeroch, ma to byť prenosné zariadenie v ktorom je minimum miesta, preto tam nechcem nič väčšie ako je DPS na fotke teda 50*70mm (SMD nieje problémom)
"Nemôžete sa báť ľudí, že vám ublížia, pretože ak sa budete obávať života, nikdy nebudete žiť..."
Chester Bennington
ITIaster
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 169
Vek: 20.12
Založený: 01.06.2014
Paragraf: 21
Karma: 0

Re: uprava frekvencie na transformátore

Odoslaťod hpeter » 22 Nov 2018, 19:02

urcite iba rychle diody, na male nap radsej shottky.
chyba aj dioda medzi b-e , anoda na minus. - ochrana prechodu tr.-pozri ds .. :ignore:
pri tychto menicoch znacny efekt ma aj typ feritu.
radsej by som rozoberaci ferit, vies si aj naladit vzduch. medzeru
hpeter
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1233
Vek: 35.04
Založený: 16.06.2013
Bydlisko: IL

Re: uprava frekvencie na transformátore

Odoslaťod misocko » 22 Nov 2018, 21:54

pozri si LM2587 , flyback zapojenie, minimum suciastok , mam niekolkokrat postavene , ziadne problemy
misocko
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2708
Vek: 42.12
Založený: 14.06.2009
Bydlisko: Hlohovec
Karma: 22


Naspäť na Ostatné

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 3 hostí.

Forums ©
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.57 sekúnd