Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • Zalohovanie dat z NB s SSD diskom

Zalohovanie dat z NB s SSD diskom

Procesory, grafick├ę karty, mati─Źn├ę dosky, pevn├ę disky,...

Moderátori: psichac, Moderátori

Zalohovanie dat z NB s SSD diskom

Odosla┼ąod romiadam » 14 Okt 2018, 21:05

Nadviazem na tuto temu

https://svetelektro.com/modules.php?nam ... 99cba70c4b

Tu sa spominalo ze na NB je lepsie mat SSD pre system a klasicky pre data. No ja mam NB len s jednym diskom a DVD-R nechcem vyberat. A externy disk mam v sufliku a som lenivy ho stale vyberat, pripajat, otvarat zlozky, a nastavovat co presne prekopirovat a pod... vsak to poznate.

Tak ma napada taka moznost ze ci neexistuje take zariadenie (urcite existuje, len neviem ako sa to vola ze by zalohovy server) ktore by mi robilo pravidelne zalohy D disku (datovy disk), napr. pri zapnuti NB alebo este lepsie pri vypnuti NB by sa ma opytalo ci chcem skontrolovat rozdiely medzi Datovym diskom a zalohou a dokopirovalo by to potrebne veci a potom automaticky vyplo NB. bolo by to nonstop pripojene cen LAN k wifi routeru.

Co ale by som potreboval, ze to zariadenie by bolo v Stanby mode az do okamiho ked ja kliknem v NB na tlacitko Vypnut, tak by sa ma ten program opytal ci chem pred vypnutim zalohovat D disk. Vtedy by sa to zariadenie (zalohovy server) zobudilo roztocili by sa disky a zacala zaloha. Po ukonceni zalohy po urcitom case by sa server zase uspal a bolo by to v Stanby (Nieco alo server ktory spi a zobudi sa len ked zalohujem). Toto by som mal len doma pre dva NB, preto to nechcem aby to nonstop islo, niekedy ani nezapnem PC, tak naco sa budu nonstop tocit disky HDD kde su zalohy (alebo stacilo by keby sa disky len spomalili). Taktiez naco to bude spotrebovavat elektriku (ae mozno je to len par wattov, neviem kolko taky server potrebuje pre svoju cinnost)

Neviem ci je toto mozne a ci to nie je blbost (ze ten server zaspi a neide nonstop).
Prep├í─Źte mi za diakritiku a preklepy - v├Ą─Ź┼íinou p├ş┼íem z mobilu a ENG klavesnice.
(v├Żroky nemenovan├ęho ─Źlena f├│ra:) ...z├íklady elektrotechniky ovl├ídam dokonale, tak napr. tak├Ż tyristor neviem ako presne funguje
romiadam
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 2317
Zalo┼żen├Ż: 09.04.2008
Bydlisko: Wicklow, Irsko
Karma: 13

Re: Zalohovanie dat z NB s SSD diskom

Odosla┼ąod medved » 19 Okt 2018, 07:38

Pri h─żadan├ş SW na synchroniz├íciu d├ít a zrkadlenie na extern├Ż HDD som na┼íiel aj toto https://www.goodsync.com/ ... ten vraj dok├í┼że aj po spusten├ş PC robi┼ą z├ílohu v nastavenom ─Źase po zapnut├ş.. nesk├║┼íal som osobne e┼íte, sk├║s sa nato mrkn├║┼ą sn├í─Ć to bude pou┼żite─żn├ę.
medved
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 1756
Vek: 25.27
Zalo┼żen├Ż: 02.12.2008
Bydlisko: Prešov
Karma: 33

Re: Zalohovanie dat z NB s SSD diskom

Odosla┼ąod romiadam » 19 Okt 2018, 10:25

Medzit├Żm som aj ja trocha googlil. Vastne by som chcel nie─Źo ako NAS, len by to nebolo na zdie─żanie s├║borov ale na backup a dok├ízalo by to zaspa┼ą a zobudi┼ą sa na WOL poslan├ę z PC backupovym softverom.
Neviem ─Źi NAS je na toto dobry. Zatia─ż som sa k tomu nedogooglil (z ─Źasov├Żch dovodov)
Probl├ęm na ktor├Ż som zatia─ż narazil je ten ┼że backup programy pracuj├║ v├Ą─Ź┼íinou so serverom (zdie─żan├Ż diskom) ktor├Ż nonstop bezi. Ja by som preferoval nech to zaspi.
Prep├í─Źte mi za diakritiku a preklepy - v├Ą─Ź┼íinou p├ş┼íem z mobilu a ENG klavesnice.
(v├Żroky nemenovan├ęho ─Źlena f├│ra:) ...z├íklady elektrotechniky ovl├ídam dokonale, tak napr. tak├Ż tyristor neviem ako presne funguje
romiadam
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 2317
Zalo┼żen├Ż: 09.04.2008
Bydlisko: Wicklow, Irsko
Karma: 13

Re: Zalohovanie dat z NB s SSD diskom

Odosla┼ąod lacog » 19 Okt 2018, 12:04

Ono na NASku si vytvor├ş┼í norm├ílne sie┼ąov├Ż disk - ale to budenie, usp├ívanie a z├ílohovanie pri vypnut├ş to neviem.
Syst├ęmov├ę z├ílohovanie Windowsom mi nejak nefungovalo spo─żahlivo :(
Ale sk├┤r to vid├şm na nejak├ę z├ílohovanie v ur─Źenom ─Źase.

E┼íte mi napadlo - asi by bola ┼íkoda nevyu┼ż├şva┼ą naplno to NASko a ma┼ą ho vypnut├ę v┼żdy okrem z├ílohy - hlavne v dne┼ínej dobe ke─Ć v dom├ícnosti je nieko─żko smartf├│nov, tablet a viac PC. Miesto pre d├íta kde sa d├í prist├║pi┼ą zo v┼íetk├Żch zariaden├ş je n├ívykov├ę
lacog
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 190
Zalo┼żen├Ż: 27.03.2007
Karma: 0

Re: Zalohovanie dat z NB s SSD diskom

Odosla┼ąod lacosebosik » 19 Okt 2018, 12:13

Alebo pou┼żite na z├ílohovanie Syncthing.
lacosebosik
Okoloid├║ci
Okoloid├║ci
Pr├şspevky: 36
Zalo┼żen├Ż: 13.08.2017
Bydlisko: Rev├║ca
Karma: 1

Re: Zalohovanie dat z NB s SSD diskom

Odosla┼ąod rudko » 19 Okt 2018, 13:59

romiadam nap├şsal:Nadviazem na tuto temu

https://svetelektro.com/modules.php?nam ... 99cba70c4b

Tu sa spominalo ze na NB je lepsie mat SSD pre system a klasicky pre data. No ja mam NB len s jednym diskom a DVD-R nechcem vyberat. A externy disk mam v sufliku a som lenivy ho stale vyberat, pripajat, otvarat zlozky, a nastavovat co presne prekopirovat a pod... vsak to poznate.

Tak ma napada taka moznost ze ci neexistuje take zariadenie (urcite existuje, len neviem ako sa to vola ze by zalohovy server) ktore by mi robilo pravidelne zalohy D disku (datovy disk), napr. pri zapnuti NB alebo este lepsie pri vypnuti NB by sa ma opytalo ci chcem skontrolovat rozdiely medzi Datovym diskom a zalohou a dokopirovalo by to potrebne veci a potom automaticky vyplo NB. bolo by to nonstop pripojene cen LAN k wifi routeru.

Co ale by som potreboval, ze to zariadenie by bolo v Stanby mode az do okamiho ked ja kliknem v NB na tlacitko Vypnut, tak by sa ma ten program opytal ci chem pred vypnutim zalohovat D disk. Vtedy by sa to zariadenie (zalohovy server) zobudilo roztocili by sa disky a zacala zaloha. Po ukonceni zalohy po urcitom case by sa server zase uspal a bolo by to v Stanby (Nieco alo server ktory spi a zobudi sa len ked zalohujem). Toto by som mal len doma pre dva NB, preto to nechcem aby to nonstop islo, niekedy ani nezapnem PC, tak naco sa budu nonstop tocit disky HDD kde su zalohy (alebo stacilo by keby sa disky len spomalili). Taktiez naco to bude spotrebovavat elektriku (ae mozno je to len par wattov, neviem kolko taky server potrebuje pre svoju cinnost)

Neviem ci je toto mozne a ci to nie je blbost (ze ten server zaspi a neide nonstop).


Kedze predpokladam ze cesta napisania si vlastneho backup skriptu tu nieje priechodzia dovolim si doporucit sw [url]https://www.duplicati.com/[/url}
Je to pomerne slusny free backup software ktory ma relativne siroke moznosti nastavenia.
Co sa tyka uspavania diskov NAS-ku, tak kazde slusne NAS to ma poriesene v sebe a netoci disky ked sa na ne nepristupuje. Cize v tvojom pripade by si NASko spinkalo a ked pride request od softu tak roztoci disky a zacne sa zapis. ked sa zapis skonci tak NASko casom disky zastavi. Netreba na to speci riesenie.
Drink coffee. Do stupid things faster with more energy...
Na predaj...
rudko
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Power user
Power user
Pr├şspevky: 1965
Vek: 32.37
Zalo┼żen├Ż: 28.12.2012
Bydlisko: Stupava
Paragraf: 24

Re: Zalohovanie dat z NB s SSD diskom

Odosla┼ąod romiadam » 19 Okt 2018, 22:01

rudko, tak v duchu som si myslel ze sa tu zastavis a daco poradis. :D

edze predpokladam ze cesta napisania si vlastneho backup skriptu tu nieje

velmi dobre predpokladas.

Co sa tyka uspavania diskov NAS-ku, tak kazde slusne NAS to ma poriesene v sebe a netoci disky ked sa na ne nepristupuje. Cize v tvojom pripade by si NASko spinkalo a ked pride request od softu tak roztoci disky a zacne sa zapis. ked sa zapis skonci tak NASko casom disky zastavi. Netreba na to speci riesenie.

No vyzera to lakavo. Dobra sparava. Nevies ten cas vypnutia dskov ma NAS napevno alebo sa to da niekde nastavit (u mna na minimum)?

asi by bola ┼íkoda nevyu┼ż├şva┼ą naplno to NASko a ma┼ą ho vypnut├ę v┼żdy okrem z├ílohy - hlavne v dne┼ínej dobe ke─Ć v dom├ícnosti je nieko─żko smartf├│nov, tablet a viac PC. Miesto pre d├íta kde sa d├í prist├║pi┼ą zo v┼íetk├Żch zariaden├ş je n├ívykov├ę

No ved prave, staci ked vsetci cumime v robote do tych navykovych smartfonov. Este aj doma to mam robit s manzelkou (sediet vedla seba a cumiet do smartfonu)

Alebo pou┼żite na z├ílohovanie Syncthing.

Diki, pozriem sa aj na to.

Ono to nemusi byt NAS, ale co ine nieco podobne je na trhu?

Dakujem za rady, zatial sa poobzeram po neakom lepsom NAS.
Prep├í─Źte mi za diakritiku a preklepy - v├Ą─Ź┼íinou p├ş┼íem z mobilu a ENG klavesnice.
(v├Żroky nemenovan├ęho ─Źlena f├│ra:) ...z├íklady elektrotechniky ovl├ídam dokonale, tak napr. tak├Ż tyristor neviem ako presne funguje
romiadam
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 2317
Zalo┼żen├Ż: 09.04.2008
Bydlisko: Wicklow, Irsko
Karma: 13

Re: Zalohovanie dat z NB s SSD diskom

Odosla┼ąod rudko » 19 Okt 2018, 23:33

No vyzera to lakavo. Dobra sparava. Nevies ten cas vypnutia dskov ma NAS napevno alebo sa to da niekde nastavit (u mna na minimum)?

Slusnejsie maju power management kde si vies taketo veci nastavit. Treba si vybrat nejake v ramci financnych moznosti a pozret potom k nemu manual na nete.
Na mojich WD si to viem iba zapnut/vypnut, ale cas nastavit neviem. Teda cez UI. Ked som sa do neho dobuchal cez SSH tak som nasiel konfigy v ktorych by som to vedel aj toto upravit. Zhodnotil som ale ze to pre mna nema vyznam tak som do toho nesahal.
Drink coffee. Do stupid things faster with more energy...
Na predaj...
rudko
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Power user
Power user
Pr├şspevky: 1965
Vek: 32.37
Zalo┼żen├Ż: 28.12.2012
Bydlisko: Stupava
Paragraf: 24

Re: Zalohovanie dat z NB s SSD diskom

Odosla┼ąod romiadam » 20 Okt 2018, 09:30

Dakujem za info.
Dobre ze ta tu mame rudko. :potlesk:

Idem googlit NAS-ka a ich manualy.
Prep├í─Źte mi za diakritiku a preklepy - v├Ą─Ź┼íinou p├ş┼íem z mobilu a ENG klavesnice.
(v├Żroky nemenovan├ęho ─Źlena f├│ra:) ...z├íklady elektrotechniky ovl├ídam dokonale, tak napr. tak├Ż tyristor neviem ako presne funguje
romiadam
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 2317
Zalo┼żen├Ż: 09.04.2008
Bydlisko: Wicklow, Irsko
Karma: 13

Re: Zalohovanie dat z NB s SSD diskom

Odosla┼ąod ─Äuri12 » 20 Okt 2018, 13:11

M├ím synology DS213j a DS214 a tam sa d├í pekne nastavi┼ą aj ─Źas.
Pr├şlohy
synology.jpg
─Äuri12
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 471
Vek: 23.6
Zalo┼żen├Ż: 10.05.2009
Bydlisko: Novosad
Karma: 3


Nasp├Ą┼ą na Hardv├ęr

Kto je pr├ştomn├Ż

U┼ż├şvatelia prezeraj├║ci si toto f├│rum: ┼Żiadny registrovan├Ż pou┼ż├şvate─ż a 1 hos┼ą.

Forums ©
Autor str├ínky je Ondrej Z├ívodsk├Ż(zawin), o graficky design sa star├í ─Żubo┼í Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
─îas potrebn├Ż k spracovaniu str├ínky 0.41 sek├║nd